Το κάρυ είναι ένα μείγμα μπαχαρικών που το συναντάμε κυρίως στις Ινδίες, στην Κεϋλάνη και στην Μαδαγασκάρη.
Ανάλογα με την ποσότητα πιπεριού που περιέχει, το κατατάσσουμε σε κατηγορίες mild, medium, hot.
Εγώ χρησιμοποιώ συνήθως το medium γιατί μας αρέσει η πιο πικάντικη γεύση στο φαγητό.
Σ΄ ένα ιατρικό άρθρο διάβασα πως ένα συστατικό του, η κουρκουμίνη, έχει γίνει αντικείμενο μελέτης για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και ενδέχεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση νόσων.
Όμως αρκετά με τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις και πάμε να φτιάξουμε το φαγητό μας.
Υλικά που θα χρειαστούμε για 4-5 μερίδες
Φιλέτο από 1 στήθος κοτόπουλο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1/3 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας κάρυ
2 ποτήρια ρύζι μπασμάτι
1 κύβο λαχανικών ή ότι άλλη γεύση μας αρέσει
4 ποτήρια νερό
Ας το φτιάξουμε
Κόβουμε το φιλέτο σε μικρούς κύβους και το αφήνουμε στην άκρη.
Σ ' ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι αφού πρώτα το έχουμε ψιλοκόψει.
Μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο προσθέτουμε τις 3 κουταλιές κάρυ και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, για να βγάλει όλο το άρωμα του το κάρυ.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 4 ποτήρια νερό, ρίχνουμε μέσα τον κύβο και το αφήνουμε μέχρι να πάρει βράση.
Εν τω μεταξύ στο τηγάνι ρίχνουμε το κομμένο κοτόπουλο και το αφήνουμε να σοταριστεί με το κάρυ και το κρεμμύδι μέχρι να πάρει χρώμα 4-5 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια ρίχνουμε στο τηγάνι και το ρύζι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί για 2 λεπτά περίπου.
Έπειτα ρίχνουμε στην κατσαρόλα που έχει πάρει βράσει το μείγμα από το τηγάνι μας χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά μας και αφήνουμε να ψηθεί για 10 λεπτά.
Ελέγχουμε και αν έχει πιει το νερό και αν το ρύζι δεν έχει ψηθεί τελείως προσθέτουμε λίγο νερό και το αφήνουμε για 2-3 λεπτά ακόμη
Εδώ το έφτιαξα στην απλή εκδοχή του.
Εσείς μπορείτε να το εμπλουτίσετε και με πολύχρωμες πιπεριές που θα του έδιναν ιδιαίτερη γεύση.
Επίσης αν το θέλετε καυτερό και έχετε το mild κάρυ μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες tabasco στο τηγάνι.
Αν η γεύση του δεν είναι όσο αλμυρή θέλετε από τον κύβο που έχετε χρησιμοποιήσει δοκιμάζεται και πρόσθετε αλάτι στην κατσαρόλα λίγο πριν ψηθεί το φαγητό.
Καλή επιτυχία!
Y.Γ. το χρώμα που παίρνει το φαγητό από το κάρυ είναι χρυσαφί, κάτι που δεν μπορεί να φανεί στην φωτογραφία, η οποία πιστεύω ότι το αδικεί λιγάκι, είναι πραγματικά ένα πολύ νόστιμο φαγητό.
Vasia B.
Πάλι πρώτη;;;;;;;
ReplyDeleteωωωωω τι τιμή!!!!!!
Για να πέφτουν τα στοιχίματα... Το σκασμένο σας χαρίζει σήμερα ή όχι;;;
Βάσια πολύ ωραίο το φαγάκι σου σήμερα.
Έλενα έχουμε αφιέρωμα στην ανατολίτικη κουζίνα;αν ναι να στείλω και τα δικά μου αυτά που φτιάχνω για το καθημερνό μας τραπέζι!!!
πολλά πολλά φιλιά σε όλους
επιτέλους μπόρεσα να μπω στα σχόλια!!!!! Λοιπόν Αμαλί μάλλον όταν θα μας καλέσει η Βάσια σε γεύμα (εκεί στον πευκώνα που λέγαμε) θα μας φτιάξει αυτό το φαγάκι, όπως βλέπω μας πέτυχε και τις δύο, απο τις σπάνιες φορές μας, έτσι δεν είναι ???
