Wednesday, 4 December 2013

Κορμός χριστουγεννιάτικος


Τι κορμός δηλαδή?? Κορμάρα!!
Γιατί βέβαια δεν μιλάμε για έναν απλό κορμό, αλλά για ένα κορμό με τα ...ούλα του!!
Με το παντεσπάνι του, με τη κρέμα του και με τη σοκολάτα του.
Έναν κορμό Χριστουγεννιάτικο σπέσιαλ!!!

Τα υλικά μας:
Για το παντεσπάνι
μισή κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/4 κουταλάκι αλάτι
3/4 κούπας ζάχαρη
4 αβγά
1 βανίλια
λίγη ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές νερό
λικέρ της αρεσκείας σας για να ραντίσουμε το παντεσπάνι ( εγώ έβαλα το λικέρ ρόδι που έχω φτιάξει )
μερέντα ή γλάσο σοκολάτας για την επικάλυψη του κορμού
τρίμματα μαύρης και λευκής σοκολάτας για τη γαρνιτούρα
Για τη γέμιση με κρέμα βουτύρου
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
4 κουταλιές αλεύρι
3/4 φλιτζανιού μαλακό φρέσκο βούτυρο
1 φλιτζάνι τσαγιού (εγώ έβαλα λιγότερο) ζάχαρη
1 βανίλια
Τι κάνουμε:
Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το αλεύρι και ανακατεύουμε το μείγμα με το σύρμα σε σιγανή φωτιά, συνεχώς μέχρι να πήξει. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε στο μούλτι το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάμε καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε και το μείγμα της κατσαρόλας και συνεχίζουμε το χτύπημα, έως ότου η κρέμα μας γίνει λεία, ομοιογενής και αφράτη. (αυτή τη κρέμα βουτύρου μπορούμε επίσης να τη χρησιμοποιήσουμε και για τούρτες, πάστες και άλλα γλυκά)
Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε το παντεσπάνι.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το παντεσπάνι, εκτός από το λικέρ. Τα χτυπάμε μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο ταψί και καλύπτουμε το πάτο του με αντικολλητικό χαρτί φούρνου ή λαδόκολλα (όχι αλουμινόχαρτο, αυτό καλό είναι να το αποφεύγετε γενικώς).
Πατάμε το χαρτί, έτσι ώστε να κολλήσει με το βούτυρο στο ταψί.
Αδειάζουμε το μίγμα για το παντεσπάνι στο ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς και σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.
Εδώ τώρα είναι η μόνη σχετική δυσκολία για τον κορμό. Μόλις ψηθεί το παντεσπάνι, με προσοχή για να μη μας σπάσει, γυρίζουμε τη λαδόκολλα σε καθαρή, ελαφρά ΒΡΕΓΜΕΝΗ πετσέτα ( το μυστικό ) την οποία έχουμε πασπαλίσει με τη ζάχαρη άχνη και τυλίγουμε πάλι με προσοχή με τη πετσέτα από τη μακριά πλευρά, δίνοντας το σχήμα που θέλουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Μόλις κρυώσει, αρχίζουμε να ξετυλίγουμε σιγά σιγά τη πετσέτα.
Ραντίζουμε το παντεσπάνι με το λικέρ. Απλώνουμε στην επιφάνειά του την κρέμα βουτύρου.
Ξεκινάμε να τυλίγουμε σιγά σιγά το παντεσπάνι σε ρολό, πάντα με τη βοήθεια της βρεγμένης πετσέτας. Αφήνουμε λίγη ώρα να σταθεροποιηθεί το σχήμα.
Ξετυλίγουμε τη πετσέτα - αν δούμε ότι μας έχει σπάσει σε κάποιο σημείο, δεν χάλασε και ο κόσμος, ούτε θα μας κακολογήσει η πεθερά μας! Χαμπάρι δεν θα πάρει, αφού θα καλυφθεί με τη σοκολάτα και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Τοποθετούμε το ρολό μας σε πιατέλα.
Συναρμολόγηση:
Αν θέλουμε κόβουμε ένα κομμάτι από το ρολό και το προσαρμόζουμε στο πλάι του κορμού, κάνοντάς το έτσι να μοιάζει με κλαδί.
Καλύπτουμε εξωτερικά με μερέντα ή γλάσο σοκολάτας.
Με ένα πιρούνι κάνουμε γραμμές κατά μήκος, έτσι ώστε να δώσουμε στον κορμό την όψη του ξύλου.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη και τρίμματα μαύρης και λευκής σοκολάτας (αν έχετε καραμελίτσες smarties, κάντε τα ΟΥ με κόκκινα κουφετάκια).
Καλή επιτυχία
Καλές γιορτές
Καλά Χριστούγεννα
Καλά κρασιά (λίαν συντόμως θα έχουμε πρόταση και για....καλά κρασιά, μείνετε συντονισμένοι)
Ασπασμούς!!
SpIrToKoYto

