
Ομολογώ ότι μπροστά σε ένα κομμάτι πίτας δεν μπορώ να αντισταθώ με τίποτα!!
Το ίδιο και στους λαχανοντολμάδες (άσχετο, αλλά ούτε σ’ αυτούς αντιστέκομαι :P)
Μία τουλάχιστον φορά την εβδομάδα, μια πιτούλα θα την φτιάξω, και δεν μπορώ να φανταστώ ένα τραπέζι με φίλους ή την οικογένεια, πάνω στο οποίο δεν θα υπάρχει μια λαχταριστή πίτα.
Η σημερινή λοιπόν, είναι από τις πιο γευστικές πίτες που έχω φτιάξει.
Η γλυκύτητα του πράσου ενώνεται με την αψάδα των τυριών μέσα σε μια πολύ νόστιμη κρέμα.
Μπόλικα μυρωδικά δίνουν το άρωμά τους και κάνουν κάθε μπουκιά αυτής της λαχταριστής πιτούλας, απολαυστική!
Όσο για την ευκολία παρασκευής της ….. you know me ;-)
Πάμε να την φτιάξουμε!


Χρειαζόμαστε:
2 φύλλα ζύμης κουρού
6 πράσα (το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
200 γρ. γκούντα τριμμένο
150 γρ. γραβιέρα ή ρεγκάτο τριμμένο
3 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές μάραθο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι δυόσμο ξερό ή μερικά φυλλαράκια φρέσκο
1 κουταλάκι εστραγκόν (ταιριάζει πολύ με τα πράσα)
1 αυγό
αλάτι - πιπέρι
Για την κρέμα μπεσαμέλ
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. μαργαρίνη
400 ml γάλα φρέσκο
1 κρόκο αυγού
Επιπλέον
1 αυγό για το άλειμμα
Τι κάνουμε:
Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες και το κρεμμύδι σε καρεδάκια.
Βάζουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρολίτσα και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά, να γυαλίσουν.
Προσθέτουμε τον άνηθο, τον μάραθο, τον δυόσμο, το εστραγκόν, λίγο αλάτι (με προσοχή γιατί θα προστεθούν και τα τυριά) και πιπεράκι.
Τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε άλλη κατσαρολίτσα ζεσταίνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε δυνατά.
Ρίχνουμε το γάλα μονομιάς και χαμηλώνοντας την φωτιά, ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να πάρουμε μια λεία κρέμα.
Προσθέτουμε στην κρέμα τον κρόκο του αυγού και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε την κρέμα λίγο να κρυώσει και κατόπιν της προσθέτουμε το μείγμα των πράσων, τα τυριά, και το αυγό ελαφρά χτυπημένο.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
Στρώνουμε σε μέτριο πυρέξ το οποίο έχουμε πριν λαδώσει, το ένα φύλλο της ζύμης κουρού.
Αφαιρούμε όση ζύμη περισσεύει από τα τοιχώματα του πυρέξ.
Αδειάζουμε μέσα στο πυρέξ την γέμιση, ισιώνοντας την επιφάνειά της.
Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο της ζύμης.
Χαράσσουμε ελαφρά την πίτα σε κομμάτια και αλείφουμε την επιφάνειά της με χτυπημένο αυγό.

Με τα περισσεύματα της ζύμης, μπορούμε αν θέλουμε να κόψουμε με κουπ πατ κομματάκια και να στολίσουμε την πίτα μας. Τα αλείφουμε και αυτά με χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, αντιστάσεις πάνω-κάτω, στους 180 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει η πίτα μας.
Όταν την βγάλουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και να «ανασάνει», πριν την κόψουμε σε κομμάτια και την απολαύσουμε.
Καλή επιτυχία!!


Καλημέρα Ελενάκι!
ReplyDeleteΗ πρασόπιτα είναι μία από τις αγαπημένες μου πίτες!
Υποκλίνομαι στο μεγαλείο της δικής σου πρότασης!
Με τέτοια τυράκια και τόσο ωραία αρωματικά (τι καλά που έβαλες και εστραγκόν), είναι το κάτι άλλο!
