Γλυκάκι κλασικό και αγαπημένο, που το έχουν φτιάξει γενιές και γενιές, και θα εξακολουθούν να το φτιάχνουν μιας και η νοστιμιά του είναι πάντα δεδομένη.
Το γλυκάκι αυτό κυκλοφορεί σε αρκετές παραλλαγές, η κάθε νοικοκυρά προσθέτει ή αφαιρεί κάποια υλικά, παλιότερα μάλιστα θυμάμαι πρόσθεταν στον κορμό και αυγά.
Εγώ σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας την συνταγή που φτιάχνω εδώ και χρόνια και που λατρεύει η κόρη μου!
Τα υλικά μας:
2 πακέτα μπισκότα Μιράντα των 250 γρ
3 κουταλιές κακάο
1 σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ
1 βιτάμ (250γρ)
1 κουτί μόρφατ
1 ζαχαρούχο γάλα
ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη
Στην πράξη:
Σπάμε τα μπισκότα με τα χέρια μας και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Τα περιχύνουμε με το βιτάμ το οποίο έχουμε ζεστάνει ίσα ίσα να λιώσει, και με το λικέρ ή το κονιάκ.
Ανακατεύουμε.
Χτυπάμε με μίξερ την μόρφατ με το ζαχαρούχο και προσθέτουμε το κακάο.
Προσθέτουμε το μείγμα αυτό στα μπισκότα και ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά στο μπολ.
Στην επιφάνεια εργασίας μας στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και το πασπαλίζουμε με 2-3 κουταλιές ζάχαρη άχνη.
Πάνω από την άχνη απλώνουμε το μισό από το μείγμα μας και το πασπαλίζουμε και αυτό με άχνη.
Τυλίγουμε προσεκτικά με το χαρτί προσπαθώντας να δώσουμε στον κορμό ένα ομοιόμορφο σχήμα.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και με το άλλο μισό μείγμα.
Τοποθετούμε τα δυο μπαστούνια μας πάνω σε δίσκο για να μην μας χαλάσει το σχήμα τους και τα βάζουμε στην κατάψυξη.
Αφήνουμε το γλυκό μας να παγώσει για 2-3 ώρες και κατόπιν είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.
Το γλυκό διατηρείται στην κατάψυξη.
Καλή επιτυχία!!
Μέτη
Κι εδώ ο κορμός που έφτιαξε η Ελένη, με την συνταγή της Μέτης μας!!
Ποια μανούλα δεν έχει φτιάξει αυτό το γλυκάκι; Ποιο παιδάκι δεν το έχει λατρέψει;;!! Υπέροχος ο κορμός σου Μέτη μου! Δίκιο έχει η μικρή που του έχει αδυναμία!! Καλοφάγωτος!
ReplyDeleteΚαλή μας ημέρα.
Ε, τι να λέμε τώρα!!! Ανυπέρβλητο γλυκό μέσα στην απλότητά του! Φιλάκια και καλημέρα!
ReplyDeleteΑαααααααααα!!!
ReplyDeleteΜετάκι μου έτσι που το εμπλουτίζεις φαντάζομαι τη γεύση του!
Το φτιάχνω τακτικά στην απλή του εκδοχή βέβαια, μπισκότα - βιτάμ - κακάο- κονιάκ και άχνη. Ωμό αυγό ποτέ και πουθενά.
Γεια στα χεράκια σου, σας φιλώ μαμά και κόρη!
Μαμαδίστικο γλυκάκι καί πολύ αγαπημένο!!Ωραία καί πρωτότυπη συνταγή!Θά τήν δοκιμάσω!!Καλό Σ/Κ!!
ReplyDeleteΤο αγαπημένο μου γλυκό!
ReplyDeleteΑπλό και πεντανόστιμο!
Ευχαριστούμε για την εναλλακτική συνταγή!
Σήμερα Μετακι χτύπησες φλέβα !!!!!!!!!! ποιός δεν έχει απολαύσει κορμό στα παιδικά του χρόνια ??? νομίζω ελάχιστοι ! εμεις το λατρεύουμε οικογενειακώς !!!!
ReplyDeleteτο δικό σου φαίνεται πολύ λιμπιστικό, παίρνω ποοοοολλά κομμάτια !!!! γεια στα χεράκια σου !!!!
φιλια πολλά πολλά
Αγαπημένο γλυκό και all time classic! Πάντως δεν το έχω δοκιμάσει με morfat & ζαχαρούχο :)
ReplyDeleteΠολλές καλημέρες & καλό Σαββατοκύριακο!
Μετάκι τι νοστιμιά είναι αυτή???
ReplyDeleteΤα μπισκότα Μιράντα θα ταιριάζουν ακόμη περισσότερο από τα πτι μπερ και η προσθήκη της μόρφατ θα κάνει το γλυκάκι ακόμη πιο νόστιμο και ενδιαφέρον!
Φιλιά πολλά πολλά!
Ειρήνη μου μικροί και μεγάλοι όλοι το λατρεύουμε αυτό το γλυκάκι!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα!!!
ΕΥΓΕΝΙΑ τα πιο απλά πράγματα πολλές φορές είναι και τα καλύτερα!!!
ReplyDeleteΦιλιά!!!
Μαιρούλα μου η παλιά συνταγή της μαμάς μου είναι με ωμό ασπράδι , αλλά επειδή και εγώ δεν χρησιμοποιώ ωμό το αβγό, γιαυτο και το αντικατέστησα με την μορφατ και το ζαχαρούχο.
