Τι ευκολάκι έχουμε για σήμερα ???
Τυροπιτούλα!!! Η αγαπημένη των όλων !!!
Όπως και να την φτιάξουμε έχει πάντα την νοστιμιά της !!!
Συνταγές για τυρόπιττες και τυροπιτάκια έχουμε άπειρες στο blog μας, όλες μοιάζουν λίγο πολύ μεταξύ τους, αλλά όλες έχουν κάτι το διαφορετικό. Εσείς δεν έχετε παρά να μπείτε στις κατηγορίες μας και να διαλέξετε σύμφωνα με τα γούστα σας ποιά σας ταιριάζει περισσότερο.
Αυτήν την περίοδο στο σπίτι έχουμε γίνει πολύ …fan της τυροπιτούλας που θα σας περιγράψω πιο κάτω, η οποία έχει την ίδια ευκολία στην ετοιμασία αλλά και στο ... φάγωμα !!! χιχι!!
Πάμε να δούμε τι χρειαζόμαστε και πως την φτιάχνουμε!
Τα υλικά μας:
1 πακέτο σφολιάτα 500 γραμμάρια (2 φύλλα)
400 γρ. φέτα σκληρή πικάντικη
250 γρ. φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο
150 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά που λιώνουν
2 αυγά = 1 αυγό για την γέμιση και 1 αυγό για αλλειμα του φύλλου
2-3 κουταλιές γάλα (οτιδήποτε γάλα)
λίγο αλάτι (εξαρτάται από το πόσο αλμυρή είναι η φέτα)
λίγο πιπέρι
μισό κουταλάκι ρίγανη (σύμφωνα πάντα με τα γούστα μας)
5-6 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένα
Τι κάνουμε:
Εάν δεν είναι νωπή η σφολιάτα, την ξεπαγώνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Σε ένα μπολ λιώνουμε μ’ ένα πιρούνι την φέτα και τη μυζήθρα ή το ανθότυρο.
Βάζουμε σ’ ένα πιάτο το ένα αυγό, το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι και τα χτυπάμε όπως κάνουμε στην ομελέτα.
Στο μπολ με τα τυριά, προσθέτουμε τα κίτρινα τυριά και το μείγμα του αυγού. Ανακατεύουμε μαλακά αλλά σταθερά μέχρι το αυγό να βρέξει όλα τα τυριά και ομογενοποιηθούν.
Σ’ ένα ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και στρώνουμε επάνω το ένα φύλλο της σφολιάτας.
Αδειάζουμε την γέμιση πάνω στην σφολιάτα, φροντίζοντας να καλυφθεί ισόπαχα όλο το φύλλο της σφολιάτας και προσέχοντας να αφήσουμε ένα κενό περιμετρικά για να μπορέσουμε να κλείσουμε τα άκρα της πίτας.
Πασπαλίζουμε τα τυριά με την ρίγανη και τον δυόσμο.
Καλύπτουμε όλα τα υλικά με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, στρώνουμε απαλά και ενώνουμε τις άκρες με τα δάκτυλά μας ή με την ανάποδη μεριά ενός πιρουνιού.
Χτυπάμε σ’ ένα πιάτο το δεύτερο αυγό (δεν θα το χρειαστούμε όλο) και το απλώνουμε επάνω και στα πλάγια της σφολιάτας μ’ ένα πινέλο.
Δεν χρειάζεται να αλείψουμε με πολύ αυγό την επιφάνεια, γιατί «αρπάζει» εύκολα στο ψήσιμο και η πίτα μας μπορεί να δείχνει σαν καμένη ενώ στην πραγματικότητα να είναι άψητα τα φύλλα και ιδιαίτερα το κάτω.
Κάνουμε μερικές τρύπες με το πιρούνι στην επιφάνεια της πίτας.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς πάνω κάτω φωτιά.
Σε 7-8 λεπτά κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για ακόμη περίπου 20 με 25 λεπτά. Εξαρτάται πάντα βέβαια από την ένταση του φούρνου μας.
Το ζητούμενο είναι να έχει πάρει ωραίο χρώμα και το επάνω φύλλο αλλά και το κάτω.
Δεν ανοίγουμε τον φούρνο παρά μόνο προς το τέλος του ψησίματος, γιατί δεν θα μπορέσει να φουσκώσει σωστά η σφολιάτα.
