
Όπως σας είχα υποσχεθεί, μετά το ''μάζεμα της ελιάς'' θα έβαζα ένα ποστ για το πως φτιάξαμε τις ελίτσες μας.
Μαζεύουμε τα πραγματάκια που θα χρειαστούμε:
μπολ για την φύλαξη
ξύδι
χονδρό αλάτι
ελαιόλαδο
και ξεκινάμε :
Χαράζουμε με μια μικρή και ελαφριά χαραξιά τις ελιές και στα δύο πλάγια.
Κανονικά πρέπει να είναι έτοιμες - δηλαδή να έχουν ωριμάσει - εάν δεν είναι έτοιμες, τις αφήνουμε λίγο ακόμη δοκιμάζοντας κάθε μέρα, μέχρι η γεύση τους να είναι τραγανή και ώριμη.
Μην τις αφήσετε πολλές μέρες γιατί θα μαλακώσουν και δεν θα είναι τραγανές.
Όταν είναι έτοιμες, τις σουρώνουμε και τις ξαναβάζουμε στο μπολ. Το γεμίζουμε με νερό και ρίχνουμε αλάτι χονδρό (100 γρ. αλάτι για κάθε ένα κιλό ελιές). Τις αφήνουμε για ένα 24ωρο.
Τις σουρώνουμε πάλι και τις ξαναβάζουμε στο μπολ γεμίζοντας το με ξύδι.
Για 20 κιλά ελιές, βάλαμε 8 λίτρα ξύδι.
Τις αφήνουμε για 3 ώρες στο ξύδι - εαν τις θέλουμε λιγότερο ξυδάτες τις αφήνουμε μόνο για μια ή μιάμιση ώρα στο ξύδι.
Ξανασουρώνουμε και τις ξαναβάζουμε στο μπολ. Από πάνω ρίχνουμε ελαιόλαδο, τόσο όσο να σκεπάσουμε τις ελιές.
Σε 2-3 ημέρες είναι έτοιμες για φάγωμα.

Λίγες συμβουλές :
Καθ' όλη την διάρκεια της προετοιμασίας αλλά και για την φύλαξη, χρησιμοποιούμε το ίδιο μπολ. Κάνουμε μόνο ένα ελαφρύ ξέπλυμα κάθε φορά που θα βγάζουμε τις ελιές.
Εμείς αγοράσαμε μικρούς καφέ βιδωτούς πλαστικούς κάδους των 5 κιλών.
Δεν είναι ανάγκη να πάρετε κανένα πανάκριβο ξύδι γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε μόνο για 3 ώρες. Πουλάει ο Σκλαβενίτης ξύδι σε 4 λιτρη συσκευασία, σε πολύ καλή τιμή-
Αποφασίστε να τις φτιάξετε και θα δείτε ότι είναι πολύ όμορφο να έχεις δικές σου ελίτσες στο τραπέζι, μπορεί να είναι λίγο χρονοβόρο, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει !!!
Καλό σαββατοκύριακο και καλά μαγειρέματα !!
Mαράκι, άψογη η παρουσίαση.
ReplyDeleteγια να τις φτιάξω δεν..
(γιατί δεν τρελλαίνομαι για ελίτσες, σε αντιθεση με Χρονη και Ελενη)
αλλά, το καλό να λέγεται: τέλειες τις παρουσιαζεις!
φιλάκια
πολλά :))
Μαρία μου η ανάρτησή σου με πετυχαίνει στο στάδιο του ξεπικρίσματος.Μόνο που οι δικές μου είναι οι χοντρές Αγρινίου αλλά την ίδια διαδικασία κάνουμε.Αντε καλοφάγοτες!Φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο.
ReplyDeleteοποιοι εχουν ελαιοδεντρα, ασχολουντε και με τις ελιτσες τους. εγω που δεν εχω ομως, αρκουμαι στις αγοραστες.
ReplyDeleteκαλο σ/κ να εχουμε ολοι μας.
Γειά σου ρε Μαράκι με την τέλεια παρουσίαση!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΤι λαχταριστές ελίτσες είναι αυτές?
