Tuesday, 19 May 2009

Κοτόπουλο με χυλοπιτάκι στη γάστρα

Πεντανόστιμο φαγάκι, αγαπημένο σε πολλούς.
Το κοτόπουλο πριν το ψήσω, το "γεμίζω" κάτω από την πέτσα του με τυρί και σκορδάκι, που του πάει πολύ.
Μην παραλείψετε την φέτα στο τέλος, δίνει στο φαγητό αυτό ιδιαίτερη νοστιμιά.
Τι χρειαζόμαστε:
6 μερίδες κοτόπουλο (με την πέτσα του)
100 γρ. γραβιέρα
3-4 σκελίδες σκόρδο
5-6 ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες
1 πράσινη πιπεριά
2 κρεμμύδια ξερά
2 κουταλάκια ρίγανη
1 κοφτό κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1 κουταλάκι δυόσμο ξερό
1 κουταλάκι μουστάρδα σκόνη
3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. κόκκινο γλυκό κρασί
αλάτι
500 γρ. χυλοπιτάκι
100-150 γρ. φέτα
Πως το φτιάχνουμε:
Κόβουμε την γραβιέρα σε μπαστουνάκια και το σκόρδο σε φετάκια.
Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τις μερίδες του κρέατος.
Ανασηκώνουμε από το πλάι την πέτσα από το κοτόπουλο σχηματίζοντας έτσι μία τσέπη στην οποία βάζουμε την γραβιέρα και το σκόρδο.
Βάζουμε το κοτόπουλο μέσα στη γάστρα.
Χτυπάμε στο μπλέντερ τις ντομάτες, πιπεριά, κρεμμύδια, αρωματικά, ελαιόλαδο, κρασί και αλάτι. Γίνεται έτσι μια πολύ νόστιμη κόκκινη σάλτσα με την οποία περιχύνουμε τις μερίδες του κοτόπουλο μέσα στη γάστρα. Προσθέτουμε και 1 κούπα νερό, κλείνουμε την γάστρα και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί, μέχρι να είναι έτοιμο το κοτόπουλο.
Ανοίγουμε την γάστρα και αφήνουμε το κοτόπουλο να ροδίσει. Αν ο φούρνος μας έχει γκριλ, τόσο το καλύτερο.
Όταν ροδίσει το κρέας, το βγάζουμε από την γάστρα και το κρατάμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στη γάστρα το χυλοπιτάκι, 2-3 κούπες νερό και αν θέλουμε 2 κουταλιές βούτυρο. Πιθανόν να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ακόμα κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.
Όταν είναι έτοιμο και το χυλοπιτάκι, πασπαλίζουμε με τριμμένη φέτα, ανακατεύουμε ελαφρά και τοποθετούμε στη γάστρα και το κοτόπουλο.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

54 comments:

  1. Πρωί πρωί και να βλέπεις ένα από τα ωραιότερα και αγαπημένα φαγητά σου είναι ότι καλύτερο.
    Τέλειο Έλενα μου έφτιαξες και εσύ την μέρα μου.

    ReplyDelete
  2. Κατερίνα Κ.19 May 2009 at 10:03

    Tο κόλπο με το γέμισμα κάτω από την πέτσα με τυρί και σκορδάκι, πολύ μου άρεσε!
    Θα το εφαρμόσω την επόμενη φορά που θα κάνω κοτόπουλο ψητό!

    ReplyDelete
  3. Πολύ ωραίο φαγητό Ελενα.
    Η μητέρα μου το ξεκινάει στην κατσαρόλα και το συνεχίζει στην γάστρα. Εγώ το έχω συνηθίσει σαν κι εσένα, απ' ευθείας στην γάστρα.
    Εχθές επίσης έφτιαξα την κρεμμυδόπιτά σου.
    Θα σου πω μόνο, ότι ελάχιστα κομμάτια έχουν σωθεί για σήμερα. Την εξαφανίσαμε, μας άρεσε πάρα πολύ!!

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα Λίνα μου:)
    Kαι δικό σου αγαπημένο?
    Ενα φαγάκι που νομίζω αρέσει σχεδόν σε όλους!
    Φιλιά!!

    ReplyDelete
  5. Κατερινάκι και σκέτο ψητό κοτόπουλο αν το γεμίσεις κάτω από την πέτσα, δίνει άλλη νοστιμιά!!
    Αν δεν το κάνεις με χυλοπίτες, εκτός από τυρί και σκορδάκι, βάλε και φέτες λεμονιού και θα με θυμηθείς!

