Γι αυτούς που δεν τους αρέσει η μυρωδιά της αμμωνίας στα πασχαλινά κουλουράκια, μια πολύ εύκολη συνταγή.
Κουλουράκια που μοσχομυρίζουν βανίλια και φρέσκο βούτυρο.
Η συνταγή είναι του Παρλιάρου, πολύ λίγο την έχω πειράξει.
Χρειαζόμαστε
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κοφτό κουταλάκι μπέικιν
2 βανίλιες άρωμα
200 γρ. φρέσκο βούτυρο
1 κούπα ζάχαρη άχνη (όχι πολύ γεμάτη)
70 ml γάλα
1 αυγό
και επιπλέον
1 αυγό για το άλειμμα
Πως τα φτιάχνουμε
Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί. Το βούτυρο θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, να έχει λιώσει αρκετά και να μην είναι καυτό.
Αφήνουμε την ζύμη στο ψυγείο για 15-30 λεπτά.
Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε. Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Τα αλείφουμε με αυγό και τα ψήνουμε στον αέρα, στους 180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά.
Καλή επιτυχία.
Ελενάκι μου καλή σου μέρα, δεν εχω δοκιμάσει ποτέ Πασχαλινά κουλουράκια χωρίς αμμωνια. Αλλάζει σε τίποτα η γεύση τους?? μηπως γνωρίζεις ποια είναι η διαφορά τους απο τα άλλα?
ReplyDeleteΠαντως φαίνονται πολύ πετυχημένα είναι καμαρωτά και φουσκωτά - φουσκωτα!!!
Τέλεια Έλενα. Αυτά μου φαίνονται πολύ ανώτερα από τα κλασικά, αν και δεν έχουν διαφορά από τα άλλα στην συνταγή. (μόνο την αμμωνία) Μήπως είναι και το σχέδιο? Δεν ξέρω.... πάντως μου αρέσουν πολύ και θα τα φτιάξω.
ReplyDeleteΑλλά όπως θα τα αλείψω με το αυγό θα τους βάλω και λίγο φιλέ αμυγδάλου.
Aυτή η συνταγή είναι του γούστου μου. Τα θέλω χωρίς αμμωνία τα πασχαλινά κουλουράκια. Μου αρέσει να μοσχομυρίζει το βούτυρο.
ReplyDeleteΕγώ στα μισά βάζω φιλέ αμυγδάλου όπως λέει και η Λίνα και στα υπόλοιπα προσθέτω λίγη κοπανισμένη μαστίχα και τους βάζω επάνω σουσάμι. Κολάση κι αυτά.
Λοιπόν φέτος για να σε τιμήσω θα φτιάξω τη δική συνταγή Ελενάκι. Την άλλη εβδομάδα θα έχεις και τα σχόλιά μου. Φιλάκια.
sgr
Εδω επιασες και εμενα, γιατι ουτε εγω αντεχω την αμμωνία!
ReplyDeleteΠολύ πετυχημένα δείχνουν τα κουλουράκια σου Ελενάκι. Και του χρόνου!
ReplyDeleteΝα σου πω και εμένα η αμμωνία δεν μου αρέσει... Στο ψήσιμο δεν μυρίζει ωραία και κυρίως δεν μου αρέσει σαν ιδέα να την βάζω στο φαί μου (παρόλο που παραδοσιακά κανείς δεν έπαθε τίποτα!)
ReplyDeleteΟπότε θα πρέπει να δοκιμαστεί η συνταγή, εκτός αν μου στείλεις το πιατάκι….:-)))
Χρόνια πολλά και του χρόνου να είσαστε και οι δυο γερές να μας λέτε τις συνταγές σας και τα καλά σας νέα!
να μαι κι εγω!!!
ReplyDeleteχωρίς αμμωνία... καλή ιδέα!!!
φιλάκια!
Tέλεια πρέπει να είναι Ελενα!!
ReplyDeleteΦέτος θα φτιάξω και τις δύο συνταγές σου, το αποφάσισα!
Να σαι καλά που μας βοηθάς έτσι και μοιράζεσαι τις μαγειρικές σου γνώσεις μαζί μας!
Ελενα πολύ ωραία και αυτή η συνταγή.
ReplyDeleteΘα φτιάξω και μία δόση και θα ρίξω μέσα σοκολατα(τα μικρά τα στρογγυλα) γιατι τους αρέσει πολύ και θα τους θυμίζει cookies.
