Wednesday 14 April 2010

Η κιμαδόπιτα της Γελαστίνας

H Γελαστίνα υπήρξε μια από τις πολύ αγαπημένες μου e-φιλενάδες.
Γνωριστήκαμε πριν από αρκετά χρόνια σε κάποιο μαγειρικό site, κάναμε πολύ καλή παρείτσα, αλλά μετά την έχασα γιατί μετακόμισε με την οικογένειά της στην Γερμανία. Ένας εξαιρετικός άνθρωπος που μου λείπει πολύ!!
Η Γελαστίνα έχει ένα υπέροχο «αληθινό» όνομα, αλλά τα παιδάκια της (4 έχει παρακαλώ) την ονόμασαν έτσι, γιατί είναι πάντα γελαστή και σαν το ….λάστιχο ελαστική, για να τα προλάβει όλα.
Με την Γελαστίνα μια μέρα ανταλλάξαμε 2 παρόμοιες συνταγές.
Εγώ της έδωσα το ιταλοπαστίτσιο μου κι αυτή μου έδωσε την κιμαδόπιτά της.
Την ονόμασα «η κιμαδόπιτα της Γελαστίνας», γιατί κάθε φορά που την φτιάχνω, θυμάμαι τις όμορφες «ιντερνετικές» στιγμές μας και τις ατέλειωτες συζητήσεις μας, θυμάμαι μια πολύ αγαπημένη φιλενάδα.
Ελάτε να φτιάξουμε μαζί την κιμαδόπιτα της Γελαστίνας.

Θα χρειαστούμε
7-8 φύλλα κρούστας
¾ κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
φρέσκια ντομάτα
μαϊντανό, δυόσμο
3 ασπράδια αυγών
2 κούπες τριμμένα κίτρινα τυριά
300 γρ. αρακά κατεψυγμένο
μπεσαμέλ
Πως την φτιάχνουμε
Στρώνουμε τα φύλλα κρούστας στο ταψί μας, αφού τα βουτυρώσουμε ένα-ένα. Φτιάχνουμε ένα κιμά όπως στο παστίτσιο, με το κρεμμυδάκι, φρέσκια ντομάτα, μαϊντανό, βάλτε και λίγο δυόσμο (του πάει), αλάτι, πιπέρι.
Αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει λίγο.
Προσθέτουμε τα 3 ασπράδια και τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε καλά.
Βράζουμε τον αρακά και τον σοτάρουμε με λίγο βούτυρο.
Πάνω από τα βουτυρωμένα φύλλα αδειάζουμε τον κιμά και πάνω από αυτόν τον αρακά.
Φτιάχνουμε και μια νόστιμη σπιτική μπεσαμέλ, την αρωματίζουμε με τριμμένο μοσχοκάρυδο, την εμπλουτίζουμε με λίγο τριμμένο κίτρινο τυράκι και την απλώνουμε πάνω απ’ όλα.
Ψήνουμε ανάλογα με τον φούρνο μας, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
Έτοιμη η πιτούλα και νοστιμότατη.
Καλή επιτυχία.

31 comments:

  1. πρωτη φορα βλεπω τετοια κιμαδοπιτα. λιγο ο αρακας με ξενιζει αλλα θα τη δοκιμασω.
    ποτε δεν ξερεις!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. Ενδιαφέρουσα συνταγή, μια ανάλογη με κιμά και πράσα σε τάρτα φτιάχνω.
    Η απορία μου είναι γιατί μόνο τα ασπράδια;;
    Καλημέρα.

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα!
    Ελενα τι μου θύμισες!
    Παλιά κι αγαπημένη συνταγή, μας την έφτιαχνε η μητέρα μου συχνά, το λατρεύαμε αυτό το φαγητό.
    Το περίεργο είναι ότι εγώ δεν την έχω φτιάξει ποτέ.
    Ναι, θα την δοκιμάσω!!

    ReplyDelete
  4. Φαίνεται να είναι νοστιμότατη η πιτούλα
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ReplyDelete
  5. Για στείλε κανα δυο κομματάκια γιατί φαίνεται πολύ σλουρπ!!!!

    ReplyDelete
  6. Καλημερούδια...-:)
    Μοσχομύρισε η πιτούλα..!!!
    ( Ελενάκι..όπως πάς για τη Λίλα,κάνε μια στάση εδώ..ξέρεις..στη βεράντα της βροχής..)
    φιλιά...χχ

    ReplyDelete
  7. Πραγματικά φαίνεται υπέροχη και γελαστή! Μπαίνει στα υπόψιν για την "μετά δίαιτα" εποχή! Φιλιά Ελενάκι μου!

    ReplyDelete
  8. Πολύ λαχταριστό το site σας! Ευχαριστούμε για τις όμορφες ιδέες! Καλή συνέχεια!

    ReplyDelete
  9. ΚΑταρχήν τι ωραίο όνομα "Γελαστίνα"!!!Αλλά και η συνταγή είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα!!!
    Καλή σου μερα Έλενα!
    Αθηνά

    ReplyDelete
  10. Κι εμένα μου αρέσει πολύ το "παρατσούκλι" της!!
    Όμως μ' αρέσει πολύ κι αυτό το λαχταριστό κομμάτι που μας έχεις σερβίρει!!

    Καλό μεσημέρι Λενιώ μου
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  11. Καλησπέρα χρυσοχέρες!!
    Κι εμάς μας λείψατε ειδικά εμένα!!
    Φιλιά.

