Thursday 29 January 2015

Ρολάκια σφολιάτας με πιπεριές


Αυτά τα ρολάκια ετοιμάστηκαν μέσα σε πολύ λίγο χρόνο.
Καταναλώθηκαν όμως ζεστά ζεστά, σε επίσης πολύ λίγο χρόνο.
Μου είχε περισσέψει φύλλο σφολιάτας και δεν ήθελα να μείνει για καιρό μέσα στην κατάψυξη.
Σκέφτηκα λοιπόν να σκαρώσω ένα γρήγορο μεζεδάκι και να το σερβίρω το βράδυ μαζί με τσικουδιά που μας έστειλαν φίλοι μας από την Κρήτη.
Αυτού του είδους τα ορεκτικά δεν χρειάζονται πολλά υλικά.
Χρησιμοποιούμε αυτά που έχουμε στο σπίτι και καταναλώνουμε συνήθως.
Μπορούμε να τα καταψύξουμε ψημένα.
Αν αγοράσουμε φρέσκια σφολιάτα, μπορούμε να τα φτιάξουμε και να τα καταψύξουμε άψητα. Τα βάζουμε κατ΄ ευθείαν από την κατάψυξη σε ταψί, και μετά στο φούρνο.
Τόσο εύκολα! Τόσο γρήγορα! Τόσο νόστιμα!
Πάμε να τα φτιάξουμε!

Χρειαζόμαστε:
1 μακρόστενο φύλλο σφολιάτας
60 γρ. γραβιέρα
2 κουταλιές πιπεριές χρωματιστές σε κομματάκια
μισό κουταλάκι ρίγανη
2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
1/4 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
λίγο ελαιόλαδο για τις πιπεριές
Τι κάνουμε:
Βγάζουμε νωρίτερα το φύλλο σφολιάτας από την κατάψυξη και το αφήνουμε να ξεπαγώσει στην ψύξη.
Κόβουμε τις χρωματιστές πιπεριές σε καρεδάκια. Τις σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και τις αφήνουμε στην άκρη, να κρυώσουν λίγο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190 βαθμούς Κελσίου, βάζοντας την σχάρα ψησίματος στην μεσαία θέση.
Τρίβουμε την γραβιέρα στον ψιλό τρίφτη τυριού. Την βάζουμε σε μπολάκι. Ρίχνουμε στο τυρί την πάπρικα και την ρίγανη.
Ψιλοκόβουμε το φρέσκο θυμάρι και το προσθέτουμε και αυτό στην γραβιέρα. Αν δεν έχουμε φρέσκο θυμάρι, χρησιμοποιούμε ένα τέταρτο κουταλάκι ξερό θυμάρι.
Τα μυρωδικά δίνουν ωραίο άρωμα στα ρολάκια μας. Μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε και άλλα αρωματικά, της αρεσκείας μας.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι την τριμμένη γραβιέρα με τα μυρωδικά.
Στρώνουμε το μεγάλο ταψί της κουζίνας μας με αντικολλητικό χαρτί.
Βγάζουμε την ξεπαγωμένη σφολιάτα από το ψυγείο και την ανοίγουμε πάνω σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο. 
Εδώ θα κάνω μία παρένθεση και θα πω, ότι καλό είναι να προτιμάμε να αγοράζουμε σφολιάτα καλής ποιότητας. Η σφολιάτα χαμηλής ποιότητας κάποιες φορές δεν ψήνεται σωστά και βγάζει την λιπαρή ουσία που περιέχει στο ταψί μας. Αποτέλεσμα να γίνεται πιο σκληρή και όχι όσο αφράτη πρέπει.
Αυτό ισχύει για όλες τις παρασκευές που απαιτούν την χρήση σφολιάτας, αλμυρές ή γλυκές.
Σκορπίζουμε το τριμμένο τυρί με τα μυρωδικά σε όλη την επιφάνεια της σφολιάτας.
Το ίδιο κάνουμε και με τις σοταρισμένες πιπεριές.

Τυλίγουμε προσεκτικά την σφολιάτα σε ρολό, από την μακριά της πλευρά.

Κόβουμε σε ρολάκια πάχους ενός εκατοστού περίπου. Τα βάζουμε στο ταψί με το αντικολλητικό χαρτί, σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο.