Ξέρεις τι τρέλα έχουμε εμείς με τις ελίτσες!!!!
Πολλα φιλάκια και καλό σ/κ.
ΥΓ: μήπως θυμήθηκες να μου ανοίξεις το νερό???
Η παρουσίαση όλα τα λεφτά! Μέχρι και εγώ που δε τις πολυτρώω τις λιγουρεύτηκα.
ReplyDeleteμμμ, θαυμάσιες! τις έχεις μαρινάρει ποτέ, μετά αυτό το στάδιο, με τίποτα μπαχαρικά/μυριστικά; καμμιά ιδέα;
ReplyDeleteMaraki mou!!!!pw!pw!kale den exei kanena pentokilo!!!eeeee!!!misokilo kai gia mas tou...k s w t e r i k o u?????aman!!!megalos pirasmos!!!!filakia agaph mou polla apo kardias!!!
ReplyDeleteΠάνω στην ώρα όπως πάντα!!
ReplyDeleteΕίδα σήμερα στη λαϊκή ελιές αλλά πνίγομαι από δουλειές κι υποχρεώσεις και το άφησα για την άλλη εβδομάδα, να δούμε θα βρω;;;;
Καλό Σ/Κ
πολύ όμορφη παρουσίαση και τέλειες οι ελίτσες σου!
ReplyDeleteεγώ πάλι (ως γνωστή τεμπέλα) θα περιμένω να μου τις φτιάξει η πεθερά μου και να μου τις στείλει έτοιμες από την Κρήτη!
Μαράκι,τέλειες οι ελίτσες σου!Στο σπίτι μόνο εγώ τις τρώω και βολεύομαι μ΄αυτές που μου χαρίζουν.Να σου πω κακώς δεν πάω να μαζέψω λίγες.
ReplyDeleteΚαλό μήνα-φιλιά!
Καλά εεεεεεεεεεε.........τέλειες οι ελίτσες ....γυαλιστερές...γυαλιστερές.....delivery κάνεις;;; :)))
ReplyDeleteΤρελλαίνομαι για ελιές και δυστυχώς δεν έχω δικιές μου. Τι να προτοσκεφτώ, ελιόψωμα, σάλτσα με ελίτσες για τη μακαρονάδα μας, σκέτες.... Είσαι τυχερή Μαράκι. Άψογη η παρουσίαη !
ReplyDeleteΚαλοφάγωτες λοιπόν οι ελίτσες σας και του χρόνου με μεγαλύτερη σοδειά!
Ολοι στο σπίτι μας τις τρώμε τις ελιές. Τις πέρνουμε όμως έτοιμες γιατί σπάνια βρίσκουμε φρέσκιες.
ReplyDeleteΕίναι τόσο παραστατικές οι φωτογραφίες σου που άπλωσα το χέρι να πάρω μία!
Μαριώ μου το κλείσιμο της τριλογίας με τις ελιές ήταν το καλυτερότερο!!
ReplyDeleteΚαλά λέει η Δήμητρα, σου ρχεται να απλώσεις το χέρι να πάρεις ελίτσα!
Ελπίζω ότι δεν έχεις ξεχάσει την συμφωνία μας, που εσύ θα κάθεσαι στην γνωστή καρέκλα, εγώ θα σου κάνω αέρα και σε αντάλλαγμα θα μου δώσεις σακουλάκι με ελίτσες, ε??
Φιλάκια!
Οι ελιές σου φαίνονται προκλητικότατες...
ReplyDeleteΟ Δημήτρης τις ελιές που μάζευε προημερών τιε έβαλε με νερό σε ένα κιούπι και κάθε 4-5 μέρες τις αλλάζει νερό..δεν έχω ιδέα απο αυτά μα κι εγώ χαραχτές σαν τις δικιές σου το ήξερα.
ReplyDeleteΟμορφος και ευλογημένος καρπός η ελιά.. και μονο μια τετοια αψογη μεταχείρηση του αρμόζει...
ReplyDeleteΚαλό μηνα
Αρης
καλό σου μηνα ..πάντα νόστιμη και ωραία.....
