
Αφού μάζεψα διάφορες συνταγές, τις συνδύασα (αν και πάνω κάτω όλες παρόμοιες είναι), κατάφερα να συγκεντρώσω και τα υλικά και το ….αποτόλμησα.
Το αποτέλεσμα με ενθουσίασε. Είχα επιτέλους σπιτικό παγωτό καϊμάκι. Νόστιμο και μαστιχωτό όπως το ήθελα. Και το μοιράζομαι μαζί σας.
Τα υλικά μας
3 κούπες καϊμάκι ή κρέμα γάλακτος με όλα τα λιπαρά της
3 κούπες γάλα πλήρες
1 κούπα ζάχαρη
3 κοφτά κουταλάκια σαλέπι
1 κοφτό κουταλάκι κρυστάλλους μαστίχας.
Πως το φτιάχνουμε
Χτυπάμε στο μπλέντερ (ή σε γουδί) την μισή ζάχαρη με την μαστίχα, να γίνουν σκόνη.
Διαλύουμε το σαλέπι σε μισή κούπα γάλα.
Στη συνέχεια βάζουμε σε κατσαρόλα το υπόλοιπο γάλα και το ζεσταίνουμε. Όταν το γάλα γίνει χλιαρό, προσθέτουμε το σαλέπι διαλυμένο στο γάλα και την μαστίχα με την ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά.. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το καϊμάκι (ή την κρέμα γάλακτος αν δεν βρούμε καϊμάκι).
Από την ώρα αυτή ξεκινάμε να ανακατεύουμε την κρέμα, αφού χαμηλώσουμε λίγο την φωτιά. Μου πήρε 20-25 λεπτά να ανακατεύω με χάρη το περιεχόμενο της κατσαρόλας, για να μην μου σβολιάσει η κρέμα και για να πήξει λίγο επίσης. Δείτε το σαν μια καλή άσκηση γυμναστικής ή σαν ευκαιρία να τα πείτε στο τηλέφωνο με την κολλητή σας, όση ώρα ανακατεύετε την κρέμα. Σε κάθε περίπτωση ….think positive.
Αφού τελειώσουμε με το ανακάτεμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, και αφήνουμε το περιεχόμενο να κρυώσει λίγο. Όποιος διαθέτει παγωτομηχανή, ακολουθεί την γνωστή διαδικασία. Όσοι δεν έχουμε, αφού αδειάσουμε την κρέμα σε μπολ, την τοποθετούμε στην κατάψυξη. Κάθε μία ώρα βγάζουμε το παγωτό και το χτυπάμε με μίξερ χειρός ή στο μπλέντερ. Μετά από 2 χτυπήματα είναι έτοιμο.
Σερβίρουμε το παγωτό ως γνωστόν με σιρόπι βύσσινο, ή γλυκό του κουταλιού βύσσινο ή κεράσι και ψιλοκομμένα καβουρδισμένα αμυγδαλάκια.
Τώρα, όσον αφορά τα υλικά, σε γνωστό μεγάλο Σ/Μ ανακάλυψα σαλέπι σε φακελάκια. Το κάθε κουτί περιέχει 4 φακελάκια με σκόνη σαλέπι. Αυτό για όσους δυσκολεύονται να κατέβουν στο Κέντρο να αγοράσουν σαλέπι από τα μαγαζάκια που πουλάνε μπαχαρικά περίεργα.
Το καϊμάκι επίσης υπερτερεί της κρέμας γάλακτος, αν και δεν χάθηκε ο κόσμος αν δεν βρείτε. Υπάρχουν κάποια ζαχαροπλαστεία που πουλάνε καϊμάκι, κυρίως αυτά που φτιάχνουν τούρκικα γλυκά.
Καλή επιτυχία!
Ελενα καλημέρα!Πάλι με λιχουδιές ξεκινάει η μέρα.Τρελαίνομαι για παγωτό Σικάγο!Δεν ξέρω αν έχεις γράψει τη συνταγή του. Να είσαι καλά,φιλιά!
ReplyDeleteI'm sure this is much better than the kaimaki you buy. I used to have an ice cream maker but I had to give it away. It was seriously damaging my waistline!
