Wednesday 18 September 2013

Lomo Saltado


Πιστεύω πως δεν πρέπει να υπάρχουν πολλοί στην χώρα μας, που να γνωρίζουν αυτό το φαγητό.
Η αλήθεια είναι ότι ούτε εγώ το είχα ξανακούσει.
Μου μίλησε γι αυτό μια φίλη μου, που το είχε δοκιμάσει παλιότερα, και με ρώτησε αν ήξερα την συνταγή.
Της ομολόγησα ότι δεν το ήξερα, αλλά θα το έψαχνα, γιατί μου είχε κινήσει την περιέργεια.
Έκανα μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, χωρίς να έχω και πολλές ελπίδες ότι θα βρω κάτι σχετικό.
Και όμως!!! Ανακάλυψα ένα σωρό συνταγές και παραλλαγές του Lomo Saltado!!
To Lomo Saltado λοιπόν σύμφωνα με την Wikipedia, είναι ένα φαγητό της περουβιανής κουζίνας, με ασιατικές επιρροές.
Στο Περού θεωρείται ένα από τα πιο διαδεδομένα πιάτα και σερβίρεται σε πολλά εστιατόρια.

Είναι ένα πιάτο που περιέχει μοσχαράκι σε λεπτές λωρίδες, το οποίο μαρινάρεται σε άσπρο ξύδι, σόγια και διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά, με κυρίαρχα τον κόλιαντρο και το κύμινο. Στην συνέχεια τηγανίζεται με κρεμμύδια, φρέσκες ντομάτες και τέλος σε όλα τα υλικά προστίθενται πατάτες τις οποίες πριν έχουμε τηγανίσει.
Συνοδεύεται πάντα με άσπρο ρύζι.
Το σημείο αυτό μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, μιας και το φαγητό περιέχει πατάτες. Κι όμως, το άσπρο ρύζι, είναι πραγματικά το συνοδευτικό που του ταιριάζει.
Συνδύασα διάφορες συνταγές, για να φτιάξω το δικό μου lomo saltado. Δεν ξέρω αν πέτυχα την αυθεντική συνταγή, θα το ξαναμαγειρέψω και θα καλέσω την φιλεναδίτσα μου, να μου πει κι αυτή την γνώμη της!
Πάμε να το φτιάξουμε και μαζί!

Θα χρειαστούμε:
1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε σνίτσελ λεπτά
3 πατάτες
3 κρεμμύδια
3 ντομάτες
αλάτι
Για την μαρινάδα
μισή κούπα ελαιόλαδο
1/3 κούπας ξύδι λευκό
5 κουταλιές σόγια σος
2 κουταλιές κόλιαντρο τριμμένο
1 κοφτό κουταλάκι κύμινο
1 πιπερίτσα τσίλι ή 1 κουταλιά μπούκοβο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
λίγο πιπέρι
Στην πράξη:
Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας «χτυπήσει» καλά τα σνίτσελ ώστε να γίνουν όσο πιο λεπτά γίνεται, και να μας τα κόψει σε λεπτές λωριδίτσες. Η τα κόβουμε εμείς, χρησιμοποιώντας ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι.
Βάζουμε τις λωριδίτσες σε βαθύ μπολ μαζί με όλα τα υλικά της μαρινάδας.
Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για μισή ωρίτσα.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε όπως για τηγανιτές, και τις τηγανίζουμε. Όταν είναι έτοιμες, τις ακουμπάμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας και τις αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Αφαιρούμε τις φλούδες και τους σπόρους από τις ντομάτες, και τις κόβουμε σε φέτες χοντρούτσικες.
Βάζουμε στο wok ηλιέλαιο ή κάποιο ελαφρύ λάδι και αφού ζεσταθεί αδειάζουμε σε αυτό το μοσχαράκι με όλα τα υλικά της μαρινάδας.
Μπορούμε αν δεν έχουμε wok να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με σκέπασμα, ή και την κατσαρόλα μας, αλλά το wok βολεύει πιο πολύ γι αυτό το φαγάκι.
Στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι όσες συνταγές βρήκα, έδιναν χρόνο μαγειρέματος για το μοσχαράκι 4-8 λεπτά. Ο χρόνος αυτός μου φάνηκε πολύ λίγος, όσο τρυφερό κι αν είναι το μοσχαράκι και όσο λεπτά κομμένο κι αν είναι, σε 4 λεπτά δεν μαγειρεύεται με τίποτα.
Μαγειρεύουμε στην αρχή σε δυνατή φωτιά, και μετά χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος μας και αφήνουμε το μοσχαράκι να μαγειρευτεί για 20-25 λεπτά ή μέχρι να έχει μαλακώσει αρκετά.
Στο wok δεν χρειάστηκε να προσθέσω καθόλου νερό, πιθανόν σε άλλο σκεύος να χρειαστεί λίγο νεράκι μέχρι να είναι έτοιμο το μοσχαράκι.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα κρεμμύδια, περιχύνουμε όλο το φαγητό με σόγια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5-6 λεπτά ακόμη.
Κατόπιν προσθέτουμε τις ντομάτες και με ξεσκέπαστο πλέον το σκεύος, μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.
Τέλος προσθέτουμε τις τηγανισμένες πατάτες, αλατίζουμε προσεκτικά και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμη.
Σερβίρουμε το lomo saltado παρέα με άσπρο ρυζάκι.
Καλή επιτυχία!

