Monday 7 April 2014
Πασχαλινά κουλουράκια πορτοκαλιού
Πάσχα χωρίς κουλουράκια βέβαια δεν γίνεται!
Στην Κατηγορία με τα Πασχαλινά μας, θα βρείτε κουλουράκια πασχαλινά για όλα τα γούστα.
Η σημερινή μου πρόταση, έχει άρωμα πορτοκαλιού.
Νόστιμα, τραγανά, σπιτικά κουλουράκια, ιδανικά για το Πάσχα αλλά και για όποια μέρα θέλετε να συνοδεύσετε το καφεδάκι σας με μια γλυκιά λιχουδιά.
Αν δεν τα προτιμάτε πορτοκαλένια, μπορείτε να αντικαταστήσετε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού με μία επιπλέον βανίλια, και να έχετε υπέροχα πασχαλινά κουλουράκια βανίλιας.
Πάμε λοιπόν να τα φτιάξουμε και να μοσχομυρίσει το σπίτι μας!!
Τα υλικά μας:
¾ κούπας τσαγιού βούτυρο
1 ¾ κούπας τσαγιού ζάχαρη
3 αυγά
1 βανίλια
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
μισή κούπα τσαγιού γάλα
2 κουταλιές χυμό πορτοκάλι
4 κουταλάκια κοφτά μπέικιν πάουντερ
μισό κουταλάκι σόδα
μια πρέζα αλάτι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει
Επιπλέον
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο, για επάλειψη
Στην πράξη:
Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με το βούτυρο και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός.
Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα και τον χυμό πορτοκαλιού, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Τέλος προσθέτουμε τη σόδα, την βανίλια, το μπέικιν, το αλάτι, το ξύσμα και λίγο λίγο το αλεύρι, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που θα μπορούμε να δουλέψουμε την ζύμη με το χέρι και να την ζυμώσουμε.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη. Δεν πρέπει να προσθέσουμε αλεύρι παραπάνω από όσο χρειάζεται, γιατί τα κουλουράκια μας θα γίνουν σκληρά.
Αν μάλιστα χρησιμοποιήσουμε μηχανή για κουλουράκια, όπως έκανα εγώ, η ζύμη θα πρέπει να είναι ακόμα πιο μαλακή.
Στη συνέχεια προσαρμόζουμε τα εξαρτήματα στη μηχανή για κουλουράκια, προσθέτουμε ζύμη και «κόβουμε» κουλουράκια στο μέγεθος και το σχήμα που θέλουμε.
Αν δε διαθέτουμε μηχανή, κανένα πρόβλημα! Πλάθουμε τα κουλουράκια με τα χεράκια μας και τους δίνουμε το σχήμα που προτιμάμε.
Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί η σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Με ένα πινέλο, τα αλείφουμε ένα ένα με χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για περίπου 15-20 λεπτά (ανάλογα το μέγεθός τους).
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!
Ελένη Κ. (eleniscooking)
Καλημέρα σας, καλή εβδομάδα.
ReplyDeleteΤα κουλουράκια σας πρέπει να είναι πολύ νόστιμα.
Παρακαλώ αυτό το μηχάνημα, από που μπορώ να το αγοράσω;
Σας ευχαριστώ πολύ.
Δεν θα πω για τα κουλουράκια σου Ελενάκι μου,όλοι ξέρουμε οτι είναι εγγύηση...Με αφορμή όμως το σχόλιο της φίλης για το μηχάνημα,θα πω πως αυτό ,το έχω από την γιαγιά μου...Παλιό,μεταλλικό και...αγαπημένο...!!!
ReplyDeleteΚαλημέρες,καλή εβδομάδα και πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας...-:))))
Ελενάκι μου μύρισε Πάσχα!
ReplyDeleteΤι όμορφα τα πορτοκαλένια κουλουράκια σου, μια διαφορετική πρόταση, πολύ πολύ νόστιμη!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Βιβή εγώ που δεν έχω προίκα από την γιαγιά μου το μηχάνημα, που μπορώ να το βρω??
ReplyDeleteΑν δεν μου πεις, θα έρχομαι να παίρνω το δικό σου όταν θέλω να φτιάξω κουλουράκια, στο λέω!
Ελενα,ξεκίνα...Βάζω καφέ...
