Στο δείπνο της Αναστάσεως συνήθως σερβίρουμε για πρώτο πιάτο κάποιο είδος σούπας η οποία περιέχει κρέας. Υποτίθεται ότι είναι το πρώτο πιάτο με κρέας μετά από πολλές μέρες νηστείας. Σύμφωνα με τις παραδόσεις του κάθε τόπου είναι και το είδος ή ο τρόπος μαγειρέματος της σούπας αυτής.
Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδος όπως και εμείς στην οικογένεια μας συνηθίζουμε να φτιάχνουμε μαγειρίτσα, την παρασκευή της οποίας και σας παραθέτω:
Υλικά για 8 μερίδες
1 μαρούλι
συκωταριά 1,5 κιλό
5-6 κλαράκια άνηθο
2 –3 κρεμμυδάκια φρέσκα
5-6 κουταλιές ελαιόλαδο
7-8 ποτήρια νερό
1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
4 κουταλιές της σούπας ρύζι γλασσέ ή καρολίνα
αυγολέμονο
¾ του ποτηριού χυμό λεμονιού
5 αυγά
Εκτέλεση
Κόβουμε μικρά-μικρά κομματάκια την συκωταριά και το μαρούλι.
Βάζουμε μόνη της την συκωταριά με λίγο ξύδι και την αχνίζουμε και την κρατάμε στην άκρη με το ζουμάκι που έχει βγάλει. Σε άλλη κατσαρόλα και σε νερό που βράζει ρίχνουμε για 1-2 λεπτά το μαρούλι με μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το σουρώνουμε.
Τσιγαρίζουμε τον άνηθο - τα κρεμμυδάκια, το λάδι και προσθέτουμε την συκωταριά με ότι ζουμάκι έχει, ρίχνουμε το νερό, το αλάτι και το πιπέρι.
Βράζουμε περίπου μια ώρα. Δοκιμάζουμε και άμα είναι βρασμένα τα συκωτάκια, ρίχνουμε το μαρούλι και το ρύζι, εάν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.
Συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 15-20 λεπτά (μέχρι να γίνει το ρύζι). Αποσύρουμε από την φωτιά και φτιάχνουμε το αυγολέμονο ως εξής:
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και στην συνέχεια ρίχνουμε έναν – έναν τους κρόκους, χτυπάμε λίγο ακόμη, ρίχνουμε το λεμόνι συνεχίζοντας το ανακάτεμα και προσθέτουμε 2 κουτάλες ζουμί από την κατσαρόλα Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ απαλά με την κουτάλα για να πάει παντού το αυγολέμονο και σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοκομμένο πιπεράκι.
Καλοφάγωτη !!!!!
Ελενάκι μου τι καλά! Μπράβο σου λαχταριστή λαχταριστή. Εγώ τη φτιάχνω τελείως διαφορετικά. Δεν την κάνω σούπα. Βάζω πολλά πολλά κρεμμυδάκια φρέσκα, μαρούλι και ανηθο και γίνεται "δεμένη". Ίσως φέτος δοκιμάσω να φτιάξω τη δική σου εκδοχή. Καλές γιορτές κοριτσάκι.
ReplyDeleteΟυ γαρ έρχεται μόνον....Μαράκι μου :) τα έμπλεξα λίγο η ξεμυαλισμένη. Σε φιλώ!!
ReplyDeletedelicieuses και συ τέκνον Βρούτε!
ReplyDeleteστο τέλος θα υπογραφουμε και με τα δύο ονοματα για να μην σας μπερδεύουμε !!!!! χαχαχααχαχαχ!
Εμεις συνηθίζουμε αυτον τον τρόπο και μας αρέσει! ξερεις αυτα τα πράγματα ειναι πως τα έχεις μάθει.
Οπως και να γίνει ότι και να έχουμε στο τραπέζι μας, καλά να είμαστε και είναι όλα ωραία. Υγεία και αγάπη !!!!!
καλή σου μερα κουκλίτσα!!!
Μη μου το χαλάτε! Σε κάθε ποστ που διαβάζω εδώ, προσπαθώ να μαντέψω ποια από τις δυο το έχει γράψει! Και μπορώ να πω ότι το πετυχαίνω σε 95%!
ReplyDeleteΠολύ ωραία η μαγειρίτσα σου Μαράκι! Λαχταριστή! Άντε, να ετοιμαζόμαστε!
Αγγελικούλα μου !!! χα χα χα !
ReplyDeleteπολύ ωραίο αυτό που μας έγραψες!!!
είσαι πολύ-πολύ γλυκειά !!!!