41 comments:

  1. Φαίνεται λαχαριστό. Αντί για μερέντα μπορούμε να βάλουμε σοκολατί σαντυγί απο πάνω; και η γέμιση μπορεί να είναι μερέντα αντί για την κρέμα βουτήρου;

    ReplyDelete
  2. Ουάου!!!
    Με εντυπωσίασες με την κορμάρα, και ξέρεις ότι εγώ δύσκολα εντυπωσιάζομαι, ε?? :PPP
    Με μπόλικη νουτέλα, θα είναι σκέτη χριστουγεννιάτικη αμαρτία!!
    Μην ξεχάσεις και τα "καλά κρασιά", για να είναι ολοκληρωμένο το ... έγκλημα!!
    Φιλιά πολλά πολλά!!

    ReplyDelete
  3. Κορμάρα ο κορμός σου Βιβή μου όπως το λες κι εσύ!!!
    Λαχταριστός και ότι πρέπει για χριστουγεννιάτικη λιχουδιά!!!!!
    Αφου έχω έρθει και σχετικά νωρίς μπορω να κεραστώ το σχετικά μεγάλο κομμάτι μου!!!χαχα!!
    Πολλά πολλα φιλάκια!!!!

    ReplyDelete
  4. Ωωω!!μα πόσο καιρό έχω να δω ένα τόσο εντυπωσιακό κορμό?Φυλάξτε μου ένα μεγάλο κομμάτι βρε παιδιά!
    Υπέροχο Βιβή!

    ReplyDelete
  5. Πλησίασαν επικίνδυνα τα Χριστούγεννα και άρχισαν οι επικίνδυνες αναρτήσεις!!! Υπέροχος ο κορμός, επικίνδυνα και προκλητικά νόστιμος πρέπει να έγινε!!! Καλοφάγωτος!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  6. Τς! Τς! Τς!
    Αφού το κατάλαβα περί τίνος πρόκειται, γιατί μπήκα εδώ μέσα???!!!
    Πφφφφφφφ... Το θέλω!!! Τ.Ω.Ρ.Α.!!!
    ;-)
    Φιλιά, Βιβή!

    ReplyDelete
  7. Οι ταρταρέλες σου με τυρί και μανιτάρια φάγαμε σήμερα... αυτές και λίγο τραχανάς!!!

    Φιλιά πολλά, φιλενάδα μου.

    Σ'έχω στην καρδούλα μου.

    ReplyDelete
  8. Σωστά!! κορμός.. κορμάρα!! Πολύ λαχταριστός και γιορτινός!
    Γεια στα χέρια σου, φιλιά!

