Monday, 18 May 2009

Γκιούλμπασι

Η φίλη του blog μας, η Mary, μας στέλνει την συνταγή της για γκιούλμπασι, η οποία όπως μας εξομολογείται κάνει θραύση όποτε την σερβίρει.
Την συνταγή αυτή η Mary έχει πρωτοδημοσιεύσει στο «νόστιμο» και δημοφιλές site Greek Masa, στο οποίο και είναι μέλος.
Μαιρούλα σε ευχαριστούμε πολύ για το εξαιρετικό κέρασμά σου!!

«Τη συνταγή αυτή μου την έχει δώσει ο Ηλίας Μαμαλάκης.
Ήθελα να κάνω τραπέζι σε αρκετό κόσμο και επειδή δεν θα προλάβαινα φρόντισε να με βγάλει από τη δύσκολη θέση προτείνοντάς μου αυτό το έδεσμα.
Αυξομειώνοντας τις ποσότητες μπορείτε να σερβίρετε από 4 έως xxx άτομα.
Υλικά για 6 άτομα:
1/2 κιλό μοσχάρι (από ποντίκι ή χτένι)
1/2 κιλό χοιρινό (σπάλα)
1/2 κιλό αρνί (μπούτι)
1/2 κιλό γραβιέρα πικάντικη
2 μεγάλα κρεμμύδια
3-4 σκελίδες σκόρδο
2-3 κουταλιές βούτυρο
αλάτι
πιπέρι (μπόλικο)
3-4 λαδόκολλες
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα κρέατα σε μερίδες. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές ροδέλες. Τα ρίχνουμε όλα σε μια λεκανίτσα. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το σκόρδο και το βούτυρο.Απλώνουμε την πρώτη λαδόκολλα πάνω στον πάγκο και ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός από την γραβιέρα) μέσα. Διπλώνουμε τη λαδόκολλα σε φάκελο (πρώτα την δεξιά μεριά, ύστερα στην αριστερή, μετά την πάνω και τέλος την κάτω).
Ανοίγουμε μια δεύτερη λαδόκολλα και βάζουμε το πακέτο με το άνοιγμα προς τα κάτω.Διπλώνουμε πάλι με τις ίδιες κινήσεις. Τέλος συνεχίζουμε ώσπου να τελειώσουν οι λαδόκολλες.
Προσοχή!! στην τελευταία φροντίζουμε το άνοιγμα να μείνει προς τα πάνω (για να μη φύγουν τα ζουμιά). Το βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα και ψήνουμε ανάλογα με το κρέας που έχουμε συν 1 ώρα παραπάνω. Στην προκειμένη περίπτωση 2,5 ώρες. Μόλις περάσει ο προκαθορισμένος χρόνος σκίζουμε από πάνω τις λαδόκολλες και ρίχνουμε την γραβιέρα κομμένη σε χοντρά κομμάτια. Το ξαναβάζουμε για 10-15 λεπτά στο φούρνο να λιώσει το τυράκι. Το τοποθετούμε στο κέντρο του τραπεζιού και γύρω του διάφορες σαλάτες.
Τips
1)Εναλλακτικά μπορείτε να αντικαταστήσετε κάποιο από τα τρία κόκκινα κρέατα με κοτόπουλο. Θα πρότεινα όμως να μην αντικαταστήσετε το αρνί, επειδή είναι το πιο λιπαρό κρέας και αυτό είναι που δίνει όλη τη νοστιμιά.
2)Χρησιμοποιείστε κλασικές λαδόκολλες και όχι χαρτί ψησίματος. Ψήνετε καλύτερα.
3)Ο χρόνος ψησίματος είναι ακριβής. Μην ανοίξετε τις λαδόκολλες πριν τον προκαθορισμένο χρόνο γιατί θα φύγει ο ατμός και τα κρέατα θα στεγνώσουν.
Εγώ το έχω ψήσει και σε κλειστή γάστρα έτσι όπως είναι τυλιγμένο. Έτσι ελαχιστοποίησα την απώλεια του ατμού.»
Mary

32 comments:

  1. Το έχω δοκιμάσει από τα χεράκια της και ένα έχω να πω. Είναι τ ε λ ε ι ο!!! Με έχει σώσει κι εμένα σε πολλά τραπέζια και είναι πανεύκολο.
    sgr

    ReplyDelete
  2. Τι νόστιμο φαγητό πρέπει να είναι αυτό!
    Μπράβο Mary για την ωραία συνταγή που μας δίνεις!

    ReplyDelete
  3. κι εμεις στην Τριπολη το κανουμεαυτο το φαγακι, ειναι απο τα αγαπημενα μου !!!!!!

    ReplyDelete
  4. Χριστίνα18 May 2009 at 11:04

    Πειρασμός!!!!
    Μ'αρέσει η ποικιλία των τριών διαφορετικών κρεάτων σερβιρισμένων μαζί. Και με τα λιωμένα τυράκια, πρέπει να είναι κόλαση!