και όπως το είπες ..αντε να ετοιμαζόμαστε.. !
καλημέρα!
Μαρία,τέλεια,περιμένω πότε να τη φτιάξω,να μυρίσει το σπίτι και να τη γευτούμε!
ReplyDeleteΣουπίτσα την κάνω,όπως κι εσύ,μόνο την αυγοκόβω με περισσότερα ασπράδια.
Ξέρεις πώς την τρώμε;Με τσουρεκάκι,πολύ μας αρέσει!
Φιλιά!
Έτσι την φτιάχνω κι εγώ. Μόνο που ζεματάω πρώτα τη συκωταριά και μετά την κόβω. Πέρσι η παλιοτεμπέλα βαρέθηκα να ψιλοκόψω τη συκωταριά με το ψαλίδι και την έβαλα η αθεόβοβη στο μούλτι.... ήταν.....πολύ ψιλοκομμένη! Αποτέλεσμα : αυτή τη διαδικασία θα την κάνει φέτος ο Χάρης και θα γλυτώσω αυτόν τον μπελά.
ReplyDeleteΚαλό Πάσχα Μαράκι και καλοφάγωτη η υπέροχη μαγειρίτσα σου.
sgr
Y.Γ. Εννοείται ότι δεν την τρώει ο Μιχάλης....χχιχιχι
Καλημερα Rich and Famous,τελεια που φαινεται η παρουσιαση,το πιατο,η φωτογραφηση,φυσικα δεν μ'αρεσει!!!Την κάνω καθε χρονο ομως ακριβως ετσι και την απολαμβανει ολη η οικογενεια!!!!!!!
ReplyDeleteΤελεια μαγειρισσα μου!!!!!!!!!
Αlma libre
Ρενάκι και Αγγελικούλα, μα πως να μας μπερδέψει κανείς σ' αυτό το πιάτο??
ReplyDeleteΜαγειρίτσες, κοκορέτσια, σπληνάντερα, γαρδούμπες και όλα τα συναφή δεν τα τρώω ποτέ.
Αντίθετα όλοι οι υπόλοιποι στην οικογένεια τους δίνουν και καταλαβαίνουν. Ετσι δυο φορές όλες κι όλες έχω φτιάξει μαγειρίτσα (γιατί δεν εύρισκα κανέναν άλλον πρόθυμο) και δεν μπορώ να σας περιγράφω την διαδικασία παρασκευής (μέχρι ... μάσκα ιατρική φορούσα). Ολοι είπαν όμως ότι ήταν πολύ νόστιμη;-)
Μαράκι το πιάτο σου είναι τόσο λαχταριστό, όπως ήδη σου είπα, που προκαλεί ακόμα ... κι εμένα!!
Λιζάκι έχω πέσει κάτω από τα γέλια με το μούλτι χα χα χαα!!
Αψογη σε βρίσκω!!
Καλά, αν έτρωγε ο Μιχαλάκης μαγειρίτσα, μέχρι κι εγώ θα άρχιζα να την τρώω!!!
Τέλεια η μαγειρίτσα σου Μαριώ μου. Είναι ένα φαγητό που λατρεύω αλλά που δεν έχω φτιάξει ποτέ. Πάντα φροντίζει η μανούλα γι’ αυτό (για να φάμε σίγουρα δλδ).
ReplyDeleteKαλά Sgr μόνο από σένα το περίμενα αυτό. Να βάλεις τη συκωταριά στο μούλτι. Φέτος φρόντισε να την πολτοποιήσεις περισσότερο και να την σερβίσεις σε ψηλά ποτήρια (καθώς είμαστε και πολύ γκλαμουράτες) με καλαμάκι.
Θα είναι η απόλυτη τρεντιά για το φετινό Πάσχα.
Να ’στε καλά κορίτσια και να μας χαρίζετε πάντα τέτοιες συνταγές.
Φιλάκια
ελενάκι με τσουρέκι ε?? χιχιχι!! εμεις τρώγαμε τα αυγα τα κοκκινα με τα κουλουράκια, σαν ψωμί με τυρί ενα πράγμα!!!
ReplyDeleteκαλό μεσημέρι
sgr !!!!!!!! συκωταριά στο μούλτι ...........!!!!!!!!!! (αυτό σημαίνει αφωνία) μονο εσυ όπως λεει και η Μαιρούλα μας θα μπορούσες να το κάνεις. Ευτυχως που εφέτος θα αναλάβει ο αντρας του σπιτιού και ετσι θα εχουν την σωστό μέγεθος τα συκωτάκια !!!!
