Θα μοιραστώ σήμερα μαζί σας μια συνταγή της μανούλας μου.
Επειδή η αδελφή μου κι εγώ όταν ήμασταν μικρές δεν τρώγαμε καθόλου το μοσχάρι, η μητέρα μου μαγείρευε τις φακές με αυτόν τον τρόπο, για να μας … ξεγελά.
Αυτό κάνω κι εγώ τώρα με την κόρη μου, που κι αυτή δεν τρώει το μοσχάρι, και όσο κι αν σας φανεί περίεργο, αυτό είναι το αγαπημένο της φαγητό!!!
Πέραν όμως όλων των άλλων, οι φακές με μοσχαράκι είναι ένα υπέροχο χειμωνιάτικο φαγάκι που μπορείτε να φτιάξετε για όλη την οικογένεια! Πολύ νόστιμο και πολύ θρεπτικό!!
Πάμε να το μαγειρέψουμε!
Θα χρειαστούμε:
μισό κιλό φακές
300 γρ. μοσχάρι τρυφερό, κομμένο σε κομμάτια μέτρια
2 καρότα
1,5 - 2 λίτρα νερό
μισή κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα τσαγιού ντοματοχυμό
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο στο τρίφτη
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 φύλλα δάφνης
αλάτι και πιπέρι
Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε αν χρειάζεται τις φακές και τις ξεπλένουμε καλά 3 φορές.
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα αφήνουμε στην άκρη ολόκληρα.
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό (όχι με το 1,5 λίτρο που αναφέρω στα υλικά) και την τοποθετούμε στη φωτιά.
Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρέας. Αφού πάρει 1-2 βράσεις, ξαφρίζουμε, αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και αδειάζουμε τελείως το νερό.
Σε καθαρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό που αναφέρω στα υλικά, και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το κρέας, τα καρότα, τις φακές, το κρεμμύδι, τα φύλλα δάφνης το λάδι και το σκόρδο.
Αφήνουμε να βράσουν για 45 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά. Κατά διαστήματα, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το ντοματοχυμό, πελτέ, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για άλλα 25-30 λεπτά.
Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από την ποιότητα και το μέγεθος της φακής, γι αυτό ελέγχουμε αν έχουν βράσει όσο εμείς θέλουμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα.
Εμένα προσωπικά μου αρέσει η σούπα να έχει χυλώσει, αν όμως την θέλετε πιο αραιή, προσθέστε λίγο επιπλέον νερό.
Σερβίρουμε το φαγάκι μας ζεστό.
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)
Πολύ πρωτότυπη συνταγή - θα τη δοκιμάσω !!!!!
ReplyDeleteΚαλή σας ημέρα , κορίτσια !!!!
Τα όσπρια τα έχω συνδυάσει με ψάρι όχι με κρέας, μελλοντικά ίσως.
ReplyDeleteΚαλημέρα.
Ελενάκι μου αυτό το φαγάκι το έμαθα από σένα, δεν είχα σκεφτεί να συνδυάσω τις φακές με μοσχαράκι.
ReplyDeleteΝομίζω είναι από τα πιο θρεπτικά φαγάκια, και το μοσχαράκι και οι φακές περιέχουν σίδηρο.
Ενα φαγάκι νόστιμο, χειμωνιάτικο, που θα μας γεμίσει ενέργεια!!
Μπράβο για την ωραία ιδέα που μας έδωσες!
Πολλά φιλιά!
Δεν είναι κακή ιδέα,ειδικά για κάτι λυκάκια που με τα όσπρια δεν το έχουν και πολύ...
ReplyDeleteΑν έχουν και μοσχαράκι μέσα,θα τις φάνε και τις φακές...
Μιλ μερσί αγαπημένο συνμέλος...
Καλημέρες και φιλιά σε όλες σας...-:))))
Δεν τις έχω δοκιμάσει έτσι τις φακές αλλά αυτός ο συνδυασμός μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον.Θα το δοκιμάσω!Φιλάκια!!!
ReplyDeleteγεια σου Λενάκι μου με τις ωραίες ιδέες σου !!!
ReplyDeleteγιατι όχι μέσα στις φακές το κρεατάκι ??
πολύ σωστό το βρίσκω, εμείς πάντα συνδιαζουμε τις φακές με μπιφτεκάκια, οπότε γιατι να το έχουμε απ'εξω το βάζουμε μέσα το κρεατικό και είναι ακόμη καλύτερα !!!!!
γεια στα χεράκια σου !!
φιλια πολλά πολλά πολλά
Εξαιρετική ιδέα Ελενάκι μου...
ReplyDeleteΔεν το είχα σκεφτεί ποτέ...γιατί κι εμείς δεν τρώμε σκέτες τις φακές...πάντα έχουμε μπιφτέκια όπως το Μαράκι παραπάνω...οπότε θα είναι και πιο νόστιμες οι φακές έτσι..με το κρεατάκι μέσα...
Φιλάκια πολλά...
Μια χαρά μου φαίνεται η πρόταση να βάλουμε και λίγο κρέας στη φακή! Δεν το είχα σκεφτεί πριν.Thanks!!
ReplyDeleteΠολύ πρωτότυπη η ιδέα της μαμάς, θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!
ReplyDeleteΕλένη μου δε θα μπορούσα να φανταστώ αυτόν το συνδυασμό!!!!! Για να το προτείνεις είναι σίγουρα πολύ νόστιμο!!!!!! Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ!!!! Φιλιά!
Πολύ πρωτότυπη και νόστιμη η σουπίτσα σου Ελένη μου!!! Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε γιατί λατρεύω όλα τα υλικά της!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ωραία συνταγή! Δεν το είχα ποτέ σκεφτεί να συνδυάσω φακές με μοσχάρι. Δεν ξέρω όμως αν τα δικά μου το προτιμούσαν. Ο μεγάλος δεν θέλει ούτε να τις βλέπει τις φακές! Ίσως τη δοκιμάσω όμως.
ReplyDeleteΩραία συνταγή Ελένη μου καί ωραίος συνδυασμός!Πρ'ωτη φορά την ακούω!!Θά τήν δοκιμάσω!!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΙδιαίτερα πρωτότυπη συνταγή!!!Δεν θα σκεφτόμουν ποτε τον συνδιασμό αυτο!!!
ReplyDeleteΜε προκαλεί ομως να το δοκιμάσω!!!
Φιλακια πολλά!!!
Ωραίος ο συνδυασμός οσπρίου και κρέατος, Ελένη. Εγώ θα έλεγα ότι και τα παιδάκια που δεν τρώνε φακές αλλά τους αρέσει το κρέας, θα ξεγελαστούν με αυτό το φαγητό. Θα το αδειάσουν το πιάτο! Εγώ σαν....παιδάκι που είμαι που τρώει και τα δύο, σίγουρα!!!! Χιχιχι!
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα.
Ελενάκι μου δε θα το φανταζόμουν αυτό το φαγάκι! Σίγουρα είναι πολύ ωραίος ο συνδυασμός!
ReplyDeleteΣε φιλώ!
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για τα σχολιά σας!!!
ReplyDeleteΣας φιλώ!!!!