Tuesday, 15 October 2013

Πρασοτυρόπιτα με κρέμα


Ομολογώ ότι μπροστά σε ένα κομμάτι πίτας δεν μπορώ να αντισταθώ με τίποτα!!
Το ίδιο και στους λαχανοντολμάδες (άσχετο, αλλά ούτε σ’ αυτούς αντιστέκομαι :P)
Μία τουλάχιστον φορά την εβδομάδα, μια πιτούλα θα την φτιάξω, και δεν μπορώ να φανταστώ ένα τραπέζι με φίλους ή την οικογένεια, πάνω στο οποίο δεν θα υπάρχει μια λαχταριστή πίτα.
Η σημερινή λοιπόν, είναι από τις πιο γευστικές πίτες που έχω φτιάξει.
Η γλυκύτητα του πράσου ενώνεται με την αψάδα των τυριών μέσα σε μια πολύ νόστιμη κρέμα.
Μπόλικα μυρωδικά δίνουν το άρωμά τους και κάνουν κάθε μπουκιά αυτής της λαχταριστής πιτούλας, απολαυστική!
Όσο για την ευκολία παρασκευής της ….. you know me ;-)
Πάμε να την φτιάξουμε!

Χρειαζόμαστε:
2 φύλλα ζύμης κουρού
6 πράσα (το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
200 γρ. γκούντα τριμμένο
150 γρ. γραβιέρα ή ρεγκάτο τριμμένο
3 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές μάραθο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι δυόσμο ξερό ή μερικά φυλλαράκια φρέσκο
1 κουταλάκι εστραγκόν (ταιριάζει πολύ με τα πράσα)
1 αυγό
αλάτι - πιπέρι
Για την κρέμα μπεσαμέλ
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. μαργαρίνη
400 ml γάλα φρέσκο
1 κρόκο αυγού
Επιπλέον
1 αυγό για το άλειμμα
Τι κάνουμε:
Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες και το κρεμμύδι σε καρεδάκια.
Βάζουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρολίτσα και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά, να γυαλίσουν.
Προσθέτουμε τον άνηθο, τον μάραθο, τον δυόσμο, το εστραγκόν, λίγο αλάτι (με προσοχή γιατί θα προστεθούν και τα τυριά) και πιπεράκι.
Τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε άλλη κατσαρολίτσα ζεσταίνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε δυνατά.
Ρίχνουμε το γάλα μονομιάς και χαμηλώνοντας την φωτιά, ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να πάρουμε μια λεία κρέμα.
Προσθέτουμε στην κρέμα τον κρόκο του αυγού και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε την κρέμα λίγο να κρυώσει και κατόπιν της προσθέτουμε το μείγμα των πράσων, τα τυριά, και το αυγό ελαφρά χτυπημένο.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
Στρώνουμε σε μέτριο πυρέξ το οποίο έχουμε πριν λαδώσει, το ένα φύλλο της ζύμης κουρού.
Αφαιρούμε όση ζύμη περισσεύει από τα τοιχώματα του πυρέξ.
Αδειάζουμε μέσα στο πυρέξ την γέμιση, ισιώνοντας την επιφάνειά της.
Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο της ζύμης.
Χαράσσουμε ελαφρά την πίτα σε κομμάτια και αλείφουμε την επιφάνειά της με χτυπημένο αυγό.

Με τα περισσεύματα της ζύμης, μπορούμε αν θέλουμε να κόψουμε με κουπ πατ κομματάκια και να στολίσουμε την πίτα μας. Τα αλείφουμε και αυτά με χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, αντιστάσεις πάνω-κάτω, στους 180 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει η πίτα μας.
Όταν την βγάλουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και να «ανασάνει», πριν την κόψουμε σε κομμάτια και την απολαύσουμε.
Καλή επιτυχία!!

