Monday, 20 July 2009

Ψωμί με μπύρα

Όταν η φίλη μου η Χαρά μου είπε ότι έφτιαξε το νοστιμότερο ψωμί μόνο με ένα αλεύρι και ένα κουτάκι μπύρα, την κοίταξα δύσπιστα.
Πέρασαν μήνες μέχρι να αποφασίσω μια μέρα να το επιχειρήσω κι εγώ, σίγουρη ότι αποκλείεται το αποτέλεσμα να ήταν … ψωμί.
Το αποτέλεσμα όμως ήταν ψωμί και μάλιστα πεντανόστιμο!!!
Με 2 μόνο υλικά, χωρίς ζύμωμα και ταλαιπωρία, είχα σε ελάχιστη ώρα έτοιμο ζεστό ψωμάκι.
Από τότε το φτιάχνω πολύ συχνά, και μάλιστα κατά καιρούς το εμπλουτίζω με διάφορα υλικά, όπως το ψωμί της φωτογραφίας.
Πατέ ελιάς, κρεμμύδι, πιπεριά, ελιές, τυριά, μυρωδικά διάφορα, γλυκάνισο ή ότι άλλο σας αρέσει, μπορεί να προστεθεί σε αυτό το ψωμάκι.
Και σκέτο όμως, μόνο με τα 2 υλικά και ελάχιστο αλατάκι, είναι εξαιρετικό!!
Πάμε να δούμε πως γίνεται
Χρειαζόμαστε όπως είπαμε
500 γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
1 κουτάκι μπύρα
ελάχιστο αλατάκι
Το φτιάχνουμε
Βάζουμε το αλεύρι σε βαθύ μπολ. Προσθέτουμε την μπύρα και το αλατάκι και ανακατεύουμε το μείγμα να ενσωματωθούν τα υλικά.
Αν θέλουμε για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, προσθέτουμε 1 κουταλιά λάδι.
Ζυμώνουμε ελάχιστα, ίσα να ενωθούν καλά τα υλικά και τοποθετούμε σε καλά λαδωμένη μακρόστενη φόρμα.Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, μέχρι το ψωμάκι μας να ροδίσει (περίπου μισή ώρα θέλει στον δικό μου)
Για το ψωμάκι της φωτογραφίας ……
…… άνοιξα την ζύμη σε παραλληλόγραμμο φύλλο με έναν πλάστη.
Άπλωσα στην επιφάνεια πατέ ελιάς. Από πάνω έριξα τριμμένο κρεμμύδι και λωριδίτσες πιπεριάς.
Τύλιξα σε ρολό από την μακριά πλευρά και έψησα την φρατζολίτσα μου όπως περιγράφω παραπάνω.
Δοκιμάστε το πιο εύκολο ψωμάκι!
Θα σας ενθουσιάσει!
Καλή επιτυχία!

48 comments:

  1. Καλημέρα Έλενα! Πολύ ωραίο το ψωμί που ποτείνεις! Εύκολο νόστιμο, μια χαρά. Και πολύ ωραία η πρόταση για την γέμιση!
    Μόνο που θέλει άμεση κατανάλωση. Δεν μπορείς να το διατηρήσεις για επομένη μέρα, είναι όμως τόσο εύκολο που το ξαναφτιάχνεις....

    ReplyDelete
  2. Πολύ νόστιμο και πολύ εύκολο το ψωμάκι!!!!!Μπορούμε να το γεμίσουμε και μετά με φετούλα, τυράκι, ελίτσες.......και να φτιάξουμε ένα πελώριο σάντουιτς.

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα! Αυτό το ψωμάκι το φτιάχνω πολύ συχνά, είναι πεντανόστιμο! Διατηρείται όμως, δεν συμφωνώ ότι θέλει άμεση κατανάλωση, αν το τυλίξεις με πετσέτα, μπορεία να το κρατήσεις άνετα 3-4 μέρες. θα το δοκιμάσω σήμερα κιόλας με γέμιση!

    ReplyDelete
  4. Παρ'ότι οικογενειακώς δεν είμαστε και πολύ fans του ψωμιού, αυτό το πανεύκολο γεμιστό ψωμάκι που δεν χρειάζεται μαγιά (με την οποία δεν διατηρώ φιλικές σχέσεις) με προκαλεί να το δοκιμάσω. Μπράβο στη Χαρά για τη συνταγή που σου έδωσε μπράβο και σε εσένα που την μοιράστηκες μαζί μας.