ReplyDeleteΓιατί παιδί μου καϊμάκι? Τι έχω κάνει σ αυτή τη ζωή;
ReplyDeleteΑ πα πα πα
Πειραζει που σε παγωτό λατρεύω μόνο μα μόνο μα μόνο τη μοναδική απλή γεύση της βανίλιας;
ΘΕΛΩ ΒΑΝΙΛΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
Λενιώ μου καλημέρα!! ΤΟ αγαπημένο μου!!!! Έχω τρέλα με όλα τα "μαστιχοτά".
ReplyDeleteΠέρα από το μισάωρο της κοινωνικής κριτικής, μια χαρά τη βρίσκω τη διαδικασία.
Φιλιά πολλά
Πρωί πρωί τα σαγόνια στα πατώματα Ελενίτσα μας. Χάθηκε ένα σκετο μπισκοτάκι για το καφεδάκι μου? Πως θα πάω τώρα εγώ στο Ναύπλιο που σε όλη τη διαδρομή θα με στοιχιώνει εκείνο το κερασάκι στην κορυφή? Εξαιρετικό το παγωτάκι κι επειδή το έφτιαξα σχετικά πρόσφατα έχω να σας πω οτι καμμία σχέση δεν έχει με το καϊμάκι του εμπορίου.
ReplyDeleteΈλενα μου πάλι τυχερή είσαι ως προς τη μερίδα μου.. όλο και κάποιος εθελοντής θα βρεθεί να την καπαρώσει!!!πάντως το παγωτάκι σου δείχνει να είναι σαν μια θεϊκή απόλαυση.
ReplyDeleteΠΟλλά φιλιά
Αμαλί
Προχτές έφτιαξα! Μιαμ!
ReplyDeleteΑχ βρε Ελενα, και τι δεν θα δινα για λίγο από το μαστιχωτό καϊμάκι σου!!
ReplyDeleteΤο αγαπημένο παγωτό του συζύγου, αν είναι και σπιτικό, δεν σου λέω τίποτα!
Λες να του κάνω έκπληξη με σπιτικό καϊμάκι??
Από τα αγαπημένα μου παγωτά! Να θυμηθώ να το φτιάξω όταν θα είμαι στην Αθήνα! Ελενα μου, ωραιότατο!
ReplyDeleteκι εγώ ψηφίζω καϊμάκι, όταν γράφεις 3 κούπες καϊμάκι προφανώς εννοείς βουβαλίσιο γάλα, διότι μόνο με βουβαλίσιο γίνεται το αυθεντικό!!!
ReplyDeleteτέλειο παγωτάκι, ο αδελφός του γαμπρού μου φτιάχνει το πιο τέλειο καϊμάκι που έχω φάει ποτέ, διότι δούλεψε κοντά σε ένα Κωνσταντινοπολίτη τεχνίτη και του έμαθε πολλά μυστικά...
βάλε μια διπλή μερίδα με μπόλικο βύσσινο!!!!!!!!!
Po pO, apo ta ta pio agapimena pagota...da exeis ligo otan ertho?
ReplyDeleteΣταυρούλα μου δεν την έχω γράψει ακόμα, θα την βάλω κι αυτήν κάποια στιγμή και θα στην αφιερώσω αφού σου αρέσει τόσο πολύ!!
ReplyDeleteΕίπαμε, από παγωτάκια άλλο τίποτα!!
Φιλιά!
Cupcakes gr.
ReplyDeleteΣίγουρα είναι καλύτερο το σπιτικό παγωτάκι από το αγοραστό.
Εγώ δεν έχω παγωτομηχανή, κάθε χρόνο λέω ότι θα αγοράσω μία και όλο το αναβάλω. Πάντως και χωρίς παγωτομηχανή, μια χαρά μου γίνονται τα παγωτάκια τόσα χρόνια.
Καλό σου απόγευμα:))
Mαράκι μου έχω βάλει συνταγή για παγωτό βανίλια και πολύ καλή μάλιστα!!
ReplyDeleteΟσες φίλες το έφτιαξαν, είχαν να πουν τα καλύτερα, είναι από τα ωραιότερά μου παγωτά, δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς!!
Φιλιά!!
