Tuesday 10 March 2015
Σκορδόψωμα
Σας έχω ξαναπεί ότι τα σκορδόψωμα είναι από τα πιο αγαπημένα μας ψωμάκια.
Ιδανικά για να συνοδεύσουν κάθε λαδερό, όσπριο, αλλά και κρεατικό ακόμα. Μέχρι και σκέτα τρώγονται ζεστά ζεστά!
Έχω δώσει ήδη μια συνταγή για σκορδόψωμα με ζύμη πίτσας, σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μιαν ακόμη συνταγή για λαχταριστά, αφράτα σκορδόψωμα.
Γίνονται μπόλικα, 20 ψωμάκια, αλλά αυτό μην σας προβληματίζει καθόλου. Αν τύχει και περισσέψουν (σ’εμάς σχεδόν ποτέ δεν έχει συμβεί αυτό) διατηρούνται ωραιότατα στην ψύξη για μερικές μέρες ή στην κατάψυξη για πολύ καιρό, κλεισμένα σε πλαστική σακούλα τροφίμων. Όταν τα ξεπαγώσετε, θα είναι φρέσκα φρέσκα.
Πάμε να δούμε πως θα τα φτιάξουμε!
Τα υλικά μας:
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά (8γρ.)
1 κοφτή κουταλιά ζάχαρη
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά ηλιέλαιο
250 ml ζεστό νερό
5 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες στην πρέσα
1 κουταλάκι σκόνη σκόρδου
Στην πράξη:
Σε ένα μπολ βάζουμε το μισό αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική, που να πλάθεται εύκολα (πιθανόν να χρειαστεί λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο αλεύρι).
Αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, για μισή ωρίτσα.
Στην συνέχεια χωρίζουμε την ζύμη σε 4 ίσα μέρη, και κάθε μέρος σε 5 ίσα κομμάτια. Θα πάρουμε δηλαδή 20 ίσα κομμάτια ζύμης.
Με το κάθε κομμάτι πλάθουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια χοντρούτσικα κορδόνια (μήκους 15 εκ. περίπου) και τα τυλίγουμε σε σαλίγκαρο.
Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου, σε κάποια απόσταση μεταξύ τους.
Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 15-20 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα μεταφέρουμε προσεκτικά σε σχάρα για να στεγνώσουν τελείως.
Να και μια πολύ νόστιμη πρόταση για να τα απολαύσουμε:
Με κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε οριζόντια στην μέση.
Τα αλείφουμε εσωτερικά με λίγο βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη μοτσαρέλα.
Τα ζεσταίνουμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων, ίσα να λιώσει το τυρί.
Γίνονται ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ!!!!!!!!!
Καλή επιτυχία!
Αμάν!!!! Τι μας κάνατε σήμερα κορίτσια μου!! Ένα κιλό σκόρδα θα πάρω από τη λαϊκη! Τέλος!
ReplyDeleteΚαταπληκτικά τα σκορδόψωμα Έλενά μου!!! Και με το τυράκι επάνω γίνονται όνειρο γεύσης, μούρλια!!
ReplyDeleteΤην καλημέρα μου και φιλιά!
Τέτοια νόστιμα ψωμάκια...σιγά μην περισσέψουν, χιχι!
ReplyDeleteΤι ομορφα, δεν τα εχω πετυχει σε ατομική έκδοση τόσο ωραια :)
ReplyDeleteΛατρεύω το σκόρδο και σίγουρα με την πρότασή σας με το βούτυρο και το τυράκι θα είναι μπουκιά και συγχώριο!
ReplyDeleteΚαλημέρα :)
Τα λατρεύω τα σκορδόψωμα!! Κορίτσια μου ανοίξατε την όρεξη !! Καλημέρα και φιλιά!!
ReplyDeleteΛενάκι μου, παρ'ολο την δύσκολη μέρα σου σήμερα δεν μας ξέχασες !!! μας άφησες υπέροχη λιχουδιά !!!! και τι ωραία που τα έχεις πλάσει !!!!!!!! γεια στα χεράκια σου !!!!
ReplyDeleteφιλια πολλά πολλά και καλή θητεια στο μικρούλι μας !!! με το καλό γρήγορα κοντα σας !!
Καλημέρα Ελενά μου!!!Λατρεύω τά σκορδόψωμα!!Καί τά δικά σου έγιναν τόσο λαχταριστά μέ τό τυράκι επάνω!!Απίστευτα νόστιμα!!!Φιλάκια!!
ReplyDeleteμμμμμ ελενα!!!!!!!!!μουρλια ειναι τα ψωμακια σου ,ηδη τα φανταζομαι ζεστα ζεστα και μοσχοβολιστα!!!!!!!μιαμιιιιι!!!!!
ReplyDeleteφιλακια!!!
Ούτε και σε μας πιστεύω θα περισσέψουν.