ReplyDeleteνα 'σαι καλά μ'εκανες και γέλασα!
χιχιιχιχι
alma libre, αυτο το κακό με σένα να μαγειρεύεις για τους αλλους και να μην τρως τίποτα, δεν μπορώ να το καταλάβω !! και πως καταλαβαίνεις ότι δεν λείπει κάτι απο το φαγητό? όπως αλάτι - πιπέρι κλπ. ??
ReplyDeleteΕλενακι μου γλυκό ! να δω εσενα και τον Μιχαλάκη να καθόσαστε στο τραπέζι και να τρώτε μαγειρίτσα για πρώτο και μετά κοκορετσι και τι στον κόσμο !!!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteγια να δούμε τι θα μας πεις αύριο που θα έχουμε το κοκορέτσι και όταν λέω ΄΄εμεις'' εννοω εμένα και τον αντρούλη σου !!!!!!
αντε βρε ! αυριο να σε δω!!
Μαιρούλα μου !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteνα σαι καλά ! εκανα πολύ γελιο με το μπακαρά ποτήρι και την συκωταριά μέσα !!!!!!!!!!!!
χαχαχαχαχαχαχαχχαχαχαχαχχαχχαχαχα
καλά της τα είπες !!!!
Και του χρόνου Μαιρούλα μου !
Μόνο σε μένα δεν αρέσει αυτό το φαγητό;; Προτιμώ μπριζολάκια, τιγανιές και κιοφτεδάκια!!!
ReplyDeleteΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ!!!!!!
ReplyDeleteκαλέ τι μας κάνεις τώρα, ένα πιάτο δίχως αυγολέμονο παρακαλώ!!!!
Αγαπημενο πιατο, και πολυ νοστιμη συνταγη!
ReplyDeleteΚαλησπερες!
καλημέρα
ReplyDeleteθα συμφωνίσω με γαστερόπληξ, όχι λόγω λεμονιού όμως αλήθεια....αν δεν προλάβω να κρατήσω χωρίς το τρώω και έτσι δεν με πειράζει!!!!
Το συνοδεύω με γιαουρτάκι μμμ
αλλά ας κάνουμε υπομονή μία βδομαδούλα έμεινε και κάτι ψιλά,
Μαράκι πάντα τέτοια
πολλά πολλά φιλιά
Αναστασιε, εσυ να κατσεις απο την μεριά που είναι η Ελενα, εκει δεν σερβίρουμε μαγειρίτσα εκεί σερβίρουμε μπιφτέκια - κεφτεδακια και διαφορα αλλα!!! καλο απόγευμα!
ReplyDeletegasteroplix, χωρίς αυγολέμονο ε?
ReplyDeleteγιατι έτσι παιδί μου ? εχεις μαλώσει με τα όμορφα αυγουλάκια ?
την επόμενη φορά θα σου κρατήσω πριν βάλω αυγολέμονο για να μην σε κακοκαρδίσω! φιλάκια πολλά
Αντώνη, είσαι ο γνωστός αντώνης με το μικρο μουρούλι ??? τι κανει καλέ η Πελαγία, να της δώσεις σε παρακαλώ πολλά φιλάκια. Να χαίρεστε το μωράκι σας !
ReplyDeleteκαλό Πάσχα εύχομαι
Ευχαριστω πολυ Μαρια.
ReplyDeleteΕιμαστε ολοι μια χαρα.
Καλο Πασχα & σε σας!
:)
Αμαλιτσα μου, δεν περίμενα απο σένα να την έτρωγες με αυγολέμονο διοτι ξέρω την σχέση λατρείας που έχεις με το λεμόνι !!!!! χιχιιχιχιχ!
ReplyDeleteαλλα βρε παιδί μου να την συνοδεύεις με γιαούρτι??? μόνο εσυ θα μπορούσες να το κάνεις !!!!
σε γλυκοφιλώ, καλό απόγευμα
το κλασσικό, πάντα το καλύτερο!
ReplyDeleteκι εμεις, έτσι την καναμε.
και του χρονου :))
φιλιά και καλο μεσημερι.
Δια της μεθοδου των γυμνων οφθαλμων και τη επαναληψεως βεβαιως βεβαιως!!!!Οχι οτι πετυχαινει παντα!Εγω προσθετω και την σπληνα του αρνιου και αφαιρω το ρυζι και προσθετω μπολικο λεμονι και τους απολαμβανω να γλυφουν τα πιατα...Φυσικα ποτε δεν θα μπορεσψ να φτασω εσας!!!!!!!