Και του χρόνου Ελενα!!!
smp
Ελενα μπορώ να μην βάλω αυγό?
ReplyDeletesmp
Mαράκι μου αν παρατηρήσεις τα υλικα είναι πάνω κάτω τα ίδια στις δυο συνταγές.
ReplyDeleteΗ γεύση τους όμως είναι ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετική, δεν έχουν καμία σχέση γευστικά μεταξύ τους.
Τα μεν κλασσικά με την αμμωνία έχουν την γνωστή γεύση, τα άλλα είναι σαν κουλουράκια βουτύρου, που με τίποτα δεν μπορείς να σταματήσεις στο ένα:))
Λινάκι όπως έλεγα πιο πάνω και στην Μαρία, γευστικά είναι τελείως διαφορετικά, αν και τα υλικά τους είναι σχεδόν τα ίδια.
ReplyDeleteΚαι με φιλέ αμυγδάλου σούπερ θα είναι:))
Λιζάκι μου περιμένω εντυπώσεις!!
ReplyDeleteΑν θέλεις πασχαλινά κουλουράκια να μοσχομυρίζουν βούτυρο και όχι αμμωνία, τότε αυτή η συνταγή πιστεύω θα σε καλύψει απόλυτα:)
Φιλιά!!
Πουαντερίτσα σ' έπιασα χα χα χα!!!
ReplyDeleteΦιλιά:)
Ρενάκι μου σε ευχαριστώ πολύ:)
ReplyDeleteΜέχρι του χρόνου βέβαια, με βλέπω να φουρνίζω κάμποσες φορές ακόμα;-)
Αγγελικούλα μου η αλήθεια είναι ότι όταν ψήνονται τα κουλουράκια αμμωνίας είναι να ανοίγουμε όλους τος εξαερισμούς του σπιτιού;-)
ReplyDeleteΨημένα βέβαια δεν μυρίζουν, εμάς μας αρέσουν πολύ και με αμμωνία.
Αυτά είναι το κάτι άλλο βέβαια, καμία σχέση τα μεν με τα δε!
Φιλάκια:)
Zαχαρένια φιλιά, μας έχεις λείψει:))
ReplyDeleteIoυλία και τις δύο???????
ReplyDeleteΜα τι προκομμένο κορίτσι είσαι εσύ??
Καλή επιτυχία και καλοφάγωτα:))
Φωτεινούλα μου ωραία ιδέα η σοκολατίτσα!!
ReplyDeleteΤο αυγουλάκι όοοοχχιι, μην το παραλείψεις. Εξ άλλου ένα αυγουλάκι είναι όλο κι όλο!!
Φιλάκια:))
Έλενα αυτή η συνταγή μ΄αρέσει!Κι εγώ κατά της αμμωνίας.
ReplyDeleteΌμορφα τα κουλουράκια και τ΄αυγουλάκια σου!Και του χρόνου!
Φιλιά!
Μμμμμμμμ.......
ReplyDeleteμέχρι εδώ στα αψηλά...έφτασε η μοσχοβολιά!!!
Έλενα......σ'ευχαριστώ....!
Και...πανεύκολα και....μυρωδάτα..!
Αυριο,πουρνό-πουρνό και με τη δροσούλα ,θα τα φτάξω κι εγώ....
Φιλάκια...!
Λία...
ωχ παναγία μου, καλέ τι πρώτα θα φάμε; φωτιά στα μπατζάκια μας, πάει θα σπάσει η ζυγαριά
ReplyDeleteΈλενα μου, αυτήν την συνταγή περίμενα, γιατι δεν μου αρέσει καθόλου η μυρωδια της αμμωνίας. Μου φαίνεται πανεύκολη, και θα κάνω να αφήσω στον γιόκα μου, μιας και φεύγουμε για το ...χωριό του άντρα μου, την Κέρκυρα..Έ τσι φέτος , δεν έχει τσουρέκια! Του χρόνου, νάμαστε καλά...Καλό σου απόγευμα..
ReplyDeleteΧαίρετε!!!!!
ReplyDeleteΤι μου κάνετε;;;
Αργησα σήμερα, δεν πιστεύω να μου βάλατε απουσία;;
Γύρισα 2:30 απο την δουλειά, έφυγα στις 3:00 για μια άλλη δουλειά, γύρισα τώρα και ξαναφεύγω στις 8:15(ευτυχώς για καφέ αυτή την φορά)!!!!
Ουφ!!κουράστηκα μόνο που το είπα!!!
