Saturday, 18 July 2009

Γούνα

-Τι θα πάρετε?? με ρώτησε ο ευγενέστατος σερβιτόρος στο Πίσω Λειβάδι της Πάρου
-Τι θα μου προτείνατε?? ρώτησα επίσης ευγενέστατα (όπως πάντα) εγώ.
-Γούνα, μου απάντησε πολύ σοβαρά εκείνος
Προσπάθησα να καταλάβω μήπως με κοροϊδεύει. Βλέποντάς τον όμως να παραμένει σοβαρός, τόλμησα να ρωτήσω
-Τι ακριβώς είναι η γούνα??
Και τότε αυτός προθυμότατα μου απάντησε ότι η γούνα.....
...... είναι ψάρι λιαστό αποξηραμένο.
Τα ψάρια που χρησιμοποιούνται για γούνα, είναι συνήθως σκουμπρί, παλαμίδα ή τόνος.
Παίρνουν λοιπόν το ψάρι, το ανοίγουν στα δύο, αφαιρούν με κοφτερό μαχαίρι το κόκκαλο από την μέση, το πασπαλίζουν με αλάτι και ρίγανη και το αφήνουν 3 μέρες στον ήλιο αφού το σκεπάσουν με κάποιο δίχτυ, για να αποφύγουν ενοχλητικά έντομα.
Μετά τις 3 μέρες το ψάρι είναι έτοιμο για να ψηθεί στα κάρβουνα.
Το σερβίρουν με λίιιιγο πιπεράκι, λίγο ρίγανη, ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό
Ο ευγενέστατος σερβιτόρος μου είπε επίσης, ότι αν μετά τις 3 μέρες προσθέσεις στο ψάρι λάδι και αρκετό ξύδι και το αφήσεις άλλες 3 μέρες μέσα στο λαδόξιδο, αλλά σε σκιερό μέρος πλέον, έχεις έναν ουζομεζέ εκπληκτικά νόστιμο.
Εννοείται ότι όλοι παραγγείλαμε γούνα. Ηταν απλά ... τέλεια!Εδώ βλέπουμε φωτός από Ναξιώτικες γούνες, που μου είχε στείλει παλιότερα ο φίλος μου ο Γιάννης, να λιάζονται στον ήλιο.Και δυο φωτογραφίες από το Πίσω Λειβάδι της Πάρου!

36 comments:

  1. ΖΗΛΕΥΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ!!!ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΕΓΩΩΩΩΩΩΩΩ!!!ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΛΑ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ...ΕΠΕΙΞΑ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΔΕΝ ΘΑΡΘΕΙ Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΝΑ ΦΥΓΩ ΔΙΑΚΟΠΕΣ;ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΕΓΩ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΕΤΑΙ ΤΕΤΟΙΑ...ΑΝΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΟΥΝΑ ΠΕΡΝΑ ΝΑ ΦΑΣ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΤΟΥΡΤΙΤΣΑ,ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΣΚΗ...ΚΕΡΝΑΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΥ.....ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ!!(Υ.Γ. ΤΑ ΚΕΦ.ΕΠΕΙΔΗ ΖΕΣΤΑΙΝΟΜΑΙ,ΚΑΝΩ ΛΙΓ/ΡΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ...ΧΑΧΑΧΑ!!bayyyyyyyy!!!

    ReplyDelete
  2. Ειναι μακραν ο καλυτερος μεζες για ουζο στις Κυκλαδες.
    Νομιζω οτι γινεται και με κολιο.

    Καλημερες, καλο ΣΚ!
    :)

    ReplyDelete
  3. An kai exoun perasei polla xronia apo tote, afto to fagito to thimamai me megali xara! Itan toso nostimo! x

    ReplyDelete
  4. Και η Γούνα φαίνεται πεντανόστιμη, και οι φωτό από το Πίσω Λειβάδι της Πάρου τέλειες.Τι ωραία ακτή! Να περνάς καλά, και έτσι να κάνεις και για εμάς που δεν θα πάμε πουθενά, βάζε φωτό να βλέπουμε. Να έχεις ένα υπέροχο Σ.Κ.

    ReplyDelete
  5. Καλέ πότε ήσουνα στο νησί μου;
    Νοστιμότατη η γούνα αλλά δεν ξέρω πως προέκυψε το όνομα!
    Καλά να περνάς,πολλά φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  6. γαστεροπλήξ18 July 2009 at 13:48

    γούνες φτιάχνω κάθε Αύγουστο δε ζηλεύω, αν κι ως μεζεδάκι είναι τέλειο, καλέ πάλι στα τσίπουρα θα το ρίξουμε; ξέρεις εσύ!!!!