ReplyDeleteΟυπς ! H anonymous είμαι η sgr !!!!!
ReplyDeleteΜαριλενάκι μου, έλα μαζί μου εσύ, γιατί εγω αγαπώ πολύ τις πρασινες τις τσακιστες, αυτές τις τρωνε οι υπολοιποι που θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι μαζί με τον Χρόνη και το Λενιώ σου !!!!
ReplyDeleteπολλά-πολλά Δευτεριάτικα φιλια !!!
Σταυρούλα μου καλοφάγωτες !!!!
ReplyDeleteστείλε μας και εμας ενα πιατάκι !!
και του χρόνου !!!!!!!
καλό μήνα Σταυρουλίτσα!
Εφη μου και οι αγοραστές είναι μια χαρά!! μην στεναχωριέσαι καθόλου !! γλυτώνεις και απο τον κόπο !!
ReplyDeleteκαλή βδομάδα να έχουμε!! πως πας με το χτύπημα ?? σου πέρασε ??
φιλια πολλά
Vasia B., και το νερό θυμήθηκα να σου ανοίξω και τις ελιες που έφτιαξες περυσι θυμάμαι και με τον Φώτη που τις τρώτε σαν σοκολατάκια θυμάμαι !!! χαχααχ!!!
ReplyDeleteγια να σε δω εφέτος που έχουν τα δένδρα σου ελίτσες πόσα κουπακια θα φτιάξεις !!!χιχιχι
φιλια πολλά-πολλά !!!
Big mama, σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου !!! είσαι πολύ καλή !!
ReplyDeleteφιλια πολλά
heart n soul, καρδουλιτσα γλυκειά, δεν εχω δοκιμάσει σε αυτόν τον τύπο να βάλω κάτι αλλο εκτός απο ξύδι και κατόπιν λάδι. εχω διαβάσει όμως ότι μετά απο το τελευταίο σταδιο, δηλαδή αφου ωριμασουν στο αλάτι ή ξεπικρίσουν στο νερό, να βάλεις μπαχαρικά και αρωματικά που σου αρέσουν δηλ. ρίγανη, δενδρολίβανο, θυμάρι, δάφνη, διάφορα πιπερια, μπουκοβο κλπ. και να τα διατηρήσεις στην αλμη. Δεν μπορώ όμως να σου δώσω λεπτομέριες γιατί έχω φτιάξει μόνο πρασινες τσακιστες στην αλμη με ρίγανη και αυτές που βλέπεις στην οθόνη.
ReplyDeleteεαν κανεις κάτι διαφορετικό ενημέρωσε και εμας για να ξερουμε για το μέλλον!!!
φιλια πολλά στο βροχερό βασίλειο !!!
Κλειουλα μου γλυκεια !!!! στείλε διεύθυνση και θα λάβεις 5λιτρο !!!!χιχιχιχιχιχιιχι! χαιρομαι πολύ που σε βλέπω πάλι μαζί μας.
ReplyDeleteσε φιλώ πολύ-πολύ-πολύ
ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ
ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ
Ξανθούλα μου θα προλάβεις πιστεύω, thing positive, που λένε και στο χωριό μας !!!!!!!!!!! χιχιχιχιχ!!!
ReplyDeleteκαι θα βρεις και θα σου γίνουν λαχταριστές - λαχταριστές !!!
καλό μήνα να έχουμε !!
Μπετούλα μου, την καλύτερη δουλειά θα κάνεις, οι μανουλες και οι πεθερές είναι εγγύηση γιαυτα τα πράγματα !!!
ReplyDeleteκαλοφάγωτες και γεια στα χεράκια της πεθερούλας σου, να είναι πάντα καλά και να σας στέλνει τα καλούδια της !!!
φιλια πολλά
Εleni, αφού εχεις και σε εφοδιάζουν μην το πεις πουθενά !! τι ωραίο να έχεις φίλους που σε φροντίζουν!!!! Βεβαια αμα πας καμια βολτίτσα και μαζέψεις κανενα μισόκιλο ή κιλό, δοκίμασε να τις φτιάξεις, ετσι για την εμπειρία !!!!