Γιατί καλή μου γυναίκα...γιατί Έλενα μου το κάνεις αυτό,δηλ.όσα κιλά έχασα να τα βάλω...;ε!βεβαια είναι δυνατον να φτιάχνεις καΪμάκι παγωτό και είναι απο τα αγαπημένα μου,κι όχι μόνο δηλ.σε παγωτό...και να μην δοκιμάσω,,χαχα!!ουφ,ούφ ούφ!!και απο πάνω συρόπι απο συκο γλυκό που έφτιαξα....μιάμιάμ!σκέτο κόλαση!!φιλάκια πολλά!
ReplyDeleteΓιώργο μου έτσι λέει και ο καλός μου, ότι είναι ΤΟ παγωτό!!!
ReplyDeleteΗ κοινωνική κριτική χρειάζεται κι αυτή, συνήθως με κάποιον μιλάω στο τηλέφωνο αυτό το μισάωρο χα χα χα!
Φιλάκια, καλό σου απόγευμα:))
Λίλα μου πας Ναύπλιο??
ReplyDeleteΚαλό ταξίδι!!
Συμφωνώ κι εγώ μαζί σου, πολύ καλύτερο το σπιτικό από το αγοραστό καϊμάκι!!
Φιλιά!!
Αμαλίτσα, μην μου πεις βρε σκασμένο ότι δεν τρως ούτε παγωτό καϊμάκι!!!!
ReplyDeleteΜα τι θα σε ταίσουμε εσένα, μόνο ψαρομεζεδάκια??
Θα δώσω την μερίδα σου στον Γιώργο, που το εκτιμάει;-)
Φιλιάαααα!!!
Κικίτσα το έφτιαξες??
ReplyDeleteΒρήκες σαλέπι στη Ζάκυνθο?? Φαντάζομαι μάλλον από Αθήνα θα το έφερες, ε??
Καλοφάγωτο:)
Ιουλίτσα μου λέω.... λέω!!
ReplyDeleteΑν είναι το αγαπημένο του αντρούλη σου, να του το φτιάξεις ... θα σε λατρέψει;-)
Φιλιά!!
Αγγελικούλα μου, φαντάζομαι ότι εκεί θα είναι δύσκολο να βρεις τα υλικά! Δοκίμασέ το στην Αθήνα, γίνεται πολύ καλό και μαστιχωτό!!
ReplyDeleteΦιλάκια!!
Delicious goodness I can't read. SIGH!! Is this Greek? It's YUM!!
ReplyDeleteΓαστεροπλήξ μου, ναι, αυτό ακριβώς εννοώ.
ReplyDeleteΜέχρι στιγμής δεν έχω καταφέρει να βρω και το φτιάχνω με κρέμα γάλακτος, που και μ' αυτήν μια χαρά παγωτό γίνεται!
Βάζω σπέσιαλ μερίδα, κόπιασε:))
Peter έλα εσύ με το καλό και θα έχω απ' όλα:))
ReplyDeleteMαριαννάκι έφτιαξες σύκο γλυκό????
ReplyDeleteΑαααααααα!! Ανταλάσσω δυο συκαλάκια με 3 σπέσιαλ μερίδες παγωτό καϊμάκι;-)
Φιλιάαααα!!!
Deeba @Passionate About Baking
ReplyDeletewelcome:))
I am afraid these are all Greek for you, but please be my guest!!
Αμάν Ελενίτσα τι μου κάνεις... έτσι και το δει ο καλός μου δεν τη γλυτώνω! είναι το αγαπημένο του και αν είναι και σπιτικό δεν το συζητώ, δεν μας φτάνει διπλή δόση!
ReplyDeleteΗ δε φωτό όλα τα λεφτά, νομίζω ότι θα απλώσω το κουταλάκι και θα το γευτώ!!! Φιλιά
Α δεν το πρόσεξα
ReplyDeleteπαω να ελεγξω και κατοπιν να δημιουργήσω!!!
Yparxei...esto,kati ligo,Elena mou?molis twra mphka!kai....trexoun ta salia mou!!!tha prepei otan elthw Ellada na parw ylika mazi mou!!!kathe fora to ksexnw!!!einai to pagwto pou latrebw!!!geia sta xeria sou kardoulina mou!!!filakia apo kardias!!!
