
Όσοι έχετε δοκιμάσει σπιτική κρεμ καραμελέ, γνωρίζετε καλά ότι δεν έχει καμία σχέση με τις έτοιμες, που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετς.
Η σπιτική κρέμα καραμελέ γίνεται «σφιχτή», γιατί κατά κανόνα έχει αρκετά αυγά.
Αρκετά πιθανόν να σας φανούν και τα αυγά στην συνταγή μου, όμως σκεφτείτε πως οι ποσότητες που δίνω μας δίνουν 12-14 μερίδες.
Προσωπικά δεν θα παρέλειπα ούτε ένα από την συγκεκριμένη συνταγή.
Είναι η πιο νόστιμη κρεμ καραμελέ από όσες έχω δοκιμάσει.
Ετοιμάζεται πανεύκολα και εξαφανίζεται προτού καν το καταλάβουμε!!
Στο σπίτι μας κέρδισε και τους πιο δύσκολους δοκιμαστές, γι αυτό και σας την συστήνω θερμά!
Η συνταγή (με κάποιες μικρές αλλαγές) είναι της Βέφας.
Πάμε να δούμε πως θα την φτιάξουμε!
Τα υλικά μας για μια μεγάλη στρογγυλή φόρμα κέικ:
Για την καραμέλα:
1 κούπα ζάχαρη
3 κουταλιές νερό
3 σταγόνες χυμό λεμόνι
Για την κρέμα:
10 - 12 αυγά
6 κούπες γάλα
1 κούπα ζάχαρη
6 βανίλιες
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε την καραμέλα.
Σε μια κατσαρολίτσα ή ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη καραμέλα.
Μόλις γίνει χρυσοκάστανη, κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Με πολλή προσοχή αδειάζουμε τη καραμέλα στη φόρμα και τη κουνάμε ελαφρώς, ώστε να καλυφτούν ο πάτος και τα τοιχώματα της φόρμας.
Η καραμέλα θα σκληρύνει αμέσως, αλλά αυτό δεν μας απασχολεί.
Ετοιμάζουμε την κρέμα.
Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε το γάλα χλιαρό στο μείγμα των αυγών, και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε όλο το μείγμα μέσα στην φόρμα, πάνω από την καραμέλα.
Βάζουμε την φόρμα στον φούρνο, μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί στο οποίο έχουμε βάλει νερό (μπεν μαρί φούρνου). Το νερό καλό θα είναι να φτάνει μέχρι την μέση των εξωτερικών τοιχωμάτων της φόρμας.
Ψήνουμε την κρέμα στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 1 ώρα περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως η κρέμα και στη συνέχεια τοποθετούμε στο ψυγείο για λίγες ώρες.
Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, βυθίζουμε την βάση της φόρμας σε ζεστό νερό, κι έτσι η κρέμα αποκολλάται εύκολα από την φόρμα.
Αναποδογυρίζουμε τότε προσεκτικά την κρεμ καραμελέ σε πιατέλα.
Κόβουμε γενναία κομμάτια, και απολαμβάνουμε μιαν υπέροχη κρεμ καραμελέ!
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!!!
Ελένη Κ.
καλημέρα πιο γλυκιά δεν γίνεται...να σαι καλά υπέροχη κρεμ....
ReplyDeleteΥπέροχη καραμελολιχουδιά, Ελένη! Από τα πιο αγαπημένα, κρεμώδη γλυκά, η κρέμα καραμελέ. Πολύ ωραία παρουσίαση, όσο για την γεύση, τα λόγια σίγουρα, είναι περιττά! Μια καλοφτιαγμένη, σπιτική κρέμα καραμελέ, είναι ανώτερη και από την καλύτερη του εμπορίου, νομίζω. Αχ και να ήμουν εκεί κοντά, να κερεστώ....όλη την πιατέλα! Δεν θα μου την αρνηθείς, είμαι σίγουρη!!
ReplyDeleteΚαλή μας ημέρα και καλό Σαββατοκύριακο.
Μπράβο Ελένη !
ReplyDeleteΗ αξία μιας σπιτικής παρασκευής σε τέτοιου είδους γλυκά φαίνεται!Η γευστική της διαφορά με αυτή του εμπορίου απέχει ..έτη φωτός!Λατρεύω την σπιτική κρεμ-καραμελέ,αν και οφείλουμε να είμαστε φειδωλοί στις μερίδες μας λόγω της ποσότητας των αυγών,όπως σωστά επισήμανες.Σημασία έχει, ότι η απόλαυση που θα εισπράξουμε θα αποζημιώσει τον κόπο μας!
Καλό Σαββατοκύριακο!!
Θεούλη μου,τί γκρο πλαν είναι αυτό Ελενάκι μου...???...Εξόρυξη οφθαλμών έπαθα...
ReplyDeleteΚαλημέρες,φιλιά και καλό ΣΚ σε όλες σας...-:)))
Ax, τί όμορφο!
ReplyDelete(Πόσο καιρό έχω να φτιάξω? Ούτε που θυμάμαι!!!)
;-)
Φιλιά!!!
Καλό Σαββατοκύριακο!!!
Αμάν! Τι μου κάνεις, τι μου κάνεις!!!
ReplyDeleteΓεια στα χεράκια σου!!!
Καλό Σαββατοκύριακο, φιλάκια πολλά!
τέλειο... έχω τρυφερές αναμνήσεις από την κρέμα καραμελλέ... Εννοείται λάικ χωρίς δευτερη κουβέντα!
ReplyDeleteΥπέροχη Ελένη μου! Και σε εμφάνιση και σε γεύση!
ReplyDeleteΚαλό ΣΚ :)
Αγαπημένη,Ελενάκι,δροσερή!