    ReplyDelete
  6. Ioυλία μου και η δικιά μου μητέρα στην κατσαρόλα ξεκινούσε το κοτόπουλο και το μετέφερε στην γάστρα για να αποτελειώσει το μαγείρεμα. Εγώ το έχω συνηθίσει απ' ευθείας στην γάστρα, όπως εσύ.
    Χαίρομαι πολύ που ευχαριστηθήκατε την κρεμμυδόπιτα, καλοφάγωτη!!
    Φιλιά!!

    ReplyDelete
  7. Ελενάκι μου, όπως λέει και το Κατερινάκι το κόλπο με την πέτσα είναι πολύ έξυπνο και πολύ πρακτικό. Μοσχοβόλισε το μπλοκ και τα περίχωρα με τις μυρωδιές σου !!!
    Χρυσοχέρα μου εσύ !!!!

    ReplyDelete
  8. Ελενάκι μου, σου έστειλα και μέιλ χθες, δεν ξέρω αν το πήρες! Στείλε μου στο mtzirita@yahoo.com να δω μήπως δεν το έχω σωστά το δικό σου. Φιλιά πολλά και καλημέρα. Και βέβαια, γειά στα χέρια σου γι αλλη μια φορά!

    ReplyDelete
  9. πολύ νόστιμο το φάγακι σας σημέρα κοριτσια
    μυρίζει μανούλα
    Καλημέρα

    ReplyDelete
  10. Ελενάκι τι λαχταριστό που φαίνεται. Τέλειο το κολπάκι σου με την πετσούλα!

    ReplyDelete
  11. Καλημέρα Λενιώ! Υπέροχη ιδέα μου έδωσες για μεθαύριο που έρχεται ο γιος μου!!!
    Πέρνα να πάρεις το γλυκάκι σου :)
    Φιλιά

    ReplyDelete
  12. Έλενα,νόστιμο το φαγητό σήμερα!Το χυλοπιτάκι,οι χυλοπίτες τι γλυκές που γίνονται με κοτόπουλο ή κρέας!
    Ελενάκι,μια ένσταση μόνο έχω:δε βάζω ποτέ την πέτσα,ούτε κι από το χωριάτικο-το τι ακούω βέβαια δε λέγεται,αλλά δε μ΄αρέσει καθόλου μέσα στο φαγητό.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  13. eleni μαζί σου....και εγώ δεν την μπορώ καθόλου, άσε που στα μη χωριάτικά τη συχαίνομαι κιόλας....
    Επίσης μία παρατήρηση:Το γεγονός ότι η μανούλες σας το ξεκινούσαν με κατσαρόλα είναι γιατί παλαιότερα τα κοτόπουλα ήταν ή χωριάτικα ή πιο σκληρά οπότε μόνο με γάστρα δεν έκανες δουλειά...και εγώ όταν έχω όχι ορνιθοτροφείου του ρίχνω μία βουτιά στην κατσαρόλα...
    Παρόλα αυτά το φαγητό αυτό είναι τέλειο και μου άρεσε το κόλπο με το μπλέντερ για τη σάλτσα...θα δοκιμαστεί

    ReplyDelete
  14. Τι κρίμα που δεν μπορώ να τσιμπήσω με ένα πιρούνι το σημερινό σας υπέροχο φαγάκι.
    Η τεχνολογία είναι πολύ πίσω τελικά.
    sgr

    ReplyDelete
  15. Μαράκι μου καλώς όρισες!! Ελα και μας έλειψες τόσες μέρες!!
    Αισθανόμουνα ... μισή δηλαδή!
    Φιλάκια:)

    ReplyDelete
  16. Mαράκι μου (Τζιριτάκι) τώρα το είδα το μέιλ σου, καλά που μου το είπες, γιατί δεν είχα ανοίξει την Οtenet εχθες καθόλου.
    Θα σου στείλω μέιλ το απογευματάκι, μόλις ξελασκάρω λίγο από διαβάσματα και λοιπά και λοιπά!
    Φιλάκια:)

    ReplyDelete
  17. Βικάκι μου μαμαδίστικο το φαγητάκι μας σήμερα, με δικές μου ... ζουζουνιές;-)
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  18. Ρενάκι μου σε ευχαριστώ πολύ,έλα να φάμε:))
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  19. Γιώργη μου με το καλό να δεχθείς τον γιόκα σου!!!
    Γλυκό άκουσα και έρχομαι τρεχάτη:)

