Friday 15 November 2013

Μηλόπιτα με κουάκερ


Νομίζω ότι αυτή η μηλόπιτα θα ενθουσιάσει τους φίλους μας που αποζητούν ένα ελαφρύ μα νόστιμο γλυκάκι.
Γιατί αυτή η μηλόπιτα είναι πιο υγιεινή και πιο ελαφριά από τις υπόλοιπες.
Μήλο, κανέλα, τζίντζερ και καστανή ζάχαρη, ενώνονται για να σας χαρίσουν μια νοστιμιά που μπορείτε να απολαύσετε με …. μειωμένες τύψεις ;-)
Πολύ εύκολη και γρήγορη στην ετοιμασία της, πιστεύω θα σας ενθουσιάσει!
Ακόμα είναι και νηστίσιμη, για τους φίλους μας που ξεκινάνε την νηστεία των Χριστουγέννων.
Πάμε να την φτιάξουμε!!

Υλικά για 6-8 κομμάτια:
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. κουάκερ (νιφάδες βρώμης)
50 γρ. καστανή ζάχαρη
55 γρ. μαργαρίνη light soft
3 μεγάλα μήλα
μισό κουταλάκι κανέλα σκόνη
μισό κουταλάκι τζίντζερ σκόνη
Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες.
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το κουάκερ, και τα ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε την μαργαρίνη.
Δουλεύουμε τα υλικά με ένα πιρούνι, ώστε να πάρουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.

Το μείγμα αυτό δεν θα μας δώσει ζύμη, αυτή είναι η τελική μορφή του, ψιχουλιαστή.
Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε τις φέτες του μήλου με την ζάχαρη, την κανέλα και την σκόνη τζίντζερ.
Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε σταφίδες ή λίγα καρύδια.
Σε ένα μικρό ταψάκι απλώνουμε την μισή ποσότητα από το ψιχουλιαστό μείγμα.
Πάνω από αυτό απλώνουμε την γέμιση με τα μήλα.

Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο ψιχουλιαστό μείγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε την μηλόπιτα να κρυώσει λίγο, πριν την κόψουμε σε κομμάτια και την απολαύσουμε!!
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

21 comments:

  1. Καλημέρα Ελένη!
    Πολύ ελαφριά πρόταση, όντως ιδανική για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και επιπρόσθετα είναι και νηστίσιμη!
    Φιλιά πολλά, καλό ΣΚ!

    ReplyDelete
  2. Πολύ ωραία πρόταση Ελένη μου!!!
    Θα την δοκιμάσω, φιλάκια πολλά.

    ReplyDelete
  3. Ωραία και ιδιαίτερη μηλόπιτα Ελένη μου! Με τα καρύδια θα γίνεται ακόμα πιο λαχταριστή!
    Πολλά φιλιά! Καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  4. Μμμμ!!!Πολύ νόστιμη η μηλόπιτα σου Ελένη μου!!Μοσχοβόλησε έως εδώ!!!Πολύ ωραία συνταγή!!Θά τήν δοκιμάσω!!!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  5. στο τζαστ ήρθε η συνταγή σου Ελενάκι μου...Μου έφεραν μήλα από κτήμα και θα έφτιαχνα και μηλόπιτα...Οπότε νάτη η διαφορετική συνταγή...θενκςςςςςςς....

    καλημέρες και φιλιά σε όλες σας...-:)))

    ReplyDelete
  6. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση!Και η εμφάνιση πολύ ωραία!:)

    ReplyDelete
  7. Άλλη μια ωραία εκδοχή για μηλόπιτα, σε ευχαριστούμε Ελένη.

    ReplyDelete
  8. τέλεια!τι μου κάνες τώρα και δεν μπορώ να κρατηθώ σε τέτοια πράματα!!

    ReplyDelete
  9. Ωραία συνταγή Ελένη! Μου θυμίζει τα Εγγλέζικα apple crumbles! Εύκολη κι υγιεινή!

    ReplyDelete
  10. Yπέροχη ΚΑΙ αυτή η μηλόπιτά σου Ελενάκι μου, το χεις με τις μηλόπιτες, πάει και τελείωσε!
    Φιλιά πολλά πολλά!

    ReplyDelete
  11. Καλησπέρα Ελενάκι μου..ιδιαίτερη και light η συνταγούλα που μας παρουσίασες για αυτην την εκδοχή μηλόπιτας που μας προτείνεις να δοκιμάσουμε την κατάλληλη ακριβώς εποχή!!φιλάκια πάρα παρα πολλά!

    ReplyDelete
  12. Εξαιρετική πρόταση ιδιαίτερα πρωτότυπη ,πολύ ελαφριά και νηστίσιμη!!!!Τώρα που τα μήλα είναι στα καλύτερα τους θα δοκιμαστεί άμεσα Ελένη μου!!!!
    Φιλια πολλά!!!