Η συνταγή θα δοκιμαστεί σίγουρα!!!Βέβαια η συνταγή που έκανε πάντα η μανούλα μου ήταν η προηγούμενη με την αμμωνία!!!
Παίρνω κουλουράκι και φεύγω!!!
φιλάκια πολλα πολλά!!!
Eλενα, τέλειαααα :)))
ReplyDeleteευχαριστούμε!
Ελενάκι,τι όμορφα,εύκολα και νόστιμα,που είναι!Έφτιαξα τη δόση που δίνεις,αλλά είναι λίγα και θα ξανακάνω.Μου αρέσουν γιατί δεν είναι και πολύ γλυκά.
ReplyDeleteΦιλιά-καλό βράδυ!
Με αμμωνία ή χωρίς, εμένα μου αρέσουν πολύ!!!
ReplyDeleteΦιλιά!!!
Τέλεια φαίνονται. Φουσκωτά φουσκωτά!
ReplyDeleteΘα τα κάνω οπωσδήποτε. Να δω τι θα πρωτοκάνω. Δεν έχω κάνει ακόμα τίποτα,έχετε κάνει τόσα πολλά όλες!
"Σαν κουλουράκια βουτύρου"????
ReplyDeleteΤα φτιάχνω άμεσα!
Ευχαριστούμε κορίτσι:)))
Βλεπω και μυριζω Πασχα.Αντε και του χρονου με το καλο.
ReplyDeleteΚι εγω τα προτιμώ άνευ αμμωνίας...
ReplyDeleteKalo Pasxa apo kardias kopela mou!!
ReplyDeleteta protimw xwris ammwnia,giati exw problhma me thn kyria!!!
einai toso diaforetika ola!!toso omorfa!!h fush...!h anamonh ths Megalhs Meras!!!oles h proetoimasies!!!!kai tou xronou!!!polla filia!!!panta apo kai me thn kardia mou!!
an mh ti allo Epikairo post :D
ReplyDeleteElenaki μου τα φτιαξες κιόλας??
ReplyDeleteΜα δεν είναι πολύ εύκολα και πολύ νόστιμα??
Καλοφάγωτα!!!
Λία μου καλή επιτυχία, αν και είναι τόσο εύκολα, ειδικά για σένα!!
ReplyDeleteΠιστεύω θα σου αρέσουν πολύ, είναι μυρωδάτα και πολύ νόστιμα:)
Φιλάκια!!
Γαστεροπληξ άστα να πάνε χα χα χα!!
ReplyDeleteΑς κρύψουμε καλύτερα την ζυγαριά αυτές τις μέρες;-)
Oλγάκι μου θα πάτε Κέρκυρα για το Πάσχα?? Τι όμορφα!!!
ReplyDeleteΝα περάσετε σούπερ σου εύχομαι και περιμένω πολλές φωτός από τις ωραίες σου:))
Φιλιά!!
Marian μου απουσία εσένα δεν σου βάζουμε ποτέ!!!
ReplyDeleteΕλπίζω να απόλαυσες το καφεδάκι σου και να πέρασες πολύ όμορφα!!!
Φιλιάαααα:))
Mαριλενάκι μου τέλεια και πανεύκολα!!
ReplyDeleteΔοκίμασέ τα ή έλα να πιούμε καφέ και να τα δοκιμάσεις σε μένα!
Φιλάκια πολλά:)
Ειρηνάκι μου, κι εγώ έτσι ... εύκολη είμαι χα χα χα!!
ReplyDeleteΚαι τα δύο μου αρέσουν!!
Ματς μουτς!!
Big mama, όλα θα τα προλάβεις εσύ, δεν σε φοβόμασε καθόλου!!!
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα:)
Bανούλα μου προκομμένη,να σαι καλά!!
ReplyDeleteΦιλιά:)
Kαι του χρόνου Δημιουργία μου, πλησιάζουμε πια στο Πάσχα, καιρός ήταν να "μυρίσει" και λίγο Πάσχα:)
ReplyDeleteKικίτσα και με αμμωνία και χωρίς, μου αρέσουν και τα δύο!!
ReplyDeleteΑυτά θα σου αρέσουν πολύ, σαν κουλουράκια βανίλιας και βουτύρου είναι, αγαπημένες γεύσεις και οι δύο!!
Φιλιά:)
Kλειούλα μου, Κλειουλίνα μου, Κλειουλίτσα μου, τι άλλο να σου πω για να με πιστέψεις πόσο μου έχεις λείψει?????