    ReplyDelete
  5. Θα δοκιμαστεί με την πρώτη ευκαιρία Ελενα.Ευχαριστούμε!!!

    ReplyDelete
  6. Ελενα κι εγώ το χω φτιάξει!
    Πανεύκολο και πολύ νόστιμο!
    Εγώ δυο μέρες το διατηρώ μια χαρά, τρίτη δεν μας έχει περισσέψει για να σας πω πόσο διατηρείται.

    ReplyDelete
  7. Έλενα,πολύ ωραίο ψωμάκι!Τέλειο για μένα,που δεν μπορώ να ζυμώνω και το ψωμάκι το φτιάχνει ο αρτοπαρασκευαστής.Θα το φτιάξω σίγουρα με διάφορα σποράκια,για να φάνε και τα κορίτσια μου.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Thanks Έλενα! Έψαχνα μια εύκολη συνταγή για αντροπαρέες που βλέπουν ποδόσφαιρο και πίνουν μπίρα!

    ReplyDelete
  9. Thanks Έλενα! Έψαχνα μια εύκολη συνταγή για αντροπαρέες που βλέπουν ποδόσφαιρο και πίνουν μπίρα!

    ReplyDelete
  10. γαστεροπλήξ20 July 2009 at 14:29

    συμφωνώ με όλες όσες έχουν φτιάξει τη συνταγή, μια χαρά διατηρείται και γεμιστό αρκεί να είναι στο ψυγείο. το βγάζουμε λίγη ώρα πριν το χρειαστούμε και είναι μια χαρά. η αλήθεια είναι ότι δεν περισσεύει εύκολα
    καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  11. μα την παναγιά τρέχω να το σάξω

    ReplyDelete
  12. xaxa!to eftiaksa!!!ti lixouda eimai!Thee mou!!!Elena mou einai aristourghma!!!gia thn gemish?me pate elias piperitses kai feta!!!edwsa kai se mia Ollandeza geitonissa..to paidi mou kai h afentia mou!kai trelathhkameeeee!!!ekana 2 fratzolakia kai exoume ligo akoma gia thn allh mera?deeen nomizw na to prolabei!!xaxaxa!!!
    filakia pswwwmeeenia!!!

    ReplyDelete
  13. Έλενα τι ωραίο και πανεύκολο που δείχνει το ψωμάκι σου, εγώ θα βάλω 2 λατρεμένα μου υλικά, φέτα και μανιτάρια!!!! (να βάλω και καμιά φέτα λεμόνι;;;;;)
    Πολλά πολλά φιλιά
    Αμαλία

    **Γειά σου ρε Κλειώ!!!! τελικά έχουν δίκιο τα κορίτσια είσαι τρέλα είσαι γλύκα!!!!Τι κρίμα που η Ολλανδία μου πέφτει μακριά...να πάρω κανα ψωμένιο φιλί τουλάχιστον;;

    ReplyDelete
  14. Καλημερα σε ολους,
    θελω να πω οτι εγω χρησιμοποιησα τα προνομια του να ειμαι φιλη της εταιρης blogger,η οποια ειχε την συνταγη απο την σημερινη υπογραφουσα και με ενθουσιασε η ιδεα και η ευκολια!Ειδικα η κορα του ψωμιου ηταν το κατι αλλο....Ειναι τελειο και σε βγαζει απο την δυσκολη θεση...Το μονο που διαπιστωσα ειναι οτι οταν δεν του προσθετεις κατι μεσα η οταν το τρως μονο του(και οχι κανοντας βουτες σε κοκκινιστο)εχει αρκετα εντονη την γευση η τη μυρωδια της μπυρας,το συζητησα και με το εταιρο ημισυ του blog (rich and famous MARIA)και για πρωτη φορα με δικαιωσε.χαχαχα.

    ΕΠΑΝΗΛΘΑ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΛΕΙΨΑ...

    Kisses
    Alma Libre

    ReplyDelete
  15. Elena, this is my first time seeing beer bread...I love it! Thankfully you can't get drunk from it.