Βάζουμε αμέσως το ταψί στο φούρνο. Θέλουμε η σφολιάτα μας να είναι σχετικά κρύα όταν θα την βάλουμε στον φούρνο. 
Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο μας, ή ως να ροδίσουν τα ρολάκια.
Μπορούν να σερβιριστούν ζεστά, χλιαρά, αλλά τρώγονται ευχάριστα και κρύα.
Τα συνοδεύουμε με μια δροσερή σαλάτα, όπως είναι η καροτοσαλάτα της Έλενας που θα βρούμε εδώ.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

19 comments:

  1. Οι απόκριες πλησιάζουν και κάτι τέτοια νόστιμα και εύκολα να γίνουν καταγράφονται και θα δοκιμαστούν!
    Φιλιά πολλά Ειρήνη μου!
    Καλημέρα!

    ReplyDelete
  2. Οπως αντιλαμβάνεστε κοπελιές,το κλέβω και το σερβίρω την Τρίτη...Τέλειο είναι...!!!

    Καλημέρες και πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας...♥ ♥ ♥

    ReplyDelete
  3. Πραγματικά ότι πρέπει για μεζεδάκι!!! Πολλές καλημέρες :)

    ReplyDelete
  4. Βιβή μην τα κλέψεις όλα, άσε ένα και σε μένα!!
    Μεζεδάκι σούπερ Ειρηνάκι μου, και οι πιπερίτσες θα το κάνουν έξτρα νόστιμο και μυρωδάτο!
    Φιλιά, καλό μεσημέρι!

    ReplyDelete
  5. Ειρηνη μου τα ρολακια σου ειναι ιδανικη λιχουδια για παρτυ,για μπουφε,για γρηγορες και νοστιμες καταστασεις!!!!Ευχαριστως θα ετρωγα 4-5!!!!!
    φιλιααα!!!

    ReplyDelete
  6. Τώρα στις απόκριες θα χρειαστούμε πολλές τέτοιες συνταγές!Νόστιμα και εύκολα! Απίθανα Ειρήνη μου!

    ReplyDelete
  7. Καλησπέρα Ειρήνη μου!!Τί υπέροχο μεζεδάκι!!Εύκολη καί τόσο νόστιμη συνταγή!!Θά τήν δοκιμάσω!!Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Τέλειο και πανεύκολο !!!! Ειρήνη είσαι σούπερ !!!!!!!!!!!!!!!

    παίρνω μπόλικα κομματάκια γιατί τι να μου κάνουν τα 2 - 3 ??? χιχιχιχ

    φιλια πολλά πολλά πολλά !!!!!

    ReplyDelete
  9. Ότι πρέπει ο μεζές σου Ειρήνη για το τσιπουράκι και όχι μόνο!

    ReplyDelete
  10. Εξαιρετικά νόστιμο,εύκολο και γρήγορο Ειρήνη μου!!Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα μεζεδάκι!!!
    Τα υλικά αγαπημένα και όποιος θέλει, συμπληρώνει ότι θέλει επιπλέον!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  11. τόσο εύκολο άλλα τόσο νόστιμο !!!
    πολύ καλό ...καλο βράδυ

    ReplyDelete
  12. Ειρήνη μου τέλειο μεζεδάκι, αυτό είναι, εύκολο, γρήγορο και πεντανόστιμο!!!
    Φιλάκια πολλά, καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  13. Υπέροχος μεζές, εύκολος, γρήγορος και κυρίως νόστιμος!!Όσο για την σφολιάτα αν έχουμε χρόνο, τι καλύτερο από το να την φτιάξουμε μόνοι μας!!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  14. Τόσο απλό αλλά πόσο όμορφο φαίνεται!!
    Σίγουρα δεν μπορείς να σταματήσεις σε ένα κομμάτι, και είναι τέλεια για γιορτές!!
    Καλό σου βράδυ Ειρήνη.

    ReplyDelete
  15. Πάρα πολύ ωραίο αποτέλεσμα!
    Πολύχρωμο , ειδικα σε παρτυ θα το λατρεψουν όλες οι ηλικίες
    Καλό Σαββατοκύριακο!
    Φιλια πολλά :)

    ReplyDelete
  16. Αυτά τα ωραία ευκολάκια μας λύνουν πραγματικά τα χέρια Ειρήνη μου!
    Και πολύ νόστιμα είναι και ετοιμάζονται ταχύτατα και προσφέρονται για κάθε περίσταση!
    Και με υλικά όπως η γραβιέρα και οι πιπερίτσες, μπορώ να φανταστώ πόσο γρήγορα εξαφανίζονται!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  17. Δε το συζητώ πρέπει να είναι φανταστικά! Τα απολαμβάνεις δίχως τύψεις! μιαμ μιαμ

    ReplyDelete
  18. Γεια σου Ειρηνάκι με τα μεζεδάκια σου τα ωραία!
    Πολύ νόστιμη κι εύκολη πρόταση!

    Σε φιλώ γλυκιά μου!

    ReplyDelete