    ReplyDelete
  20. Elenaki την πέτσα δεν την θέλω ούτε κι εγώ και σχεδόν πάντα ζητάω να μου την αφαιρέσουν, όταν κάνω το κοτόπουλο στην κατσαρόλα.
    Εκτός από όταν το κάνω Μιλανέζα, για να πάρει νοστιμιά το φαγητό, και μετά την αφαιρώ.
    Ομως στο ψητό κοτοπουλάκι που φίνεται ξεροψημένη και τραγανή, την αφήνω.
    Δεν έχω ιδέα τι λένε για την πέτσα, σίγουρα κάτι παραπάνω θα ξέρεις φαντάζομαι.
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  21. Αμαλία έχεις δίκιο, καμιά σχέση τα κοτόπουλα παλιά με τα σημερινά.
    Ειδικά αυτά που αγοράζουμε εμείς στις πόλεις, που δεν έχουμε την τύχη να βρούμε "χωριάτικα".
    Η σάλτσα στο μπλέντερ είναι το κάτι άλλο, πάρα πολύ νόστιμη και δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά στο φαγητό.
    Κίσις (που λέμε στην πατρίδα μου;-)

    ReplyDelete
  22. Λιζάκι μου άστα, δράμα μεγάλο χα χα χα!!
    Φιλάκια πολλά!!

    ReplyDelete
  23. Έλενα,όλο το λίπος βρίσκεται στην πέτσα.Όταν λένε υγιεινό το κοτόπουλο εννοούν χωρίς πέτσα.Τι να σου πω,γενικά δε μ΄αρέσει καθόλου το λίπος από τα κρέατα,σε αντίθεση με τον άντρα και τις κόρες.Γκρινιάζουν,μόλις τα βλέπουν καθαρισμένα και να φανταστείς το πρόβλημα με τη χοληστερόλη δεν το έχω εγώ.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  24. Και αν ειναι και κοκορας απο τα μερη σας, ακομα καλυτερα.

    :)

    ReplyDelete
  25. Μύρισε το κοτοπουλάκι σου Έλενα, κι έχω μια πείναααα.
    Φλκ.

    ReplyDelete
  26. Ahhh, this is greek comfort at it's best...will I get to taste this in the summer?

    ReplyDelete
  27. Μμμμμμμ!!!
    Μέχρι εδώ μοσχοβόλισε!!!
    ότι έχει κοτοπουλάκι μ΄αρέσει πολύ!!!
    Ελενάκι η συνταγή σου μου φαίνεται μούρλια!!!
    Αυτά τα κολπα που κάνεις με τις πετσούλες που σηκώνεις και τις παραγεμίζεις με καλούδια, πολύ με τρελαίνουν!!!
    Και ύστερα μου λες τεμπέλα!!! Ποια εσύ; Οι εμπνεύσεις σου δεν έχουν τελειωμό!!!!
    φιλάκια πολλά!!!
    Καλό απόγευμα!:)

    ReplyDelete
  28. σιγουρα θα ειναι νοστιμο. αφου εχει και ζυμαρικο που μαρεσει. και ειναι τετοια η ωρα που το ειδα, που μου τρεχουν τα σαλια. δεν εχω φαει και τπτ ολη μερα, λογω δουλειας και καταλαβαινεις. εφτασε η μυρωδια του στην μυτη μου και η νοστιμια του στο στομα μου. αυριο θα το μαγειρεψω. ωραια ιδεα μουδωσες. ευχαριστω.
    καλο σου απογευμα.

    ReplyDelete
  29. πολύ νόστιμο το φαγάκι σου σήμερα, και μου τέλειωσαν οι σπιτικές χυλοπίτες, καιρός να πιάσω τον πλάστη, πω, πω!!! αν και μόλις έφαγα ζυμαρικό, ζήλεψα το φαγάκι σου η λιξούρο....

    ReplyDelete
  30. Τι να προσθέσω για ένα τέτοιο φαγάκι? Λαχταριστό και υπέροχο...κι εγώ στη γάστρα κατευθείαν το φτιάχνω με κόκορα και γίνεται ανάρπαστο!

    ReplyDelete
  31. Τι να προσθέσω για ένα τέτοιο φαγάκι? Λαχταριστό και υπέροχο...κι εγώ στη γάστρα κατευθείαν το φτιάχνω με κόκορα και γίνεται ανάρπαστο!

    ReplyDelete
  32. MYΡΙΣΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑΚΙ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΩ.ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΘΑ ΕΡΧΟΜΑΙ ΑΠ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΣΟΥ ΦΑΓΗΤΑ.ΥΠΕΡΟΧΟ!!ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

    ReplyDelete
  33. πεινάωωωωωω!
    και προσπαθώ να το ξεχάσω και νάσου το κοτοπουλάκι!
    καλό βράδυ, έλενά μου!

