Friday, 26 September 2014

Κορμός


Γλυκάκι κλασικό και αγαπημένο, που το έχουν φτιάξει γενιές και γενιές, και θα εξακολουθούν να το φτιάχνουν μιας και η νοστιμιά του είναι πάντα δεδομένη.
Το γλυκάκι αυτό κυκλοφορεί σε αρκετές παραλλαγές, η κάθε νοικοκυρά προσθέτει ή αφαιρεί κάποια υλικά, παλιότερα μάλιστα θυμάμαι πρόσθεταν στον κορμό και αυγά.
Εγώ σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας την συνταγή που φτιάχνω εδώ και χρόνια και που λατρεύει η κόρη μου!

Τα υλικά μας:
2 πακέτα μπισκότα Μιράντα των 250 γρ
3 κουταλιές κακάο
1 σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ
1 βιτάμ (250γρ)
1 κουτί μόρφατ
1 ζαχαρούχο γάλα
ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη
Στην πράξη:
Σπάμε τα μπισκότα με τα χέρια μας και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Τα περιχύνουμε με το βιτάμ το οποίο έχουμε ζεστάνει ίσα ίσα να λιώσει, και με το λικέρ ή το κονιάκ.
Ανακατεύουμε.
Χτυπάμε με μίξερ την μόρφατ με το ζαχαρούχο και προσθέτουμε το κακάο.
Προσθέτουμε το μείγμα αυτό στα μπισκότα και ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά στο μπολ.
Στην επιφάνεια εργασίας μας στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και το πασπαλίζουμε με 2-3 κουταλιές ζάχαρη άχνη.
Πάνω από την άχνη απλώνουμε το μισό από το μείγμα μας και το πασπαλίζουμε και αυτό με άχνη.
Τυλίγουμε προσεκτικά με το χαρτί προσπαθώντας να δώσουμε στον κορμό ένα ομοιόμορφο σχήμα.

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και με το άλλο μισό μείγμα.
Τοποθετούμε τα δυο μπαστούνια μας πάνω σε δίσκο για να μην μας χαλάσει το σχήμα τους και τα βάζουμε στην κατάψυξη.
Αφήνουμε το γλυκό μας να παγώσει για 2-3 ώρες και κατόπιν είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.
Το γλυκό διατηρείται στην κατάψυξη.
Καλή επιτυχία!!
Μέτη

Κι εδώ ο κορμός που έφτιαξε η Ελένη, με την συνταγή της Μέτης μας!!

31 comments:

  1. Ποια μανούλα δεν έχει φτιάξει αυτό το γλυκάκι; Ποιο παιδάκι δεν το έχει λατρέψει;;!! Υπέροχος ο κορμός σου Μέτη μου! Δίκιο έχει η μικρή που του έχει αδυναμία!! Καλοφάγωτος!
    Καλή μας ημέρα.

    ReplyDelete
  2. Ε, τι να λέμε τώρα!!! Ανυπέρβλητο γλυκό μέσα στην απλότητά του! Φιλάκια και καλημέρα!

    ReplyDelete
  3. Ααααααααααα!!!
    Μετάκι μου έτσι που το εμπλουτίζεις φαντάζομαι τη γεύση του!
    Το φτιάχνω τακτικά στην απλή του εκδοχή βέβαια, μπισκότα - βιτάμ - κακάο- κονιάκ και άχνη. Ωμό αυγό ποτέ και πουθενά.

    Γεια στα χεράκια σου, σας φιλώ μαμά και κόρη!

    ReplyDelete
  4. Μαμαδίστικο γλυκάκι καί πολύ αγαπημένο!!Ωραία καί πρωτότυπη συνταγή!Θά τήν δοκιμάσω!!Καλό Σ/Κ!!

    ReplyDelete
  5. Το αγαπημένο μου γλυκό!
    Απλό και πεντανόστιμο!
    Ευχαριστούμε για την εναλλακτική συνταγή!

    ReplyDelete
  6. Σήμερα Μετακι χτύπησες φλέβα !!!!!!!!!! ποιός δεν έχει απολαύσει κορμό στα παιδικά του χρόνια ??? νομίζω ελάχιστοι ! εμεις το λατρεύουμε οικογενειακώς !!!!
    το δικό σου φαίνεται πολύ λιμπιστικό, παίρνω ποοοοολλά κομμάτια !!!! γεια στα χεράκια σου !!!!

    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  7. Αγαπημένο γλυκό και all time classic! Πάντως δεν το έχω δοκιμάσει με morfat & ζαχαρούχο :)
    Πολλές καλημέρες & καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  8. Μετάκι τι νοστιμιά είναι αυτή???
    Τα μπισκότα Μιράντα θα ταιριάζουν ακόμη περισσότερο από τα πτι μπερ και η προσθήκη της μόρφατ θα κάνει το γλυκάκι ακόμη πιο νόστιμο και ενδιαφέρον!
    Φιλιά πολλά πολλά!

    ReplyDelete
  9. Ειρήνη μου μικροί και μεγάλοι όλοι το λατρεύουμε αυτό το γλυκάκι!!!
    Καλημέρα!!!

    ReplyDelete
  10. ΕΥΓΕΝΙΑ τα πιο απλά πράγματα πολλές φορές είναι και τα καλύτερα!!!
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  11. Μαιρούλα μου η παλιά συνταγή της μαμάς μου είναι με ωμό ασπράδι , αλλά επειδή και εγώ δεν χρησιμοποιώ ωμό το αβγό, γιαυτο και το αντικατέστησα με την μορφατ και το ζαχαρούχο.
    Φιλάκια πολλα απο την μαμά και την κόρη!!!