    ReplyDelete
  16. Αγγελικούλα μου τόσο εύκολο ψωμάκι δεν νομίζω να υπάρχει άλλο!!
    Το έχω διατηρήσει στο ψυγείο μέχρι 3 μέρες, μια χαρούλα ήταν.
    Συνήθως πάντως δεν μένει τόσο, ένα φρατζολάκι είναι όλο κι όλο!
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  17. Θα το κάνω σήμερα κι όλας και θα σου πω τα νέα , φαίνεται πανεύκολο, ελπίζω να μη πικρίζει απο τη μπύρα.

    ReplyDelete
  18. Λίλα χα χα χαα!!
    Μπορείς να φτιάξεις ένα πελώωωωριο σαντουίτς ή μπορείς και να το γεμίσεις πριν το ψήσεις!
    Διαλέγεις και παίρνεις!
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  19. πολύ καλή ιδέα και προτότυπη να πώ...μπράβο σου έλενα με εντυπωσίασες όπως πάντα ...αλλά και μου άνοιξε η όρεξη.....χαχα
    σάντουϊτς γίνεται...?χαχα

    ReplyDelete
  20. για την προηγούμενη ανάρτηση είμαι έτοιμος και έχω τα τσιπουράκια ...και αρκετά μάλιστα και ρακές.....ετοιμος....χικ χικ..

    ReplyDelete
  21. Δύο υλικά??? δεν ειμαστε καλα!
    Θα το κανω αυριο κιολας και θα σου πω την γνωμη μου

    Φιλουθκια :)

    ReplyDelete
  22. Ελενάκι,το ψωμάκι είναι πανεύκολο στην παρασκευή με εξασφαλισμένη την επιτυχία!Μόλις ξεφούρνισα και δοκιμάσαμε από μια φετούλα καυτό καυτό.Πολύ μας άρεσε!Την επόμενη φορά σκέφτομαι να βάλω και τυράκι-τι λες;
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  23. Tώρα σοβαρά μιλάς;... (κοιτάω δύσπιστα) θα το δοκιμάσω αύριο κιόλας :)
    Φιλί :)

    ReplyDelete
  24. Δεεεε.... μου λες;
    για καλό την εβαλες τη συνταγή και έχουμε ζέστη τούτες τις μέρες;
    Να ψηθώ δηλαδή εγώ αύριο;
    ;-))))
    Μια ερώτηση. Δεν το αφήνεις προηγουμένως να φουσκώσει;

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ReplyDelete
  25. Amelie μου κι εγώ έτσι το διατηρώ, στο ψυγείο τυλιγμένο σε μια πετσέτα.
    Οταν είναι να το χρησιμοποιήσω το βγάζω και το βάζω για λίγο στο μικροκυμάτων και γίνεται πάλι ζεστό ζεστό.
    Συνήθως όμως δεν μένει δεύτερη μέρα, μια φρατζολίτσα είναι εξ άλλου!
    Φιιλάκια!!

    ReplyDelete
  26. Ειρηνάκι μου αν δεν βολεύεσαι την μαγιά, αυτό είναι το ιδανικό ψωμάκι για σένα!!
    Πανεύκολο και πολύ νόστιμο!!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!!

    ReplyDelete
  27. Χαρούλα, συνονόματη της φιλενάδας μου που μου έδωσε την συνταγή, δοκίμασέ το!!
    Πολλά φιλιά!!

    ReplyDelete
  28. Ιουλία μου σου διατηρείται κι εσένα?? Αν το χεισ δοκιμάσει ξέρεις πόσο απλό είναι να φίνει, έτσι??
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  29. Εlenaki μου τι κάνεις?? Πως περνάς στις διακοπές σου??
    Και με σποράκια γίνεται εξαιρετικό, ωραιότατη η ιδέα σου!!
    Φιλιά!!

    ReplyDelete
  30. Γεια σου Adaaammm!!!
    Φιλιά στο IcookGreek:)))

    ReplyDelete
  31. Γαστεροπλήξ, που να περισσέψει??
    Αν έχεις δίπλα και κανένα μεζέ με τσίπουρο, δεν μένει τίποτα!
    (είχα δεν είχα, πάλι στα τσίπουρα το έφερα χα χα χα!!)

    ReplyDelete
  32. Akrat, τρέχα, τρέχα!!!
    Καλή σου εβδομάδα!!

