Saturday 25 January 2014

Μηλόπιτα με σοκολάτα


Την σοκολάτα νομίζω όλοι την αγαπάμε.
Έτσι σκέφτηκα, γιατί να μην την προσθέσω και σε μια μηλόπιτα??
Το δοκίμασα, και το αποτέλεσμα ήταν μια πολύ νόστιμη και εντυπωσιακή σοκολατένια μηλόπιτα, που άρεσε σε όλους μας.
Το ενδιαφέρον είναι, ότι αν παραλείψουμε το αυγό που χρησιμοποιώ για επάλειψη, μπορούμε να έχουμε ένα υπέροχο νηστίσιμο γλυκάκι.
Πάμε να φτιάξουμε την σοκολατένια μας μηλόπιτα!

Υλικά για ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ.:
Για τη ζύμη
220-230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γρ. κακάο σκόνη άγλυκο
150 γρ. φυτική μαργαρίνη soft
5-6 κουταλιές νερό παγωμένο
1 κουταλιά γεμάτη ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση: 
4 μεγάλα μήλα
5 κουταλιές κονιάκ
110 γρ. κουβερτούρα
1 κουταλιά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μισή κούπα τσαγιού ζάχαρη
μισό κουταλάκι κανέλα σκόνη
Επιπλέον 
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο, για επάλειψη
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε τη μαργαρίνη, το αλάτι, το κακάο, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, ώστε να πετύχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε με το χέρι.
Μαζεύουμε την ζύμη σε μία μπάλα. Κατόπιν την χωρίζουμε σε δύο μέρη. Το ένα μέρος θα αποτελεί τα 2/3 της ζύμης και το άλλο το 1/3.
Βάζουμε την ζύμη για 20 λεπτά στο ψυγείο, να σφίξει.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια.
Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε. Τελευταίο θα προσθέσουμε το αλεύρι και θα ανακατέψουμε και πάλι απαλά.
Συναρμολόγηση:
Βγάζουμε από το ψυγείο το κομμάτι με τα 2/3 της ζύμης, Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας και με τον πλάστη ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο, υπολογίζοντας να καλύψει την βάση και τα τοιχώματα της ταρτιέρας. Την τοποθετούμε στην ταρτιέρα.
Πάνω από την ζύμη αδειάζουμε την γέμιση με τα μήλα.
Βγάζουμε από το ψυγείο και την υπόλοιπη ζύμη (το 1/3) και την ανοίγουμε και αυτήν σε φύλλο με τον πλάστη, έτσι ώστε να σκεπάσει την γέμιση στην ταρτιέρα.
Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε όση ζύμη περισσεύει, και διπλώνουμε ομοιόμορφα τις άκρες της ενώνοντας τη πάνω ζύμη με τη κάτω.
Με την ζύμη που περίσσεψε, μπορούμε να κόψουμε με κουπ πατ διάφορα σχέδια και να διακοσμήσουμε την επιφάνεια της πίτας μας.
Σχίζουμε με το μαχαίρι το επάνω φύλλο σε 6 μέρη, ώστε η πίτα μας να ψηθεί και στο εσωτερικό της καλά.

Αλείφουμε την επιφάνεια με χτυπημένο αυγό και ψήνουμε την μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 190 βαθμούς, για 45-50 λεπτά περίπου.
Αν δούμε ότι παίρνει χρώμα νωρίς, την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για 20 λεπτά περίπου και μετά το αφαιρούμε συνεχίζοντας το ψήσιμο.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο όταν την βγάλουμε από τον φούρνο, και μετά σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

22 comments:

  1. Αυτή η άτιμη η σοκολάτα, υπάρχει κάπου που μπαίνει και δεν ταιριάζει?Ωραία ιδέα και δεν την έχω δοκιμάσει! Καλό ΣΚ Ελένη!!

    ReplyDelete
  2. Wow! Υπέροχη ιδέα και η μηλόπιτα φαίνεται θαυμάσια! Έχω φτιάξει μαρμελάδα μήλο με κακάο και μου άρεσε πολύ, γιατί όχι λοιπόν και μηλόπιτα με κακάο στη ζύμη αλλά και μέσα στη γέμιση?
    Μπράβο σου Ελένη, θα την φτιάξω πολύ άμεσα αυτή τη μηλόπιτα μου φαίνεται! :)
    Καλό υπόλοιπο Σ/Κ!

