Ο κορμός είναι ένα γλυκό που συνηθίζεται από πολλούς τα Χριστούγεννα.
Είναι ένα γλυκό νόστιμο μα και εντυπωσιακό, που η όψη του και μόνο μας προδιαθέτει γιορτινά.
Ένα αφράτο σοκολατένιο παντεσπάνι που μέσα του κλείνει μια νόστιμη κρέμα, μια αέρινη επικάλυψη με σοκολάτα, και πάνω απ’ όλα τριμμένη σοκολάτα και βυσσινάκια, και έτοιμο το γλυκάκι που θα στολίσει το γιορτινό μας τραπέζι!
Πάμε να το φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
Για το παντεσπάνι:
4 αυγά
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
μισή κούπα τσαγιού αλεύρι
μισή κούπα τσαγιού κακάο
1 βανίλια άρωμα
Για την κρέμα:
1 κουτί φυτική σαντιγί
2 κούπες τσαγιού γεμάτες, ζάχαρη άχνη
1 κούπα τσαγιού μαρμελάδα βύσσινο με κομματάκια φρούτου
ξύσμα κουβερτούρας
Για την επικάλυψη :
1 ¾ κούπας από τη σαντιγί της γέμισης
85 γρ. λιωμένη κουβερτούρα
Για την διακόσμηση:
ξύσμα κουβερτούρας
βύσσινα
Τι κάνουμε:
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι.
Χτυπάμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια, να αφρατέψουν.
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το κακάο. Τα προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών.
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψάκι 30 Χ 23 και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 15 -17 λεπτά.
Μόλις βγει το παντεσπάνι από το φούρνο, αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος, το τοποθετούμε σε μια πετσέτα και το τυλίγουμε σε ρολό με την βοήθεια της πετσέτας. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Χτυπάμε καλά τη φυτική σαντιγί με τη ζάχαρη άχνη. Κρατάμε 1 ¾ της κούπας από αυτή για το γαρνίρισμα.
Όταν το παντεσπάνι κρυώσει τελείως, το ξετυλίγουμε και απλώνουμε στην επιφάνεια του και κατά πλάτος, τη μαρμελάδα με τα βύσσινα.
Από πάνω απλώνουμε τη σαντιγί, πασπαλίζουμε με το ξύσμα κουβερτούρας και τυλίγουμε και πάλι σε ρολό.
Ετοιμάζουμε τη κρέμα για την επικάλυψη.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την ενώνουμε με την σαντιγί που έχουμε κρατήσει στην άκρη. Δουλεύουμε τα υλικά καλά με το σύρμα.
Απλώνουμε την κρέμα αυτή επάνω στο ρολό, με σπάτουλα ή κορνέ.
Με ένα πιρούνι κάνουμε ελαφρά χαρακιές στην επιφάνεια, για να δώσουμε την όψη του «κορμού».
Για να διακοσμήσουμε το γλυκό μας, πασπαλίζουμε με το ξύσμα κουβερτούρας και τοποθετούμε μερικά βυσσινάκια στην επιφάνεια.
Βάζουμε τον κορμό στο ψυγείο, να κρυώσει καλά!
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)
Υπέροχη πρόταση και πολύ καλοφτιαγμένη! Εύγε, Ελενάκι!
ReplyDeleteΌ τι πρέπει για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας! Ευχαριστούμε πολύ!
Φιλιά
Ελένη φανταστικό γλυκάκι,να χα ενα κοματάκι υπέροχη παρουσίαση υπέροχη συνταγή-δεν έχω φτιάξει ποτέ μέχρι τώρα κορμό-λες να το κάνω τώρα?Μπράβο σου!!!!Καλές γιορτές
ReplyDeleteΜε πρόλαβες Ελένη μου!!!!! Κάτι παρόμοιο έχω ετοιμάσει κι εγώ για Χριστουγεννιάτικη πρόταση!!!! Θα το αναρτήσω από βδομάδα για να μην πέσουν μαζί και οι δύο συνταγές!!!
ReplyDeleteΤο έχεις διακοσμήσει τέλεια όπως μόνο εσύ ξέρεις να αναδεικνύεις το κάθε τι και από νοστιμιά δεν έχω καμία αμφιβολία!!!!!!
Καλό ΣΚ! Πολλά φιλιά!
Τι βλέπω πρωί πρωί πάλι?...Το βύσσινο είναι ότι πρέπει για μια τέτοια σοκολατένια πρόταση και η παρουσίαση σου άψογη. Σε κάνει να θες να φας παραπάνω κομμάτια!
ReplyDeleteπολυ ωραιος ο συνδυασμος με το βυσσινο. τελειος ο κορμος, ο,τι πρεπει για χριστουγεννα.
