Tuesday, 7 April 2009
Κουλουράκια πασχαλινά (με αμμωνία)
Όπως πολύ σωστά είπε η Μαρία μας εχθές, Πάσχα χωρίς να μυρίσει το σπίτι μας τσουρέκι δεν γίνεται!
Και χωρίς κουλουράκια πασχαλινά, Πάσχα δεν γίνεται θα συμπλήρωνα εγώ!!
Κουλουράκια πασχαλινά εγώ θεωρώ τα γνωστά, κλασσικά, με την αμμωνία. Αυτά που βουτάς στο γάλα σου ή στον καφέ σου μετά την νηστεία του Πάσχα και τα απολαμβάνεις πραγματικά!!
Όμως επειδή υπάρχουν ορισμένοι που δεν τους αρέσουν τα κουλουράκια με αμμωνία, αύριο θα αναρτήσω μια πολύ πολύ νόστιμη συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια χωρίς αμμωνία.
Πάμε όμως σήμερα να δούμε πως φτιάχνουμε εύκολα και νόστιμα κλασσικά πασχαλινά κουλουράκια
Τι χρειαζόμαστε:
610 γρ. αλεύρι μαλακό
200 γρ. ζάχαρη άχνη
140 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος
50 ml γάλα χλιαρό
4 αυγά
15 γρ. αμμωνία
3 βανίλιες άρωμα
για το άλειμμα
1 κρόκο αυγού αραιωμένο με ελάχιστο νεράκι
Ας τα φτιάξουμε
Βάζουμε στο μίξερ την ζάχαρη, το βούτυρο, τα αυγά και τις βανίλιες και τα αφήνουμε να χτυπηθούν καλά για 3-4 λεπτά, σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα.
Σας συνιστώ να γίνει η διαδικασία αυτή στο μίξερ και όχι στο χέρι, ώστε να χτυπηθούν πολύ καλά όλα τα υλικά.
Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα και την προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε να χτυπηθούν όλα μαζί για λίγο.
Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι, το οποίο καλύτερα είναι να είναι «μαλακό» και ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά.
Η ζύμη θα είναι αρκετά μαλακή, πιθανόν να θεωρήσετε ότι χρειάζεται και άλλο αλεύρι, αλλά όμως δεν χρειάζεται.
Βάζουμε την ζύμη σε μεγάλο μπολ, την σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα.
Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί μετά από αυτό το μισάωρο, η ζύμη μας θα "δουλεύεται" μια χαρά!
Στη συνέχεια πλάθουμε λεπτά κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε.
Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στην οποία έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί φούρνου, σε κάποια απόσταση μεταξύ τους και τα αλείφουμε με έναν κρόκο αυγού αραιωμένο με ελάχιστο νεράκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για ένα τεταρτάκι.
Η δόση είναι για 2 λαμαρίνες, ανάλογα βέβαια και με το μέγεθος που τα πλάθουμε.
Καλή επιτυχία!!
Αυτά είναι παραδοσιακά Λαμπροκούλουρα !!!!! μπράβο Ελενάκι μου και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις !!!
ReplyDeleteΠειράζει να πάρω 2-3 .... μια και εφτιαξα τώρα τον καφέ μου ???
Εχω απορία να δω την συνταγή που έχεις χωρίς αμμωνία !
καλή σας μέρα
Καλημέρα και από εμένα.Χρυσοχέρα Έλενα τι κουλουράκια υπέροχα είναι αυτά?Σκέτος πειρασμός!!!Και του χρόνου κοριτσάκι!
ReplyDeleteΚαι του χρόνου Ελενάκι. Καλό Πάσχα. Τι όμορφα τα κουλουράκια σου!
ReplyDeleteΑυτά τα κουλουράκια μου αρέσουν κι εμένα. Τα βουτάω στον καφέ μου και είναι σκέτη απόλαυση!!!
ReplyDeleteΠεριμένω και τα άλλα όμως, είμαι κι εγώ περίεργη.
Καλημέρα Ελενάκι!
Καλημέρα Ελενα.
ReplyDeleteΠολύ ωραία τα κουλουράκια σου, αυτά φτιάχνω κι εγώ κάθε Πάσχα.