37 comments:

  1. μμμμ!Νοστιμιές!!
    Καλημέρα κορίτσια!

    ReplyDelete
  2. Αααααα! Φαίνεται νοστιμότατο!!! Θα το δοκιμάσω !!!!!
    Καλημέρα!

    ReplyDelete
  3. Lomo Saltado λοιπόν. Μπαίνει στα προσεχώς! Καλημέρα!

    ReplyDelete
  4. Πολύ νόστιμο φαίνεται Ελενάκι μου!
    Σίγουρα το μοσχαράκι θέλει το χρόνο του για να μαλακώσει... Είναι όντως λίγο παράξενο με πατατούλες και ρυζάκι, όχι ότι δε θα το φάμε δηλαδή! χα χα χα!

    Καλή σου μέρα, φιλάκια πολλά!!!

    ReplyDelete
  5. Φαίνεται νοστιμότατο!!!!!!!!
















    ReplyDelete
  6. Ξανασαλτάρισα η γυνή μόλις το είδα και από δω...
    Πολύ ωραίο πιάτο και με υλικά που όλοι χρησιμοποιούμε στη κουζίνα μας...Το εξωτικό του όνομα με προκαλεί φιλενάδα...Θα το φτιάξω και θα σε καλέσω να μου πεις...

    Viva el Lomo Saltado...!!!!!!!

    Καλημέρες και φιλιά σε όλες σας...-:))

    ReplyDelete
  7. Δεν το γνωρίζω. Αλλά ούτε αυτό δεν με γνωρίζει. Δεν πειράζει. Θα γνωριστούμε και θα δούμε πως θα πάει η δουλειά. Προς το στομάχι την κόβω.

    ReplyDelete
  8. Ε ούτε κι εγώ το ήξερα το φαγητό αυτό κι ομολογώ πως με την Περουβιανή κουζίνα δεν έχω και πολύ μεγάλη σχέση! Έτσι όπως το έφτιαξες όμως, είναι νομίζω αρκετά προς τα εμάς και στις γεύσεις που τρώμε. Ε, η σάλτσα σόγιας πια υπάρχει και στο μπακάλικο που λέει ο λόγος!
    Φαίνεται νόστιμο και χορταστικό, μπράβο και χαίρομαι που έμαθα και κάτι νέο σήμερα! :)

    ReplyDelete
  9. Εννοείται ότι δεν το ήξερα. Πάντως φαίνεται νοστιμότατο! Μ'αρέσει που ψάχνεσαι για καινούργια πράγματα! Για τα γούστα μου θα το προτιμήσω χωρίς το ρυζάκι (έτσι κι αλλιώς χάλια το βγάζω). Όμως τις πατάτες θα τις χτυπήσω αλύπητα! Γεια στα χεράκια σου!
    Να είσαι καλά Έλενά μου! Πολλά πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  10. lomo saltado!!!!!!!!!Και μόνο απο το όνομα του με κάνει να θέλω να το δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!!
    Τα υλικά που χρησιμοποιείς αγαπημένα ...ευκολάκι σε παρασκευή...οπότε θα το γευτούμε άμεσα!!!
    Viva lomo saltado!!!!!
    Φιλάκια!!!!!!!!

    ReplyDelete
  11. Εγώ δεν πρόκειται να το φτιάξω ΠΟΤΕ !!!! ξέρεις το γιατί ??? γιατί δεν λες πουθενά στη συνταγή ότι το wok που χρησιμοποίησες στο έκανα εγώ δώρο !!!!!!!!!!!!!


    Lomo saltado λοιπόν και γλύφουμε και το πιάτο !!! είδες που έκανα και ρίμα!!!!!!! χιχιχι!!

    γεια στα χεράκια σου γκουρμεδιάρα φιλεναδίτσα που λέει και ο καλός μου !!!!

    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  12. Lomo saltado και σαλτάρησα από το πόσο ψαγμένη στην διεθνή κουζίνα είσαι Ελενάκι μου...
    Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε γιατί παρόλο που είναι Περουβιανό τα υλικά του είναι του γούστου μου...μιας και είμαι και δύσκολη..
    Φιλάκια πολλά και vamos.....

    ReplyDelete
  13. Ευπρόσδεκτες όλες οι εξωτικές προτάσεις για να μας διευρύνει τη φαντασία και να προσφέρει νέες γευστικές εμπειρίες!!!

    ReplyDelete
  14. Πώπω!! Φαγάκι εξωτικό, Ελενάκι!! Και από ότι βλέπω έχει και μια σούπερ σαλτσούλα! Βουρ για βούτες λοιπόν!!
    Ξέρουν να τρώνε οι Περουβιανοί, αλλά ξέρουμε και εμείς καλύτερα!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  15. εύκολο και πρωτότυπο! εννοείται ότι θα δοκιμαστεί !

