Thursday 8 January 2015

Φλωρεντίνες


Σας αρέσουν οι φλωρεντίνες??
Εγώ θα σας ομολογήσω ότι αν βρεθώ μπροστά σε ένα κουτί με φλωρεντίνες, ξεκινάω να μασουλάω και … ξεχνάω να σταματήσω!
Αδύνατον να αντισταθώ σ’ αυτό το τραγανό, ελαφρά γλυκό, ψημένο μυγδαλάκι!
Κι επειδή τους έχω τέτοιαν αδυναμία, έψαξα και ξαναέψαξα στο διαδίκτυο ή μέσω γνωστών, να βρω μια συνταγή για φλωρεντίνες.
Όλες σχεδόν οι συνταγές που εύρισκα, είχαν στα υλικά κρέμα γάλακτος.
Προσωπικά δεν έχω τίποτα με την κρέμα γάλακτος, ίσα ίσα την χρησιμοποιώ κατά κόρον στα γλυκά και τα φαγητά μου!
Αλλά στις φλωρεντίνες δεν μου κολλούσε με τίποτα!

Και να που η τύχη μου χαμογέλασε!!
Τις προάλλες είδα στο blog της Ξανθής συνταγή για φλωρεντίνες.
Διάβασα βιαστικά τα υλικά και είπα «εδώ είμαστε!!!!!»
4 απλά υλικά, μια απλή, απλούστατη εκτέλεση, ελάχιστος χρόνος προετοιμασίας και ψησίματος και έτοιμες!
Τις έφτιαξα λοιπόν, τις ξαναέφτιαξα γιατί την πρώτη φορά δεν με άφησαν να τις ευχαριστηθώ, τις …. κατασπαράξανε όλοι οι υπόλοιποι πλην εμού, και την τρίτη φορά που τις έφτιαξα είπα ότι είναι ώρα να μοιραστώ την συνταγή και μαζί σας!
Το μόνο που άλλαξα στην αρχική συνταγή, είναι ότι αρωμάτισα τις φλωρεντίνες μου με βανίλια, ενώ η Ξανθή αρωμάτισε τις δικές της με ξύσμα από πορτοκάλι.
Πάμε λοιπόν να τις φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
260 γρ. αμύγδαλα φιλέ
100 γρ. ζάχαρη
2 ασπράδια αυγών
1 βανίλια άρωμα
Επιπλέον
λίγο ελαφρύ λάδι (π.χ ηλιέλαιο)
Τι κάνουμε:
Βάζουμε σε ένα μπολ τα αμύγδαλα, την ζάχαρη, τα ασπράδια και την βανίλια.
Με ένα κουτάκι ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά, να «βραχούν» από τα ασπράδια, τα οποία είναι και το μόνο υγρό στα υλικά μας.
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί το μεγάλο ταψί της κουζίνας μας.
Αλείφουμε το χαρτί με λίγο ελαφρύ λάδι (δεν παραλείπουμε αυτό το στάδιο).
Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα των αμυγδάλων και τις τοποθετούμε πάνω στο χαρτί, σχηματίζοντας βουναλάκια.
Με την ανάποδη του κουταλιού πιέζουμε ελαφρά και πλαταίνουμε καθένα από τα βουναλάκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 150 βαθμούς, για 15 λεπτά (ίσως και λίγο παραπάνω αν προτιμάμε τις φλωρεντίνες πιο τραγανές, όπως εγώ).
Όταν βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και μετά με φαρδιά σπάτουλα τις παίρνουμε και τις ακουμπάμε σε σχάρα, να κρυώσουν εντελώς.
Κατόπιν τις φυλάμε σε κουτί μπισκότων.
Καλή επιτυχία!

17 comments:

  1. Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για την επιλογή της συνταγής, η οποία κάνει "κύκλους' από την Αγγλία που δοκιμάστηκε ήρθε στο σπιτικό μου τώρα στο δικό σου και υπάρχει πληροφορία και για άλλα!!
    Καλή και γλυκιά Χρονιά.