58 comments:

  1. Καλημέρα Ελενάκι!
    Η πρασόπιτα είναι μία από τις αγαπημένες μου πίτες!
    Υποκλίνομαι στο μεγαλείο της δικής σου πρότασης!
    Με τέτοια τυράκια και τόσο ωραία αρωματικά (τι καλά που έβαλες και εστραγκόν), είναι το κάτι άλλο!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  2. Ποιος θα πει οχι σε μια τετοια πιτα βρε Ελενακι?Εγω που ειμαι πιτου παντως οχι..ολο το ταψι θα ετρωγα τωρα..γεια στα χερια σου,σου εγινε υπεροχη!!
    Καλη σου μερα,φιλια!!!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα με κουρού που αγαπώ πολύ!Για πρασόπιτα δεν τρελαίνομαι γιατί ο άνδρας μου την αγπάει και τη φτιάχνει συνέχεια.Όμως η ζύμη κουρού..στείλτε ένα κομμάτι επειγόντως..πρωί με το καφέ..το θέλω!

    ReplyDelete
  4. Fadadtiki pita!!!! Einai apo tis agapimenes mou!!!

    ReplyDelete
  5. Ελενάκι μου καλημέρα!
    Ούτε κι εγώ μπορώ ν' αντισταθώ σ΄αυτά που κι εσύ δεν αντιστέκεσαι...χιχιχι!
    Η πίτα σου είναι υπέροχη! Από τη σύνθεση και την εμφάνιση φαίνεται!

    Φιλάκια πολλά ζουζουνάκι μου χρυσοχέρικο!

    ReplyDelete
  6. Καλέ τι τσαχπινιές είναι αυτές ??? τι έξυπνο στόλισμα είναι αυτό ??? τι μαγείρισα είσαι εσύ παιδάκι μου ???? πεντανόστιμη πρέπει να είναι η πιτούλα σου και πως μοσχοβολάει !!!!! ευχαριστούμε για το κέρασμα !!

    πολλές καλημέρες και πολλά πολλά φιλάκια !!

    ReplyDelete
  7. Μα και ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια τόσο όμορφη πίτα Ελενάκι μου! Και νόστιμη και εμφανίσιμη!

    ReplyDelete
  8. Πεντανόστιμη η πιτούλα σου!!!Γεια στα χέρια σου!!! Φιλάκια πολλά!!!

    ReplyDelete
  9. Πω πω ομορφιές και νοστιμιές! Κι εγώ λατρεύω τις πίτες (εκτός της σπανακόπιτας) και απ΄ό,τι βλέπω κι αυτή εδώ είναι πεντανόστιμη! Γεια στα χέρια σου Έλενά μου! Την έχεις στολίσει κιόλας και δείχνει καταπληκτική!
    Πολλά πολλά φιλιά! Να έχεις μια όμορφη μέρα!

    ReplyDelete
  10. Δεν υπήρχε περίπτωση να μη δοκιμάσω ;)
    Μου μύρισε, είμαι αγοράκι και δεν κάνει...!!!!
    ΥΠΕΡΟΧΗ!!!!!!!!
    γεια στα χέρια σου Λενάκι μου
    Πολλά φιλιά
    καλημέρα

    ReplyDelete
  11. ομολογώ ότι ούτε κι εγώ μπορώ να αντισταθώ στις πίτες!! ειδικά στις πλούσιες και κρεμώδεις όπως η δική σου!! θα με κεράσεις ένα κομμάτι φιλενάδα εεεεεεεεεεεεεε???? (έχω και καιρό να κεραστώ..!)
    φιλούρες πολλές και ξελιγωμένες! <3

    ReplyDelete
  12. Υπέροχη η πίτα σου!
    Μου αρέσει που είναι κρεμώδης και θα την δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία.
    Πολλά φιλιά
    ΥΓ. Πόσο γέλασα με τους λαχανοντολμάδες!

    ReplyDelete
  13. Πολύ ωραία η πρασόπιτά σου ΕΛενάκι μου!! Κι εγώ χρησιμοποιώ τη μπεσαμέλ σε διάφορες πίτες και πράγματι γίνονται πολύ ωραίες και χορταστικές!!! Σου έγινε θαυμάσια!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  14. Τρελαίνομαι για πιτούλες...κι αυτή εδώ φαίνεται υπέροχη Ελενάκι μου!!!
    Πράσο, αρωματικά και τυράκια σε κρέμα .....μμμμμμμμ......νάχα τώρα 1-2-3 κομματάκια!!!!
    Φιλάκια πολλά πολλά!!!!

