
Αυτήν την εποχή τα κουνουπίδια και τα μπρόκολα είναι στο φόρτε τους.
Πριν λίγες ημέρες, μου έφερε ο καλός μου δύο μικρά κουνουπιδάκια.
Προσωπικά προτιμώ το μπρόκολο, μιας και είναι πιο ωφέλιμο, νοστιμότερο και κυρίως ....... μυρίζει λιγότερο!
Βρέθηκα λοιπόν με τα κουνουπιδάκια και σκεφτόμουν τι να τα κάνω.
Θα μου πείτε οι συνταγές πολλές. Αλλά ο καλός μου, μου είχε ζητήσει σαλάτα. Αν θυμάμαι καλά, θα πρέπει να είχα φτιάξει ψαράκι σαν κυρίως φαγητό εκείνη την ημέρα. Οπότε μια σαλάτα κουνουπιδιού, ήταν ότι έπρεπε!
Αποφάσισα να φτιάξω παράλληλα μια γλυκόξινη σάλτσα, για να το σερβίρω. Έτσι και πιο νόστιμο θα ήταν και θα κάλυπτα την κάπως ......ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά του.
Τα κάσιους που πρόσθεσα ήταν τόσο ταιριαστά με το σύνολο, που στην ουσία πιο πολύ πρόσεξαν αυτά και την σάλτσα τους, παρά το κουνουπίδι!
Την επόμενη φορά που θα φτιάξω αυτήν την σαλάτα, θα αντικαταστήσω το κουνουπίδι με μπρόκολο. Επίσης ο συνδυασμός μπρόκολου με κουνουπίδι, νομίζω ότι θα είναι το ίδιο ωραίος. Το μπρόκολο θα προσθέσει χρώμα στην σαλάτα μας.
Πάμε να την φτιάξουμε και μαζί!

Θα χρειαστούμε:
800 γρ. κουνουπίδι ή μπρόκολο ή και τα δύο
2 μεγάλα κλωνάρια σέλινο
3/4 φλιτζανιού κάσιους, άψητα
1/4 κουταλάκι κουρκουμά
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Για την σάλτσα
5 κουταλιές ελαιόλαδο
μισό μέτριο πορτοκάλι, τον χυμό του
1 κουταλιά γλυκόξινη σάλτσα
1 γεμάτη κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη
1/4 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τι κάνουμε:
Σε βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε αρκετό νερό να βράσει.
Κόβουμε το κουνουπίδι σε φουντίτσες. Το πλένουμε πολύ καλά. Στο τελευταίο νερό προσθέτουμε λίγο ξύδι και το αφήνουμε μέσα για 5 λεπτά.
Στραγγίζουμε καλά και μόλις βράσει το νερό στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το κουνουπίδι μέσα μαζί με τα κλωνάρια του σέλινου. Αφήνουμε να βράσει και να μαλακώσει. Προσέχουμε να μην λιώσει, θέλουμε να "κρατάει" λίγο.
Στο μεταξύ, κόβουμε τα κάσιους σε χονδρά κομμάτια. Αν θέλουμε, αφήνουμε κάποια ολόκληρα, για να φαίνονται ωραία στην σάλτσα μας. Προτιμούμε τα άψητα κάσιους.
Αν δεν βρούμε κάσιους, βάζουμε άλλον ξηρό καρπό της προτίμησής μας, όπως ασπρισμένα αμύγδαλα, καρύδια, φυστίκια Αιγίνης, καθαρισμένους σπόρους κολοκύθας, άψητους ηλιόσπορους, κουκουνάρι κλπ. Εκτός από την ωραία γεύση, οι άψητοι ξηροί καρποί μας δίνουν και όλα τα καλά θρεπτικά τους στοιχεία, που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας τώρα τον χειμώνα.
Σε αντικολλητικό τηγανάκι βάζουμε μία κουταλιά ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε τα κάσιους μαζί με τον κουρκουμά. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά. Κατεβάζουμε το τηγανάκι από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Φτιάχνουμε την σάλτσα.
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στο μούλτι. Τα χτυπάμε ένα δύο λεπτά, να ενοποιηθούν καλά. Αφήνουμε την σάλτσα στην άκρη.
Μόλις βράσει το κουνουπίδι, το στραγγίζουμε πολύ καλά, να μην έχει νερά. Τακτοποιούμε τις φουντιτσες του, σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Αν θέλουμε σε μια άκρη, σερβίρουμε και το σέλινο που αρέσει σε πολλούς.
Ρίχνουμε από επάνω τα κάσιους με τον κουρκουμά και όλο το λαδάκι που έχει στο τηγανάκι.
Περιχύνουμε με την σάλτσα.
Σερβίρουμε αμέσως.
