Monday 5 August 2013

Μουσακάς με κιμά κοτόπουλου


Ο μουσακάς είναι ένα από τα πιο διάσημα φαγητά της Ελληνικής κουζίνας. Αγαπημένο μικρών και μεγάλων.
Σήμερα σας παρουσιάζω μια διαφορετική εκδοχή του.
Με κιμά από κοτόπουλο και με μια πολύ νόστιμη μπεσαμέλ γιαουρτιού!!
Πεντανόστιμο, πλούσιο σε γεύσεις και αρκετά αρωματικό!
Αν επιλέξετε να ψήσετε τα λαχανικά αντί να τα τηγανίσετε, το φαγάκι γίνεται πολύ πιο ελαφρύ, χωρίς να χάσει καθόλου σε νοστιμιά!
Πάμε να μαγειρέψουμε τον διαφορετικό μουσακά μας!

Υλικά για ένα μεσαίο πυρέξ ή ταψί:
3-4 μελιτζάνες φλάσκες
5 πατάτες
Για τον κιμά:
500 γρ. κιμά κοτόπουλου
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
1 κουταλιά γεμάτη πελτέ ντομάτας
1 φλιτζανάκι κόκκινο κρασί
μισό κουταλάκι ζάχαρη
5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
¾ κουταλάκι γλυκού μπαχαρικά σκόνη, ανακατεμένα (κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, κόλιανδρο)
αλάτι και πιπέρι
Για την μπεσαμέλ γιαουρτιού:
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (2% λιπαρά)
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
1 κουταλάκι κορν φλάουρ διαλυμένο σε 2 κουταλιές σούπας γάλα
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι
Επιπλέον:
200 γρ. τριμμένη γραβιέρα (κρατάμε στην άκρη 2-3 κουταλιές)
3-4 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, και τις κόβουμε σε φέτες, όχι πολύ λεπτές.
Τις βάζουμε σε νερό και τις ξεπικρίζουμε, αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές. Κατόπιν τις στραγγίζουμε και τις αλατίζουμε.
Σε ένα μεγάλο ταψί, στρώνουμε λαδόκολλα ή αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και απλώνουμε εκεί τις μελιτζάνες. Με τη βοήθεια ενός πινέλου τις περνάμε με λάδι μια μια και από τις δυο πλευρές.
Τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα ελαφρώς.
Μπορούμε αντί να τις ψήσουμε, να τις τηγανίσουμε και αφού τις βγάλουμε από το τηγάνι να τις ακουμπήσουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες όχι πολύ λεπτές.
Τις τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι ή τις βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό (προσοχή μη παραβράσουν πρέπει να κρατάνε) ή τις ψήνουμε για λίγο στο φούρνο.
Ετοιμάζουμε το κιμά.
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ρίχνουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και στη συνέχεια το κιμά. Σοτάρουμε μέχρι να απορροφηθούν τελείως τα υγρά και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και λίγο νερό. Αφήνουμε να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά, μέχρι να απορροφηθούν τελείως τα υγρά.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ γιαουρτιού.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη μπεσαμέλ και δουλεύουμε με ένα σύρμα, ώσπου να ενωθούν τα υλικά.
Συναρμολόγηση.
Πασπαλίζουμε ένα ταψάκι ή ένα πυρίμαχο σκεύος με την τριμμένη φρυγανιά.
Από πάνω απλώνουμε μερικές από τις φέτες με τις μελιτζάνες, ώστε να καλύψουν όλη τη βάση του σκεύους.
Πασπαλίζουμε με λίγο τυράκι και στρώνουμε από πάνω τις μισές πατάτες.
Πάνω από αυτές προσθέτουμε όλον τον κιμά, και τον απλώνουμε ομοιόμορφα.
Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες, τυρί, πατάτες, τυρί και τέλος όλη τη μπεσαμέλ γιαουρτιού.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με 2-3 κουταλιές τριμμένο τυρί και περιχύνουμε με 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε τον μουσακά μας λίγο να κρυώσει, πριν τον κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!!!
Ελένη Κ.

