Tuesday 11 November 2014

Πρασομανιταρόπιτα με ..... μανιταρόσουπα


Θέλετε να σας πω τι κάνει τόσο ξεχωριστή και νόστιμη αυτήν την διαφορετική πιτούλα??
Η γλύκα του πράσου, τα μπόλικα τυριά στην γέμισή της και …… μια μανιταρόσουπα που θα της δώσει κρεμώδη υφή και πλούσια γεύση!!
Τις προάλλες συζητούσα με μία φίλη στο facebook και μου έλεγε ότι ο παππούς της που είναι σεφ, χρησιμοποιεί πολύ συχνά σούπες σε διάφορα πιάτα που ετοιμάζει, και ότι η χρήση τους είναι πλέον κάτι αρκετά διαδεδομένο.
Εγώ σεφ δεν είμαι ως γνωστόν, ούτε και προσδοκώ να γίνω, αλλά και μοσχαράκι με μανιταρόσουπα έφτιαξα και κοτοπουλάκι με μανιταρόσουπα και μια σαλατούλα με κρεμμυδόσουπα.
Και μετά τα νόστιμα αποτελέσματα των παραπάνω συνταγών, προχώρησα και σε μια πρασομανιταρόπιτα με μανιταρόσουπα, η οποία οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν η καλύτερη μανιταρόπιτα από όσες έχω φτιάξει και δοκιμάσει μέχρι σήμερα!!!!
Τόσο γευστική, τόσο πλούσια, τόσο νόστιμη, που θέλω οπωσδήποτε να την μοιραστώ μαζί σας!

Θα χρειαστούμε:
2 φύλλα ζύμης κουρού ή 2 φύλλα σφολιάτας
4 πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
300 γρ. άσπρα μανιτάρια
300 γρ. τριμμένα κίτρινα γλυκά τυριά
2 αυγά
200 ml κρέμα γάλακτος
100 ml φρέσκο γάλα
1 φάκελο μανιταρόσουπα στιγμής
3 κουταλιές μαργαρίνη (όχι λιωμένη)
2 κουταλιές λάδι
Τι κάνουμε:
Βάζουμε σε απλωτό αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο και το λάδι και σοτάρουμε για μερικά λεπτά τα πράσα κομμένα σε ροδέλες και τα μανιτάρια κομμένα σε φετάκια.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το φρέσκο γάλα και την μανιταρόσουπα.
Χαμηλώνουμε αρκετά την φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μείγμα να «σφίξει» και να γίνει αρκετά παχύρευστο.
Απομακρύνουμε το σκεύος από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει αρκετά το μείγμα.
Κατόπιν προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και τα τριμμένα κίτρινα τυριά.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης.
Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε καλά το μεγάλο μας πυρέξ και στρώνουμε το ένα φύλλο της ζύμης.
Πάνω από αυτό αδειάζουμε όλη την γέμιση και ισιώνουμε την επιφάνειά της με ένα κουτάλι.
Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο ζύμης, λαδώνουμε την επιφάνεια και χαράσσουμε ελαφρά σε κομμάτια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, αντιστάσεις πάνω κάτω, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ψηθεί καλά η ζύμη πάνω κάτω.
Βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο, αφήνουμε την πίτα μας να «ανασάνει» λίγο και κατόπιν κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

20 comments:

  1. Καλημέρα! Αν και δεν είμαι και τόσο φαν αυτών των μιγμάτων σε φακελάκι, νομίζω πως σε μια τέτοια συνταγή η σούπα θα ταιριάζει καλύτερα απ' ό,τι αν γινόταν κανονική σούπα! :) Πολύ ωραία και τα υπόλοιπα πιάτα που έφτιαξες, στις νόστιμες και γρήγορες συνταγές είσαι εξπέρ!

    ReplyDelete
  2. ααααα τι ωραια ιδεα!!!και γω διαβαζω τον τιτλο της αναρτησης σου,λεω μαλλον θα μπερδευτηκε....πιτα...σουπα χμμμ!!!!!
    Πολυωραια πιτα γρηγορη καινοστιμη!!!
    φιλια!!!

    ReplyDelete
  3. ααααα τι ωραια ιδεα!!!και γω διαβαζω τον τιτλο της αναρτησης σου,λεω μαλλον θα μπερδευτηκε....πιτα...σουπα χμμμ!!!!!
    Πολυωραια πιτα γρηγορη καινοστιμη!!!
    φιλια!!!