Ηθελα όμως να ρωτήσω, έχει σημασία το αλεύρι να είναι μαλακό?
Εγώ βάζω για όλες τις χρήσεις.
Καλημερα σε ολους,πραγματικα υπεροχα,παιρνω εκεινο το στρογγυλο στην ακρη και σας ευχομαι Καλο Πασχα(Μπορω ετσι;;;;)Μεχρι εδω μοσχομυριζουν!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteAlma libre
Καλημέρα Έλενα! Βλέπω πρωϊνή πρωϊνή σήμερα. 'Αρα είσαι καλά μάτια μου, ε; Χαίρομαι πολύ. Φιλούδια :))
ReplyDeleteΚαλημέρα !!
ReplyDeleteΠωπω , μυρίζουν μέχρι εδώ τα κουλουράκια σου !!
Κι εγώ θυμάμαι το Πάσχα , πάντα με πολύ αμμωνία :))))
Καλημέρα Μαράκι μου, καλημέρα σε όλους:)
ReplyDeleteΚι εγώ αυτά θεωρώ παραδοσιακά λαμπροκούλουρα, τα ταράζουμε κάθε Πάσχα. Σημείωσε ότι φτιάχνω για όλη την οικογένεια, μανούλες, αδελφούλες, πεθερούλες κλπ κλπ, γιατί καμία δεν θεωρεί ότι τα πετυχαίνει στην γεύση όπως εγώ (μάλλον βαριούνται να τα κάνουν χα χα χα!!)
Φιλάκια πολλά:)
Σε ευχαριστώ πολύ Χαρουλίτα μου, και του χρόνου να μαστε καλά!
ReplyDeleteΑν και μέχρι του χρόνου, με βλέπω να φουρνίζω ακόμα κάμποσες λαμαρίνες για το Πάσχα;-)
Σε ευχαριστώ πολύ Ρενάκι μου, καλό Πάσχα να χουμε όλοι:))
ReplyDeleteΚαλημέρα Κατερινάκι:)
ReplyDeleteΥπομονή μέχρι αύριο, που καταφτάνει η δεύτερη φουρνιά!!
Οπότε διαλέγετε και παίρνετε!
Ioυλία μου χαίρομαι που μου κάνεις αυτήν την ερώτηση (αυτό από την τηλεόραση το χω ξεσηκώσει:P)
ReplyDeleteΛοιπόν, ναι, υπάρχει διαφορά με μαλακό αλεύρι. Γίνονται πολύ πολύ αφράτα.
Ομως και όσες φορές τα έχω κάνει με αλεύρι για όλες τις χρήσεις, και πάλι μια χαρά γίνονται.
Απλά εμένα μου αρέσουν πιο πολύ με μαλακό. Αν δεν έχεις, δεν έγινε και τίποτα, ωραιότατα γίνονται και με το άλλο αλεύρι.
Αlma Libre μου, πάρε το στρογγυλό, πάρε και ένα μακρουλό για το καφεδάκι σου, πάρε και ένα για την φιλενάδα μας που μας το παίζει ντροπαλή χα χα χα!!
ReplyDeleteΦιλάκια:)
Μatrigaki μου, για να με δείτε εμένα πρωινή, κάποιος φούρνος θα χει γκρεμίσει, που λέει και η φιλενάδα μου η Μαρία.
ReplyDeleteΑπλά προγραμματίζω τα ποστς κάθε μέρα στις 9.30 το πρωί, ώρα που φυσιολογικά είμαι στην αγκαλιά του Μορφέα;-)
Ευτυχώς πια είμαι καλά, δεν πονάω καθόλου πλέον. Με κατατρομάξανε ότι θα μείνω 20 μέρες έτσι. Ασε αυτή η Μαίρη που ήθελε ντε και καλά να με στείλει να κάνω ενέσεις:PPP
Καλημέρα Ιφιγένειά μου:))
ReplyDeleteΟι μυρωδιές του Πάσχα δεν σβήνουν νομίζω, όσα χρόνια κι αν περάσουν!!