    ReplyDelete
  33. Κλειούλα μου το έφτιαξες κιόλας??
    Ωραίο θα σου έγινε με φέτα, πολύ χαίρομαι που το ευχαριστηθήκατε!!
    Ανταποδίδω φιλάκια ψωμένια:))

    ReplyDelete
  34. Aμαλίτσα, δεν αμφέβαλα καθόλου ότι αυτά τα υλικά θα έβαζες!!
    Οχι βρε λεμόνι χα χα χαα!!
    Σ' αυτό το ψωμάκι επιτρέπεται να ... μην βάλεις!!
    Φιλιά ψωμένια, που λέει και η Κλειώ μας!!

    ReplyDelete
  35. Αlma Libre μου, φίλη της φίλης μου, τι κάνεις??
    Το έφτιαξες το ψωμάκι τελικά??
    Εμένα λοιπόν δεν μου μυρίζει καθόλου η μπύρα, κάποια φίλη μου μου είπε ότι την "καταλάβαινε"!
    Οσες φορές το έχω φτιάξει, ακόμα και σκέτο, ούτε γεύση ούτε μυρωδιά μπύρας καταλαβαίνω.
    Η μπύρα να σημειώσω εδώ, ότι έχει μαγιά ως γνωστόν, γι αυτό φουσκώνει το ψωμάκι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  36. Amalia mou!!!sou stelnw!oxi ena.. ma, polla-polla pswmenia filakia apo kardias!
    xaxaxa!!!!

    ReplyDelete
  37. Peter, λες να μεθύσουμε με το μπυρένιο ψωμάκι??
    Χα χα χαα!!
    Καλή σου εβδομάδα!!

    ReplyDelete
  38. Αχτίδα μου, εμένα δεν μου πικρίζει καθόλου, ελπίζω να σου αρέσει!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  39. Παναγιώτη, φέρε τα τσιπουράκια, να φωνάξουμε και την Γαστεροπλήξ, και να βάλουμε εμείς ψωμάκι και μεζεδάκια!!

    ReplyDelete
  40. Μαράκι μου πες μου όταν το κάνεις!!
    Φιλούθκια:))

    ReplyDelete
  41. Elenaki το φτιαξες κιόλας?? Είσαι θηρίο!!!
    Ναι, ναι, να βάλεις!!
    Οτι θέλεις μπορείς να προσθέσεις σ' αυτό το ψωμάκι, και με τυράκι πολύ καλό γίνεται!!
    Φιλιά!!

    ReplyDelete
  42. Τζίνα μου, εγώ να δεις δυσπιστία όταν το άκουσα;-)
    Φιλιά πολλά!!

    ReplyDelete
  43. Γλαρένια μου, δεν χρειάζεται καθόλου να το αφήσεις να φουσκώσει.
    Ανακατεύεις απλά το αλεύρι με την μπύρα και ... that's all!!
    Το ψήνεις και έχεις έτοιμο ψωμάκι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  44. Χρόνια κάνω κι εγώ αυτή τη συνταγή. Είχα σκοπό μάλιστα να τη βάλω αυτές τις μέρες στο μπλογκ. Την είχα βρει στο νετ, ίσως στο παλιό χάνγκρυ. Καλό και γρήγορο!

    ReplyDelete
  45. Κούκλα μου, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για το ΨΩΜΑΚΙ σου!!!!!!
    Είσαι ΘΗΣΑΥΡΟΣ!!!!!

    Το έφτιαξα σήμερα (βασική συνταγή), όπως μας υπέδειξες και φούσκωσε μέχρι εκεί πάνω.
    Περιττό να σου πω πως έμεινα με την ψηφιακή στα χέρια....το εξαφάνισαν.

    Αλλά τώρα θα το φτιάχνω συνέχεια και με πάστα ελιάς, τυρια κλπ.

    Το εντυπωσιακό είναι πως λόγω της μπύρας μυρίζει σα χωριάτικο

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ReplyDelete
  46. Κικίτσα όπως τα λες, νόστιμο και γρήγορο ψωμάκι!!

    ReplyDelete
  47. Γλαρένια μου το έκανες??
    Μα δεν είναι πανεύκολο και πολύ νόστιμο??
    Πολύ χαίρομαι που το ευχαριστήθηκε η γλαροοικογένεια, πραγματικά η μπύρα του δίνει μιαν ιδιαίτερη μυρωδιά!
    Φιλιά!!

    ReplyDelete
  48. δοκιμαστε το με κοκκινη μπυρα, γινεται πιο αρωματικο. Εγω εβαλα και δεντρολιβανο και κοκκινο πιπερι

    ReplyDelete