Φιλιά πολλά!
Ποιος θα πει οχι σε μια τετοια πιτα βρε Ελενακι?Εγω που ειμαι πιτου παντως οχι..ολο το ταψι θα ετρωγα τωρα..γεια στα χερια σου,σου εγινε υπεροχη!!
ReplyDeleteΚαλη σου μερα,φιλια!!!
Καλημέρα με κουρού που αγαπώ πολύ!Για πρασόπιτα δεν τρελαίνομαι γιατί ο άνδρας μου την αγπάει και τη φτιάχνει συνέχεια.Όμως η ζύμη κουρού..στείλτε ένα κομμάτι επειγόντως..πρωί με το καφέ..το θέλω!
ReplyDeleteFadadtiki pita!!!! Einai apo tis agapimenes mou!!!
ReplyDeleteΕλενάκι μου καλημέρα!
ReplyDeleteΟύτε κι εγώ μπορώ ν' αντισταθώ σ΄αυτά που κι εσύ δεν αντιστέκεσαι...χιχιχι!
Η πίτα σου είναι υπέροχη! Από τη σύνθεση και την εμφάνιση φαίνεται!
Φιλάκια πολλά ζουζουνάκι μου χρυσοχέρικο!
Καλέ τι τσαχπινιές είναι αυτές ??? τι έξυπνο στόλισμα είναι αυτό ??? τι μαγείρισα είσαι εσύ παιδάκι μου ???? πεντανόστιμη πρέπει να είναι η πιτούλα σου και πως μοσχοβολάει !!!!! ευχαριστούμε για το κέρασμα !!
ReplyDeleteπολλές καλημέρες και πολλά πολλά φιλάκια !!
Μα και ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια τόσο όμορφη πίτα Ελενάκι μου! Και νόστιμη και εμφανίσιμη!
ReplyDeleteΠεντανόστιμη η πιτούλα σου!!!Γεια στα χέρια σου!!! Φιλάκια πολλά!!!
ReplyDeleteΠω πω ομορφιές και νοστιμιές! Κι εγώ λατρεύω τις πίτες (εκτός της σπανακόπιτας) και απ΄ό,τι βλέπω κι αυτή εδώ είναι πεντανόστιμη! Γεια στα χέρια σου Έλενά μου! Την έχεις στολίσει κιόλας και δείχνει καταπληκτική!
ReplyDeleteΠολλά πολλά φιλιά! Να έχεις μια όμορφη μέρα!
Δεν υπήρχε περίπτωση να μη δοκιμάσω ;)
ReplyDeleteΜου μύρισε, είμαι αγοράκι και δεν κάνει...!!!!
ΥΠΕΡΟΧΗ!!!!!!!!
γεια στα χέρια σου Λενάκι μου
Πολλά φιλιά
καλημέρα
ομολογώ ότι ούτε κι εγώ μπορώ να αντισταθώ στις πίτες!! ειδικά στις πλούσιες και κρεμώδεις όπως η δική σου!! θα με κεράσεις ένα κομμάτι φιλενάδα εεεεεεεεεεεεεε???? (έχω και καιρό να κεραστώ..!)
ReplyDeleteφιλούρες πολλές και ξελιγωμένες! <3
Υπέροχη η πίτα σου!
ReplyDeleteΜου αρέσει που είναι κρεμώδης και θα την δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία.
Πολλά φιλιά
ΥΓ. Πόσο γέλασα με τους λαχανοντολμάδες!
Πολύ ωραία η πρασόπιτά σου ΕΛενάκι μου!! Κι εγώ χρησιμοποιώ τη μπεσαμέλ σε διάφορες πίτες και πράγματι γίνονται πολύ ωραίες και χορταστικές!!! Σου έγινε θαυμάσια!!!
ReplyDeleteΦιλιά!
Τρελαίνομαι για πιτούλες...κι αυτή εδώ φαίνεται υπέροχη Ελενάκι μου!!!
ReplyDeleteΠράσο, αρωματικά και τυράκια σε κρέμα .....μμμμμμμμ......νάχα τώρα 1-2-3 κομματάκια!!!!
Φιλάκια πολλά πολλά!!!!
Πολύ καλή, γευστική και χορταστική!Από τις αγαπημένες μου πίτες..!
ReplyDeleteΚαλά αυτό δεν είναι πίτα αλλά έργο τέχνης,φαντάζομαι και στη γεύση το ίδιο!!!!!!
ReplyDeleteΦιλιά!!!!!!!!!!
Καλά τι θεική πίτα είναι αυτή;;
ReplyDeleteΘα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε και υπόσχομαι να επανέλθω με εντυπώσεις!
Από τώρα τη λιγουρεύομαι!
Φιλιά πολλά!
αυτή ....τη ΘΕΛΩ...!!!!
ReplyDelete( κι επειδή εγώ δεν με βλέπω να αξιώνομαι,εσύ σαν καλή φιλεναδίτσα...ε...???...ε...??? )...
Φιλιά σε όλες σας...-:)))
Τρελαίνομαι για πράσο και κρέμα
ReplyDeleteΚι εγώ θέλω!!! Κι εγώ θέλω!!!
ReplyDelete;-)
Φιλάκια πολλά, κούκλα μου!
Καλησπέρα Ελενά μου!!!Από ότι βλέπω,ξετρέλανες όλες τίς φίλες μέ τήν θεσπέσια πιτούλα σου!!!!Πάραααα πολύ ωραία!!!!!Μού αρέση τό πράσο!!!!Καί μέ τήν μπεσαμέλ,τήν απογείωσές!!!!Αχ,νά είχα ένα κομμάτι!!!Καλό βράδυ!!!!Φιλάκια!!!
ReplyDeleteΣτο κομματάκι μου θέλω και λίγο ροκφόρ μέσα!!!!
ReplyDeleteΚι εγώ Έλενά μου δεν προβάλλω καμία αντίσταση στις πίτες!!!!!!
ReplyDeleteΕιδικά όταν είναι τόσο ευπαρουσίαστες και λαχταριστές σαν τη δική σου δεν αφήνω ψίχουλο!!!!
Πολλά φιλάκια!
Eρμιονάκι μου το εστραγκόν είναι η αλήθεια ταιριάζει πολύ με τα πράσα, εγώ το βάζω και στο πρασόρυζο και δεν μπορείς να φανταστείς άρωμα και νοστιμιά που δίνει!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Γωγούλα μου πιτού κι εγώ μεγάλη χα χα χααα!
ReplyDeleteΟπότε καταλαβαινόμαστε ;-)
Φιλάκια!
Έλενα απίθανη!! κι εγώ έχω αδυναμία στις πίτες κι έχω να φτιάξω πολύ καιρό, να έρθω να με φιλέψεις;
ReplyDeleteΦιλιά πολλά.
Αχτίδα μου τυχερή που σου φτιάχνει ο Δημήτρης σου πρασόπιτες, είναι από τις πιο νόστιμες πίτες!
ReplyDeleteΦιλιά!
Πέπη μου και δικιά μας αγαπημένη η πρασοτυρόπιτα!
ReplyDeleteΜαιρουλίνι μου γλυκουλίνι μου, αν δεν ταιριάζαμε δεν θα συμπεθεριάζαμε χα χα χαα
ReplyDeleteΠολλά πολλά φιλάκια!
Μαριώ μου από τσαχπινιές πια, άλλο τίποτα χα χα χααα!!!
ReplyDeleteΠες μου τέτοια να με παρηγορήσεις που ξέρεις πόσο υποφέρω σήμερα αχ βαχ!
Φιλιά πολλά φιλενάδα!
Μαράκι μου σ'ευχαριστώ πολύ πολύ!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Φιλάκια Σπυριδούλα μου, σ' ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteSel μου εγώ δεν κάνω εξαίρεση ούτε στην σπανακόπιτα, δος μου πίτα και είναι το καλύτερό μου!!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Γιώργη μου είσαι αγοράκι και δεν κάνει με τίποτα να μην σε φιλέψω!
ReplyDeleteΤο μεγαλύτερο κομμάτι δικό σου!
Πολλά φιλιά!
Πέλααααααα!!!
ReplyDeleteΠου είσαι Πέλα μωρομανούλα??