Φιλιά:)
Μόλις εκτύπωσα την συνταγη για να τα φτιάξουμε με την κατερινά
ReplyDeleteΦιλάκια
Χρόνια πολλά Έλενα! Με τα κουλουράκια αυτά καταλαβαίνω το Πάσχα!
ReplyDeleteΠεριμένω και την αυριανή συνταγή!
Χαζεύω την φωτογραφία στην λαμαρίνα! Τι ωραία συμμετρικά που φτιάχνεις τα κουλουράκια σου! Μπράβο σου!
Kalhmera koritsia. Poia kserei germanika na mou pei an to malako aleuri einai to glatt h to griffig? H alh8eia einai oti mexri twra den anarwth8hka giati xrhsimopoiw h gia oles tis xrhseis h telos pantwn oti leei h antistoixh germanikh suntagh. Auto me ta afrata koulourakia omws kati mou kane kai polu 8a 8ela na kserw....Hilfe!
ReplyDeleteΈλενα,πραγματικά μύρισε και πάλι Πασχαλιά!Δε θέλω να σε στενοχωρήσω,είσαι τόσο γλυκός άνθρωπος,αλλά δεν τα τρώνε έτσι κι εγώ δε φτιάχνω.
ReplyDeleteΧαίρομαι που είσαι καλά!
Φιλιά!
Βικάκι μου θα τα φτιάξετε με το Κατερινάκι παρέα?? Τέλεια!!!
ReplyDeleteΜου θύμισες όταν ήμουν πιτσιρίκι, πόσο το ευχαριστιόμουνα όταν το Πάσχα συμμετείχα κι εγώ στα κουλουράκια μας:)
Πολλά φιλιά σε μανούλα και κορούλα!!
Αγγελικούλα μου, κι εγώ αυτά τα κουλουράκια θεωρώ πασχαλινά!!
ReplyDeleteΜε αυτά καταλαβαίνω Πάσχα.
Ομως θα δώσω και την άλλη σνταγή αύριο, γιατί σε κάποιους δεν αρέσει η αμμωνία.
Πολά φιλιά:)
Heidi, δυστυχώς δεν ξέρω γριΓερμανικά, δεν ξέρω αν μπορεί να βοηθήσει κάποιος άλλος.
ReplyDeleteΙσως αν εμφανιστεί η φίλη μου η Λαμπρινή που μένει στη Γερμανία, να ξέρει.
Πάντως αφράτα γίνονται και με ένα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μην τα φοβάσαι! Απλά με το μαλακό γίνονται το κάτι άλλο:)
Elenaki μου, τι να με στεναχωρήσεις?? Αυτές να είναι οι στεναχώριες μας χα χα χα!!
ReplyDeleteΔες και αύριο την συνταγή που θα βάλω, αυτά αποκλείεται να μην τους αρέσουν. Δεν έχουν καθόλου αμμωνία, μοσχομυρίζουν βανίλια και βούτυρο!!
Και κάνε τους λίγα για το καλό:)
Φιλιά!!
Μοσχομύρισαν τα παραδοσιακά κουλουράκια σου. Τέλεια σου έγιναν.
ReplyDeleteΚαλό Πάσχα και του χρόνου με υγεία Έλενά μου.
sgr
Μπράβο, μας βάζετε στο κλίμα σιγά σιγά! Πολύ νόστιμα τα κουλουράκια σου. Περίπου έτσι τα φαίνονται και τα δικά μου. Περιμένω τη συνταγή χωρίς αμμωνία!
ReplyDeleteΜετα απο αυτην την απάντηση που θα δώσω στην φίλη μας την HEIDI, αντε να ξεκαβαλήσω το καλάμι !!!!!!!!
ReplyDelete@HEIDI, το GLATT είναι το μαλακό και το GRIFFIG είναι το σκληρό.
καλή επιτυχία !!!
Euxaristw Maria B. !!! Tetoia taxuthta omologw den thn perimena :-) . Shkwnw ta manikia kai ksekinaw.
ReplyDeleteHeidi, καλή επιτυχία αν και ότι συνταγή δίνει το Λενάκι μας είναι εγγύηση. Περιμένουμε τα αποτελέσματα!!!