15 comments:

  1. προκλητικο θα ελεγα! :)
    η μπεσαμελ γιαουρτιου μου αρεσει πολυ σαν ιδεα.
    καλη εβδομαδα

    ειρηνη

    ReplyDelete
  2. Συγχαρητήρια για το προκλητικόν του θεάματος! Αλλά...... το σωστό θα ήταν να επι.... συνάψεις χα χα και μια διπλή μερίδα!!!!!!
    Η μπεσαμέλ θα δοκιμαστεί λίαν συντόμως!!!

    ReplyDelete
  3. Tι ωραία παρουσίαση!
    Το αγαπημένο φαγητό του άντρα μου!
    Καλημέρα κορίτσια;)

    ReplyDelete
  4. Eξαιρετικός ο διαφορετικός μουσακάς σου Ελενάκι, με προκαλεί να τον φτιάξω και να τον δοκιμάσω!
    Καταγράφεται, μιας και στους πάσης φύσεως μουσακάδες έχουμε και μιαν αδυναμία!
    Φιλιά πολλά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  5. Ο επόμενος μουσακάς,όπως κατάλαβες Ελενάκι μου,θα είναι με τη συνταγή αυτή...
    Η δε μπεσαμέλ σου..σκέτη έμπνευση...
    Φιλιά πολλά πολλά και καλή εβδομάδα σε όλες...-:))

    ReplyDelete
  6. Καταπληκτικός!!!
    Έτσι τον φτιάχνω κι εγώ, αλλά στην μπεσαμέλ βάζω βρώμη αντί για κορν φλάουρ.
    Νομίζω πως είναι πολύ καλύτερος από από τον συνηθισμένο μουσακά, τόσο σε γεύση αλλά και σε ποιότητα!

    ReplyDelete
  7. Μπορεί να λένε πως ο μουσακάς δε γίνεται light, αλλά αυτή εδώ η εκδοχή πιστεύω πως δε μπορεί να παρά να είναι νόστιμη! Ο κιμάς από μοσχάρι/χοιρινό δε μου πολυαρέσει και τόσο, οπότε αυτός ο μουσακάς είναι ό,τι πρέπει!
    Μπράβο σου και καλή βδομάδα να έχουμε όσοι είμαστε ακόμα εδώ! :)

    ReplyDelete
  8. Είσαι τυχερή που δεν μου μαγειρεύεις. Διπλοβάρδιες θα βάραγες στην κουζίνα!

    Λευτεριά στον μουσακά!

    ReplyDelete
  9. Σούπερ ο μουσακάς σου Ελένη μου!!!
    Η μπεσαμελ γιαουρτιου μου αρεσει πολυ σαν ιδεα!!!Θα την δοκιμάσω!!!
    Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  10. Πολύ ωραία ιδέα! Ο κιμάς κοτόπουλου δεν είναι και το πιο εύκολο υλικό (από νοστιμιά εννοώ). Εσύ έτσι που τον έφτιαξες σίγουρα θα είναι πεντανόστιμος! Υπέροχο φαγητό!

    ReplyDelete
  11. Εναλλακτικός και ιδιαίτερος ο μουσακάς σου, Ελένη. Πιο ελαφρύς αλλά εξίσου εντυπωσιακός και λαχταριστός, όπως ο κλασσικός μουσακάς! Πρέπει να τον δοκιμάσουμε, οπωσδήποτε!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  12. Ελενάκι μου πολύ λαχταριστός ο μουσακάς που μας προτείνεις ! γεια στα χεράκια σου ! πρέπει να δοκιμαστεί οπωσδήποτε !!!!

    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  13. Ελένη μου την μπεσαμέλ με γιαούρτι την κάνω και εγώ για πιο ελαφρύ και γρήγορο αποτέλεσμα.
    Τον κιμά κοτόπουλου δεν είχα σκεφτεί να τον βάλω στον μουσακά και είναι καταπληκτική ιδέα!!!!!
    Πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  14. Ελενίτσα μου υπέροχος ο μουσακάς σου!!!!
    Πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  15. Πολύ ωραίος Ελενάκι, μπράβο!
    Κιμά κοτόπουλου δεν έχω δοκιμάσει αλλά και η μπεσαμέλ γιαουρτιού είναι καταπληκτική, χωρίς πολλά λιπαρά!

    Να είσαι καλά, σε φιλώ!

    ReplyDelete