ReplyDeleteΦιλεναδα για πάρτυ σου,όλο το βάζο με το συκαλάκι,αν και δεν ξέρω αν θα προλάβεις....μα κάτι θα γίνει..την αγάπη μου!!!καλό βράδυ νάχεις γλυκειά μου!!!
ReplyDeleteBetty μου φαίνεται οι "καλοί" μας έχουν τις ίδιες γευστικές αδυναμίες στα παγωτά, διπλή δόση κάνω πάντα από το καϊμάκι για να τον ... προλάβω τον δικό μου;-)
ReplyDeleteΚαλό βράδυ!
Φιλιά!
Μαράκι μου είμαι σίγουρη ότι θα μεγαλουργήσεις:)
ReplyDeleteΕίναι παγωτό με αυγά, μην σε πτοήσουν τα αυγά, δεν τα καταλαβαίνεις καθόλου στην γεύση, γίνεται πάρα πολύ νόστιμο!
Καλό βράδυ!
Κλειούλα μου γλυκιά, όταν έρθεις στην Ελλάδα, θα φροντίσω εγώ να σου φέρω τα υλικά, να το κάνεις με τα χεράκια σου, που ετοιμάζουν τόσες νοστιμιές!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά:))
Μαριάννα μου, ο λόγος σου με χόρτασε.... να σαι καλά!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ και σε σένα:))
να ρωτήσω κάτι...ανακατεύω 25-30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά για να πήξει ή να ομογενοποιηθεί το μίγμα; ή για να βράσει; ή τιποτα από όλα αυτά;
ReplyDeleteΗ ιδέα για σπιτικό καϊμακι παγωτό καταπληκτική
Ευχαριστώ πολύ
Elena πολλά μπράβο!!!! Όταν αποφασίσω να αρχίσω να μαγειρεύω θα σε ζαλίσω ..λίγο.. :)
ReplyDeleteAνώνυμη/ε συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά το ΣΚ η σύνδεση που είχα δεν ήταν και η καλύτερη!!
ReplyDeleteΑνακατεύεις για να πήξει ελαφρά (δεν πήζει πολύ) το μείγμα.
Είναι από τα πιο νόστιμα σπιτικά παγωτά, πραγματικά αξίζει να το φτιάξεις!
Καλή σου βδομάδα!!
Roadartist μου, αποφάσισέ το εσύ και ζάλισέ με όσο θέλεις;-)
ReplyDeleteΦιλιά!!
Ενώ διάβασα αρκετές σελίδες, όπως και αυτή εδώ, για την παρασκευή του συγκεκριμένου παγωτού. Ενώ εκτέλεσα, τις οδηγίες και με το παραπάνω. Ενώ η γεύση του είναι υπέροχη, μαζί με σιρόπι βίσσινο. Η υφή του, δεν είναι σαν αυτή που έχει το καιμάκι που παίρνουμε απέξω. Εννοώ, κρεμώδες και μαστιχωτό. Αντίθετα είναι στέρεο, με γεμάτο κρυσταλλάκια πάγου και ελαφρώς κρεμώδες. Αναρωτιέμαι, θέλει περισσότερο σαλέπι για να σφίξει ? Θέλει τελικά παγωτομηχανή, γιατί το ανακάτεμα με mixer, ή με το χέρι δεν πετυχαίνει την ίδια δουλειά?Πως μπορούμε να τελειοποιήσουμε σαν την φωτογραφία σας ? Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή! Οποιαδήποτε πρόταση δεκτή!
ReplyDeletexolidoxos
ReplyDeleteΕγώ ούτε παγωτομηχανή έχω, και το σαλέπι που έβαλα ήταν ακριβώς στην ποσότητα που δίνω.
Το καϊμάκι μου έγινε κρεμώδες και μαστιχωτό, αυτό ακριβως που βλέπεις στην φωτό.
Να σημειώσεις δε, ότι ούτε κρυσταλάκια μου έκανε, ούτε τίποτε άλλο.
Εκανες αυτην την συνταγή? Η κάποια άλλη??