ReplyDeleteAlma libre
Λοιπόν κορίτσια μου όμορφα,
ReplyDeleteεπειδή και γω πήγα να την πατήσω αρκετές φορές,το πρωτο πράγμα που κάνω πριν ακόμη διαβάσω το ποστ είναι να δω ποια το έγραψε!!!
Όχι τίποτε άλλο αλλά θα μου πει το Μαράκι και σύ τέκνο Βρούτε!!!!
Ελενάκι μου απορώ.... ΕΣΥ ΔΕΝ ΤΡΩΣ μαγειρίτσα???????
Μου φαίνεται απίστευτο!!!
Τι σου φταίει η συκωταριά?
Γιατί και γω την κάνω χωρίς εντεράκια,μόνο με συκωταριά!!!
Και αυτό το έκανα γιατί δεν τρώγαν οι μικρές μου!Από τότε βέβαια που το κάνω με σκέτη συκωταριά το τρώνε!!!
(για να πω του στραβού το δίκιο,κι εγώ σαν μαμά άρχισα να τρώω,για να δώσω το καλό παράδειγμα στα παιδιά μου)!!!!
Μαράκι μου , μου κάνει εντύπωση που βάζεις μαρούλι, εμείς μόνο κρεμμυδάκια φρέσκα βάζουμε! Και φυσικά τα μυρωδικά τα ανάλογα (άνηθο και δυόσμο)!!!!
Καλό Πάσχα να έχουμε όλοι!!!
καλό απόγευμα!
πολλά φιλιά!!!:))
Soon, very soon...the aromas of Easter will fill our homes and the Mageritsa will hit the table upon our return from church! I love it!
ReplyDeleteΑγαπημένο φαγητό Μαράκι, βοηθάω πάντα στον τεμαχισμό, αλλά την εκτέλεση την κάνει πάντα η μανούλα!
ReplyDeleteΗ πεθερά μου δε, τη φτιάχνει κοκκινιστή!
συγνώμη αλλά ξεχνώ τους καλούς τρόπους...και ορμάω...μμμμμμμ...
ReplyDeleteμαγειρίτσα αστε κάτω την κατσαρόλα
αμέσως....πολύ νόστιμη
για σούβλα ότι έχετε ευχαρίστηση τώρα αν θέλετε και τα δύο όχι δεν λέω....ευχαριστώ εκ των προτέρων
να φέρω τα κάρβουνα...?
νάσαι καλά
ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΨΟΥΜΕ ΑΥΓΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΤΥΛ?
ReplyDeleteΟΥΦ ΤΑ ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΟΛΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ
Μαγειρίτσα, όπου να 'ναι έφθασε η ώρα της και η ώρα μας!!
ReplyDeleteΦτιάχνει παρόμοια η πεθερά μου με πολύ λιγότερα αυγά όμως. Καλοφάγωτη!
ReplyDeleteΠολύ νόστιμη φαίμεται. Αλήθεια γιατί περιμένουμε μόνο την Ανάσταση για να φάμε μαγειρίτσα; Μια φίλη μου τη φτιάχνει συχνά σαν σούπα στο σπίτι.
ReplyDeleteMαρία επειδή έχω κι εγώ αυτήν την τρέλλα με τα αυγά, κυκλοφορούν στο εμπόριο κάποιες βαφές για αυγά με χρώματα σε σωληνάριο, που τα βάφεις με το χέρι. Δίνουν όψη μαρμάρου στο αυγό, ή αν πάρεις το άλλο κουτί κάνει τα αυγά περλέ. Υπάρχουν και κάποιες άλλες μπογιές που κάνεις παλ χρώματα πχ βεραμάν, λιλά, σιελ κλπ. Άλλη μια χρονιά βρήκα σε βιβλιοπωλείο βαφές που τα αυγά γίνονταν καρώ βάζοντάς τα ειδικά κουτάκια που είχε η συσκευασία. Ήταν υπέροχα! Όλα αυτά τα βρίσκεις δύσκολα η αλήθεια, αλλά νομίζω ότι στο Vefa's house κάτι θα βρεις. Στο σαιτ τους δείχνει τα περλέ και τα μαρμάρινα.
ReplyDeleteΕλπίζω να σε βοήθησα.
sgr
Πολύ καλή η μαγειρίτσα.Τρομερή. Ακριβώς όπως την φτιάχνω και εγώ με την διαφορά ότι εγώ βάζω μόνο 2 αυγά.
ReplyDeleteΠλησιάζουν οι μέρες, ακονίστε τα κουταλομαχαιροπίρουνα........