ReplyDeleteΣε φιλώ πολύ πολύ!!!
Roadartist, αν μη τι άλλο προσπαθούμε να είμαστε επίκαιρες:))
ReplyDeleteΈλενα εσύ ποιό φρέσκο βούτυρο βάζεις ?
ReplyDeletesgr
Λιζάκι μου σ' αυτά βάζω ένα βούτυρο γάλακτος τύπου Κερκύρας.
ReplyDeleteok ευχαριστώ. Είχα σκοπό να τα φτιάξω σ/κ, αλλά επειδή θα λείπει ο μικρός και τα κάνουμε πάντα μαζί, θα περιμένω να έρθει και θα τα κάνουμε Δευτέρα, οπότε και θα σε ενημερώσω.
ReplyDeletesgr
Τα έφτιαξα και έγιναν τέλεια.
ReplyDeleteΚαι του χρόνου να είμαστε καλά να τα ξαναφτιάξουμε !
sgr
Κυρά Έλενα,
ReplyDeleteείμαστε δύο ξενιτεμένοι στο Εδιμβούργο και δεν μπορούμε να βρούμε αμμωνία πουθενά. Βρήκαμε τη συνταγή σας από το ίνετρνετ και φτιάξαμε δυο ταψιά και μοσχοβόλησε ο ΤΟΠΟΣ!!! Να'στε καλά που μας φέρατε το άρωμα της πατρίδας στο σπίτι μας αυτές τις γιορτινές ημέρες.
Σας ευχαριστούμε και καλή ανάσταση..
Γιώτα - Γιώργος Παπαγεωργίου
Λιζάκι μου και του χρόνου!!
ReplyDeleteΧαίρομαι πολύ που σου πέτυχαν και σου άρεσαν!!
Γιώτα και Γιώργο σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!!
ReplyDeleteΞέρω πολύ καλά πως νοιώθεις μακριά από την πατρίδα ιδιαίτερα κάποιες γιορτινές μέρες και πόσο λαχταράς "άρωμα πατρίδας", γι αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα που σας άρεσαν τα κουλουράκια!!
Να είστε καλά και εύχομαι του χρόνου το Πάσχα να το γιορτάσετε κοντά μας:)
Ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι ό,τι χρειαζόμουν. Χριστός Ανέστη!
ReplyDeleteΓιώτα και Γιώργο να είστε καλά και να περνάτε καλά στην ξενιτιά !
ReplyDeleteΧριστός Ανέστη.
sgr
Γιώτα και Γιώργο, χρόνια πολλά, με συγκινήσατε πολύ με το σχολιο σας!!! Χριστός Ανέστη !!!!!
ReplyDeleteΕλενα, τα δοκιμασα και εγιναν παραπολ νοστιμα, μονο που, ενω ακολουθησα πιστα σχεδον τη συνταγη, μου κολλουσε αρκετα η ζυμη....
ReplyDeleteΑυτα που αλλαξα ηταν, επειδη εβαζα σε ολα τη μιση ποσοτητα απο αυτην που γραφεις, μπερδευτηκα και στο γαλα, εβαλα την κανονικη ποσοτητα, δληαδη 50ml αντι να βαλω 25ml.
Και δευτερον, διαβασα καπου αλλου, οτι ειναι καλο να αντικαθιστας το 1/4 του αλευριου με νισεστε, για να γινονται ακομη πιο μαλακα τα κουλουρακια, οποτε εκανα κι αυτο...
Λες να φταει κατι απο αυτά ή επρεπε να προσεξω κατι αλλο?
Τι κανουμε γενικοτερα σε αυτες τις περιπτωσεις?
Νατασα
Nατάσα μου δυστυχώς μόλις τώρα είδα το σχόλιό σου, με συγχωρείς πολύ για την αργοπορημένη απάντηση.
ReplyDeleteΕίναι φυσικό αφού έβαλες διπλή ποσότητα από το γάλα να σου κολλάει η ζύμη.
Τα κουλουράκια γίνονται πολύ μαλακά, δεν χρειαζόταν να αντικαταστήσεις το αλεύρι με νισεστέ.
Πιστεύω ότι αν ακολουθούσες ακριβώς τις οδηγίες, θα είχες κουλουράκια υπέροχα.
Εξαλλου δεν έχει καμιά δυσκολία η συνταγή, γίνονται πανεύκολα.
Καλή επιτυχία την επόμενη φορά.