Saturday 10 January 2015
Κέικ με χουρμάδες
Η αλήθεια είναι πως ως οικογένεια έχουμε ιδιαίτερη προτίμηση στα κέικς. Σχεδόν κάθε εβδομάδα θα φτιάξω και από ένα, το οποίο εξαφανίζεται γρήγορα!
Από ένα κομμάτι για τον καθένα μας στον πρωινό ή τον απογευματινό καφέ, κέρασμα στην παρέα της μικρής που συχνά πυκνά μας επισκέπτεται και η πιατέλα αδειάζει ως που να πεις κύμινο.
Μου αρέσει να φτιάχνω διαφορετικό κέικ κάθε φορά, καταφεύγοντας σε διάφορους συνδυασμούς.
Αυτή την φορά επέλεξα τους εξωτικούς χουρμάδες και τα κράνμπερις.
Την ημέρα που έφτιαξα αυτό το κέικ έχοντας διάθεση να το περιποιηθώ λίγο παραπάνω, ετοίμασα ένα ωραίο, λευκό και αφράτο γλάσο ζάχαρης.
Όταν το κάλυψα με αυτό, έμοιαζε με χιονισμένο βουνό! Έδειχνε πολύ άσπρο όμως και ήθελα να του προσθέσω κάτι που θα έκανε μια όμορφη χρωματική αντίθεση.
Τότε είδα το ρόδι που είχα κόψει από την μικρή μας ροδιά την προηγούμενη ημέρα, να με "κοιτάζει" προκλητικά από τον πάγκο της κουζίνας όπου το είχα αφήσει. Αποφάσισα αμέσως να χρησιμοποιήσω τους κατακόκκινους σπόρους του για να τελειώσω το στόλισμα του γλυκού μου, επιτυγχάνοντας αυτό που ήθελα! Τον τέλειο χρωματικό συνδυασμό! Λευκό με βαθύ κόκκινο!
Λίγα λουλούδια από το βάζο για να συμπληρωθεί το ντεκόρ και το κέικ αφού φωτογραφήθηκε, το απολαύσαμε με τον απογευματινό μας καφέ!
Έχω άδικο που αγαπώ τα κέικς;; Δεν νομίζω!!
Ας δούμε όμως την συνταγή μας!
Τα υλικά μας:
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
8 γρ. μπαίικιν πάουντερ
ελάχιστο αλάτι
250 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
300 γρ. ζάχαρη
4 μέτρια αυγά
100 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσια
60 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις
μισό πορτοκάλι, το ξύσμα
150 ml. περίπου, χλιαρό γάλα
Για το γλάσο
260 γρ. άχνη ζάχαρη
5 κουταλιές περίπου, νερό
1/4 κουταλάκι υγρή βανίλια
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Για την διακόσμηση
σπόρους ροδιού
Στην πράξη:
Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια μετρίου μεγέθους στρογγυλή φόρμα με τρύπα στην μέση. Αφήνουμε την φόρμα την άκρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπαίικιν πάουντερ και το αλάτι. Επαναλαμβάνουμε το κοσκίνισμα άλλη μία φορά. Έτσι εισχωρεί περισσότερος αέρας μέσα στο αλεύρι και βοηθά στο φούσκωμα του κέικ μας.
Κόβουμε τους χουρμάδες σε κομμάτια και τους προσθέτουμε στο αλεύρι μαζί με τα κράνμπερις και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, έτσι ώστε να αλευρωθούν καλά τα κομμάτια των φρούτων. Αν δούμε ότι τα κομμάτια των φρούτων κολλούν μεταξύ τους, τα ξεχωρίζουμε με το χέρι μας.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε την ζάχαρη μαζί με την μαργαρίνη με το βούτυρο. Χτυπάμε στην δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά να αφρατέψουν και κατόπιν προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα ως να ενσωματωθούν εντελώς τα αυγά στο μείγμα του βουτύρου-ζάχαρης. Σταματάμε το μίξερ.
Με ένα μεγάλο κουτάλι ή σπάτουλα, προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα του αλευριού και το γάλα. Μπορεί να χρειαστεί λίγο επιπλέον χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε το μείγμα του κέικ προσεκτικά από κάτω προς τα πάνω ως να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα που έχουμε ήδη προετοιμάσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου για 50 λεπτά περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας.
Στο μέσον του χρόνου ψησίματος, σκεπάζουμε το κέικ με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του κέικ. Αν αυτή βγει καθαρή, τότε είναι ψημένο και το βγάζουμε από τον φούρνο.
Το αφήνουμε μέσα στην φόρμα για 5 λεπτά και κατόπιν το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το γλάσο:
Σε μπολ βάζουμε την άχνη ζάχαρη, την υγρή βανίλια και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε το νερό σταδιακά ως να επιτύχουμε την υφή που επιθυμούμε να έχει το γλάσο μας.