ReplyDeleteΙδέα δεν έχω ,αλλά φαντάζομαι ο Κάτος στην Ευριπίδου,δεν μπορεί να μην έχει...ή το Cook shop...
Μήπως να πάμε μια βόλτα Ευριπίδου να το τσεκάρουμε...???...:P
Μέσα στα αρώματα τα κουλουράκια σας! Μύρισε Πάσχα! Καλή εβδομάδα!
ReplyDeleteΜου αρέσουν πολύ τα κουλουράκια
ReplyDeleteμε πορτοκάλι!
καλή εβδομάδα εύχομαι :)
Αχ! Πορτοκαλένιο άρωμα απλώθηκε παντού!!!
ReplyDelete;-)
Μπράβο και ξανά μπράβο!!!
Φιλάκιαααα!
Καλή εβδομάδα!
Καλά αυτό το μηχάνημα μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια!!! Η μητέρα μου το έχει και πάντα έφτιαχνε ένα σωρό λιχουδιές με αυτό!Ε ρε κάτι βούτες στον Ελληνικό καφέ που θα κάνω με αυτά τα κουλουράκια Ελένη!!
ReplyDeleteΑρωματοπορτοκαλένια το κουλουράκια σου Ελενάκι μου!!!!
ReplyDeleteΑκόμη μια όμορφη ιδέα για τα Πασχαλινά!!!!
Φιλια πολλά!!!
Καλησπέρα Ελένη μου!!Τι όμορφα τα πορτοκαλένια κουλουράκια σου!!Νοστιμότατα καί μυρωδάτα!!Μιά υπέροχη συνταγή!!Θά τήν δοκιμάσω!Καλή εβδομάδα!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΠολύ όμορφα τα κουλουράκια σου!!
ReplyDeleteΚαλή βδομάδα
Φιλάκια
Νεφέλη
Απαραίτητη συνοδεία με τον ελληνικό, πασχαλιάτικο καφέ!
ReplyDeleteΕναλλάξ με τσουρεκάκι!
Μυρωδάτο τα κουλουράκια σου Ελένη και από την πείρα μου ξέρω ότι τα κουλουράκια που γίνονται με την μηχανή του κιμά, γιατί εγώ αυτή έχω την παλιά μεταλλική, γίνονται πολύ αφράτα.
ReplyDeleteΠολύ αρωματικά κουλουράκια μας ετοίμασες Ελένη μου... όσο για το μηχάνημα εγώ το έχω δει στα Τρίκαλα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDelete-:))
Φιλιά!
Πράγματι δεν γίνεται Πάσχα χωρίς κουλουράκια!
ReplyDeleteΠρέπει το σπίτι να μοσχοβολήσει από το άρωμα τους.
Μου αρέσουν τα δικά σου Ελένη γιατί είναι τόσο βουτυράτα όσο πρέπει και ιδιαίτερα αρωματικά. Δεν ήξερα ότι υπάρχει μηχανή για κουλουράκια, μου φαίνεται πολύ βολική και ευέλικτη.
Φιλιά!
Τι όμορφα κουλουράκια, Ελένη!! Μύρισε Πάσχα και αρώματα πορτοκαλιού!!
ReplyDeleteΒιβή το ίδιο μετάλλικό μηχάνημα έχω και εγώ από την θεία μου! Δεν ξέρω πόσο ετών είναι, θυμάμαι να το χρησιμοποιεί από όταν ήμουν μικρό παιδί!!
Ελένη μου καλοφάγωτα τα κουλουράκια σου! Και του χρόνου!
Καλή μας ημέρα.
Μπορώ να πάρω μερικά (πάνω απο 10) τώρα για τον καφέ μου, έτσι βρε παιδί μου για να τα δοκιμάσω !!!! χιχιχι! Πρέπει να είναι πεντανόστιμα Λενάκι μου !!! μπράβο σου μικρούλι μου !!!!
ReplyDeleteφιλια πολλά
Μέχρι εδώ μύρισαν! Για το Πάσχα ψηφίζω βανίλια πάντα!
ReplyDeleteΦιλιά!
Μοσχομυριστά κουλουράκια...και πορτοκαλένια και εξαιρετικά λαχταριστά τα βρίσκω....μιαμ μιαμ
ReplyDelete