Tuesday 6 January 2015
Πίτα με αχλάδια
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά!
Για σήμερα ετοιμάσαμε μια πίτα με απίθανη γεύση και μοναδικό άρωμα!!
Στην όψη θυμίζει λίγο την αναποδογυριστή μηλόπιτα μιας και η πίτα αυτή είναι επίσης αναποδογυριστή.
Διαλέγουμε μεγάλα αρωματικά αχλάδια και πάμε να φτιάξουμε ένα γλυκάκι που θα το αγαπήσουμε με την πρώτη μπουκιά!
Υλικά για στρογγυλή φόρμα ή ταψάκι 22εκ.:
6-7 μεγάλα αχλάδια
450 ml νερό
100 γρ. ζάχαρη
χυμό από μισό λεμόνι
1 βανίλια άρωμα
Για το ταψί:
65 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
65 γρ. καστανή ζάχαρη
¼ κουταλάκι κανέλα σκόνη
μισό κουταλάκι τζίντζερ σκόνη
Για την βάση:
170 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 κουταλιές γάλα εβαπορέ
75 γρ. αμυγδαλόψιχα (σκόνη)
1 κουταλάκι κανέλα
μισό κουταλάκι τζίντζερ σκόνη
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και την βανίλια.
Μόλις αρχίσει ο βρασμός, προσθέτουμε τα αχλάδια και τα αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά από τη μια πλευρά και 5 από την άλλη.
Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και κατόπιν τα κόβουμε σε λεπτά φετάκια.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τα υλικά για το ταψί και απλώνουμε το μείγμα αυτό ομοιόμορφα στο ταψί μας.
Πάνω από αυτό τοποθετούμε με τη σειρά -κυκλικά- τα φετάκια από τα αχλάδια, τα οποία θα πρέπει να έχουν κρυώσει τελείως.
Ετοιμάζουμε την βάση. Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη και στην συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα, το τζίντζερ και την αμυγδαλόψιχα.
Με πολλή προσοχή αδειάζουμε το μείγμα επάνω από τα αχλάδια στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 175 βαθμούς, για 35-45 λεπτά περίπου.
Πριν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, δοκιμάζουμε με μιαν οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί καλά.
Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, προσεκτικά σύρουμε ένα μαχαίρι ανάμεσα στο γλυκό και τα τοιχώματα της φόρμας, ώστε να αποκολληθεί εύκολα.
Τοποθετούμε μια πιατέλα πάνω από την φόρμα και αναποδογυρίζουμε το γλυκό σε αυτήν.
Αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι το γλυκό και κατόπιν σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)
Εξαιρετική συνταγή !!!!
ReplyDeleteΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ , κορίτσια , με υγεία , ευτυχία και πολλές χαρές για σας και τις οικογενειες σας και ....πολλές ωραίες συνταγές !!!!!
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλες!
ReplyDeleteΕύχομαι τα καλύτερα με όλη μου την καρδιά!
Το γλυκάκι εξαιρετικό!
Προσεγμένο, εμφανίσιμο, αρωματικό και φίνο!
Υπέροχα τα αρώματα από κανέλα και τζίντζερ και πολύ ταιριαστά!
Φιλιά
Εμφανίσιμο, αρωματικό και σίγουρα πολύ νόστιμο!!!!
ReplyDeleteΚαλή χρονιά!!! Χρόνια πολλά!!!
Φιλιά!
Όμορφη συνταγή
ReplyDeleteΚαλή χρονιά με υγεία
Φιλάκια ...
Αχλαδόπιτα!!!!!
ReplyDeleteΦαίνεται σούπερ νόστιμη, αρωματική, λαχταριστή!!
Μπράβο Ελενάκι μας!
Φιλιά!
Χρόνια πολλά Ελένη μου!Καλή χρονιά!Υπέροχη η συνταγή σου!Τό γλυκάκι σου εξαιρετικό καί φαίνεται πολύ λαχταριστό!Γειά στά χέρια σου!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ!Φιλιά!
ελένη μου μελώσαμε με το γλυκάκι σου! καλο ξημερωμα!
ReplyDeleteΕξαιρετική λιχουδιά και το τζίντζερ του δίνει μιαν υπέροχη πινελιά!!! Νοστιμότατο!! Γεια στα χέρια σου Ελένη!!
ReplyDeleteΦιλιά!
Ωχ Χριστούλη μου !!!!!! τι βλέπουν τα όμορφα και μπιρμπιλωτά μου μάτια !!!!!!! πω πω ονειρο φαίνεται !!
ReplyDeleteγεια στα χεράκια σου Ελενιώ μου !!!
παίρνω μεγάλη μερίδα και την κρύβω για τον απογευματινό μου καφέ !!!
φιλιά πολλά πολλά
Ένα τέτοιο φρουτένιο γλυκάκι είναι ότι πρέπει για να ξεφύγουμε από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, που καταναλώσαμε την περίοδο των εορτών. Πολύ ωραία ιδέα, Ελένη!
ReplyDeleteΚαλό μας απόγευμα.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteεξαιρετικό γλυκάκι για να ξεφύγουμε λίγο από τα χριστουγεννιάτικα!!
ReplyDeleteσίγουρα πολύ νόστιμο και αρωματικό! σχεδόν το μυρίζω!
καλή χρονιά σε όλες σας με υγεία και χαρές! πολλές χαρές!! :)
Χρόνια πολλά και γλυκά σαν την ωραία σου πίτα!
ReplyDeleteΠόσο ωραία δείχνει στη φωτογραφία και πόσο νόστιμη θα είναι!
Πολλά φιλάκια Ελενάκι μου!!!