    ReplyDelete
  9. Βιβίκα μου ..κορμάρα με τα όλα της!!!Καταπληκτικός, μπράβο σου!!!Αχ με αυτή τη μερέντα μας τσάκισες!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ReplyDelete
  10. Μα τι κορμάρα είναι αυτή,θάνατος!!!!!!!!!!!!!!
    Φιλάκια!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  11. Υπερπαραγωγή ο κόρμος σου!!!Λαχταριστός,λαχταριστός!!!Φοβερή συνταγή!!!!Καλό βράδυ!!!Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  12. Καλές αναρτήσεις και ευλογημένα Χριστούγεννα! Βάζω σχόλιο, γιατί μου έκανε εντύπωση η συνταγή της βουτυρόκρεμας με -σα να λέμε- ρου (ουσιαστικά, γάλα και αλεύρι!). Μου ακούγεται ενδιαφέρον και ιδανικό (αν και προβληματίζομαι λίγο για τη γεύση), αφού μειώνει το λιγωτικό της βουτυροζάχαρης και "φτουράει". Γράφεις κάτι παραπάνω για τη γεύση; Ε.

    ReplyDelete
  13. Άλλο ένα αριστούργημα δια χειρός Σπιρτόκουτου! Φιλιά!

    ReplyDelete
  14. Πανέμορφος και πάρα πολύ εντυπωσιακός κορμός!
    Απαραίτητο γλύκισμα για τις μέρες των γιορτών!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  15. Και σήμερα έψαχνα για χριστουγεννιάτικο κορμό...αχ φαίνεται τόσο νόστιμος!!!

    ReplyDelete
  16. Βιβάκο μου, εχθές όλη μέρα πέρναγα και χάζευα τον κορμό σου
    -είμαι λάτρης αυτου του γλυκού -
    έκανα σλουρπ σλουρπ και ξέχασα τελικά να πάρω το κερασμά μου !!!!! χαχαχα!!

    Μετά απο αυτό που έπαθα δικαιούμαι διπλή μεριδούλα, έτσι δεν είναι φιλεναδίτσα μου γλυκιά ????

    παίρνω λοιπόν το πιατάκι μου και εξαφανίζομαι για να μην μου το πάρετε πίσω !!!!!!!!χιχιχι


    φιλια πολλά πολλά πολλά και πολλές πολλές καλημέρες !!!!

    ReplyDelete
  17. Xris Kat μου,
    ασφαλώς μπορείς να βάλεις οτι σου ταιριάζει καλύτερα στη γεύση...
    Εδώ ουσιαστικά δίνουμε τον τρόπο παρασκευής του κορμού...Και μαρμελάδα μπορείς να βάλεις...
    Ελπίζω να βοήθησα...-:))

    ReplyDelete
  18. Ελενα αγαπημένη,κοντεύω να γίνω ντίρλα από τα καλά κρασιά...:P
    Οσονούπω σου'ρχονται...
    μουτς...-:)))

    ReplyDelete
  19. Βάσσια μου,μπορώ να αρνηθώ σε συνμέλος αγαπημένο και συμπαραγωγό...???
    Οχι τίποτα άλλο ,μη μου στεναχωρηθείς και χάσουμε τη φωνή και το δωμάτιο...-:))

    ReplyDelete
  20. spoonstories μου,φυλαγμένο είναι...Φιλιά και ευχαριστίες...-:))

    ReplyDelete
  21. Κικίτσα μου,ευχαριστώ,να είσαι καλά...-:))

    ReplyDelete
  22. syros2js μου,
    φιλιά και από μένα..Ετσι είμαστε εμείς...Ξεμυαλίστρες...-:))

    ReplyDelete
  23. Notoula μου,
    ευχαριστώ,φιλιά πολλά...-:))

    ReplyDelete
  24. Βεονικάκι μου γλυκό,φιλιά κοριτσάκι μου...Καλές γιορτές...Κι εμείς σε έχουμε στη καρδιά μας...-:))

    ReplyDelete
  25. Φιλιά Μαράκι μου και από μένα...σε ευχαριστώ...-:))

    ReplyDelete
  26. Ελανάκι μου γλυκό...φιλιά μωρό μου...-:))

    ReplyDelete
  27. Ρενάκι μου,μόλις βγήκε από το γυμναστήριο...λολ
    φιλιά πολλά...-:))

    ReplyDelete
  28. DIMI μου,
    φιλιά κι από μένα...σε ευχαριστώ πολύ...-:))

    ReplyDelete
  29. Φίλη/ε μου ανώνυμη/ε Ε. σε ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές σου,αντευχόμεθα...