ReplyDeleteσήμερα ήταν η σειρά σου για κουλουράκια αμμωνίας, τι όμορφα που είναι ωμά, όταν γυαλίζουν,
ReplyDeleteκαι γλυστράνε,
για ψημένα δεν λέω, εννοείται, θα τα βρει το Πάσχα άραγε, σιγά μην τα βρει
φέρε τώρα για το καφεδάκι μου, δεν κοιμήθηκα κιόλας, και δεν ανοίγει το μάτι
Ελενα και του χρόνου με υγεία.Θα περιμένω και την άλλη συνταγή για να ξεκινήσω αύριο το βράδυ.
ReplyDeletesmp
Λιζάκι μου και του χρόνου, καλά να μαστε!!
ReplyDeleteΔεν σου λέω να κεράσω τον γιόκα σου, γιατί ... ξέρω χα χα χα!
Θα τον κεράσω όμως από τα αυριανά!!
Big mama πάνω κάτω όλες οι συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια ίδιες είναι νομίζω.
ReplyDeleteΚαλό Πάσχα να χουμε:)
Μαρία!!
ReplyDeleteΜε έχεις αφήσει σπίτσλες!!!
Αλλά κομπλίτλι όμως;-)
Heidi,μήπως την περίμενα εγώ??
ReplyDeleteΑνασκουμπώσου και καλή επιτυχία:))
Γαστεροπλήξ ναι, να παίρνω σειρά κι εγώ χα χα χα!!
ReplyDeleteΤι έχεις και είσαι άϋπνη σήμερα??
Πάρε καφέ με κουλουράκι, θα συνέλθεις αμέσως:)
Φωτεινούλα μου και του χρόνου!!
ReplyDeleteΓεροί να μαστε!!
Φιλιά:)
ΕΛΕΝΑ δεν τα φέρνεις απο την κουζίνα να τα δοκιμάσουμε!
ReplyDeleteΜaria B καλός σε βρήκα καί του χρόνου να είστε καλά.
εγώ περιμενω, τα ..αμμώνιαστα :))
ReplyDeleteφιλια
και την καλησπερα μου :))
Αχχχχ!!!!
ReplyDeleteΛοιπόν κυκλοφορεί μια ... φήμη στην οικογένεια μου!!!!!
Ότι τα λίιιιιγα παραπάνω κιλά που έχω είναι εξαιτίας της μεγάλης αδυναμίας που έχω σε ότι έχει σχέση με κουλουράκια,κεκάκια,τσουρεκάκια,κλπ.κλπ.
Εσείς βαλθήκατε να κάνετε την φήμη αλήθεια!!!
Καλά φιλενάδες είστε εσείς;
Ευτυχώς είναι νηστεία και καθότι ειμαι εγκρατής άνθρωπος δεν θα πάρω!!!
Μου το χρωστάτε όμως για μετά το Πάσχα!!!!
Όμως ευχαριστήθηκα (αχχχχ!!!!!) μυρωδιά!!!
Θα τα κάνω σίγουρα με τα κορίτσια μου!!!
Κορίτσια μου γλυκά να είστε πάντα καλά να μας μοσχοβολάτε και να μας γλυκαίνετε!!!
Καλό Πάσχα να έχουμε!!
Πολλά φιλάκια!!
Καλό απόγευμα!!!:))
Υ.Γ Μαράκι με έχεις αφήσει άφωνη, με τις γνώσεις σου επί των γερμανικών!!!
Εύγε!!!!!! 10'!!!!!
Στράτοοοοοο!!! Ακου λέει!!
ReplyDeleteΕρχομαι με ένα πιάτο κουλουράκια, ετοίμασε καφέ:))
Μαριλένα μου χα χα χαα!!
ReplyDeleteΕς αύριον τα ... αμμώνιαστα!!
Φιλιά, καλό απόγευμα:)
Μarian μου θα σε μαλώσω!! Κακώς δίνεις σημασία σε φήμες.
ReplyDeleteΑστους να λένε!!
Κι εγώ για μετά το Πάσχα τα φτιάχνω, άλλο τώρα που τα έφτιαξα για να βάλω την συνταγή, προς μεγάλη χαρά των αντρών μου που τα έχουν τσακίσει;-)
Είδες η Μαρία μας με τα Γερμανικά??