    ReplyDelete
  12. DIMI δοκίμασε να το φτιάξεις και ετσι, ειναι πολύ ευκολη και νόστιμη συνταγή.
    Καλό π/σ/κ και σε σένα!!!

    ReplyDelete
  13. Katerina Verigka ολοι το αγαπάμε αυτό το γλυκάκι!
    Καλή σου ημέρα!!!

    ReplyDelete
  14. Βου μου φιλάκια πολλά πολλά!!!

    ReplyDelete
  15. Μέτη μου το λατρεύω αυτό το γλυκάκι ότι και να πω είναι λίγο!Εξαιρετική η εκδοχή σου με το μόρφατ, το φτιάχνω σήμερα κιόλας!Ευχαριστούμε!
    Φιλάκια πολλά ♥ ♥ ♥ !!!

    ReplyDelete
  16. Dimitra δοκίμασε να το φτιάξεις και έτσι γίνεται πολύ νόστιμο!
    Καλό π/σ/κ!!!

    ReplyDelete
  17. Έλενα μου πάντα στον κορμό βάζω μπισκότα μιράντα γιατί είναι πιο μαλακά και το γλυκό λιώνει στο στόμα.
    Φιλάκια πολλά πολλά!!!

    ReplyDelete
  18. Ελενάκι μου το μορφατ με το ζαχαρούχο κάνουν μια υπέροχη κρέμα, φτιαξτο , θα αρέσει πολύ στην ζουζούνα σου!!!
    Φιλάκιααααα!!!

    ReplyDelete
  19. Ότι γλυκό και να φάμε, ένα κορμό σαν αυτόν το θέλουμε πως να το κάνουμε!!

    ReplyDelete
  20. Μετάκι μου, υπέροχο εύκολο γρήγορο και αγαπημένο γλυκάκι ο κορμος!!!!
    Καλό φθινόπωρο εύχομαι και πολλά φιλιά!!!!!!

    ReplyDelete
  21. - spoonstories- έχεις δίκιο ο κορμος είναι λατρεμένο γλυκάκι!!!

    ReplyDelete
  22. Μαρία Έλενα σε ευχαριστώ πολύ!!!
    Καλό σ/κ!!!

    ReplyDelete
  23. Βάσια μου καλό π/σ/κ ,
    φιλάκια πολλά πολλά!!!

    ReplyDelete
  24. Λατρεμενο γλυκάκι!
    Καλό Σαββατοκύριακο :)
    Φιλια!

    ReplyDelete
  25. Μια ωραία ιδέα για τους συναδέλφους μου, που έχω μια υποχρέωση. Μα ποια μόρφατ εννοείς; Εγώ βλέπω στο super κουτί με φακελάκια συνταγής. Μπορείς να μου εξηγήσεις; Νανά

    ReplyDelete
  26. Ariadni St. καλό σ/κ και σε σένα!!!

    ReplyDelete
  27. Νανά βάζω την Morfat Creamy ,είναι στο ίδιο μεταλλικό κουτί με το ζαχαρούχο γάλα.
    Καλή σου ημέρα!!!

    ReplyDelete
  28. Ωραία παραλλαγή ενός πολυαγαπημένου γλυκού!
    Με morfat και ζαχαρούχο γάλα δεν νομίζω να έχω ξαναδεί πάντως, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα είναι απίστευτο σε γεύση!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  29. Μαμαδίστικη αλλά πάντα in αυτή η συνταγή..ομολογώ ότι η παραλλαγή αυτή δείχνει σούπερ νόστιμη!!!φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  30. Καλησπέρα!
    Τον κορμό τον έφτιαξα, αλλά δε μου έγινε τόσο σκουρόχρωμος, όπως στις δικές σας φωτογραφίες. Σκέφτηκα, λοιπόν, την επόμενη φορά να χρησιμοποιήσω, αντί για κακάο, κουβερτούρα πικρή. Επειδή, όμως, δεν έχω την απαραίτητη εμπειρία για να κάνω μετατροπές στα υλικά, θέλω να ρωτήσω το εξής: πόση σοκολάτα νομίζετε ότι θα χρειαζόμουν, για το ίδιο μείγμα; Επίσης, βρήκα ότι το να κυλάς το ρολό του κορμού σε άχνη, πριν παγώσει, είναι πολύ άβολο, γιατί αφενός το μείγμα λιώνει ακόμα και μένει σε όλη τη λαδόκολλα, αφετέρου, η άχνη κολλάει ανομοιόμορφα, με αποτέλεσμα σε άλλα σημεία να είναι πάρα πολλή, ενώ σε άλλα να μην έχει πέσει καθόλου - ενώ υγροποιείται και κάπως στην κατάψυξη. Δε θα ήταν καλύτερα να πασπαλίζουμε τον κορμό αφού έχει παγώσει, ή έκανα κάτι λάθος εγώ;
    Ευχαριστώ προκαταβολικά και καλή συνέχεια! :-)

    ReplyDelete
  31. Ανώνυμη φίλη μας το διαφορετικό χρώμα του κορμού οφείλεται πιθανώς στην μάρκα του κακάο , άλλα είναι πιο σκούρα και άλλα πιο ανοικτά αλλά το χρώμα δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την γεύση, αν τώρα εσύ θέλεις να βάλεις σοκολάτα κουβερτούρα , μπορείς να λιώσεις σε μπεν μαρί 1-2 πλάκες κουβερτούρα (ανάλογα πόσο σοκολατένιο θέλεις το γλύκο σου)και να την προσθέσεις στην σαντιγύ.
    Οσο για την άχνη την βάζουμε για να μην μας κολλήσει το γλυκο στο χαρτί, αν εσένα δεν σε βολεύει ετσι μπορεις να την βάλεις όταν το γλυκό εχει παγώσει .
    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete