Wednesday 8 April 2009

Κουλουράκια πασχαλινά (χωρίς αμμωνία)

Γι αυτούς που δεν τους αρέσει η μυρωδιά της αμμωνίας στα πασχαλινά κουλουράκια, μια πολύ εύκολη συνταγή.
Κουλουράκια που μοσχομυρίζουν βανίλια και φρέσκο βούτυρο.
Η συνταγή είναι του Παρλιάρου, πολύ λίγο την έχω πειράξει.
Χρειαζόμαστε
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κοφτό κουταλάκι μπέικιν
2 βανίλιες άρωμα
200 γρ. φρέσκο βούτυρο
1 κούπα ζάχαρη άχνη (όχι πολύ γεμάτη)
70 ml γάλα
1 αυγό
και επιπλέον
1 αυγό για το άλειμμα
Πως τα φτιάχνουμε
Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί. Το βούτυρο θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, να έχει λιώσει αρκετά και να μην είναι καυτό.
Αφήνουμε την ζύμη στο ψυγείο για 15-30 λεπτά.
Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε. Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Τα αλείφουμε με αυγό και τα ψήνουμε στον αέρα, στους 180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά.
Καλή επιτυχία.

58 comments:

  1. Ελενάκι μου καλή σου μέρα, δεν εχω δοκιμάσει ποτέ Πασχαλινά κουλουράκια χωρίς αμμωνια. Αλλάζει σε τίποτα η γεύση τους?? μηπως γνωρίζεις ποια είναι η διαφορά τους απο τα άλλα?

    Παντως φαίνονται πολύ πετυχημένα είναι καμαρωτά και φουσκωτά - φουσκωτα!!!

    ReplyDelete
  2. Τέλεια Έλενα. Αυτά μου φαίνονται πολύ ανώτερα από τα κλασικά, αν και δεν έχουν διαφορά από τα άλλα στην συνταγή. (μόνο την αμμωνία) Μήπως είναι και το σχέδιο? Δεν ξέρω.... πάντως μου αρέσουν πολύ και θα τα φτιάξω.
    Αλλά όπως θα τα αλείψω με το αυγό θα τους βάλω και λίγο φιλέ αμυγδάλου.

    ReplyDelete
  3. Aυτή η συνταγή είναι του γούστου μου. Τα θέλω χωρίς αμμωνία τα πασχαλινά κουλουράκια. Μου αρέσει να μοσχομυρίζει το βούτυρο.
    Εγώ στα μισά βάζω φιλέ αμυγδάλου όπως λέει και η Λίνα και στα υπόλοιπα προσθέτω λίγη κοπανισμένη μαστίχα και τους βάζω επάνω σουσάμι. Κολάση κι αυτά.
    Λοιπόν φέτος για να σε τιμήσω θα φτιάξω τη δική συνταγή Ελενάκι. Την άλλη εβδομάδα θα έχεις και τα σχόλιά μου. Φιλάκια.
    sgr

    ReplyDelete
  4. Εδω επιασες και εμενα, γιατι ουτε εγω αντεχω την αμμωνία!

    ReplyDelete
  5. Πολύ πετυχημένα δείχνουν τα κουλουράκια σου Ελενάκι. Και του χρόνου!

    ReplyDelete
  6. Να σου πω και εμένα η αμμωνία δεν μου αρέσει... Στο ψήσιμο δεν μυρίζει ωραία και κυρίως δεν μου αρέσει σαν ιδέα να την βάζω στο φαί μου (παρόλο που παραδοσιακά κανείς δεν έπαθε τίποτα!)
    Οπότε θα πρέπει να δοκιμαστεί η συνταγή, εκτός αν μου στείλεις το πιατάκι….:-)))
    Χρόνια πολλά και του χρόνου να είσαστε και οι δυο γερές να μας λέτε τις συνταγές σας και τα καλά σας νέα!

    ReplyDelete
  7. να μαι κι εγω!!!

    χωρίς αμμωνία... καλή ιδέα!!!

    φιλάκια!

    ReplyDelete
  8. Tέλεια πρέπει να είναι Ελενα!!
    Φέτος θα φτιάξω και τις δύο συνταγές σου, το αποφάσισα!
    Να σαι καλά που μας βοηθάς έτσι και μοιράζεσαι τις μαγειρικές σου γνώσεις μαζί μας!

    ReplyDelete
  9. Ελενα πολύ ωραία και αυτή η συνταγή.
    Θα φτιάξω και μία δόση και θα ρίξω μέσα σοκολατα(τα μικρά τα στρογγυλα) γιατι τους αρέσει πολύ και θα τους θυμίζει cookies.
    Και του χρόνου Ελενα!!!
    smp

    ReplyDelete
  10. Ελενα μπορώ να μην βάλω αυγό?
    smp

    ReplyDelete
  11. Mαράκι μου αν παρατηρήσεις τα υλικα είναι πάνω κάτω τα ίδια στις δυο συνταγές.
    Η γεύση τους όμως είναι ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετική, δεν έχουν καμία σχέση γευστικά μεταξύ τους.
    Τα μεν κλασσικά με την αμμωνία έχουν την γνωστή γεύση, τα άλλα είναι σαν κουλουράκια βουτύρου, που με τίποτα δεν μπορείς να σταματήσεις στο ένα:))

    ReplyDelete
  12. Λινάκι όπως έλεγα πιο πάνω και στην Μαρία, γευστικά είναι τελείως διαφορετικά, αν και τα υλικά τους είναι σχεδόν τα ίδια.
    Και με φιλέ αμυγδάλου σούπερ θα είναι:))

    ReplyDelete
  13. Λιζάκι μου περιμένω εντυπώσεις!!
    Αν θέλεις πασχαλινά κουλουράκια να μοσχομυρίζουν βούτυρο και όχι αμμωνία, τότε αυτή η συνταγή πιστεύω θα σε καλύψει απόλυτα:)
    Φιλιά!!

    ReplyDelete
  14. Πουαντερίτσα σ' έπιασα χα χα χα!!!
    Φιλιά:)

    ReplyDelete
  15. Ρενάκι μου σε ευχαριστώ πολύ:)
    Μέχρι του χρόνου βέβαια, με βλέπω να φουρνίζω κάμποσες φορές ακόμα;-)

    ReplyDelete
  16. Αγγελικούλα μου η αλήθεια είναι ότι όταν ψήνονται τα κουλουράκια αμμωνίας είναι να ανοίγουμε όλους τος εξαερισμούς του σπιτιού;-)
    Ψημένα βέβαια δεν μυρίζουν, εμάς μας αρέσουν πολύ και με αμμωνία.
    Αυτά είναι το κάτι άλλο βέβαια, καμία σχέση τα μεν με τα δε!
    Φιλάκια:)

    ReplyDelete
  17. Zαχαρένια φιλιά, μας έχεις λείψει:))

    ReplyDelete
  18. Ioυλία και τις δύο???????
    Μα τι προκομμένο κορίτσι είσαι εσύ??
    Καλή επιτυχία και καλοφάγωτα:))

    ReplyDelete
  19. Φωτεινούλα μου ωραία ιδέα η σοκολατίτσα!!
    Το αυγουλάκι όοοοχχιι, μην το παραλείψεις. Εξ άλλου ένα αυγουλάκι είναι όλο κι όλο!!
    Φιλάκια:))

    ReplyDelete
  20. Έλενα αυτή η συνταγή μ΄αρέσει!Κι εγώ κατά της αμμωνίας.
    Όμορφα τα κουλουράκια και τ΄αυγουλάκια σου!Και του χρόνου!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  21. Μμμμμμμμ.......
    μέχρι εδώ στα αψηλά...έφτασε η μοσχοβολιά!!!
    Έλενα......σ'ευχαριστώ....!
    Και...πανεύκολα και....μυρωδάτα..!
    Αυριο,πουρνό-πουρνό και με τη δροσούλα ,θα τα φτάξω κι εγώ....
    Φιλάκια...!
    Λία...

    ReplyDelete
  22. ωχ παναγία μου, καλέ τι πρώτα θα φάμε; φωτιά στα μπατζάκια μας, πάει θα σπάσει η ζυγαριά

    ReplyDelete
  23. Έλενα μου, αυτήν την συνταγή περίμενα, γιατι δεν μου αρέσει καθόλου η μυρωδια της αμμωνίας. Μου φαίνεται πανεύκολη, και θα κάνω να αφήσω στον γιόκα μου, μιας και φεύγουμε για το ...χωριό του άντρα μου, την Κέρκυρα..Έ τσι φέτος , δεν έχει τσουρέκια! Του χρόνου, νάμαστε καλά...Καλό σου απόγευμα..

    ReplyDelete
  24. Χαίρετε!!!!!
    Τι μου κάνετε;;;
    Αργησα σήμερα, δεν πιστεύω να μου βάλατε απουσία;;
    Γύρισα 2:30 απο την δουλειά, έφυγα στις 3:00 για μια άλλη δουλειά, γύρισα τώρα και ξαναφεύγω στις 8:15(ευτυχώς για καφέ αυτή την φορά)!!!!
    Ουφ!!κουράστηκα μόνο που το είπα!!!
    Η συνταγή θα δοκιμαστεί σίγουρα!!!Βέβαια η συνταγή που έκανε πάντα η μανούλα μου ήταν η προηγούμενη με την αμμωνία!!!
    Παίρνω κουλουράκι και φεύγω!!!
    φιλάκια πολλα πολλά!!!

    ReplyDelete
  25. Eλενα, τέλειαααα :)))

    ευχαριστούμε!

    ReplyDelete
  26. Ελενάκι,τι όμορφα,εύκολα και νόστιμα,που είναι!Έφτιαξα τη δόση που δίνεις,αλλά είναι λίγα και θα ξανακάνω.Μου αρέσουν γιατί δεν είναι και πολύ γλυκά.
    Φιλιά-καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  27. Με αμμωνία ή χωρίς, εμένα μου αρέσουν πολύ!!!

    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  28. Τέλεια φαίνονται. Φουσκωτά φουσκωτά!
    Θα τα κάνω οπωσδήποτε. Να δω τι θα πρωτοκάνω. Δεν έχω κάνει ακόμα τίποτα,έχετε κάνει τόσα πολλά όλες!

    ReplyDelete
  29. "Σαν κουλουράκια βουτύρου"????
    Τα φτιάχνω άμεσα!
    Ευχαριστούμε κορίτσι:)))

    ReplyDelete
  30. Βλεπω και μυριζω Πασχα.Αντε και του χρονου με το καλο.

    ReplyDelete
  31. Κι εγω τα προτιμώ άνευ αμμωνίας...

    ReplyDelete
  32. Kalo Pasxa apo kardias kopela mou!!
    ta protimw xwris ammwnia,giati exw problhma me thn kyria!!!
    einai toso diaforetika ola!!toso omorfa!!h fush...!h anamonh ths Megalhs Meras!!!oles h proetoimasies!!!!kai tou xronou!!!polla filia!!!panta apo kai me thn kardia mou!!

    ReplyDelete
  33. an mh ti allo Epikairo post :D

    ReplyDelete
  34. Elenaki μου τα φτιαξες κιόλας??
    Μα δεν είναι πολύ εύκολα και πολύ νόστιμα??
    Καλοφάγωτα!!!

    ReplyDelete
  35. Λία μου καλή επιτυχία, αν και είναι τόσο εύκολα, ειδικά για σένα!!
    Πιστεύω θα σου αρέσουν πολύ, είναι μυρωδάτα και πολύ νόστιμα:)
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  36. Γαστεροπληξ άστα να πάνε χα χα χα!!
    Ας κρύψουμε καλύτερα την ζυγαριά αυτές τις μέρες;-)

    ReplyDelete
  37. Oλγάκι μου θα πάτε Κέρκυρα για το Πάσχα?? Τι όμορφα!!!
    Να περάσετε σούπερ σου εύχομαι και περιμένω πολλές φωτός από τις ωραίες σου:))
    Φιλιά!!

    ReplyDelete
  38. Marian μου απουσία εσένα δεν σου βάζουμε ποτέ!!!
    Ελπίζω να απόλαυσες το καφεδάκι σου και να πέρασες πολύ όμορφα!!!
    Φιλιάαααα:))

    ReplyDelete
  39. Mαριλενάκι μου τέλεια και πανεύκολα!!
    Δοκίμασέ τα ή έλα να πιούμε καφέ και να τα δοκιμάσεις σε μένα!
    Φιλάκια πολλά:)

    ReplyDelete
  40. Ειρηνάκι μου, κι εγώ έτσι ... εύκολη είμαι χα χα χα!!
    Και τα δύο μου αρέσουν!!
    Ματς μουτς!!

    ReplyDelete
  41. Big mama, όλα θα τα προλάβεις εσύ, δεν σε φοβόμασε καθόλου!!!
    Καλό απόγευμα:)

    ReplyDelete
  42. Bανούλα μου προκομμένη,να σαι καλά!!
    Φιλιά:)

    ReplyDelete
  43. Kαι του χρόνου Δημιουργία μου, πλησιάζουμε πια στο Πάσχα, καιρός ήταν να "μυρίσει" και λίγο Πάσχα:)

    ReplyDelete
  44. Kικίτσα και με αμμωνία και χωρίς, μου αρέσουν και τα δύο!!
    Αυτά θα σου αρέσουν πολύ, σαν κουλουράκια βανίλιας και βουτύρου είναι, αγαπημένες γεύσεις και οι δύο!!
    Φιλιά:)

    ReplyDelete
  45. Kλειούλα μου, Κλειουλίνα μου, Κλειουλίτσα μου, τι άλλο να σου πω για να με πιστέψεις πόσο μου έχεις λείψει?????
    Σε φιλώ πολύ πολύ!!!