    ReplyDelete
  3. Αδυνατώ να σχολιάσω... ΜΑΓΕΥΤΗΚΑ!!!
    ;-)
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ReplyDelete
  4. Ελενάκι μου μεγάλη αδυναμία έχω όπως ξέρεις στις κάθε είδους μηλόπιτες και μηλονοστιμιές, αδύνατον να μου ξεφύγει η σούπερ σοκολατένια δική σου!!
    Μας εντυπωσίασες και πάλι!
    Φιλάκια πολλά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  5. Ελένη μου,σοκολατοκόλαση τό γλυκάκι σου!!!Ωραία συνταγή αλλά καί η παρουσίαση σου,φοβερή!!!Μού άρεσε η κορδελίτσα στό φλυντζάνι!!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  6. Πρωτότυπη η μηλόπιτα με σοκολάτα που τη λατρεύω,σίγουρα θα τη δοκιμάσω!
    Καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  7. Πραγματικά πρωτότυπη μηλόπιτα...
    Με σοκολάτα δεν την είχα σκεφτεί και ούτε δοκιμάσει...Εξαιρετική είναι Ελενάκι...και σίγουρα θα μπει στα υπ΄όψιν...Και πάλι πολύ ωραίο σερβίρισμα και φωτογραφίες...φιλάκια καλό υπόλοιπο Σαββάτου και καλή Κυριακή...

    ReplyDelete
  8. Λατρεύω τη μηλόπιτα με σοκολάτα και η δική σου έγινε πολύ ωραία Ελένη μου!!! Γεια στα χέρια σου!

    ReplyDelete
  9. Όμορφη συνταγή
    Φιλάκια ...

    ReplyDelete
  10. Πωπω και σοκολατα και μηλοπιτα;;;;; Να πεθανω τωρα ή μετα;

    ReplyDelete
  11. Μην σου πω ότι θα πάω να την κάνω κιόλας!τρελάθηκα!τι συνταγή είναι αυτή!λάτρεις της μηλόπιτας..τώρα που έχει και σοκολάτα!!Όνειρο ζωω!!τέλειοο!Μπράβο!!

    ReplyDelete
  12. Θα πρέπει να είναι καταπληκτική! Δυο πολύ αγαπημένες γεύσεις μαζί, τέλεια! Μπράβο Ελένη! Φιλάκια!

    foodaki.gr

    ReplyDelete
  13. αμαν κακούργα...Και είναι μιά ώρα δύσκολη και του καφέ η ώρα....!!!!!!

    Καλό απόγευμα και φιλιά σε όλες σας...-:))))

    ReplyDelete
  14. Η σοκολατα οπου μπαινει κανει τη διαφορα,πολυ ωραια μου φαινεται,μπραβο,φιλια.

    ReplyDelete
  15. Μεγάλη έμπνευση είχες Ελένη μου! Τέλειο το πάντρεμα των δύο γεύσεων! Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  16. Λατρευω τη μηλοπιτα και αυτη φαινεται υπεροχη!!!!!!

    ReplyDelete
  17. Η σοκολάτα κάνει τη διαφορά σε αυτήν την μηλόπιτα, Ελένη! Είναι και η ώρα του καφέ, όπως λέει και η Βιβή, θα την τσακίσουμε!!
    Καλή μας εβδομάδα.

    ReplyDelete
  18. Τι είπες τώρα !!!!!!!!!!! τςςςςς!!! φοβερή ιδέα για όλους εμας τους σοκολατόπληκτους !!!! Ευχαριστούμε πολύ πολύ Ελενάκι μου !!!!!!!! Παίρνω ότι απόμεινε και πάω να το απολαύσω με το καφεδάκι μου !!!

    φιλια πολλά πολλά και καλή βδομάδα !!!

    ReplyDelete
  19. Αγαπημένα υλικά δημιούργησαν ένα θεσπέσιο γλυκό!!!!!! Μπράβο Ελένη μου!!!
    Καλό απόγευμα!!!

    ReplyDelete
  20. @ Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε η συνταγή!Σας ευχαριστώ όλους για τα όμορφα σχολιά σας!
    Πολλά φιλιά!!!!

    ReplyDelete
  21. Και μηλόπιτα και σοκολάτα!!!ευχαριστούμε πολύ Ελενάκι μου για την σούπερ συνταγή!

    ReplyDelete
  22. Α!Ελενάκι μου μιλάμε για υπερπαραγωγή! Γεια στα χέρια σου!

    Παίρνω διπλή μερίδα, ε;

    ReplyDelete