    ReplyDelete
  2. Τώρα χτύπησες φλέβα!!!
    Τρελαίνομαι για τις φλωρεντίνες!
    Καλή χρονιά να έχετε, γλυκιά σαν το γλυκάκι σου...
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  3. Φαίνονται τόσο λαχταριστές και υπέροχες!
    Μπράβο! 'Γεια στα χεράκια σου!
    Πολλά γλυκά ΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!
    Καλό μεσημεράκι!

    ReplyDelete
  4. Μμμμμμ Φλωρεντίνες....
    Είμαι έτοιμη να βουτήξω στην οθόνη μου, μήπως και βρω καμιά να αρπάξω από το πιατελάκι σου :D
    Τις λατρεύω!!!

    ReplyDelete
  5. Αν μπορούσα να βγώ έξω αυτή την στιγμή - το χιόνι είναι που δεν με αφήνει - σίγουρα θα τις έφτιαχνα τώρα και φυσικά μέχρι το βράδυ τέλος!!!χα!χα!χα! Τις λατρεύω!!!!

    ReplyDelete
  6. Αν μου αρέσουν λέει!!Αν αρχίσω να τρώω δεν σταματάω!!

    ReplyDelete
  7. Μού αρέσουν πάρα πολύ καί ποτέ μου δέν έφτιαξα Ελενά μου!Η συνταγή σου πολύ νόστιμη καί εύκολη!!Θά τήν δοκιμάσω!!Καλό απογευμα!!Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Ευκολη και νόστιμη συνταγή θα την έχω στα υπ' όψιν,ευχαριστούμε!!!
    Καλή χρονιά!!!!
    Φιλάκια πολλά!!!!

    ReplyDelete
  9. κλαη χρονια Ελενα μου μα τι ομορφη συνταγη χιλια φιλια !!!!!

    ReplyDelete
  10. Καλή χρονιά Έλενα με υγεία. Έψαχνα συνταγή για φλωρεντίνες, μου τις ζήταγε ο γιος μου.

    ReplyDelete
  11. ΜΜΜΜΜ ...νόστιμα και εύκολα !!!
    ευχαριστω για συνταγή ..
    καλη χρονια

    ReplyDelete
  12. Είναι αγαπημένο γλυκό της μαμάς μου, θα τρελαθεί άμα τις φτιάξω! Πολύ ωραία συνταγή, και με το πορτοκάλι, και με τη βανίλια... Και καλά κάνατε και δεν βάλατε κρέμα γάλακτος, νομίζω ότι έτσι είναι πιο αυθεντική η γεύση τους!

    ReplyDelete
  13. Μπραβο Λενάκι και Ξανθούλα για την ωραία συνταγή !!!! ευχαριστούμε πολύ πολύ !!!! φαίνονται ονειρεμένες !!!
    πεντακάθαρες γεύσεις !!!!


    φιλια πολλά πολλά πολλά
    και καλό σ/β !!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  14. Τις έφτιαξα Ελενάκι και ήταν υπέροχες! Τις κάλυψα κατά ένα μέρος με λευκή σοκολάτα! Σούπερ! Έπρεπε να είχα φτιάξει διπλή δόση, γιατί την δεύτερη ημέρα είχαν τελειώσει κιόλας! Ο άνδρας μου και η μικρή τις λάτρεψαν! Καταπληκτική και πανεύκολη συνταγή!!
    Καλή Κυριακή.

    ReplyDelete
  15. Ελενάκι μου τρελαίνομαι για φλωρεντίνες, δείχνουν πολύ τραγανές και πεντανόστιμες!Θα τις δοκιμάσω εντός των ημερών σίγουρα!
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  16. Αμααααααααααααααααάν!!!!
    Αχ βρε ζουζουνάκι τι μου κάνεις!!!
    Τις λατρεύω λέμε!!!!

    Φιλάκια πολλά πολλά πολλά πολλά!!!

    ReplyDelete
  17. Αμααααααααααααααααάν!!!!
    Αχ βρε ζουζουνάκι τι μου κάνεις!!!
    Τις λατρεύω λέμε!!!!

    Φιλάκια πολλά πολλά πολλά πολλά!!!

    ReplyDelete