    ReplyDelete
  16. Καλώς την Χρυσούλα!
    Ευχαριστούμε πολύ, φιλάκια!

    ReplyDelete
  17. Κικίτσα μου σε ευχαριστώ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  18. Σοφάκι μου, αξίζει να το βάλεις στα προσεχώς σίγουρα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  19. Μαιρούλα μου, κι εμένα δυσκολη δεν με λες χα χα χαα
    Πολλά πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  20. Φαίνεται και είναι Katrina μου!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  21. Βιβή, viva .... viva, και περιμένω πρόσκληση να συμφάγωμεν lomo saltado και να πούμε eviva με καμιά σαμπάνια, κατά τα γνωστά χα χα χααα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  22. Κανθαράκο, σωστός και άψογος όπως πάντα!!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  23. Σκοτεινούλα συμφωνώ, η γεύση του δεν θα σε ξενίσει καθόλου, είναι πολύ κοντά στις δικές μας γεύσεις, ένα νόστιμο πικάντικο μοσχαράκι είναι τελικά!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  24. Ολα τα υλικα γνωστα στην ελληνικη κουζινα μας απλα το ονομα ειναι ξενικο..παντως πρεπει να ειναι πεντανοστιμο Ελενακι μου,και η σαλτσουλα δεν σε αφηνει και αδιαφορο βεβαια για μακροβουτια..Ευχαριστουμε για την ομορφη συνταγη.
    Καλο βραδυ,φιλια!!!

    ReplyDelete
  25. Sel μου ψάχνομαι διαρκώς είναι η αλήθεια, γιατί έχω κακομάθει τους άντρες μου και αναζητούν συνεχώς καινούριες γεύσεις!
    Τι να κάνω λοιπόν κι εγώ??
    Μην τους χάσω και από πελάτες χα χα χαα
    Πολλά πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  26. Βασάκι μου viva κι από εδώ, και να βρεθούμε με τις λοιπές Καπαδόκισσες για lomo saltado,έτσι??
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  27. Μαριώωωωωωωω μοοουυυυυ!!!
    Εχεις δίκιο να μου παραπονιέσαι, στο wok που μου έκανες δώρο το μαγείρεψα, κι αυτό ήταν το πρώτο που έπρεπε να αναφέρω, είμαι απαράδεκτη!!!
    Οπως ξέρεις πολύ καλά, το έχω καταβολευτεί το wok σου, και τι δεν μαγειρεύω εκεί φιλεναδίτσα μου!
    Φιλιά πολλά πολλά πολλά!

    ReplyDelete
  28. Ευάκι μου δύσκολο και σαλταρισμένο, θα σε καλέσω όταν το ξαναφτιάξω να το δοκιμάσεις, ακόμη κι εσύ το δύσκολο θα ξετρελαθείς!
    Ασε που είναι μαγειρεμένο και στο wok που μου έκανε δώρο η Μαρία, αυτό που το πας??
    Φιλιάαααααααα!!

    ReplyDelete
  29. Ευγενία μου συμφωνώ, εμένα τουλάχιστον πάντα κάτι το διαφορετικό στην γεύση με προκαλεί να το δοκιμάσω!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  30. Ειρηνάκι χα χα χααα!
    Εμείς σίγουρα ξέρουμε και να τρώμε και να μαγειρεύουμε καλύτερα, αλλά και να απολαμβάνουμε το φαγάκι μας, από όποια κουζίνα και να το μαγειρέψουμε!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  31. Create Taste, σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  32. Γωγούλα μου, να σαι καλά, σε ευχαριστώ πολύ!
    Καλό σου βράδυ, φιλάκια!

    ReplyDelete
  33. Ωραιότατο Ελενάκι μου!!
    Φιλάκια.

    ReplyDelete
  34. Δεν το έχω ξανακούσει το συγκεκριμένο πιάτο αλλά φαίνεται πως το έκανες υπέροχο!!!!!
    Δείχνει πεντανόστιμο!!!!!!!
    Καλό βράδυ Έλενά μου! Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  35. Πρώτη φορά ακούω το συγκεκριμένο φαγάκι!
    Πολύ πλούσιο πιάτο πραγματικά και άκρως χορταστικό!
    Ωραίος και διαφορετικός τρόπος μαγειρέματος του μοσχαριού που για να πω την αμαρτία μου δεν πολυσυμπαθώ!
    Εύγε Ελενάκι για το πρωτότυπο πιάτο που μας παρουσίασες!

    ReplyDelete
  36. Πρώτη φορά τό ακούω Ελενά μου!!!
    Ωραία συνταγή!!!Θά αφαιρούσα τό κόλιαντρο !!Δέν μού αρέση !!!Καλημέρα!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  37. Ελενάκι τέλειο!!!!!!Πρέπει να είναι πεντανόστιμο!Με εντυπωσίασες πραγματικά, μπράβο!!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ReplyDelete