    ReplyDelete
  15. Πολύ καλή, γευστική και χορταστική!Από τις αγαπημένες μου πίτες..!

    ReplyDelete
  16. Καλά αυτό δεν είναι πίτα αλλά έργο τέχνης,φαντάζομαι και στη γεύση το ίδιο!!!!!!
    Φιλιά!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  17. Καλά τι θεική πίτα είναι αυτή;;
    Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε και υπόσχομαι να επανέλθω με εντυπώσεις!
    Από τώρα τη λιγουρεύομαι!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  18. αυτή ....τη ΘΕΛΩ...!!!!
    ( κι επειδή εγώ δεν με βλέπω να αξιώνομαι,εσύ σαν καλή φιλεναδίτσα...ε...???...ε...??? )...

    Φιλιά σε όλες σας...-:)))

    ReplyDelete
  19. Τρελαίνομαι για πράσο και κρέμα

    ReplyDelete
  20. Κι εγώ θέλω!!! Κι εγώ θέλω!!!
    ;-)
    Φιλάκια πολλά, κούκλα μου!

    ReplyDelete
  21. Καλησπέρα Ελενά μου!!!Από ότι βλέπω,ξετρέλανες όλες τίς φίλες μέ τήν θεσπέσια πιτούλα σου!!!!Πάραααα πολύ ωραία!!!!!Μού αρέση τό πράσο!!!!Καί μέ τήν μπεσαμέλ,τήν απογείωσές!!!!Αχ,νά είχα ένα κομμάτι!!!Καλό βράδυ!!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  22. Στο κομματάκι μου θέλω και λίγο ροκφόρ μέσα!!!!

    ReplyDelete
  23. Κι εγώ Έλενά μου δεν προβάλλω καμία αντίσταση στις πίτες!!!!!!
    Ειδικά όταν είναι τόσο ευπαρουσίαστες και λαχταριστές σαν τη δική σου δεν αφήνω ψίχουλο!!!!
    Πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  24. Eρμιονάκι μου το εστραγκόν είναι η αλήθεια ταιριάζει πολύ με τα πράσα, εγώ το βάζω και στο πρασόρυζο και δεν μπορείς να φανταστείς άρωμα και νοστιμιά που δίνει!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  25. Γωγούλα μου πιτού κι εγώ μεγάλη χα χα χααα!
    Οπότε καταλαβαινόμαστε ;-)
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  26. Έλενα απίθανη!! κι εγώ έχω αδυναμία στις πίτες κι έχω να φτιάξω πολύ καιρό, να έρθω να με φιλέψεις;
    Φιλιά πολλά.

    ReplyDelete
  27. Αχτίδα μου τυχερή που σου φτιάχνει ο Δημήτρης σου πρασόπιτες, είναι από τις πιο νόστιμες πίτες!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  28. Πέπη μου και δικιά μας αγαπημένη η πρασοτυρόπιτα!

    ReplyDelete
  29. Μαιρουλίνι μου γλυκουλίνι μου, αν δεν ταιριάζαμε δεν θα συμπεθεριάζαμε χα χα χαα
    Πολλά πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  30. Μαριώ μου από τσαχπινιές πια, άλλο τίποτα χα χα χααα!!!
    Πες μου τέτοια να με παρηγορήσεις που ξέρεις πόσο υποφέρω σήμερα αχ βαχ!
    Φιλιά πολλά φιλενάδα!

