Monday 25 August 2014

Φανουρόπιτα


Καλώς σας ξαναβρίσκουμε φίλοι μας!!
Επιστρέφουμε δυναμικά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές μας, με συνταγές που θα μοιραζόμαστε μαζί σας καθημερινά, όλες νόστιμες και δοκιμασμένες!
Ευχόμαστε να περάσατε όμορφα και να απολαύσατε το καλοκαιράκι, μακριά – όσο γίνεται – από έγνοιες!

Του Αγίου Φανουρίου μεθαύριο, και πολλοί είναι αυτοί που συνηθίζουν να φτιάχνουν μια φανουρόπιτα ανήμερα στην μνήμη του, ζητώντας να τους φανερώσει κάτι (δουλειά, κάποιο πρόσωπο ή κάτι άλλο).
Τα υλικά της φανουρόπιτας, σύμφωνα με την παράδοση, πρέπει να είναι 7 ή 9 ή 11, δηλαδή μονός αριθμός, και όλα νηστίσιμα.
Παρακάτω θα σας δώσω την δική μου συνταγή, που την φτιάχνω με 9 υλικά.

Υλικά για ταψί 22-24εκ.:
1 φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι ελαφρύ (σπορέλαιο, καλαμποκέλαιο)
2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
4 και 2/3 φλιτζανιού τσαγιού αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
1 κουταλιά κανέλα τριμμένη
μισό κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
μισό ποτηράκι κονιάκ
μισό κουταλάκι σόδα
Πάμε να την φτιάξουμε:
Βάζουμε σε ένα μπολ την ζάχαρη, το νερό, το λάδι, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρύφαλλο και τα δουλεύουμε όλα μαζί με ένα σύρμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Προσθέτουμε το αλεύρι, την σόδα και τις σταφίδες και δουλεύουμε με μια σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψάκι ή μια στρογγυλή φόρμα με κούμπωμα και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 175 βαθμούς, για 50 λεπτά περίπου.
Ελέγχουμε αν ψήθηκε τρυπώντας την πίτα με μία οδοντογλυφίδα, αν βγει καθαρή τότε η πίτα μας είναι έτοιμη.
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!
Ελένη Κ. (eleniscooking)
Κι εδώ βλέπετε την πολύ όμορφη φανουρόπιτα που έφτιαξε με την συνταγή μας η φίλη μας Eleni Martidou, διαχειρίστρια της ομάδας Syntages Me Agapi, στο Facebook!

13 comments:

  1. Λατρεύω τις φανουρόπιτες! Μου φαίνεται πολύ λαχταριστή κι ευτυχώς έχω όλα τα υλικά, οπότε πάω να την φτιάξω τώρα κιόλας!
    Ευχαριστώ, Λενιώ!

    ReplyDelete
  2. Καλώς ήρθατε κορίτσια!
    Πολύ ωραία η φανουρόπιτα!

    ReplyDelete
  3. Ελα με το καλό και το δεξί...!!!
    Ανοίξαμε και σας περιμένουμε...Καλή σεζόν κοριτσάρες μου...

    Καλημέρες,καλή εβδομάδα και πολλά πολλά πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας...Μου λείψατε...♥♥♥

    ( πάω να σερβίρω και στο άλλο μαγαζί...Είναι η 300 (!!!!) συνταγή και λέω να την τιμήσω δεόντως την Φανουρόπιτα σου Ελενάκι μου όμορφο♥ )

    ReplyDelete
  4. Καλημερούδια !! καλημερούδια !!! καλό αποκαλόκαιρο !!!!!! - οπως είδατε δεν λέω καλό χειμώνα!! χιχιχ!


    Ελενιώ μου υπέροχη φαντάζει η φανουροπιτά σου, καλά εκανες του άγιου μας την πιττούλα του !!!

    και του χρόνου να είσαι καλά!

    γεια στα χεράκια σου !!

    ReplyDelete
  5. Τι ωραία που μας φανέρωσες τη συνταγή Ελένη, είναι πάντα must για τις μέρες αυτές!
    Ό,τι πρέπει για την επιστροφή σας!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  6. Μηπως να κάνουμε να μας φανερωσει τίποτα ο Άγιος;
    Καλή μας εβδομάδα

    ReplyDelete
  7. Υπέροχη η συνταγή σου Ελένη μου .Βοήθειά σου ο Άγιος και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού

    ReplyDelete
  8. Καλώς ξαναβρεθήκαμε κορίτσια!! :)
    Ελένη υπέροχη η φανουρόπιτά σου... και του χρόνου με υγεία και χαρά!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  9. Καλώς ήρθες, πολύ καλή η συνταγή σου για την κλασική φανουρόπιτα.

    ReplyDelete
  10. Καλώς σε ξαναβρίσκουμε Ελενάκι μου με τις νοστιμιές σου!!
    Η φανουρόπιτά σου δείχνει εξαιρετική!
    Και τι όμορφα που την στόλισες!!!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  11. Φαίνεται πεντανόστιμη! Και είμαι σίγουρη ότι είναι!! Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή!! Θα τη δοκιμάσω με τη μητέρα μου!! Καλή συνέχεια :))

    ReplyDelete
  12. Υπερπαραγωγή η πίτα σου Ελενάκι μου!
    Αφράτη, στολισμένη πολύ ωραία! Μπράβο σε σένα και στην άλλη κοπέλα, άξιες!

    Καλώς να δεχτούμε το φθινόπωρο, φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  13. Γεια σας από Μυτιλήνη... έφτιαξα κ εγώ αυτή την συνταγή της φανουρόπιτας κ μου πέτυχε όσο για την γεύση θα δω αύριο μετά την εκκλησία.. καλό βράδυ κ καλή συνέχεια.. 😅😅😅

    ReplyDelete