Τα κέικ, γλυκά ή αλμυρά, είναι τα καλύτερα σνακ για μικρούς και μεγάλους!
Το αλμυρό κεκάκι που έφτιαξα αυτή τη φορά, δεν είναι μόνο όμορφο οπτικά και γευστικά, αλλά είναι και ένας έξυπνος τρόπος να κρύψουμε μέσα του τα λαχανικά που θέλουμε και πρέπει να τρώνε τα παιδιά μας.
Για ποιο χαριτωμένο αποτέλεσμα ή για ένα πάρτι, μπορούμε να μοιράσουμε την ζύμη στις υποδοχές από το μαφινοταψάκι μας, και να ψήσουμε νόστιμα μαφινάκια, μειώνοντας βέβαια τον χρόνο ψησίματος.
Για ακόμη περισσότερο χρώμα, μπορούμε να προσθέσουμε βρασμένα καρότα κομμένα σε μικρά καρέ και πολύχρωμες πιπεριές ψιλοκομμένες!
Χρειαζόμαστε:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. βρασμένο αρακά
85 γρ. βρασμένο καλαμπόκι
6-7 φετούλες λιαστής ντομάτας, ψιλοκομμένες
μισό κουταλάκι αλάτι
4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
180 ml ζεστό γάλα (όχι καυτό)
180 γρ. λιωμένο βούτυρο
225 γρ. τριμμένη γραβιέρα
15 γρ. φρέσκια μαγιά
1 κουταλάκι κοφτό ζάχαρη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πάμε να το φτιάξουμε:
Βάζουμε σε ένα μπολ το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά, και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια του μείγματος.
Προσθέτουμε τα αυγά, δουλεύουμε τα υλικά με ένα σύρμα, και στη συνέχεια προσθέτουμε και το βούτυρο.
Κατόπιν προσθέτουμε την γραβιέρα, τον αρακά, το καλαμπόκι, τις λιαστές ντομάτες και το αλάτι.
Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε καλά μια στρογγυλή μεγάλη φόρμα για κέικ.
Απλώνουμε μέσα τη ζύμη, σκεπάζουμε με μια διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε την φόρμα σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά περίπου, να φουσκώσει η ζύμη.
Κατόπιν ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 170 βαθμούς, για 40 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Αφαιρούμε το κέικ από την φόρμα και το αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει.
Όταν κρυώσει, το κόβουμε σε φέτες και το απολαμβάνουμε!
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!!!
Ελένη Κ.
Πολυ ωραιο το αλμυρο κεκακι σου και πολυ εξυπνο να κρυψουμε μεσα του λαχανικα που αποφευγουν να τρωνε τα μικρα ζουζουνακια..γεια στα χερια σου!
ReplyDeleteΚαλη σου μερα,καλο μηνα και καλη εβδομαδα,φιλιαααα!!!!!!!!!!
Εχω μεγάλη αδυναμία στα αλμυρά κεκάκια, που μπορούν να καταναλωθούν κάθε ώρα και στιγμή!
ReplyDeleteΥπέροχο το δικό σου Ελενάκι μου, και οι λιαστές ντομάτες θα του δίνουν έξτρα νοστιμιά!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Ελενάκι μου,πολύ ωραία ιδέα για αλμυρό κέικ...Και πολύ εμφανίσιμο...Και πολύ εύκολο...και ασφαλώς πολύ νόστιμο...
ReplyDeleteΚαλημέρα,καλό μ΄ληνα και καλή εβδομάδα με φιλιά σε όλες σας...-:))
Πολύ ωραίο και πολύ εμφανίσιμο το αλμυρό κέικ λαχανικών! Επειδή έχει μαγιά θα θυμίζει και λίγο ψωμί υποθέτω.
ReplyDeleteΚαλημέρα και καλώς σας ξαναβρίσκω κορίτσια των Συνταγών της Καρδιάς!
Ελενάκι μου καλημέρα και καλό μήνα!!το κέικ πρωτότυπο τι να πω με αρακά δεν μπορούσα να φανταστώ..σε εμφάνιση σκίζει και μπορώ να υποψιαστώ πως θα σκίζει κι απο γεύση!!χίλια μπράβο!άπειρα φιλάκια και σε σένα και σε όλα τα κορίτσια!!