Καλή επιτυχία!
Καλημέρα
ReplyDeleteΑυτά τα τυριά βάζω κι εγώ στις τυρόπιτες μου και γίνεται η ωραιότερη τυρόπιτα.
Απλή και εύκολη!
Μαράκι μου καλημέρα!!!Πολύ ωραία η τυροπιτούλα σου, πολύ αφράτη και με πεντανόστιμη γέμιση, μιαμ μιαμ όπως θα λέγε και η κόρη μου!
ReplyDeleteΣερβίρομαι και σε φιλώ πολύ, σμουτς!!!!
Σερβίρομαι κι εγώ και πάω να καθίσω δίπλα στην Ελένη να μασουλήσουμε!
ReplyDeleteΑυτές οι υπέροχες πιτούλες που ετοιμάζονται τόσο εύκολα, είναι σκέτος πειρασμός!
Φιλιά πολλά πολλά φιλεναδίτσα!
Απίθανες οι πίτες! Ότι έχει να κάνει με σφολιάτα έχει τρομερή επιτυχία! Όπως και με την ποικιλία τυριών που πολύ εύστοχα έχεις βάλει! Την Καλημέρα μου^^
ReplyDeleteΜαρια μπορεις να μου στειλεις ενα κομματι σε παρακαλω....η μαλλον στειλε μου δυο, :p !!!!εξαιρετικη καιλαχταριστη η τυροπιτουλα σου!!!!!
ReplyDeleteφιλιαααα!!!!
Μου τρέχουν τα σάλια! Γεια στα χέρια σου!!!
ReplyDeleteΠίτα να έχω και δεν θέλω τίποτα άλλο, γι'αυτό θα μου επιτρέψετε να σερβιριστώ 2 κομμάτια!!
ReplyDeleteΑυτην την υπέροχη πιτούλα την απόλαυσα το καλοκαίρι απο τα χεράκια σου Μαράκι μου και ήταν τέλεια!!!!
ReplyDeleteΤην έχω φτιάξει απο τότε πολλές φορές και αρέσει πολύ σε όλους !!!!
Φιλάκια πολλά πολλά !!!!
Η τυρόπιτα τρώγεται πάντα ευχάριστα από όλους στήν οικογένεια!!Υπέροχη συνταγή Μαρία μου!!Θά δοκιμαστεί!!Καλό Σ/Κ!!Φιλιά!
ReplyDeleteΠοιος να αντισταθεί σε μια τέτοια τυροπιτα?
ReplyDeleteΗ γέμιση είναι τέλεια με τα τυριά.
Καλό σ/κ
Φιλιά
Η τυρόπιτα είναι φαγητό που όλοι αγαπάμε Μαρία μου!
ReplyDeleteΚαι που φυσικά τιμούμε σε οποιαδήποτε δυνατή παραλλαγή!
Ωραία η πρόταση σου με τα μπόλικα τυράκια και τα ωραία αρωματικά!
Φιλιά
Τι καλά, χθες κάναμε μία τυρόπιτα κι εμείς! Ωραίος συγχρονισμός! Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω δοκιμάσει να αρωματίσω ποτέ με δυόσμο, αλλά πρόσφατα φυτέψαμε σε μία γλαστρούλα στο μπαλκόνι μας, οπότε θα σπεύσω να τον αξιοποιήσω!!
ReplyDeleteΜαρία μου, τι δεν θα έδινα τώρα για ένα κομματάκι από την τυρόπιτά σου! Τις λατρεύω τις τυρόπιτες, είναι από τις πιο αγαπημένες μου πίτες! Πάω να κεραστώ!
ReplyDeleteΚαλή μας εβδομάδα.
Η σφολιάτα κι εγώ κι ακόμα πιο πολύ όταν έχει τυρί πάμε αγκαλιά!! Τέλεια η πίτα!!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ!
Μαράααααααααααακι μου τρέχουν τα σάλια μου με τη θεσπέσια πίτα σου!!!
ReplyDeleteΓεια στα χεράκια σου!!!
Φιλάκια πολλά!!!
ποια κιτρινα τυρια βαζετε,ειμαι αρχαριος και θελω να την φτιαξω,απο την περιγραφη που ειναι εξαιρετικη φαινεται αυκολη
ReplyDelete