    ReplyDelete
  34. Eλενα, ψηφίζω κοτόπουλο με τα χίλια :)))

    (το πηρες το μέιλ μου προχθές; ή χτες ήταν; τα 'χασα η αφηρημενη :))

    ReplyDelete
  35. Με τη μοσχοβολιά του μας υποδεχόταν η γιαγιάκα μου στην πόρτα στο χωριό κάθε Σάββατο μεσημέρι...
    Μέχρι σήμερα είναι το αγαπημένο μου!

    ReplyDelete
  36. Αυτά τα μικρά χυλοπιτάκια στην Πάτρα τα λέγαμε τουτουμάκια! Χαχα! Νόστιμο φαγάκι!

    ReplyDelete
  37. Νόστιμο και αγαπημένο φαγητό! Βλέπω ότι βάζεις διάφορα μυρωδικά, εγώ να σου πω το κάνω μόνο με κρεμμύδια, ρίγανη και σκόρδο. Θα δοκιμαστεί συντόμως!

    ReplyDelete
  38. Ελενάκι δεν κατάλαβα ότι μιλούσες για το λίπος. Ετσι όπως είπες "το τι ακούω", δεν κατάλαβα ότι εννοούσες τους δικούς σου χα χα χα!
    Νόμιζα ότι εννοούσες το τι έχεις ακούσει ότι μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση της πέτσας. Μα είπα κι εγώ, τι στο καλό μπορεί να προκαλέσει??
    (είπαμε, είμαι και ξανθιά!!)
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  39. Αντώνη μου είχες αγοράσει τότε κόκορα, θυμάμαι καλά??
    Καλός ήταν??
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  40. Ζαμπάκι μου, έλα να σου κάνω το τραπέζι!!
    Κίσις!!!

    ReplyDelete
  41. Peter.... but of course!!!!
    Και όχι μόνο αυτό εννοείται!!

    ReplyDelete
  42. Marian μου από κόλπα άλλο τίποτα!! Οσα θέλεις χα χα χα!!
    Αλλο τα κόλπα, άλλο η τεμπελιά όμως!!
    Πολλά φιλάκια:)

    ReplyDelete
  43. Γεια σου Εφη μου!!
    Ολη μέρα δουλίτσα?? Καλή ξεκούραση εύχομαι!
    Και καλή επιτυχία αν το φτιάξεις!
    Φιλιά:)

    ReplyDelete
  44. Γαστεροπλήξ, πιάσε τον πλάστη και στείλε και καμιά σπιτική χυλοπίτα κατά δω, που μόνο "ετοιματζίδικες" διαθέτουμε!!
    Ακόμα θυμάμαι τις χυλοπίτες που έφτιαχνε η γιαγιούλα μου στο χωριό, τόσο νόστιμες νομίζω δεν έχω ξαναφάει.
    Αλλο πράγμα οι σπιτικές χυλοπίτες πάντως!!!

    ReplyDelete
  45. Βetty μου με κόκορα ακόμα καλύτερο!! Είναι να μην γίνει ανάρπαστο??
    Φιλιά!!

    ReplyDelete
  46. Σκρουτζάκo μου να έρχεσαι, να έρχεσαι!!
    Θα σου έχω φυλαγμένη την μεριδούλα σου:)

    ReplyDelete
  47. Kαλό βράδυ anepidotoula μου:))

    ReplyDelete
  48. Μαριλενάκι μου το πήρα, το πήρα, σου απάντησα κιόλας!!
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  49. Βανούλα μου κι εμένα αυτό το φαγάκι την γιαγιούλα μου μου θυμίζει!! Αναμνήσεις γεμάτες νοστιμιά!!
    Φιλιά:)

    ReplyDelete
  50. Κικίτσα
    I like toutoumakia:)))
    Καλά, πολύ μου άρεσε αυτή η λέξη χα χα χα!

    ReplyDelete
  51. Βig mama, γενικά χρησιμοποιώ αρκετά μυρωδικά στα φαγητά μου, την Αρτα και τα Γιάννενα που λέει και η φίλη μου η Ζαμπία χα χα χα!
    Καλό βράδυ:)

    ReplyDelete
  52. Eλενα να εισαι σιγουρη οτι η ορεξη μας παντα βρισκεται στην κορυφη.
    Καλημερα και απο εμενα.

    ReplyDelete
  53. Μονο καλος;

    Καλημερα!
    :)

    ReplyDelete
  54. Κική τουτουμάκια τα λέμε και στην Αιτωλοακαρνανία :Ρ

    ReplyDelete