Η σαλάτα αυτή είναι πιο νόστιμη, αν σερβιριστεί ζεστή.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Καλημέρα Ειρηνάκι μου!
ReplyDeleteΠάρα πολύ με δελέασε η σαλάτα σου!
Τα κάσιους τα χρησιμοποιώ πολύ σε σαλάτες.
Προτιμώ κι εγώ το μπροκολάκι, αλλά πιστεύω ότι ο συνδυασμός τους με το κουνουπίδι θα δίνει πολύ όμορφο χρωματικό αποτέλεσμα.
Φιλιά πολλά!
Χωρίς σαλάτα δεν τρώμε κι έχω μισό κουνουπίδι πάω, δεν θα βάλω κάσιους γιατί δεν έχω κάτι θα σκεφτώ ίσως κουκουνάρι.
ReplyDeleteκαλημέρα
Ειρηνάκι μου,προσωπικά λατρεύω και το κουνουπίδι και το μπρόκολο...Οπότε συνδυασμός αυτών των δύο - ίσως και με μερικά καροτάκια μέσα - και περιχυμένα με την σάλτσα σου ,θα είναι καταπληκτικός...
ReplyDeleteΤο βάζω στα αμέσως προσεχώς....!!!
Καλημέρες και φιλιά σε όλες σας...:-)))))
Πολυ ωραιος συνδυασμος υλικων Ειρηνη μου! Μου αρεσει πολυ το κουνουπιδι και η πικαντικη σαλτσουλα που εφτιαξες του ταιριαζει υπεροχα! Θα δοκιμαστει λιαν συντομως!
ReplyDeleteΠολύ ενδιαφέρον έχει η σάλτσα. Μπορεί να αλλάξει το απλό πιάτο με κουνουπίδι σε γκουρμέ!Την καλημέρα μου^^
ReplyDeleteΕγώ μένω στην πρωτότυπη σαλτσούλα, Ειρήνη μου! Καταπληκτική ιδέα και νομίζω πολύ ταιριαστός συνδυασμός με το κουνουπίδι. Με το μπρόκολο είμαι λίγο επιφυλακτική αλλά θα μας πεις εσύ.
ReplyDeleteΕυχαριστούμε.
Φιλάκια
Η σαλτσούλα όλα τα λεφτά Ειρηνάκι μου!!!
ReplyDeleteΘα την δοκιμάσω με μπροκολο μου μας αρέσει περισσότερο!!!
Πολλά φιλιά!!!
Γενικά το κουνουπίδι δεν μου αρέσει,αλλά έτσι σίγουρα θα το έτρωγα!
ReplyDeleteΕιρήνη μου τέλεια η σαλατούλα σου αλλά αυτή τη σάλτσα τη λατρεψα, θα τη δοκιμάσω εντός των ημερών!!!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!!!!
Ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη πρόταση!:)
ReplyDeleteΗ σάλτσα σου Ειρήνη δίνει μια ένταση στο μπρόκολο που έχει πιο ουδέτερη γεύση!!!!!! Μπορούμε έτσι να το απολαύσουμε ξεφεύγοντας λίγο από το κλασικό λαδολέμονο!!!!!! Καλό βράδυ να έχεις!!! Φιλιά!
ReplyDeleteΤί τέλεια η συνταγή σου Ειρήνη μου!!!Η δέ σαλτσούλα,σούπερ!!Τό κουνουπίδι μού αρέση πολύ!!Θά τήν δοκιμάσω!!Καλό βράδυ!!Φιλάκια!!!
ReplyDeleteΠολύ πρωτότυπη και σίγουρα νοστιμότατη η σάλτσα σου Ειρήνη μου, ό,τι πρέπει για το κουνουπίδι, σίγουρα και για άλλα βραστά λαχανικά! Φιλάκια!
ReplyDeleteΩραία μου φαίνεται η σαλάτα σου και μενα μ αρεσει το μπροκολο περισσοτερο αλλα ετσι οπως το εχεις φτιαξει ειναι πολυ δελεαστικο πιατο,καλο βραδυ.
ReplyDeleteΓεια στα χέρια σου Ειρηνάκι μου !!!
ReplyDeleteεγω ξέρεις ότι δεν είμαι φαν των εκτός των παραδοσιακών αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να θαυμάσω τη φαντασία σου και τη παρουσίασή του φαγητού !!!
φιλια πολλά πολλά και καλό σ/κ
Αααααα! Εμένα με πήρε από κάτω κι έχασα επεισόδια!!! Τί υπέροχος συνδυασμός είναι αυτός;;;;
ReplyDeleteΘα τον δοκιμάσω οπωσδήποτε!!
Φιλάκια!
Μπράβο Ειρηνάκι μου, πολύ ωραία!
ReplyDeleteΘα την φτιάξω και θα σου πω εντυπώσεις!
Πολλά φιλάκια!