Μα πως τα μιλάει έτσι αυτό το κορίτσι, πως τα μιλάει??
Αναυδη με άφησε κι εμένα:PPP
Φιλάκια, καλό απόγευμα!
Αυτά είναι τα Λαμπριάτικα κουλούρια!
ReplyDeleteΜπράβο Έλενα και του χρόνου!!! :)))
Με τα δυο χεράκια (της Μαρίας και της Έλενας) πλάθουμε ωραίκα πασχαλινά κουλουράκια!
ReplyDeleteΚαι του χρόνου Έλενα πολύ ωραία τα κουλουράκια σου.
ReplyDeleteωραιότατα με τον καφέ θα τα ταράξω
ReplyDeleteκαμιά ιδέα για την σούβλα το πάσχα αν έχετε θα την ήθελα
νάστε καλά
Σε ευχαριστώ πολύ Vana μου, καλό Πάσχα να έχουμε,φιλάκια:)
ReplyDeleteO φούρνος θα τα ψήσει, το σπίτι θα μυρίσει!!!
ReplyDeleteΧα χα χααα Φοίβο μου, τι μου θύμισες!!!
Φιλιά, καλό βράδυ:)
Λίνα μου καλώς όρισες, σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη!!
ReplyDeleteΘα τα λέμε πλέον ελπίζω:)
Παναγιώτη μου διευκρίνησε τι ακριβώς εννοείς σούβλα.
ReplyDeleteΑρνί ή κοκορέτσι??
Για το ένα από τα δύο, να είσαι εδώ την Παρασκευή:)
Aν και είμασε πολύ μη μου άπτου κορίτσια (χα χα χαα) κάτι θα κάνουμε για την περίπτωσή σου:))
Φιλιά, καλό βράδυ!!
Καλημερούδια....Έλενα...!!
ReplyDeleteΤα κουλουράκια σου ,φαίνονται λαχταριστά!!!
Όμως θα περιμένω την συνταγή ,χωρίς αμμωνία .Δεν την έχω βάλει ποτέ στο σπίτι μου και δεν έχω σκοπό ,να το κάνω .Δεν ξέρω γιατί ,αλλά έχω συνδιάσει(κακώς),την αμμωνία ,με τα κατεψυγμένα ψάρια και δεν την αντέχω ,ούτε σαν σκέψη .
Μην αργήσεις όμως ,γιατί από Κυριακή των Βαίων ,περιμένω την αδελφούλα μου από Αθήνα (θα τους έχω 10 μέρες εδώ ) και θα χρειαστώ οποσδήποτε κουλουράκια ,για να συνοδέψουν το πρωινό μας....
Πολλά φιλάκια....!!
Λία...
Και του χρόνου κόρες!
ReplyDeleteΓεια σου Λία μου:)
ReplyDeleteΗ επιθυμία σου εξετελέσθη, η συνταγή σε περιμένει!!
Και είναι πεντανόστιμα και χωρίς αμμωνία, δοκίμασέ τα και θα με θυμηθείς!
Εγώ να σου πω την αλήθεια κάθε χρόνο κάνω και από τα δύο, τα θέλουμε και τα "παραδοσιακά"
Φιλιά:)
Kαι του χρόνου Κικίτσα χρυσοχέρα:)
ReplyDeleteThelo duo...me ena Elliniko, metrio...thenk you very maats!
ReplyDeleteΕμενα, παροτι βγηκαν πεντανοστιμα, μου βγηκε μαλακη η ζυμη, με αποτελεσμα να μην μπορω να τα πλασω...
ReplyDeleteΤι μπορω να κανω γι' αυτο?
Λετε να φταιει που αντικατεστησα το 1/4 του αλυριου με νισεστε?
Νατασα
Νατάσα μου δεν υπάρχουν πιο εύκολα κουλουράκια στο πλάσιμο.
ReplyDeleteΕίναι σίγουρο ότι φταίει η αντικατάσταση που έκανες, εχει τελειως διαφορετική αντίδραση ο νισεστές από το αλεύρι!
Εύχομαι καλή επιτυχία αν τα ξαναπροσπαθήσεις.