Ρίχνουμε το γλάσο επάνω στο κέικ, αφήνοντάς το να τρέξει και στα πλάγια.
Μεταφέρουμε το κέικ προσεκτικά σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Στολίζουμε με σπόρους ροδιού ή όπως αλλιώς επιθυμούμε.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.
Ειρήνη μου, χρόνια πολλά και καλή χρονιά εύχομαι, με υγεία και χαρά σε σένα και τους αγαπημένους σου!
ReplyDeleteΤο κέικ σου υπέροχο!
Εμφάνιση εντυπωσιακή και μου αρέσουν τα φρούτα με τα οποία το έχεις εμπλουτίσει!
Φιλιά πολλά και καλό ΣΚ!
Πολύ ενυπωσιάστικα με τη παρουσίαση σου σήμερα. Το πιάτο εξαιρετικό, τα λουλούδια, ο στολισμός του κέικ!!Μπράβο σου κοριτσάκι για άλλη μια φορά. Πάει για pin:*
ReplyDeleteΑπό τα πιο εντυπωσιακά κέικς σου Ειρηνάκι!
ReplyDeleteΣίγουρα νόστιμο και αφράτο, και τόσο όμορφο να το βλέπεις!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!
Καλησπέρα Ειρήνη μου!!!
ReplyDeleteΠολύ εντυπωσιακό τό κέικ σου αλλά καί η παρουσίασή του,φοβερή!!!Φαίνεται 5νόστιμο καί τόσο αφράτο!!
Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!
❤ه° ·.
ReplyDeleteSó a apresentação já dá água na boca, mas a receita é também maravilhosa!!!
Amo sementes de romã.
Bom fim de semana!
Beijinhos.✿ه° ·.
✿✿⊱ه° ·.
Είδα χουρμάδες κ μπήκα! Τέλειο!
ReplyDeleteΦιλάκια!
What a beautiful sweet treat. xo Catherine
ReplyDeleteWhat a beautiful sweet treat. xo Catherine
ReplyDeleteΠαναγία μου, μου πέσανε τα σαγόνια βραδιάτικα!! θα το δοκιμάσω αύριο πρωί πρωί! σλουρπ!
ReplyDeleteΠανέμορφο το κέικ σου Ειρήνη μου! Διάλεξες πολύ αγαπημένα φρούτα στη συνταγή σου! Καλή Κυριακή, ΧΟΧΟ
ReplyDeleteΠολύ όμορφο φαίνεται το κέικ σου!!!
ReplyDeleteΚι εμάς μας αρέσουν πολύ τα κέικ!!!
Φιλάκια!!!
Καλησπέρα Ειρήνη μου... το κέικ σου έγινε όχι μόνον πανέμορφο... χάρμα οφθαλμών θα έλεγα αλλά και πρέπει να είναι πεντανόστιμο!!! Τέλεια και η παρουσίασή του.
ReplyDeleteΚι εμείς λατρεύουμε τα κέικς ...είναι το καλύτερο σνακ!!
Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!
Σαν ψεύτικο δείχνει το κέικ σου Ειρήνη έτσι όμορφα που το στόλισες. Και εγώ φτιάχνω σχεδόν κάθε εβδομάδα κέικ, βλέπεις το καφεδάκι θέλει και συνοδευτικό.
ReplyDeleteΔειχνει εντυπωσιακο και πεντανοστιμο ,και μεις εδω αγαπαμε οι μισοι τουλαχιστον τα κεικς παρα πολυ θα το δοκιμασω αυτο σιγουρα ,πολλα φιλια και καλη εβδομαδα
ReplyDeleteΚαλημέρα Ειρήνη μου και καλή εβδομάδα!Φανταστικό το κέικ σου. Το έχεις στολίσει και υπέροχα, μπράβο!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!
Καλημέρα και καλή βδομάδα !
ReplyDeleteΥπέροχο είναι Ειρηνάκι μου !!!!
Πολύ εντυπωσιακό το έχεις φτιάξει !!!!! φανταζομαι οτι θα είναι πεντανόστιμο !!!!!!!!!! γεια στα χεράκια σου !!1
φιλια πολλά πολλά
καλησπέρα Ειρήνη και καλή χρονιά!
ReplyDeleteπολύ εντυπωσιακό και πλούσιο το κέικ σου! είμαι σίγουρη πως θα είναι και πολύ νόστιμο!!
Αυτό θα πει κέικ κοντέσας, υπέροχο!
ReplyDeleteΠαρουσίαση, γεύση, υλικά...μμμμμμ!
Τα σέβη μου!!!