    ReplyDelete
  5. Αυτό το φαγάκι θα το φτιάξω κι εγώ, φαίνεται πεντανόστιμο!!
    Αφού λέει και η Λίζα ότι είναι δοκιμασμένο .... την εμπιστεύομαι απόλυτα;-)
    Μαιρούλα σε ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκες την συνταγή σου μαζί μας:)

    ReplyDelete
  6. Ευχαριστώ παιδιά για τα καλά σας λόγια.
    Ελενάκι περιμένω σχόλια όταν θα το φτιάξεις.
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  7. Πάντα το φαγητό στη λαδόκολλα γίνεται νοστιμότατο.Σ΄αυτή τη συνταγή έμαθα μερικά μυστικά επιπλέον,για το τύλιγμα και το χρόνο ψησίματος.Τα τρία διαφορετικά είδη κρέατος δίνουν καλύτερη γεύση;
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Mary, φαίνεται πεντανόστιμο και λαχταριστό. Αυτό που μ΄ αρέσει σ΄ αυτό το φαγάκι, είναι το ότι δεν έχει την "Άρτα και τα Γιάννενα" μαζί, για να νοστιμίσει...
    Συγχαρητήρια!

    *Προς την Ιουλία.
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Κ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ!!!

    ReplyDelete
  9. Mary φοβερό και σε εμφάνιση και σε γεύση, το έφτιαξα πρώτη φορά πέρυσι τα Χριστούγεννα αλλά σε πιο χριστουγεννιάτικη έκδοση με κάστανα κουκουνάρια κλπκλπ και δεν έμεινε ούτε δείγμα...
    πολλά φιλιά
    Αμαλία

    ReplyDelete
  10. Πρέπει να είναι εξανόστιμο!!!!!!
    αλλα μπελαλίδικο βρε παιδιά...
    Ελενα, έχω φτιάξει αρκετές συνταγές που έχω πάρει από το blog σου και είναι όλες εκπληκτικές...
    θα προσπαθήσω να φτιάξω και αυτή της φίλης Μαίρης...
    Στο τέλος θα μαθαίνω συνταγές, θα τις φτιάχνω θα τις τρώω και θα παχαίνω συνεχώς.... χι χι χι !
    φιλιά πολλά πολλά!!!!

    ReplyDelete
  11. Ζαμπία μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Ειλικρινά δεν φανταζόμουν ότι θα ήξερε κάποιος την γιορτή μου!
    Χίλια ευχαριστώ!!!!

    ReplyDelete
  12. Ioυλία γιορτάζεις???
    Χρόνια σου Πολλά και Καλά, να είσαι πάντα γερή κι ευτυχισμένη!!
    Πραγματικά κι εγώ δεν ήξερα ότι υπάρχει τέτοια γιορτή, αλλά ευτυχώς έχουμε την Ζαμπία που όλα τα ξέρει πια αυτό το κορίτσι, τι θα κάναμε χωρίς αυτήν??

    ReplyDelete
  13. Eλενά μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!
    Η αλήθεια είναι ότι την γιορτή μου μόνο οι δικοί μου άνθρωποι την ξέρουν και πολύ λίγοι άλλοι.
    Γι αυτό μου έκανε εντύπωση που την ήξερε η Ζαμπία.

    ReplyDelete
  14. Julie μας!
    Όπως λέει η οικοδέσποινα (ΤΟ ΠΕΙΡΑΧΤΗΡΙ),ΟΛΑ τα ξέρω, εκτός από καναδυό, μα δεν τα μαρτυρώ...Για να μην μπορείτε να κάνετε χωρίς εμένα (τρομάρα μου).

    ReplyDelete
  15. Γκιούλπασι το τρομερό στην όψη και το νόστιμο στη γεύση!!

    ReplyDelete
  16. Μπράβο Μαίρη! Εσύ και η φίλη μας η Έλενα φροντίζετε κάθε φορά να μας ανοίγετε την όρεξη με τις απίθανες και εκλεκτές γαστριμαργικές εικόνες , που μας παρουσιάζετε!Προς το παρόν φάτε μάτια ψάρια...

    ReplyDelete
  17. Αν και το έχω ακούσει δεν το έχω φάει ποτέ! Πρέπει να είναι θεϊκά νόστιμο!!!!!!
    Για να το κάνω όμως κορίτσια ούτε λόγος... μπελαλίδικο φαίνεται!!!!
    Στείλτε καλέ μια μερίδα από 'δω!!!!

    Φιλιά πολλά!!!!!!!!

    ReplyDelete
  18. Καλησπέρα κορίτσια... το έχω δοκιμάσει και είναι φοβερό φαγητό.

    ReplyDelete
  19. Αγαπημένο φαγητό και για μας, μονο που δεν βαζω βούτυρο! Εδώ μύρισε!