ReplyDeleteφιλια Λενακι μου και καλή εβδομάδα!
Asteri, λοιπον λεω να κάνουμε μια συμφωνία: εγω να σου στείλω ελίτσες και εσύ να μου στείλεις μερικά καρβελάκια απο τα περίφημα ψωμάκια σου, είσαι??? αν ναι ετοιμάζω βαζάκι !!! χιχιιχ
ReplyDeleteφιλια πολλά
Αχ σουγγαριτσα μου, είδες τις ελιές που αγαπάς και ξεχασες να γράψεις το όνομα σου !!! χιχιχι
ReplyDeleteο Μιχαλάκης τρώει ελίτσες? σιγα μην τρώει !!!!
ευχαριστώ για τα γλυκά σου λόγια !!! φιλια πολλά - πολλά !
Dhmhtroula μου, τι κρίμα να μην μπορείς να πάρεις μια ελίτσα μέσα απο την οθόνη! επρεπε να ήμασταν κοντά να σου έδινα το βαζάκι σου !!!
ReplyDeleteκαλό μήνα !!!
Eλενακι μου, ξεχνιέται τέτοια προσφορά???? για να σου δώσω να καταλάβεις η Ξανθούλα ήδη έχει κλείσει καρέκλα για του χρόνου στο μάζεμα !!!!
ReplyDeleteπάντα βέβαια με τον καλό σου λόγο !!!! φιλια μικρούλι μου πολλά - πολλά !!!
Φοιβο, προκλητικές ελιες ??? γιατί όχι ??? χιχιχιχι !!
ReplyDeleteκαλή σου μέρα !!
Axtidoyla, υπάρχουν και αλλοι τρόποι για να φτιάξεις ελιες και χωρίς να τις χαράξεις. Μαλλον αυτες θα φτιάχνει ο Δημήτρης. Μην ανησυχείς ξερει τι κάνει!!
ReplyDeleteκαλό μήνα !!!
Aristodme, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, όντως έτσι είναι ευλογημένος καρπός !!!
ReplyDeleteκαλό σου απόγευμα !
homemade, καλό σου μήνα και σε σένα !! ευχαριστούμε για την επισκεψη και τα καλά σου λόγια!
ReplyDeleteκαλό απόγευμα !
Μαρία μου με τα ωραία σου! Τέλειες οι ελίτσες σου το δίχως άλλο. Όταν έρθεις για τα μπαρμπούνια φέρε μου ένα μπολάκι!
ReplyDeleteχαχαχαχαχαα!! σωστή σε βρίσκω Λίλα μου !!! πολύ σωστή !!!!!!!!!
ReplyDeleteεγω βρε θα φέρω ελιές σε σένα ??? με τα 300 ελαιόδενδρα??? δεν γίνονται αυτά τα πράγματα !!!!!!!!
φιλια πολλά Λιλουκο !!!!
Πληρώνω όσο όσο για ένα βαζάκι !!! (δεν κάνω πλάκα)
ReplyDeleteΟι φωτογράφιση σούπερ επαγγελματική!
Φιλιά
Καλό απόγευμα
test
ReplyDeleteΣυμμαθητά μου !!!!!!!! που είσαι πουλάκι μου ??? στείλε διεύθυνση και θα σου έρθει ο courier να σου χτυπήσει την πόρτα, μαλιστα θα σου στείλω τις άλλες που είναι τρείς φορές σε μέγεθος σαν και αυτές !!
ReplyDeleteδεν σου κάνω πλάκα, στείλε στο e-mail μου την διεύθυνση σου και θα σου έρθουν ''as soon as possible'' που λένε και στο χωρίο μου !!! χιχιχιχιχιι ξέρεις εσύ !!!!!
ειναι φανταστικές, δεν πρέπει να τις χάσεις, τις φτιάχνει ο ανδρας μου και είναι τέλειες!!
ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για την φωτογράφιση γιατί εγω δεν εκανα τίποτα αλλο εκτός απο φωτογράφιση !!!!
φιλια πολλά