Τα ροξάκια αυτά τα έφτιαξα για πρώτη φορά το 1997, σε αρκετά μικρή ηλικία.
Συνταγή από την αγαπημένη μου θεία Έφη, με σίγουρη επιτυχία!
Γλυκό που μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια, όταν η θεία Έφη κάθε Χριστούγεννα μας κερνούσε ροξάκια, μαζί με τους καταπληκτικούς κουραμπιέδες της και τα εξαιρετικά γεμιστά της μελομακάρονα!!
Τις συνταγές της μου τις έδωσε και τις 3, και φυσικά θα τις μοιραστώ μαζί σας με χαρά!
Πάμε φέτος τα Χριστούγεννα να φτιάξουμε πεντανόστιμα ροξάκια!!
Θα χρειαστούμε:
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
1 ποτήρι γάλα χλιαρό
25 γρ. μαγιά νωπή
1 φακελάκι μπαικιν πάουντερ
2 αυγά
ξύσμα από ένα λεμόνι
1 κουταλάκι κανέλα
1/3 κουταλάκι γαρύφαλλο
2 κουταλάκια κακάο
4 περίπου ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι:
4 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
1 ξύλο κανέλα
1 κουταλιά γλυκόζη
Στην πράξη:
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα.
Προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, το ξύσμα λεμονιού και το λάδι.
Δουλεύουμε με σύρμα καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Κρατάμε ένα φλιτζανάκι του καφέ από το αλεύρι. Ρίχνουμε το υπόλοιπο μαζί με το μπέικιν πάουντερ στο μείγμα μας και ζυμώνουμε.
Βάζουμε σε ένα μπολάκι το κακάο κοσκινισμένο, το γαρύφαλλο και την κανέλα και τα ανακατεύουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και την τοποθετούμε σε δύο χωριστά μπολ.
Στο ένα ρίχνουμε το αλεύρι που κρατήσαμε στην άκρη και στο άλλο το μείγμα με το κακάο.
Ζυμώνουμε καλά. Οι 2 ζύμες πρέπει να είναι μαλακές και εύπλαστες. Αν χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο παραπάνω αλεύρι στην μία, το ίδιο θα κάνουμε και στην άλλη, ώστε να έχουν την ίδια πυκνότητα.
Ανοίγουμε με τον πλάστη την ζύμη με το αλεύρι (την ανοιχτόχρωμη) σε 2 μακρόστενα κομμάτια.
Με την ζύμη του κακάο, την σκούρα ζύμη δηλαδή, πλάθουμε 2 κορδόνια.
Τοποθετούμε κάθε σκούρο κορδόνι επάνω και κατά μήκος σε κάθε ανοιχτόχρωμο φύλλο ζύμης, και τυλίγουμε σε 2 ρολά, ώστε η ανοιχτόχρωμη ζύμη να κλείσει μέσα της την σκούρα.
Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κάθε ρολό σε φέτες 1-1,5 εκ. περίπου.
Τοποθετούμε τις φέτες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου, σε κάποια απόσταση μεταξύ τους. Τις σκεπάζουμε με μία πετσέτα και τις αφήνουμε 1 ώρα, να φουσκώσουν.
Κατόπιν ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, ώσπου να ροδίσουν.
Μόλις βγουν από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά του σε μια κατσαρόλα, μέχρι το σιρόπι να «δέσει».
Όταν θα σιροπιάσουμε τα ροξάκια μας, θα πρέπει να είναι κρύα, ενώ το σιρόπι καυτό.
Όταν κρυώσουν τα ροξάκια, τα περιχύνουμε μέσα στο ταψί με το καυτό σιρόπι και τα αφήνουμε έτσι 2 ώρες, ώστε να τραβήξουν όσο περισσότερο σιρόπι γίνεται.
Κατόπιν τα γυρίζουμε από την άλλη μεριά, ώστε να σιροπιαστεί και αυτή.
Καλή επιτυχία!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)
Ευχαριστούμε !!!!! Καλή σας μέρα , κορίτσια !!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα!
ReplyDeleteΜου αρέσουν τα ρωξάκια πάρα πολύ!
Πολύ ωραία Ελενάκι μου! Γεια στα χέρια σου!
ReplyDeleteΚαλές και γλυκές γιορτές!!