    τη ΘΑΛΑΣΣΑ ΖΗΛΕΥΩ!!!!!!!ΖΗΛΕΥΩ!!!!!!!ΖΗΛΕΥΩ!!!!!!!ούτε φέτος έχει θάλασσα το πρόγραμμα........κλαψ, κλάψ!!!!!!!
    υπέροχος τόπος, θυμίζει παλιές καλές εποχές όταν οργώνομαι το Αιγαίο, τώρα......κλαψ, κλάψ........

    ReplyDelete
  7. Oντως πρεπει να ναι τελειο ψάρι ετσι φτιαγμενο...
    Παρο δεν ετυχε να παω (θα παει η κορη μου φετος ) αλλα εχω παει Ναξο.
    Οτι κανεις καλο ειναι λενε :):)

    ReplyDelete
  8. Έχω φάει πολλές φορές και είναι απίστευτα νόστιμο! Το κάνουμε κι εδώ σε πολλά μέρη! Κατά την γνώμη μου το καλύτερο γίνεται με σκουμπρί και είναι από τους καλύτερους μεζέδες!
    Άπαιχτη ανάρτηση Έλενα!
    Η Πάρος πανέμορφη ε;!

    Φιλιά πολλά και να περνάς πάντα τόσο καλά!!!

    ReplyDelete
  9. Μαριάννα χα χα χααα!!
    Αυτό με τα κεφαλαία... με τελείωσε!!!
    Αστα κι εδώ πολύ ζέστη, ευτυχώς το ΣΚ είμαι δίπλα στην θάλασσα και κάτι γίνεται!
    Χρόνια σου Πολλά και καλά, και βέβαια πέρασα να κεραστώ για την γιορτήσου!
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  10. Αντώνη μου εγώ πρώτη φορά δοκίμασα και μου άρεσε πολύ!
    Λες να γίνεται και με κολιό??

    Φιλιά σε όλους σας!!

    ReplyDelete
  11. Kικίτσα το χεις δοκιμάσει κι εσύ??
    Πραγματικά αξίζει!!
    Καλό σου Σαββατοκύριακο!!

    ReplyDelete
  12. Ελευθερία μου τι εννοείς? Δεν έχει διακοπούλες φέτος??
    Εύχομαι να τα καταφέρεις έστω και για λίγες μερούλες να ξεκουραστείς.
    Οι φωτογραφίες είναι από τις περσινές μας διακοπές στην Πάρο, ένα νησί που αγαπώ πολύ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  13. Σταυρούλα μου το νησί σου είναι από τα αγαπημένα μου και το επισκέπτομαι όσο πιο συχνά μπορώ.
    Πέρισυ το καλοκαίρι ήμουν τελευταία φορά, περάσαμε τέλεια (όπως πάντα όταν είμαι στην Πάρο), φέτος δεν νομίζω να τα καταφέρω να πάω, λόγω εξετάσεων του γιόκα μου!
    Ελπίζω του χρόνου!
    Φιλιά!!

    ReplyDelete
  14. Γαστεροπλήξ στο έχω ξαναπεί, μαζί σου θα πάθω κόμπλεξ κατωτερότητας, φτιάχνεις και γούνα??
    Θα πάω να πνίξω την ντροπή μου στα τσίπουρα, έλα για παρέα, πάλι φέσι θα γίνουμε ως συνήθως:P

    Δεν έχει θαλασσίτσα φέτος??
    Ούτε λίγο?? Ελπίζω έστω λίγο να τα καταφέρετε!
    Καλό Σαββατοκύριακο!!

    ReplyDelete
  15. Μαράκι μου θα ξετρελαθεί η κορούλα με την Πάρο, από τα πιο όμορφα νησιά μας!!
    Και η Νάξος πολύ όμορφη, άλλη γοητεία έχει το κάθε νησί, διαφορετική!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  16. Ειρηνάκι με σκουμπρί το δοκιμάσαμε κι εμείς είναι η αλήθεια!
    Πάρα πολύ καλό!
    Η Πάρος πανέμορφη!!
    Φιλιά πολλά, καλό σου Σαββατοκύριακο!!

    ReplyDelete
  17. Έλενα να περνάς καλά στην πανέμορφη Πάρο και να στέλνεις φωτογραφίες! να χαίρεται το μάτι μας!

    Στην Αιτ/ακαρνανία την γούνα την λένε πετάλι! Φοβερός μεζές πράγματι!

    ReplyDelete
  18. ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.

    ReplyDelete
  19. Thanks to your post last year about Gouna, I discovered this delicious way to prepare fish...a very memorable meal.