    ReplyDelete
  20. Κορίτσια καλησπέρα!!!
    Φαίνεται τέλειο!!!!
    Δεν το είχα ξανακούσει αυτό το φαγητό!!!!
    Μου φαίνεται ότι θα το δοκιμάσω στην πρώτη ευκαιρία!!!!
    Αλλά θα βγάλω ένα είδος κρέατος!!!!Ελπίζω να μην πειράζει!!!
    Θα βγάλω το ... αρνί!!!! Λυπάμαι Μαry αλλά .. ξερουν τα κορίτσια, είναι το μόνο κρέας που δεν τρώμε οικογενειακώς!!!!
    Αν βάλω όλα τα άλλα και κοτόπουλο;Θα μπερδευτεί πολύ η γεύση;

    πάντως φαίνεται πολύ εντυπωσιακό!!!
    φιλιά πολλά!!!
    Καλό απόγευμα:)

    ReplyDelete
  21. Ορσαλία και Ειρήνη μου μπορώ να σας βεβαιώσω ότι δεν είναι καθόλου μπελαλίδικο. Είναι το πιο εύκολο φαγητό που μπορείς να μαγειρέψεις σε τραπέζι και να μην ασχοληθείς καθόλου. Βάζεις όλα τα κρέατα μαζί, τα τυλίγεις στη λαδόκολα και τα ξεχνάς στο φούρνο. Δεν χρειάζεται ούτε καν να το ελέγξεις. Φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε.
    Κύριε Κώστα Ματζίρη μάλλον με μπέρδεψες. Δεν είμαι εγώ η Μαριώ (το έταιρο ήμισυ της Έλενας). Εγώ είμαι φίλη τους που απλά έχω το ίδιο σπάνιο και πρωτότυπο όνομα με το Μαράκι μας.

    ReplyDelete
  22. αυτό το όνομα κάτι μου θυμιζει, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ τι ακριβώς!
    τοποθεσία ειναι, παιχνίδι χαρτιών ειναι.. ούτε που θυμαμαι η αφηρημένη :))

    καλη βδομάδα
    και πολλά φιλιά :))

    ReplyDelete
  23. Πραγματικά είναι υπέροχο. Εγώ δεν το βάζω καθόλου σε λαδόκολλα παρά κατευθείαν στην γάστρα την οποία φροντίζω να μην ανοίξω καθόλου.Επίσης δεν βάζω καθόλου λιπαρή ουσία και τα κρέατα ψήνονται στο ίδιο τους το λίπος...Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψεις την νοστιμιά!!!

    ReplyDelete
  24. Είναι καταπληκτικό....φαγάκι και εντυπωσιακό θα έλεγα.
    Το έφτιαχνε η πεθερούλα μου ακριβώς έτσι και μάλιστα πολύ συχνά.Τις περισσότερες φορές,έβαζε πιπεριές πράσινες,γιατί τις λάτρευε ο πεθερός μου.
    Πάντως είτε έτσι ,είτε αλλιώς εκείνο το έντονο που θυμάμαι ήταν το λουκουμάκι.
    Λουκούμι γινόταν.....πάντα!
    Καλό σας βραδάκι!
    Λία...

    ReplyDelete
  25. ΠΩ ΠΩ!!ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΟ ΣΤΗΝ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ.ΔΕΝ ΕΧΩ ΦΑΕΙ.ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΣΑ.ΝΙΑΜ ΝΙΑΜ.

    ReplyDelete
  26. Νοστιμότατο φαίνεται! Η αποθέωση του κρεατικού! Συγχαρητήρια!

    ReplyDelete
  27. Νοστιμοτατο φαγακι, οταν το φτιαχνω μονο τη λαδοκολλα που δεν τρωνε ;)

    ReplyDelete
  28. Μαιρούλα μου για αλλη μια φορά σου δίνω συγχαρητήρια γιαυτο το φαγητό σου!! όπως το ξέρεις ήδη, μ'εχει βγάλει απο το αδιέξοδο πολλές φορές, είναι μια υπέροχη λύση και όλοι το λατρεύουν.

    Η παρουσίασή σου, όλα τα λεφτά !!!!!!!

    Μπράβο !!!!!

    ReplyDelete
  29. Μαίρη, πάντα μας βάζεις σε πειρασμό. Αυτό το φαγητό το έχω βάλει στο μάτι εδώ και πολύ καιρό αλλά όλο και κάτι συμβαίνει και το μεταθέτω στο μέλλον. Πού θα μου πάει όμως;

    ReplyDelete
  30. I've only seen the Gioulbasi with lamb alone but this works for me as well!

    The leftovers would also make a nice gyro.

    ReplyDelete
  31. kalispera apla exo mia erotisi...tin ladokolla tin brexete me nero i etsi opos eine stegni beni mesa stin gastra??me berdepse o xasapis!

    ReplyDelete
  32. Συγνώμη που άργησα να σου απαντήσω desi22.
    Όχι δεν την βρέχουμε τη λαδόκολα, ούτε το χαρτί ψησίματος.

    ReplyDelete