    Αν έχεις την καλοσύνη,επαναδιατύπωσε σε παρακαλώ την ερώτηση σου ,γιατί δεν μπόρεσα να την καταλάβω...
    Ευλογημένα Χριστούγεννα και σε σένα...-:)

    ReplyDelete
  30. Φιλιά Βαγγελιώ μου...Σε ευχαριστώ πολύ πολύ...-:))

    ReplyDelete
  31. Ερμιόνη μου,
    Χριστούγεννα χωρίς κορμό δεν λέεει...
    ( για τα κορμιά,κλαίμε μετά...λολ )
    Φιλιά και από μένα κοριτσάκι...-:))

    ReplyDelete
  32. Μαρία μου,
    ελπίζω να σε βοήθησα...Δεν είναι δύσκολη η παρασκευή του,όλο το μυστικό είναι στο τύλιγμα του παντεσπανιού με τη νωπή πετσέτα...
    Αν τον φτιάξεις,πες μου εντυπώσεις...-:))

    ReplyDelete
  33. Αγαπητό συνμέλος ΒΟΥ...
    έτσι εξηγείται γιατί η κορμάρα έμεινε μισή ,σαν να είχε κάνει δίαιτα...
    Από τις επισκέψεις...:P

    Φιλιά μωρό μου,αν είσαι καλό παιδάκι και ξέρεις απ'έξω τους στίχ-οι του Ρούντολφ και του πουλακίου,μπορεί και να στον φτιάξω για τις 21...-:))))

    ReplyDelete
  34. Αγαπητό συνμέλος εγώ δεν το είδα τώρα το γλυκό αλλά τώρα μόλις μπόρεσα να σχολιάσω...
    Μην βγάλεις τα τηγάνια γιατί έχω να πω ότι είναι το πιο θεσπέσιο γλυκό που έχω δει στην ζωή μου...
    Εξαιρετικό...και πεντανόστιμο...Φιλιά...

    ReplyDelete
  35. Εκπληκτικό! Σαν αληθινός κορμός δέντρου δείχνει!! (προς το καλύτερο εννοείται!!) Μόνο να το βλέπεις και να μην το τρως όμως είναι μαρτύριο... ;)

    ReplyDelete
  36. εντάξει αγαπητό συνμέλος και συνπαραγωγέ...τη γλύτωσες...:P <3

    ReplyDelete
  37. Ελεάννα μου,σε ευχαριστώ πολύ πολύ ( αφού να φανταστείς,έτοιμη ήμουν να πάρω το ποτηστήρι με τα καλά σου λόγια )...-:))

    ReplyDelete
  38. Φοβερός ο κορμός, γευστικά και εμφανισιακά!:)

    ReplyDelete
  39. Μια κορμάρα πολύ ζημιάρα!!!
    Βιβουλίνι μου, έρωτας κεραυνοβόλος με χτύπησε και δεν ξέρω τι να κάνω... Λες να πέσει; (σπόντα)

    Φιλιααααααααα!!!!!!!

    ReplyDelete
  40. Σπιρτοκουτάκι μου σε έχασα,..σε ξαναβρήκα απόψε με την μαγευτική συνταγή σου!!ο κορμός αποθηκεύτηκε με τρέλα!!γιορτινός,εντυπωσιακός..θα τρελάνει κόσμο!!ευχαριστώ απο..καρδιάς!!!εξαιρετική η παρουσίαση!!συγχαρητήρια!!!!!!!

    ReplyDelete