    ReplyDelete
  12. Ελευθερία μου, κι όμως δεν μπορείς να φανταστείς πόσο του πάει ο αρακάς.
    Μπορείς βέβαια να τον παραλείψεις, αλλά πραγματικά γίνεται πολύ όμορφο με τον αρακά.
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  13. Ξανθή μου μόνο τα ασπράδια μπαίνουν, έτσι μου έδωσε την συνταγή η Γελαστίνα κι έτσι την κάνω, δεν ξέρω γιατί.
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  14. Ιουλία μου αν έχεις μνήμες και από την μανούλα, φτιάξτο, εμάς είναι από τις αγαπημένες μας πίτες, την κάνω πολύ συχνά γιατί αρέσει σε όλους!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  15. Καλώς το Αστεράκι!
    Καλό σου απόγευμα!

    ReplyDelete
  16. Λιλάκι στέλνω, στέλνω!!
    Είναι πραγματικά σλουρπ!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  17. Βιβίκα μου χα χα χααα!!!
    Θα στην φέρω αυτοπροσώπως, ελπίζω αυτή τη φορά να μην βρέχει για να μπορέσουμε να απολαύσουμε την υπέροχη βεράντα σου:)
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  18. Μαράκι μου καλώς το!
    Βαλτην στο πρόγραμμα κάποια στιγμή, αξίζει!!
    Πολλά φιλιά!!

    ReplyDelete
  19. Νάντια καλώς όρισες:))
    Σε ευχαριστούμε πολύ, σε περιμένουμε να σε κερνάμε από καρδιάς!
    Καλό σου απόγευμα!

    ReplyDelete
  20. Αθηνούλα δεν είναι πολύ όμορφο το όνομα??
    Κι ακόμα πιο γλυκό που το χαρίσανε τα παιδάκια στην μανούλα τους!!
    Το ίδιο γλυκιά είναι και η Γελαστινούλα!!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!!

    ReplyDelete
  21. Γιώργο μου το κομμάτι όλο δικό σου!!
    Αν σου αρέσει θα πω και στην συμμαθήτρια να σου δώσει το δικό της, αυτήν όλο και κάτι θα την τρατάρουν οι συνάδελφοι από τα ταπεράκια τους;-)
    Φιλιάααα!!!

    ReplyDelete
  22. τι ωραίο όνομα που της έδωσαν τα πιτσιρίκια της!
    παντα αγαπημένες να 'στε εύχομαι Ελενα μου :))

    όσο για την κιμαδόπιτα, κάποια στιγμή θα μου κανει "κλικ" και θα τη φτιάξω :))

    φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  23. Καλέ συμμοριτάκια μας λείψατε, πολύ χάρηκα που σας ξαναδιάβασα, ελπίζω να ξεκουραστήκατε και να μας ήρθατε ανανεωμένοι!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  24. Μαριλενάκι μου δυστυχώς έχω πολύ καιρό να πάρω νέα της Γελαστίνας, ελπίζω να είναι όλα καλά και να έχει τακτοποιηθεί πλέον στην Γερμανία!
    Φιλιά πολλά, καλό σου απόγευμα!!

    ReplyDelete
  25. Mεσημεριάτικα (λέμε τώρα) τέτοιες νοστιμιές?? γιατί σε μένα??
    καταπληκτική η πίτα σας!!!

    ReplyDelete
  26. Αν είναι τόόόσο χορταστική στο στομάχι όσο στη φωτό που βλέπω, είναι γιαμ-γιαμ!
    Θάχει μείνει κανένα κομματάκι το Σ/Κ ή μήπως δεν θάσαι μαζί μας Ελενα (ξέρεις,μην εκτιθέμεθα);
    Ελπίζω να τα πούμε Φιλάκιααααααα

    ReplyDelete
  27. Αν είναι τόόόσο χορταστική στο στομάχι όσο στη φωτό που βλέπω, είναι γιαμ-γιαμ!
    Θάχει μείνει κανένα κομματάκι το Σ/Κ ή μήπως δεν θάσαι μαζί μας Ελενα (ξέρεις,μην εκτιθέμεθα);
    Ελπίζω να τα πούμε Φιλάκιααααααα

    ReplyDelete
  28. Έλενα μου πρώτη φορά βλέπω τέτοια κιμαδόπιτα και φαίνεται υπέροχη!!
    Νάναι καλά η φίλη σου η Γελαστίνα με το φανταστικό όνομα που της χάρισαν τα παιδιά της!!!!!
    Πολλά φιλιά!!!

    ReplyDelete
  29. Πολύ λαχταριστή η κιμαδόπιτα της Γελαστίνας, με ωραία υλικά και όχι πολύ δύσκολη! Καληνύχτα!

    ReplyDelete
  30. καλέ Ελενάκι μου πρόλαβα τίποτα τώρα που κατάφερα να έρθω ή μπα ??

    θυμάμαι που τα λέγατε τις νύχτες στο τσατ με την γελαστίνα! καλέ τι καλό παιδί που ήταν?? τι να κάνει άραγε ??? πολύ θα ήθελα να μαθαινα νέα της, μου φαίνεται θα διοριζόταν σαν δασκάλα σε κάποια πόλη της Γερμανίας, έτσι δεν είναι?? όταν είχα ακούσει ότι είχε 4 μικρά παιδιά και τα κατάφερνε όλα, ένα μικροσοκ το είχα πάθει!!!
    εύχομαι να είναι καλά και πάντα γελαστή όπως την γνωρίσαμε !!


    φιλάκια πολλά

    ReplyDelete
  31. Περιεργη πιτουλα μας εχεις σημερα Ελενακι , δεν μπορουσα να φανταστω πως πηγαινει ο κιμας με τον αρακα... αλλα παλι γιατι οχι, εδω πανε αλλα και αλλα......
    Θα δοκιμαστει μαζι με της Ζαμπιας την πιπεροπιτα οταν με πιασει η τρελα με τις πιτες, που μαλλον δεν αργει......!!!!!
    Φιλακια καλημερα!!!!!

    ReplyDelete