    ReplyDelete
  20. Ψαράκια και πάλι ψαράκια!!!!
    Τελεια!!!! Διακοπές χωρίς ψαράκια δεν γίνεται!!!!
    και τα δικά σου είναι απίθανα!!!
    Ευτυχώς που είμαι διακοπές γιατί θα ζήλευα πολύ πολύ!!!!!
    φιλάκια πολλά πολλά και καλά να περνάς κοπελάρα μου!!!
    πολλά φιλάκια σε όλες σας!!!
    Να είστε καλά μου λείπετε!!!!!:)))

    ReplyDelete
  21. Γεια σου Έλενα! Χαίρομαι που περνάς όμορφα στις διακοπές σου και ομολογώ πως είσαι τυχερή γιατί δεν μπορούμε όλοι να πάμε. Όπως και να έχει είσαι κορίτσι μάλαμα και χαιρόμαστε που μοιράζεσαι μαζί μας όλες τις εμπειρίες σου. Φιλάκια πολλά και κάνε καμιά βουτιά και για μας :)

    ReplyDelete
  22. μμμμ...πολύ ωραία και φαγητό και τόπος...πέρνα όμορφα....αντε στην υγειά σου.....τα ουζάκια βρε έλενα......χαχα

    ReplyDelete
  23. Εξαιρετικό blog. Μπράβο

    ReplyDelete
  24. Elena mou na pernas panta kala!!!einai thaumasios mezes!!tha ton prospathisw!!!an brw to sabbato to katallhlo psari!!!einai kalh kai h suntagoula me to ksudi!xaxa!!!tha sas grapsw ta nea!!!alla tha prepei na brw hmeres hlioloustes pragma duskolo auto to diasthma!!prwta,enhmerwsh,peri kairou kai meta apofasizw thn agora twn psariwn!!xaxaxa!!!
    filia sthn Paro mas!!!apo kardias!!

    ReplyDelete
  25. prospathhsw!!pouffff!!!

    ReplyDelete
  26. Αγγελικούλα μέλι, στην Πάρο ήμουν πέρισυ το καλοκαίρι, φέτος Αθήνα είμαι ακόμη, δεν έχουμε φύγει για διακοπές!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  27. Σκρουτζάκο μου καλό καλοκαίρι, να περάσεις τέλεια!!!

    ReplyDelete
  28. Peter, I remember!!!
    You are right, it's super!!!

    ReplyDelete
  29. Mariaaaaannnn!!!
    Κι εσύ μας λείπεις πολύ!!!
    Ελπίζω να περνάς φανταστικά στις διακοπές σου, χαίρομαι που έστω και λίγο μπορείς να μπαίνεις και να ακούμε ότι είσαι καλά!!
    Φιλιά πολλά πολλά:))

    ReplyDelete
  30. Matrigaki μου γλυκό, δεν είμαι στην Πάρο (δυστυχώς), στην Αθήνα ψήνομαι ακόμα.
    Τα Σαββατοκύριακα μόνο φεύγω και πάω στα πάτρια, για κανένα μπανάκι!
    Φιλιά πολλά!!

    ReplyDelete
  31. Παναγιώτη, τα ουζάκια πρέπει να τα κανονίσουμε οπωσδήποτε, καλοκαίρι χωρίς ουζάκια γίνεται??
    Αντε, ούζα με σένα, τσίπουρα θέλει η Γαστεροπλήξ, ντέφι μας βλέπω να γινόμαστε εδώ μέσα:P

    ReplyDelete
  32. Fanfaronoi, καλώς όρισες, σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια!!!

    ReplyDelete
  33. Κλειουλίνα μου, για να φτιάξεις ψαράκια πρέπει να πάρεις μετεωρολογικό δελτίο, ε??? Χα χα χα!!
    Ελα Ελλαδίτσα να τα φτιάξουμε και να τα φάμε παρείτσα!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  34. Μμμμμμμμμμμμμ πόοοοοοοοοσο μου αρέσει!!!!!!!!!
    Επίσης φοβερός μεζές φτιαγμένος γούνα καπαρτίνα και όλα τα πανωφόρια είναι και η παλαμίδα, αλλά και τα μεγάλα μπαρμούνια...
    Αμάν βρε Λενιώ πάλι ξελιγώθηκα και μόλις έφαγα να φανταστείς!!!!

    πολλά φιλιά
    Αμαλία

    ReplyDelete
  35. Aμαλία η ατάκα με τα πανωφόρια έγραψε!! χα χα χαα!!!
    Πραματικά σούπερ μεζές, πολύ το ευχαριστηθήκαμε το γουναρικό!!
    Φιλιά!!

    ReplyDelete
  36. Καλησπέρα. Έψαχνα πληροφορίες για τη γούνα για δική μου ανάρτηση και έπεσα πάνω στη δική σου!
    Εννοείται ότι έβαλα Link κατευθείαν! Πολύ χρήσιμες πληροφορίες.
    Την καλησπέρα μου.

    ReplyDelete