ReplyDeleteΦιλάκια πολλα απο την μαμά και την κόρη!!!
DIMI δοκίμασε να το φτιάξεις και ετσι, ειναι πολύ ευκολη και νόστιμη συνταγή.
ReplyDeleteΚαλό π/σ/κ και σε σένα!!!
Katerina Verigka ολοι το αγαπάμε αυτό το γλυκάκι!
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα!!!
Βου μου φιλάκια πολλά πολλά!!!
ReplyDeleteΜέτη μου το λατρεύω αυτό το γλυκάκι ότι και να πω είναι λίγο!Εξαιρετική η εκδοχή σου με το μόρφατ, το φτιάχνω σήμερα κιόλας!Ευχαριστούμε!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά ♥ ♥ ♥ !!!
Dimitra δοκίμασε να το φτιάξεις και έτσι γίνεται πολύ νόστιμο!
ReplyDeleteΚαλό π/σ/κ!!!
Έλενα μου πάντα στον κορμό βάζω μπισκότα μιράντα γιατί είναι πιο μαλακά και το γλυκό λιώνει στο στόμα.
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά πολλά!!!
Ελενάκι μου το μορφατ με το ζαχαρούχο κάνουν μια υπέροχη κρέμα, φτιαξτο , θα αρέσει πολύ στην ζουζούνα σου!!!
ReplyDeleteΦιλάκιααααα!!!
Ότι γλυκό και να φάμε, ένα κορμό σαν αυτόν το θέλουμε πως να το κάνουμε!!
ReplyDeleteΜετάκι μου, υπέροχο εύκολο γρήγορο και αγαπημένο γλυκάκι ο κορμος!!!!
ReplyDeleteΚαλό φθινόπωρο εύχομαι και πολλά φιλιά!!!!!!
- spoonstories- έχεις δίκιο ο κορμος είναι λατρεμένο γλυκάκι!!!
ReplyDeleteΜαρία Έλενα σε ευχαριστώ πολύ!!!
ReplyDeleteΚαλό σ/κ!!!
Βάσια μου καλό π/σ/κ ,
ReplyDeleteφιλάκια πολλά πολλά!!!
Λατρεμενο γλυκάκι!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο :)
Φιλια!
Μια ωραία ιδέα για τους συναδέλφους μου, που έχω μια υποχρέωση. Μα ποια μόρφατ εννοείς; Εγώ βλέπω στο super κουτί με φακελάκια συνταγής. Μπορείς να μου εξηγήσεις; Νανά
ReplyDeleteAriadni St. καλό σ/κ και σε σένα!!!
ReplyDeleteΝανά βάζω την Morfat Creamy ,είναι στο ίδιο μεταλλικό κουτί με το ζαχαρούχο γάλα.
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα!!!
Ωραία παραλλαγή ενός πολυαγαπημένου γλυκού!
ReplyDeleteΜε morfat και ζαχαρούχο γάλα δεν νομίζω να έχω ξαναδεί πάντως, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα είναι απίστευτο σε γεύση!
Φιλιά
Μαμαδίστικη αλλά πάντα in αυτή η συνταγή..ομολογώ ότι η παραλλαγή αυτή δείχνει σούπερ νόστιμη!!!φιλάκια πολλά!
ReplyDeleteΚαλησπέρα!
ReplyDeleteΤον κορμό τον έφτιαξα, αλλά δε μου έγινε τόσο σκουρόχρωμος, όπως στις δικές σας φωτογραφίες. Σκέφτηκα, λοιπόν, την επόμενη φορά να χρησιμοποιήσω, αντί για κακάο, κουβερτούρα πικρή. Επειδή, όμως, δεν έχω την απαραίτητη εμπειρία για να κάνω μετατροπές στα υλικά, θέλω να ρωτήσω το εξής: πόση σοκολάτα νομίζετε ότι θα χρειαζόμουν, για το ίδιο μείγμα; Επίσης, βρήκα ότι το να κυλάς το ρολό του κορμού σε άχνη, πριν παγώσει, είναι πολύ άβολο, γιατί αφενός το μείγμα λιώνει ακόμα και μένει σε όλη τη λαδόκολλα, αφετέρου, η άχνη κολλάει ανομοιόμορφα, με αποτέλεσμα σε άλλα σημεία να είναι πάρα πολλή, ενώ σε άλλα να μην έχει πέσει καθόλου - ενώ υγροποιείται και κάπως στην κατάψυξη. Δε θα ήταν καλύτερα να πασπαλίζουμε τον κορμό αφού έχει παγώσει, ή έκανα κάτι λάθος εγώ;
Ευχαριστώ προκαταβολικά και καλή συνέχεια! :-)
Ανώνυμη φίλη μας το διαφορετικό χρώμα του κορμού οφείλεται πιθανώς στην μάρκα του κακάο , άλλα είναι πιο σκούρα και άλλα πιο ανοικτά αλλά το χρώμα δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την γεύση, αν τώρα εσύ θέλεις να βάλεις σοκολάτα κουβερτούρα , μπορείς να λιώσεις σε μπεν μαρί 1-2 πλάκες κουβερτούρα (ανάλογα πόσο σοκολατένιο θέλεις το γλύκο σου)και να την προσθέσεις στην σαντιγύ.
ReplyDeleteΟσο για την άχνη την βάζουμε για να μην μας κολλήσει το γλυκο στο χαρτί, αν εσένα δεν σε βολεύει ετσι μπορεις να την βάλεις όταν το γλυκό εχει παγώσει .
Καλό βράδυ!