Κι εσύ μας έλειψες!!!
Ελα κάτσε να σε σερβίρω!
Φιλιά πολλά!
Νοτούλα χα χα χαα!
ReplyDeleteΜα τι να πω??
Αδυναμίες είναι αυτές!
Φιλάκια!
Κικίτσα μου συμφωνώ, η μπεσαμέλ κάνει τις πίτες πιο νόστιμες και χορταστικές!
ReplyDeleteΤις κάνει και πιο θερμιδοφόρες βέβαια, αλλά εντάξει ... δεν θα φάμε και όλο το ταψί χα χα χαα
Φιλάκια!
Βασάκι μου, κόπιασε να σε κεράσω όσα κομμάτια θέλεις!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά φιλενάδα!
Και όμορφη ,και νόστιμη και αφράτη και με τόσο ωραία κρεμα,πωπω θεικη θα έλεγα μπραβο Ελενα μου πολλα φιλια.
ReplyDeleteΝίκη μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ρενάκι, με κάνεις και κοκκινίζω!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Νικάκι μου περιμένω εντυπώσεις!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Βιβή ξέρω, ξέρω!
ReplyDeleteΕτοιμάζω ταπεράκι!
Κίσις!
Πόπη μου, συνδυασμός ακαταμάχητος!
ReplyDeleteΦιλιά!
Γιάννα μου, παραπονεμένη θα σε αφήσω εσένα??
ReplyDeleteΙμπόσιμπλ!
Φιλιά!
Dimi μου, αυτήν την πιτούλα είναι η αλήθεια, την θεωρώ από τις πιο νόστιμες μου!
ReplyDeleteΣε ευχαρτιστώ πολύ, φιλάκια!
Λίλα, και ξέρεις πως θα του πήγαινε??
ReplyDeleteΑλλά είπα να μην ... φοβίσω τις "εχθρές" του ροκφόρ χα χα χαα!
Σε ευχαριστώ πολύ πολύ Silena μου!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλό βράδυ!
Μαράκι μου και το ρωτάς??
ReplyDeleteΜε μεγάλη μου χαρά!
Φιλάκια!
Νελάκι μου να σαι καλά!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Πολλά φιλιά!
Ελενάκι μου αν δεν το κατάλαβες μας έκανες ένα σούπερ δώρο σήμερα..δεν υπάρχει τέτοια θεική συνταγή!!την λάτρεψα όταν την μελέτησα και διάβασα τα υλικά της..τρελαινόμαστε για πράσο στην οικογένεια και πιστεύω ότι και στα τραπέζια που κάνουμε κατά καιρούς θα έχει την πρώτη θέση..να είσαι καλά πάντα κοριτσάκι μου..ευχαριστούμε..άπειρα φιλάκια..
ReplyDeleteΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΑ...
ReplyDeleteΕλενάκι, την αγάπη μου για τις πίτες και μάλιστα τις πρασόπιτες, την ξέρεις! Χωρίς περίσσια λόγια, θα το πάρω όλο το ταψί της πεντανόστιμης πρασόπιτάς σου και θα το τσακίσω! Όχι! Δεν είμαι φαταούλας, αλλά οι αδυναμίες, δεν κρύβονται!
ReplyDeleteΚαλή μας ημέρα.
Και μένα όλως παραδόξως μου αρέσουν τα πράσα για αυτό δεν θα πω όχι στην πιτούλα σου Ελενάκι...
ReplyDeleteΚαλό βράδυ..
Λατρεύω τις πίτες και ειδικά την πρασόπιτα. Με κρέμα δεν έχω δοκιμάσει και η δική σου φαίνεται ιδιαίτερα λαχταριστή. Ευκαιρία είναι λοιπόν.
ReplyDeleteΦιλιά
Μου άνοιξες την όρεξη!!!!
ReplyDeleteΦανταστική, φιλάκια.
Τρελαίνομαι για τέτοιες πίτες! Γειά στα χέρια στου Ελενάκι!! Φιλιά!
ReplyDeleteκαλησπέρα...νόστιμη μου φαίνεται..καλό σ/κ
ReplyDelete