Παραδοσιακό και πολύ αγαπητό γλυκό των Κυκλάδων, και ιδιαίτερα της Μήλου.
Καρπουζόπιτα δοκίμασα πρώτη φορά στην Ίο, πριν πολλά χρόνια! Ξετρελάθηκα με την γεύση της!!
Δεν ήξερα τι γλυκό είναι, και όταν μου είπαν ότι το βασικό συστατικό της είναι το καρπούζι, δεν το πίστευα!
Ζήτησα λοιπόν την συνταγή, και από τότε την φτιάχνω κάθε καλοκαίρι.
Δεν έχω αλλάξει τίποτε από την αρχική συνταγή που μου δώσανε, κάποιες φορές που πρόσθεσα ή αφαίρεσα κάτι, νομίζω αλλοιωνόταν η γεύση της.
Ευχαρίστως μοιράζομαι αυτήν την συνταγή μαζί σας!
Υλικά για ένα μέτριο ταψί:
μισό καρπούζι
1,5 κούπα τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μισή έως ¾ κούπας τσαγιού ζάχαρη
2 κουταλιές μέλι
¼ κουταλάκι κανέλα
Επιπλέον:
2/3 κούπας τσαγιού ελαιόλαδο
μπόλικο σουσάμι (περίπου 1 κούπα τσαγιού)
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε το καρπούζι και αφαιρούμε τις φλούδες και τα σποράκια. Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Το βάζουμε σε ένα τρυπητό (σουρωτήρι) και πιέζουμε με τα χέρια μας καλά, μέχρι να στραγγίξει από τα υγρά του.
Η ποσότητα που χρειαζόμαστε είναι 6 κούπες τσαγιού σάρκα καρπουζιού, στραγγισμένη.
Αδειάζουμε τη σάρκα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, το μέλι, τη ζάχαρη και τη κανέλα.
Ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί με τη μισή ποσότητα του λαδιού.
Πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, απλώνουμε προσεκτικά, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι.
Ψήνουμε την καρπουζόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 175 βαθμούς, μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα η επιφάνεια.
Μόλις ψηθεί, την αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει λίγο και έπειτα κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ.
Παραδοσιακό και νόστιμο γλυκάκι, από τα ωραία μας Κυκλαδονήσια, καθαρά καλοκαιρινό. Έγινε πολύ ωραίο! Γεια στα χέρια σου, Ελενάκι!!
ReplyDeleteΚαλή μας ημέρα.
Φανταστικό γλυκάκι! Πράγματι δεν θέλει πολλά πολλά! Ασε που ξεπαστρεύεις το περισσευούμενο καρπούζι με δόξα και τιμή!!! Γειά στα χέρια σου Ελενα! :)
ReplyDeleteΕλενάκι πανεύκολο και πεντανόστιμο!
ReplyDeleteΓεια στα χεράκια σου, το έκανες υπέροχο!
Φιλιά πολλά πολλά!
Τι όμορφα χρώματα!!! τι γεύσεις !! όλα κουκλίτσικα!!! μπράβο Λενάκι μου !!! σ'ευχαριστούμε πολύ για την πρόταση !!!
ReplyDeleteσε φιλώ πολύ πολύ, καλό σ/κ.
Κι εμένα μ αρέσει, αλλά το έφτιαξα μία φορά κι απογοητεύθηκα, δε ξέρω τι εκανα λάθος,στέφθηκε όμως μ απόλυτη αποτυχία.
ReplyDeleteΘα το δοκιμάσω όμως με τη δική σου συνταγή Λενιώ μου και θα σου πω εντυπώσεις,είμαι σίγουρη πια για την επιτυχία.
Φιλάκια πολλά
όλο και κάτι καινούριο μαθαίνουμε εδώ.
ReplyDeleteκαλημέρες!
Καθως δεν εχω ιδιαιτερη προσβαση προς Κυκλαδες, αυτο το γλυκακι δεν το εχω δοκιμασει ποτε! Φαινεται νοστιμο παντως και με το σουσαμακι απο επανω ειναι και πολυ χαριτωμενο!
ReplyDeleteΔεν έχω φάει ποτέ και σίγουρα θα τη φτιάξω. Φιλάκια!
ReplyDeleteΠάνω στον απογευματινό καφέ την έπιασα...
ReplyDeleteΧρώμα,φωτό,φαντάζομαι και γεύση,υπέροχα...!!!
Φιλιά πολλά πολλά σε όλες σας...-:))
Τέλειο τό γλυκάκι σου Ελένη μου!!
ReplyDeleteΔέν τό ήξερα!!!Θά τό δοκιμάσω σίγουρα!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!1
Α, παπα, μάς έχεις ξετρελλάνει με την παραδοσιακή καρπουζόπιτα! Θα τη δοκιμάσω και μάλιστα σύντομα! Καλό Σ/Κ ! Καλοκαιρινά φιλιά!
ReplyDeleteΜμμμμμ! πολύ νόστιμο, το έχω δοκιμάσει, θα προσπαθήσω και να το φτιάξω
ReplyDeleteΔεν το εχω δοκιμασει ποτε αυτο το γλυκακι....στα υποψιν λοιπον.....
ReplyDeleteΤελεια η σημερινη προταση σου Ελενακι!!!!!!!!
Φιλακια πολλα!!!!
δεν έχω φάει ποτέ καρπουζόπιτα!!!
ReplyDeleteΘα δοκιμασω την συνταγη σου Ελενάκι μου, φαίνεται τέλεια.
Πολλά φιλιά.
Πολύ πρωτότυπη πίτα!Φαίνεται υπέροχη!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Δεν έτυχε να τη δοκιμάσω, όμως τώρα με τη συνταγή σου είναι ευκαιρία.
ReplyDeleteΠολύ ωραία φαίνεται, γεια στα χεράκια σου!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
προπερσι η κορη μου ειχε παει στην μηλο και της ειπα να φαει καρπουζοπιτα. μου εβγαλε και φωτογραφιες απο τους φουρνους που την πουλανε. απο τοτε εχω στο νου να την φιαξω αλλα ακομη δεν τα καταφερα.
ReplyDeleteεαν αξιωθω να την φιαξω εφετος, θα ακολουθησω την δικη σου συνταγη που μου φαινεται υπεροχη.
καλο σαββατοκυριακο
ειρηνη
Πριν λίγα χρόνια είχα ακούσει για την καρπουζόπιτα και είχα μείνει άφωνη όμως δεν την έχω ποτέ δοκιμάσει!!! Τώρα με τη συνταγή σου Ελένη μου θα την κάνω πολύ σύντομα και θα σου πω εντυπώσεις!!!!
ReplyDeleteΠολλά φιλάκια!
Αγαπημένο καλοκαιρινό γλυκάκι!Και η συνταγή σου αναλυτική και κατατοπιστική! Ευχαριστούμε Ελένη
ReplyDelete