    ReplyDelete
  4. Πρόσφατα έφτιαξα το μοσχαράκι με μανιταρόσουπα και ήταν από τα πιο νόστιμα φαγητά που είχαμε δοκιμάσει.
    Εμπιστεύομαι απόλυτα την συνταγή της πίτας σου, πρέπει να την δοκιμάσω κι αυτή

    ReplyDelete
  5. Νομίζω ότι ο παππούς της φίλης σου είχε δίκιο για την προσθήκη σούπας σε άλλες συνταγές. Η πιτούλα σου σίγουρα έγινε εξαιρετική, με τη γλύκα του πράσου να την αναδεικνύει απόλυτα!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  6. Ελενάκι με έχεις αφήσει άφωνη!Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά έφτιαξες κάτι ξεχωριστό και πεντανόστιμο!Χαίρομαι που είσαι συνεχώς τόσο δημιουργική!!!
    Φιλάκια πολλά πολλά!!!

    ReplyDelete
  7. Νομίζω ότι έχουν το αποτέλεσμα του συμπηκνωμένου ζωμού, κι ακόμα πιο έντονο... Οπότε, έχει απόλυτη λογική η χρήση τους! Από αυτή την πρασομανιταρόπιτα θα πάρω ένα (δύο, τρία, δέκα) κομματάκι!!!

    ReplyDelete
  8. Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να είσαι σεφ για να έχεις φαντασία και να φτιάχνεις όμορφες συνταγές όπως εσύ και να τις μοιράζεσαι μαζί μας!!!!!Εκείνο που αγαπώ ιδιαίτερα στις συνταγές σου είναι η ευκολία τους!!!Μανιταρόσουπα δεν εχω χρησιμοποιήσει ποτέ και μου δίνεις μια πολύ καλή ιδέα να την δοκιμάσω!!!
    Πολλά πολλά φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  9. Καλησπέρα Ελενά μου!!Υπέροχη καί πολύ νόστιμη η ιδέα σου μέ τήν μανιταρόσουπα!!Η πιτούλα σου,εξαιρετική μέ τό πράσο πού είναι στά φόρτε του αυτή τήν εποχή!!Θά τήν δοκιμάσω!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!

    ReplyDelete
  10. Με τέτοια όμορφα υλικά που χρησιμοποίησες Έλενα σίγουρα η πιτούλα σου θα είναι πεντανόστιμη.

    ReplyDelete
  11. Αυτός είναι ένας συνδυασμός που δεν είχαμε σκεφτει. Ευχαριστούμε για την ιδέα Ελενα, πρέπει να είναι πεντανόστιμη!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  12. Κάπου έχω μια συνταγή που προσθέτει έτοιμη σούπα σε πίτα αλλά δεν την είχα δοκιμάσει. Η δική σου με προκαλεί...

    ReplyDelete
  13. μανιτάααααααριααααααα!! εννοείται ότι θα το δοκιμάσω! αφού το λέει και ο παππούς! ελπίζω να ανάρρωσες φιλέναδα! φιλούρες πολλές!!

    ReplyDelete
  14. Μανιτάρια και πράσο σε πίτα.... και μάλιστα συνταγή από παππού!! Εννοείται ότι θα τη δοκιμάσω μόλις προφτάσω! Πω πω, τη λιγουρεύτηκα βραδιάτικα!

    ReplyDelete
  15. Δεν έχω λόγια!!!! Υπέροχη ιδέα και σίγουρα πεντανόστιμη!!!!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  16. Μου αρέσει που και είσαι μέσα στην πρωτοτυπία και δίνεις εύκολες λύσεις!
    Ωραία υλικά, που εγγυώνται ένα πολύ νόστιμο αποτέλεσμα.
    Έτοιμες σούπες δεν πολυχρησιμοποιώ για να είμαι ειλικρινής, αλλά υποθέτω ότι βοηθούν πολύ στο "δέσιμο" μιας συνταγής, βελτιώνοντας παράλληλα και τη γεύση.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  17. Και εγώ δεν χρησιμοποιώ έτοιμες σούπες αλλά δεν χάνει να δοκιμάζω μια φορά στο τόσο. Για τη γεύση δεν ρωτάω. Είμαι σίγουρη πως είναι πεντανόστιμη η πίτα σου όπως ότι κάνεις. Φιλιά πολλά<3

    ReplyDelete
  18. ειχες δεν είχες πάλι δημιουργησες νοστιμιές ! Είσαι πολύ πολύ....δημιουργική !!! χιχιχι

    Μπράβο Λενάκι μου για μια ακόμη φορά !!!

    ReplyDelete
  19. Έγραψες Ελενάκι!! Μανιταρόσουπα σε μανιταρόπιτα!! Μόνο εσύ μπορούσες να σκεφθείς τέτοιον νόστιμο συνδυασμό!! Πράγματι είσαι πολύ πολύ δημιουργική, όπως λέει ακριβώς από πάνω το Μαράκι μας!!!
    Καλή Κύριακή.

    ReplyDelete
  20. ΣΛΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΡΠ!!!
    Ζωγράφισες πάλι ζουζουνάκι μου, η σκέψη της γεύσης με τρελαίνει!

    Φιλάκια συγχαρητηρίων!!!

    ReplyDelete