ReplyDeleteΚαλημέρα!!! Λατρεύω τα ροξάκια και τα δικά σου είναι φανταστικά και σίγουρα πεντανόστιμα!!! Φιλάκια πολλά!!!
ReplyDeleteΑπίστευτο μικρή Ελένη...στα 5 έφτιαχνες Ροξάκια...????
ReplyDeleteτί να πει κανείς,τα ταλέντα φαίνονται....!!!
Καλημέρες και φιλιά σε όλες σας...-:))))
Καταπληκτικά τα ροξάκια σου Ελένη μου!!!!Αυτές οι συνταγές που έρχονται απο τις γιαγιάδες τις μαμάδες τις θείες είναι πραγματικά θησαυροί!!!!!!
ReplyDeleteΠολλά πολλά φιλιά!!!
Μου αρεσει πολυ αυτο το γλυκό και δεν ξερω γιατι μου θυμιζει και Χριστουγεννα,καλοφαγωταααααα,φιλια.
ReplyDeleteΕλενάκι μου τα ροξάκια τα έχω συνδυάσει κι εγώ με Χριστούγεννα!!!
ReplyDeleteΛατρεμένο γλυκάκι και με συνταγή αγαπημένης θείας θα είναι σίγουρα διπλά νόστιμο!
Πολλά πολλά φιλιά!
Τέλεια, τα ροξάκια σου Ελένη!!!μπορώ να φάω άπειρες ποσότητες!!!Φιλιά!!!Καλό απόγευμα!!!
ReplyDeleteΤα ροξάκια είναι από τα αγαπημένα μας γλυκά ...αυτές τις μέρες των Χριστουγέννων. Τα είχα ξεχάσει.
ReplyDeleteΚαλές γιορτές!
Λατρεύω τά ρωξάκια Ελένη μου!!!Αγαπημένη συνταγή!!!Εχω πολλά χρόνια τά φτιάξω!!!Μού τά θύμισες!!!Καλό βράδυ!!!Φιλάκια!!!
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΤα ροξάκια είναι από τα πιο νόστιμα γλυκάκια! Δεν τα βαριέμαι ποτέ! Αχ βρε Ελένη τι μου κάνεις βραδιάτικα...
ReplyDeleteΤι μου θύμισες τώρα βρε κορίτσι!
ReplyDeleteΈχω άπειρα χρόνια να φάω ροξάκια και τα έχω πεθυμήσει!
Νομίζω ότι είναι πολύ κομψά και φίνα γλτκάκια, με τη διχρωμία και το ωραίο σιρόπι τους!
Φιλιά πολλά!
Κ εμένα μου θυμίζουν την παιδική μου ηλικία, τα λατρεύω! Φιλάκια κορίτσια!
ReplyDeleteΡοξάκια και Χριστούγεννα !!!
ReplyDeleteο τέλειος συνδιασμός !!!!!
λατρεμένα γλυκάκια !!!
και του χρόνου Λενάκι μου !!!
γεια στα χεράκια σου !!!
φιλια πολλά και καλό σ/κ
Καταπληκτικά Ελενάκι μου...τα ροξάκια σου...και θα το λέω και θα το ξαναλέω πως η διακόσμησή σου άλλο πράγμα...φιλάκια
ReplyDeleteΈλενα πολύ όμορφα τα ροξάκια σου! Ειλικρινά για μένα είναι από αυτά τα γλυκά που κάπως μυστηριωδώς φτιάχνονται στα ζαχαροπλαστεία αλλά όχι στο σπίτι... Πολύ χαίρομαι που βρήκα συνταγή χάρη σε σένα! Φιλιά!
ReplyDeleteΠωπω τι μου θυμισες! Ροξακια εφτιαχνε η μανα μου καθε Χριστουγεννα αλλα εχει χρονια να φτιαξει! Θα πεσει παραγγελια χαχαχαχα
ReplyDeleteΠεθαίνω για ροξάκια!
ReplyDeleteΕλενάκι μου είναι πολύ ωραία, τα πέτυχες τέλεια!
ReplyDeleteΚαλή Κυριακή και χαρούμενες γιορτές!
Φιλάκια πολλά!!!
Τα ροξάκια μυρίζουν Χριστούγεννα ή μου φαίνεται??αποθηκεύεται και αυτή η πρόταση φυσικά!!απίθανη η παρουσίαση!!πάρα πάρα πολλά φιλάκια!
ReplyDelete