ReplyDeleteΤο αλμυρό κεκάκι σου φαίνεται πεντανόστιμο!!!Λατρεύω τον συνδυασμό γεύσεων και υλικών που περιέχει και ανυπομονώ να το δοκιμάσω!!!Φιλάκια πολλά και καλό μήνα!!!
ReplyDeleteΑγαπαω ιδιατερα τα αλμυρα κεϊκ και το δικο σου Ελενακι μου, δειχνει υπεροχο!
ReplyDeleteΚαλη εβδομαδα και παλι καλο μηνα!
Καλό μήνα Ελενάκι!!!!
ReplyDeleteΩραίο το κεκάκι σου!!! Γράψε στα υλικά και πόσο και τι είδος αλεύρι χρησιμοποιούμε!
Εν αναμονή λοιπόν!!!
Φιλιά πολλά!!
Αυτό για μένα που μου αρέσουν περισσότερο τα αρμυρά!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα και καλό Φθινόπωρο σε όλη την παρέα
Γεια σου Ελενάκι μου!!!
ReplyDeleteΚαλό μήνα και καλό φθινόπωρο να έχουμε.
Είναι τέλειο, πολύ μου αρέσουν τα αλμυρά κεικ.
Φιλάκια.
Αλμυρό κεκάκι διαβάζω...!!! Λατρεμένα τα αλμυρά παντώς είδους, οπότε είμαι σίγουρη ότι το κεκάκι σου θα είναι υπέροχο Ελένη μου! Σίγουρα θα βάλω και πιπεριές! Και χρώμα και γεύση δίνουν!
ReplyDeleteΠολλά πολλά φιλιά και καλό μήνα!
Καλό μήνα Ελένη μου!!!Καλό Φθινόπωρο!!!!Μού αρέσουν τά αλμυρά κείκ !!!Αλλά τό δικό σου,τέλειο, καί σέ εμφανιση αλλά σίγουρα σκίζει καί από γεύση!!!Θά ταίριαζε πολύ μέ μία μπύρα παγωμένη!!!!Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!!
ReplyDeleteΠραγματικά ιδανική πρόταση για τα ζουζούνια μας Ελένη!
ReplyDeleteΑνάρπαστο θα γίνει το κεκάκι εννοείται!
Φιλιά πολλά και καλό φθινόπωρο!
Άψογο το αλμυρό κεκάκι, Ελένη! Και όπως λέει και η Έλενα, λιχουδιά για όλες τις ώρες. Από αυτές που μας αρέσουν, δηλαδή.
ReplyDeleteΚαλό μήνα να έχουμε.
MMMMMMM !!!!!! ονειρο !!! μπραβο Λενάκι μου με τα ωραία σου !!! \
ReplyDeleteπολυ εντυπωσιακή επιστροφή !!
φιλια πολλά πολλά
Καλό μήνα Ελένη, δεν θα έλεγα όχι στο κεκάκι σου το όμορφο.
ReplyDeleteΠολύ μου αρέσουν τα αλμυρά κέικ γιατί εκτός από γευστικά μπορείς να κρύψεις, όπως κι εσύ ανέφερες Ελένη μου, λαχανικά και οτιδήποτε άλλο δεν προτιμούν τα παιδιά!!!!!
ReplyDeleteΚαλό μήνα! Φιλιά!
¸.•°❤❤⊱彡
ReplyDeleteSuper delicioso!
Tudo com queijo e ervilha fica maravilhoso.
Boa semana!
Beijinhos.
❤❤⊱
Φαίνεται πολύ αφράτο και νόστιμο ΕΛένη μου!!! Γεια στα χέρια σου!! Καλή εβδομάδα και καλό μήνα να έχουμε!!!
ReplyDeleteΕλένη μου νοστιμότατο μοιάζει και εντυπωσιακή παρουσία...Αργώ να σχολιάσω αλλά σχολιάζω...φιλιά πολλά...Καλή καινούρια σαιζόν...
ReplyDeleteΕλενάκι μου η ιδέα σου πολύ εντυπωσιακή, γεια στα χεράκια σου!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!