    ReplyDelete
  13. Ελάχιστη ζάχαρη. Μπράβο ότι πρέπει για το γλυκάκι της Κυριακής. Φιλιά

    ReplyDelete
  14. Ελένη,ακριβώς την ίδια φτιάχνω χωρίς το κουάκερ-τη βρίσκω εύκολη και νόστιμη!
    Αύριο,στο πλάνο έχω μια μηλόπιτα,θα προσθέσω και το κουάκερ,άλλωστε τα οφέλη του γνωστά!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  15. Πολύ ωραία Ελενάκι μου!
    Όσο λιγότερες θερμίδες έχει, τόσο καλύτερη γίνεται η μηλόπιτα τελικά.
    Θα τη δοκιμάσω σύντομα και θα σας πω εντυπώσεις!

    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  16. Ωραία, νόστιμη ελαφριά και υγιεινή... Ότι πρέπει Ελενάκι μου...
    Φιλιά και καλό Σ/Κ

    ReplyDelete
  17. Την μηλοπιτα που εχετε σαν ταρτα την τιμαμε σχεδον καθε μηνα,θα δοκιμασουμε και αυτη τη συνταγη σιγουρα!

    ReplyDelete
  18. Ωραία εκδοχή της μηλόπιτας, Ελένη. Ελαφριά και υγιεινή. Κατάλληλη και για την νηστεία των Χριστουγέννων, που ξεκίνησε προχθές. Καλοφάγωτη.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  19. Η εικονα που δειχνετε δεν ανταποκρινεται στην πραγματικοτητα...τα μηλα ηταν πολλα και δεν δενει..πρωτη φορα ακουω να βαζει κανεις ψιχουλιαστη βαση.....

    ReplyDelete
  20. Αγαπητέ κε Θεοδωρόπουλε, θα σας απαντήσω εγώ, μιας και η Ελένη λείπει σήμερα και δεν μπορεί να σας απαντήσει.
    Κατ' αρχάς τι ακριβώς εννοείτε ότι η εικόνα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα??
    Οι φωτογραφίες είναι όλες δικές μας, άρα αυτό που βλέπετε, αυτό και φτιάξαμε, δεν είχαμε κανένα λόγο να σας δείξουμε κάτι άλλο.
    Εξάλλου στην ανάρτηση υπάρχουν φωτός από όλα τα στάδια της παρασκευής της μηλόπιτας.

    Ναι, τα μήλα είναι αρκετά, μηλόπιτα έφτιαξε εξάλλου, αλλά ακριβώς επειδή το μείγμα της βάσης και της επικάλυψης είναι ψιχουλιαστό, τα υγρά που θα βγάλουν τα μήλα, θα το "δέσουν".

    Εκπλήσσομαι που πρώτη φορά ακούτε για ψιχουλιαστή βάση.
    Σας δίνω παρακάτω μερικά links όπου θα δείτε συνταγές με ψιχουλιαστή βάση (κάτι πολύ συνηθισμένο για γλυκά τέτοιου είδους) και έχω στην διάθεσή σας καμιά πενηνταριά ακόμα λινκς, τα οποία για λόγους χώρου δεν αναφέρω
    http://alfhana.wordpress.com/2011/09/05/vegan-cherry-crumble/

    http://plantbasedmunchies.wordpress.com/2013/03/09/peach-and-blueberry-crumble/

    http://17andbaking.com/2012/02/07/raspberry-oat-crumble-bars/#more-2300

    http://www.mybestdaysever.com/raspberry-crumble-breakfast-bars/

    Τέλος θα ήθελα να σας πω ότι την συγκεκριμένη μηλόπιτα την έχω φτιάξει και εγώ όπως και πολλές άλλες φίλες, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.
    Μήπως χρησιμοποιήσατε μεγαλύτερο ταψάκι από όσο έπρεπε??
    Η Ελένη αναφέρει καθαρά ότι χρησιμοποιούμε ένα μικρό ταψάκι για αυτές τις δόσεις των υλικών.
    Προσωπικά πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολύ απλή και εύκολη συνταγή, χωρίς καθόλου περιθώρια αποτυχίας.
    Σας ευχόμαστε καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  21. Σημερα την έφτιαξα πρώτη φορά κ δυστυχώς δεν έδεσε κ η επιφάνεια δεν είχε το ψημένο χρωμα της δίκης σας φωτό. Δεν έδεσε κ τα μήλα δεν έβγαλαν υγρά ίσως φταίει ο αέρας . Πρώτη φορά δεν μου βγαίνει συνταγή. :( θα έβαζα φωτό αλλά δεν υπάρχει θέση.

    ReplyDelete