ReplyDeleteειρηνη
Αχ τι μας έχεις κάνει με αυτά τα Χριστουγεννιάτικα γλυκάα!!Τρέχουν τα σάλια μου και δεν μπορώ να αντιστέκομαι, θέλω μια μεριδούλα !!
ReplyDeleteΜόνο "ΑΧ!" θα γράψω!!!
ReplyDeleteΑδυνατώ να πληκτρολογήσω κάτι άλλο!!!
;-)
Αγκαλιά ζεστή και φιλί γλυκό!
ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!
Τρίτο σοκ και από εδώ...
ReplyDeleteΥπέροχος με βύσσινο,υπέροχη φωτό...
Αδυνατώ,που λέει και η syros από πάνω μου...
Καλό ΣΚ και φιλιά σε όλες σας...-:))
τι ωραίες φωτό Ελενάκι μου ειδικά η πρώτη! με το που τη βλέπεις μπαίνεις σε γιορτινό mood! και το γλυκάκι υπερπαραγωγή βέβαια!
ReplyDeleteγλυκά φιλούθκια κορίτσιααααα!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Πόσο να το θαυμάσω ακόμα!!!!!!
ReplyDeleteΥπέροχος σοκολατένιος κορμός με βύσσινα!!!Εξαιρετική ιδέα για χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο!!!!
Πολλά φιλάκα Ελένη μου!!!!
Απλα τελειο!!!!!!!!
ReplyDeleteΗ συνταγή σου Ελένη μου,εξαιρετική!!
ReplyDeleteΥπέροχος καί λαχταριστός ο γιορτινός κορμός σου!!Ωραίος συνδυασμός σοκολάτας μέ βύσσινο!!Η παρουσίασή σου,άπαιχτη!!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΠόσο παραπάνω από την Βάσια να το θαυμάσω, για να σου δείξω ότι εγώ το θαυμάζω ακόμα πιο πολύ?????
Ελενάκι μου σούπερ υπέροχος ο χριστουγεννιάτικος κορμός σου!!!!!
Τον ξαναθαυμάζω (!!!!!!!!!!!!!!!!!)))) και εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο!
Φιλάκια!
Τώρα πάω να φτιαξω αυτόν!!!!!!
ReplyDeleteΠερισεψε σαντιγη από τον κορμο της Ζέτας...μου αρεσει και με βύσσινα!!!!!!
Φιλάκια!!!!!!!!!!!!
ΜΜΜΜ.ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ! ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ.
ReplyDeleteΑπό τα πλέον αγαπημένα γλυκά των γιορτών!
ReplyDeleteΠάρα πολύ εμφανίσιμη και σχετικά εύκολη η πρόταση σου Ελενάκι!
ΠΟλύ γιορτινό το concept της φωτογράφισης και μου αρέσει πολύ και η γέμιση με τη μαρμελάδα!
Φιλιά
ΥΠΕΡΟΧΟ!!!!!!!!!!!!πολυ μου αρεσε θα προσπαθησω να τη φτιαξω αυτη τη συνταγη για το γιορτινο τραπεζι,μπραβο ,πολλα φιλια.
ReplyDeleteΌτι πρέπει για τις γιορτές το γλυκάκι σου.
ReplyDeleteΠανεμορφος!
ReplyDeletehttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Πολύ μου αρέσει ο Χριστουγεννιάτικος κορμός και ποτέ δεν τόλμησα να το φτιάξω!!! μου φαινόταν κομματάκι δύσκολος, μου έκατσε στραβά, τι να πω!!!Μπορώ να φάω όμως ευχάριστα 2-3 κομματάκια από το δικό σου, Ελένη!!!
ReplyDeleteΑπό τα ωραιότερα Χριστουγεννιάτικα γλυκά! Ο κορμός σου έγινε υπεροχος, Ελενάκι! Μπράβο σου! Κράτησε λίγο και για εμάς!!
ReplyDeleteΚαλό μας απόγευμα.
Λίγο δεν μπαίνω με διάφορα που γίνονται και τρέχω.... και μετά μου έρχονται οι λιποθυμίες απανωτές...
ReplyDeleteΤι ωραίος αυτός ο κορμός? και όπως πάντα διακοσμημένος φανταστικά..
Μπράβο Ελενάκι
Καλησπέρα και χρόνια πολλά! Έκανα τη συνταγή σας βρίσκοντάς την τυχαία στο Ιντερνετ. Έγινε εξαιρετικό. Σας αναφέρω στο μπλογκ μου.
ReplyDeletehttp://ariadnefromgreece.blogspot.gr/2014/12/merry-christmas.html
AriadnefromGreece!