    ReplyDelete
  46. Roadartist, αν μη τι άλλο προσπαθούμε να είμαστε επίκαιρες:))

    ReplyDelete
  47. Έλενα εσύ ποιό φρέσκο βούτυρο βάζεις ?
    sgr

    ReplyDelete
  48. Λιζάκι μου σ' αυτά βάζω ένα βούτυρο γάλακτος τύπου Κερκύρας.

    ReplyDelete
  49. ok ευχαριστώ. Είχα σκοπό να τα φτιάξω σ/κ, αλλά επειδή θα λείπει ο μικρός και τα κάνουμε πάντα μαζί, θα περιμένω να έρθει και θα τα κάνουμε Δευτέρα, οπότε και θα σε ενημερώσω.
    sgr

    ReplyDelete
  50. Τα έφτιαξα και έγιναν τέλεια.
    Και του χρόνου να είμαστε καλά να τα ξαναφτιάξουμε !
    sgr

    ReplyDelete
  51. Κυρά Έλενα,

    είμαστε δύο ξενιτεμένοι στο Εδιμβούργο και δεν μπορούμε να βρούμε αμμωνία πουθενά. Βρήκαμε τη συνταγή σας από το ίνετρνετ και φτιάξαμε δυο ταψιά και μοσχοβόλησε ο ΤΟΠΟΣ!!! Να'στε καλά που μας φέρατε το άρωμα της πατρίδας στο σπίτι μας αυτές τις γιορτινές ημέρες.

    Σας ευχαριστούμε και καλή ανάσταση..

    Γιώτα - Γιώργος Παπαγεωργίου

    ReplyDelete
  52. Λιζάκι μου και του χρόνου!!
    Χαίρομαι πολύ που σου πέτυχαν και σου άρεσαν!!

    ReplyDelete
  53. Γιώτα και Γιώργο σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!!
    Ξέρω πολύ καλά πως νοιώθεις μακριά από την πατρίδα ιδιαίτερα κάποιες γιορτινές μέρες και πόσο λαχταράς "άρωμα πατρίδας", γι αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα που σας άρεσαν τα κουλουράκια!!
    Να είστε καλά και εύχομαι του χρόνου το Πάσχα να το γιορτάσετε κοντά μας:)

    ReplyDelete
  54. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι ό,τι χρειαζόμουν. Χριστός Ανέστη!

    ReplyDelete
  55. Γιώτα και Γιώργο να είστε καλά και να περνάτε καλά στην ξενιτιά !
    Χριστός Ανέστη.
    sgr

    ReplyDelete
  56. Γιώτα και Γιώργο, χρόνια πολλά, με συγκινήσατε πολύ με το σχολιο σας!!! Χριστός Ανέστη !!!!!

    ReplyDelete
  57. Ελενα, τα δοκιμασα και εγιναν παραπολ νοστιμα, μονο που, ενω ακολουθησα πιστα σχεδον τη συνταγη, μου κολλουσε αρκετα η ζυμη....
    Αυτα που αλλαξα ηταν, επειδη εβαζα σε ολα τη μιση ποσοτητα απο αυτην που γραφεις, μπερδευτηκα και στο γαλα, εβαλα την κανονικη ποσοτητα, δληαδη 50ml αντι να βαλω 25ml.
    Και δευτερον, διαβασα καπου αλλου, οτι ειναι καλο να αντικαθιστας το 1/4 του αλευριου με νισεστε, για να γινονται ακομη πιο μαλακα τα κουλουρακια, οποτε εκανα κι αυτο...
    Λες να φταει κατι απο αυτά ή επρεπε να προσεξω κατι αλλο?
    Τι κανουμε γενικοτερα σε αυτες τις περιπτωσεις?

    Νατασα

    ReplyDelete
  58. Nατάσα μου δυστυχώς μόλις τώρα είδα το σχόλιό σου, με συγχωρείς πολύ για την αργοπορημένη απάντηση.
    Είναι φυσικό αφού έβαλες διπλή ποσότητα από το γάλα να σου κολλάει η ζύμη.
    Τα κουλουράκια γίνονται πολύ μαλακά, δεν χρειαζόταν να αντικαταστήσεις το αλεύρι με νισεστέ.
    Πιστεύω ότι αν ακολουθούσες ακριβώς τις οδηγίες, θα είχες κουλουράκια υπέροχα.
    Εξαλλου δεν έχει καμιά δυσκολία η συνταγή, γίνονται πανεύκολα.
    Καλή επιτυχία την επόμενη φορά.

    ReplyDelete