ReplyDeleteΜια φορά έχω δοκιμάσει σπιτική,συνήθως έτοιμη φτιάχνω,αλλά έχεις δίκιο-αλλη γεύση!
Καλό Σ/Κ-φιλιά!
Μα δεν είναι το must του καλοκαιριού αυτό το γλυκό;; Την φτιάχνει η μαμά μου συχνά και μιας και είναι μακριά ευκαιρία να δανειστώ τη συνταγή σας!!
ReplyDeleteυπέροχη λιχουδιά Φιλάκια
ReplyDeleteΕλένη μου,σούπερ η κρεμ καραμελέ σου!!!Σάν τήν σπιτική,καμμιά!!!Εχω πολλά χρόνια νά φτιάξω!!!Εχασα καί τήν συνταγή,ότι πρέπει!!!!Νάσαι καλά!!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!!
ReplyDeleteΑπο τα αγαπημένα μου γλυκάκια ,πολύ μου αρεσει και έχω καιρό να φτιάξω ,θα κανω τη δικη σου συνταγή γιατι φαίνεται υπέροχη,πολλά φιλιά.
ReplyDeleteΑγαπημένο γλυκό που γίνεται πολύ εύκολα και το αποτέλεσμα σε δικαιώνει. Ήταν από τα πρώτα γλυκά που έμαθα να φτιάχνω πιτσιρίκα, τι μου θύμισες τώρα! :)
ReplyDeleteΚαλημέρα σε όλα τα κορίτσια και καλή Κυριακή εύχομαι!
Αγαπημένο γλυκό,μοιάζει πολύ με της μανούλας μου.Να είσαι καλά καλό υπόλοιπο Κυριακής φιλάκια
ReplyDeleteΕλενάκι μου τι μπορώ να πω γι αυτήν την καραμελέ??
ReplyDeleteΤην φτιάχνω δώ και 25 χρόνια, και δεν έχω αλλάξει ποτέ συνταγή, είναι νομίζω η καλύτερη από όσες έχω δοκιμάσει!!
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, ότι τα αυγά είναι απαραίτητα για μια σφιχτή και νόστιμη καραμελέ, εγώ προσωπικά τα βάζω ΚΑΙ τα 12!!
Πολλά μπράβο σου για την άψογη παρουσίαση!!
Φιλάκια!
¸.•°❤❤⊱彡
ReplyDeleteMuito delicioso!!!
Bom domingo!
Boa semana!
Beijinhos do Brasil°º✿♫
°º✿
º° ✿♥ ♫° ·.
¸.•°✿✿⊱彡
Υπέροχη!Απο εμφάνιση τέλεια και είμαι σίγουρη οτι και απο γεύση το ίδιο!Με πήγε χρόνια πίσω τότε που έφτιαχνε η μητέρα μου κρεμ καραμελε!Φιλάκια πολά και καλό υπόλοιπο Κυριακής!
ReplyDeleteΥπέροχο γλυκό! Από τα πιο αγαπημένα μου! Και εμένα την έφτιαχνε η μητέρα μου και την ίδια συνταγή κάνω κι εγώ που μοιάζει πάρα πολύ με τη δική σου! Μυρωδάτη και λαχταριστή!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα να'χεις, με πολλές νοστιμιές! Φιλιά!
Πολυ λαχταριστη! Γεια στα χερια σου Ελενη μου!
ReplyDeleteΕλένη μουυυυυυυ, πεθαίνω!!!!!!
ReplyDeleteΠόσο πολύ μου αρέσει η κρέμα καραμελέ να'ξερες.
Φιλάκια πολλά.
Πολύ λαχταριστή αυτή η καραμελένια κρεμούλα!! να είχα λίγη!!
ReplyDeleteΦιλιά
Ωχχχχχ τι ωραία κρέμα καραμελέ που την είδα μόλις σήμερα....Κάλιο αργά παρά ποτέ βεβαια...
ReplyDeleteΥπέροχη φαίνεται και οι φωτογραφίες την κάνουν ζουμπουρλούδικη..
Μπράβο Ελένη
Πω πω τι μου θυμισες, εχω να φαω απο πολυ μικρη.
ReplyDeleteΕφτιαχνε η θεια Τασια (μας αφησε πια) οταν κανονιζοταν επισκεψη στο σπιτι της!
Θυμάμαι την εποχή που το συγκεκριμένο γλυκάκι ήταν της μόδας και το πρόσφεραν ως επιδόρπιο ακόμα και στην ψησταριά στην οποία πηγαίναμε με τους γονείς μου!
ReplyDeleteΣπιτική κρεμ καραμελέ δεν έχω δοκιμάσει νομίζω!
Μου αρέσει γιατί φαίνεται σταθερή και δεν έχει αυτή την νερουλή όψη του έτοιμου σκευάσματος!
Φιλιά!
Αγαπημένο γλυκό και με πολύ τρυφερές αναμνήσεις!!!!
ReplyDeleteΤης Βέφας φτιάχνω κι εγώ και πάντα μας αφήνει με τις καλύτερες εντυπώσεις!
Καλό απόγευμα! Πολλά φιλιά!
Όντως η σπιτική δεν συγκρίνεται!
ReplyDeleteκαλε τι βλεπουν τα ομορφα και
ReplyDeleteπεινασμένα αμυγδαλωτά μου μάτια????????? απλά υπέροχη η καραμελέ σου !!!! αχ και να είχα ενα και δύο και τρια μη σου πω κομματακια !!!! οσο για την παρουσιαση? με αφήσες άφωνη φιλεναδίτσα μου !!! γεια στα χεράκια σου !!!!!!
καλό βράδυ !!!! σματς σμουτς !
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για τα σχόλιά σας και τα όμορφα λόγια, χαίρομαι που σας άρεσε το γλυκάκι!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!!!!!!!