ReplyDeleteΜπουκιά και συχώριο τα ψωμάκια αυτά.Στα pin η συνταγή και σίγουρα θα την τιμήσω δεόντως.Φιλιά!
Φαίνονται πολύ νόστιμα κι εύκολα! Θα τα δοκιμάσω όπωσδήποτε!
ReplyDeleteλατρευω τη μυρωδια του σκορδου...και ας ενοχλει! θα τα δοκιμασω γιατι θα ειναι τελεια κ σκετα!
ReplyDeleteευχαριστω!!!
Πολυ ωραία τα σκορδόψωμα σου Ελενάκι μου κι έτσι που τα φαντάζομαι να λιώνει το τυρί σε συνδιασμό με την έντονη γεύση του σκόρδου θέλω να τα δοκιμάσω τώρα!!!!
ReplyDeleteΚαλη θητεία στο παλληκαράκι σου...
Φιλιά πολλά πολλά!!!!!
θεϊκά!!! ΚΑΙ ΜΕ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ!!!!
ReplyDeleteΔείχνουν απίστευτα!! Θα τα φτιάξω πολύ σύντομα!!Σε ευχαριστούμε πολύ, πολύ!!
ReplyDeleteΜου αρέσουν τόσο πολύ! Κι αυτό με το βούτυρο και τη μοτσαρέλα δεν έπρεπε να το πεις, θα με καταστρέψεις!
ReplyDeleteΚαι τη μακαρονάδα συνοδεύουν υπέροχα Ελενάκι!
ReplyDeleteΚαι σκέτα όμως τρώγονται πάρα πολύ ευχάριστα. Ειδικά όταν είναι ζεστά και τα αλείψουμε με βουτυράκι είναι θεϊκά!
Μ' αρέσουν τα δικά σου που δείχνουν τόσο αφράτα και φουσκωτά!
Φιλιά πολλά!
Περιμένεις να σχολιάσω? Τί να σχολιάσω???
ReplyDeleteΠάω να γράψω τη συνταγή! (Κάτι μου λέει πως θα τη γευθώ σύντομα!!!)
;-)
ΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ, Ελενάκι μου!
Υπάρχει άνθρωπος που δεν τρώει σκορδοψωμο αραγε;; Οοολοι τα λατρεύουν!!! Ακόμα και αυτοί οι δήθεν και οι "μη μου απ του" κρα κάνουν και σκάνε που δεν τρώνε γιατί και καλά θα μυρισουν!!! Χάχα!!! Ααχ βρε Ελένη να χα 1 και 2 και 3 τώρα !!!
ReplyDeleteΑυτή η τελευταία φωτογραφία με το λιωμένο τυρί είναι η αποθέωση! όχι ότι σκέτα δεν θα τα εξαφανίσουμε, βέβαια!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα Ελενάκι!
Τέλεια τα σκορδόψωμα και πολύ αφράτα,
ReplyDeleteσυνδυάζονται με τα πιό πολλά φαγητά, αλλά και αυτό στην τελευταία φωτογραφία, αν μπορούσα το έτρωγα και μόνο του χωρίς συνοδεία!
Φιλάκια πολλά Έλενά μου!
Τα σκέφτομαι ζεστα με βουτυρακι!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΚαλό ξημερωμα
Φιλια :)
Λατρεύω σκορδόψωμα, και ας τα θεωρούν βρωμερα μερικοί. Φαντάζομαι ζεστά με λίγο βουτυράκι θα έιναι πολύ νόστιμα.
ReplyDeleteΘα ήθελα σήμερα μερικά πεντανόστιμα σκορδοψωμάκια μαζί με τις φακές που μαγειρεψα! Ταιριάζουν τέλεια με αυτές, αλλά επίσης και με τόσα άλλα φαγάκια!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Φανταστικά τα σκορδόψωμά σου Έλενα!! Η πρόταση σερβιρίσματος, με το λιωμένο βούτυρο και το τυρί στα ζεστά ψωμάκια είναι ακαταμάχητη!! Θα αρχίσουν να μου τρέχουν τα σάλια, χεχε
ReplyDeleteΦιλιά
Ελενάκι μου τα σκορδοψωμάκια σου φαίνονται σούπερ, μοσχομύρισαν!!!Πηγαίνουν πολύ με τα όσπρια συμφωνώ μαζί σου!Και σκέτα όμως θα τα τσάκιζα ευχαρίστως!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά πολλά!!!
Ελενάκι μου τι εμφάνιση είναι αυτή;
ReplyDeleteΣαν τσουρεκάκια τα έφτιαξες κοριτσάκι μου, γεια στα χεράκια σου!
Το σκορδόψωμο είναι γενικά από τα αγαπημένα όλων σχεδόν των συγγενών και φίλων, φαντάζομαι με το λιωμένο τυράκι τι έχει να γίνει!
Φιλάκια πολλά!!!