    ReplyDelete
  31. Μαράκι μου σ'ευχαριστώ πολύ πολύ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  32. Φιλάκια Σπυριδούλα μου, σ' ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  33. Sel μου εγώ δεν κάνω εξαίρεση ούτε στην σπανακόπιτα, δος μου πίτα και είναι το καλύτερό μου!!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  34. Γιώργη μου είσαι αγοράκι και δεν κάνει με τίποτα να μην σε φιλέψω!
    Το μεγαλύτερο κομμάτι δικό σου!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  35. Πέλααααααα!!!
    Που είσαι Πέλα μωρομανούλα??
    Κι εσύ μας έλειψες!!!
    Ελα κάτσε να σε σερβίρω!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  36. Νοτούλα χα χα χαα!
    Μα τι να πω??
    Αδυναμίες είναι αυτές!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  37. Κικίτσα μου συμφωνώ, η μπεσαμέλ κάνει τις πίτες πιο νόστιμες και χορταστικές!
    Τις κάνει και πιο θερμιδοφόρες βέβαια, αλλά εντάξει ... δεν θα φάμε και όλο το ταψί χα χα χαα
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  38. Βασάκι μου, κόπιασε να σε κεράσω όσα κομμάτια θέλεις!
    Φιλιά πολλά φιλενάδα!

    ReplyDelete
  39. Και όμορφη ,και νόστιμη και αφράτη και με τόσο ωραία κρεμα,πωπω θεικη θα έλεγα μπραβο Ελενα μου πολλα φιλια.

    ReplyDelete
  40. Νίκη μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  41. Ρενάκι, με κάνεις και κοκκινίζω!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  42. Νικάκι μου περιμένω εντυπώσεις!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  43. Βιβή ξέρω, ξέρω!
    Ετοιμάζω ταπεράκι!
    Κίσις!

    ReplyDelete
  44. Πόπη μου, συνδυασμός ακαταμάχητος!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  45. Γιάννα μου, παραπονεμένη θα σε αφήσω εσένα??
    Ιμπόσιμπλ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  46. Dimi μου, αυτήν την πιτούλα είναι η αλήθεια, την θεωρώ από τις πιο νόστιμες μου!
    Σε ευχαρτιστώ πολύ, φιλάκια!

    ReplyDelete
  47. Λίλα, και ξέρεις πως θα του πήγαινε??
    Αλλά είπα να μην ... φοβίσω τις "εχθρές" του ροκφόρ χα χα χαα!

    ReplyDelete
  48. Σε ευχαριστώ πολύ πολύ Silena μου!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  49. Μαράκι μου και το ρωτάς??
    Με μεγάλη μου χαρά!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  50. Νελάκι μου να σαι καλά!
    Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  51. Ελενάκι μου αν δεν το κατάλαβες μας έκανες ένα σούπερ δώρο σήμερα..δεν υπάρχει τέτοια θεική συνταγή!!την λάτρεψα όταν την μελέτησα και διάβασα τα υλικά της..τρελαινόμαστε για πράσο στην οικογένεια και πιστεύω ότι και στα τραπέζια που κάνουμε κατά καιρούς θα έχει την πρώτη θέση..να είσαι καλά πάντα κοριτσάκι μου..ευχαριστούμε..άπειρα φιλάκια..

    ReplyDelete
  52. ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΑ...

    ReplyDelete
  53. Ελενάκι, την αγάπη μου για τις πίτες και μάλιστα τις πρασόπιτες, την ξέρεις! Χωρίς περίσσια λόγια, θα το πάρω όλο το ταψί της πεντανόστιμης πρασόπιτάς σου και θα το τσακίσω! Όχι! Δεν είμαι φαταούλας, αλλά οι αδυναμίες, δεν κρύβονται!
    Καλή μας ημέρα.

    ReplyDelete
  54. Και μένα όλως παραδόξως μου αρέσουν τα πράσα για αυτό δεν θα πω όχι στην πιτούλα σου Ελενάκι...
    Καλό βράδυ..

    ReplyDelete
  55. Λατρεύω τις πίτες και ειδικά την πρασόπιτα. Με κρέμα δεν έχω δοκιμάσει και η δική σου φαίνεται ιδιαίτερα λαχταριστή. Ευκαιρία είναι λοιπόν.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  56. Μου άνοιξες την όρεξη!!!!
    Φανταστική, φιλάκια.

    ReplyDelete
  57. Τρελαίνομαι για τέτοιες πίτες! Γειά στα χέρια στου Ελενάκι!! Φιλιά!

    ReplyDelete
  58. καλησπέρα...νόστιμη μου φαίνεται..καλό σ/κ

    ReplyDelete