ReplyDeleteΒασάκι μου πολύ μ'αρέσει το φαγάκι που μας κερνάς και θα το τιμήσω σίγουρα δεόντως !!!!!!
καλό μεσημέρι παιδιά, κάντε λίγο κουράγιο γιατί αύριο είναι παραΣάββατο !!! γιιιιιιιιούπι !!!!!!
φιλιά πολλά
Κοτοπουλο εχω , ρυζι μπασματι εχω, καρυ δεν εχω...... τρεχω στο σ/μ....
ReplyDeleteφιλακιαααααααα!!!!!!!!
το λατρευω το καρυ απογειωνει ως μπαχαρικο τα φαγητα...
ReplyDeleteΩραίο φαγάκι έχουμε σήμερα, στο κάρυ λέμε ναί, είμαστε του ... εξωτικού κι εμείς εννοείται!
ReplyDeleteΑμαλία ναι, στείλε μας το καθημερινό κατι τις που μαγειρεύεις, φτάνει να είναι εξωτικό!
Βασια μου και με πιπεριές όπως λες πολύ ωραίο γίνεται, και επίσης όταν μαγειρεύω κοτόπουλο με κάρυ πολλές φορές προσθέτω και διάφορα φρούτα, μήλο, μπανάνα, ακόμα και μάνγκο έχω βάλει, δένει πολύ η γεύση τους με το κάρυ.
Βέβαια έτσι δεν θα το άγγιζε η Μαρία μας, οπότε άστο στην απλή εκδοχή τους μπας και φάμε όλες σήμερα, μιας και το σκασμένο δεν μας κάνει νάζια με αυτό το φαγητό.
Φιλάκια!
Υπέροχο φαγητάκι και λαχταριστό! Μου αρέσει πολύ πολύ!Μου ανοιξες την όρεξη και βλέπω το βράδυ να μαγειρευω κοτόπουλο με καρυ!Μου μύρισε τι να κάνω τώρα!! Φιλιά.
ReplyDeleteΓεια σου Αμαλίτσα μου!Να που σε πέτυχα με το φαγητό να σ' αρέσει σήμερα!Για ξεκίνα να στέλνεις σιγά σιγά τα δικά σου ανατολίτικα!!!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!!
Μαράκι μου με το καλό να έρθετε στον πευκώνα να σας κεράσω κοτόπουλο με κάρυ!!!χαχαχα!
ReplyDeleteΠολλα φιλιά!!!
Μετάκι μου ελπίζω να σου πετύχει και να σου αρέσει!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!!!
Pansofix συμφωνώ μαζί σου!
ReplyDeleteΜου αρέσει ιδιαίτερα η πικάντικη γεύση του!
Έλενα μου τα φρούτα πάνε πολύ με την απαλή γεύση του κάρυ.
ReplyDeleteΑν θες να το κάνεις πολύ πικάντικο νομίζω δεν θα του πήγαιναν τα φρούτα αλλά μόνο τα λαχανικά!
Ας το αφήσουμε έτσι όμως για να φάμε όλοι!!!
Πολλά φιλιά!!!
Πλεκτό εγκώμιο, είναι τόσο έντονη η μυρωδιά του που μέρες μετά μύριζε η κουζίνα μου!
ReplyDeleteΑλλά είναι αγαπημένο μπαχαρικό!
Φιλιά!
ΧΑ χα κορίτσια πως την πατήσατε;;;;;; όχι να το φάω αλλά ούτε να το μυρίσω δεν θέλω και αυτό και όλα τα ανατολίτικα μαζί!!!!!!!!
ReplyDeleteΣτον πευκώνα όμως θα έρθω να φάω τα υπόλοιπα καλούδια της Βάσιας μας!!!!!
Άμα είναι της καρδιάς... θα το γευτούμε και αυτό!
ReplyDeleteΜμμ!εξωτικές γεύσεις έχει σήμερα το μενού και δεν μπορώ να πω όχι, θα πάρω μία μεγάλη μερίδα και θα σας καληνυχτίσω γλυκά!!!
ReplyDeleteΑμαλίτσα θα υιοθετήσω το παρατσούκλι σκασμένο και δεν θάχω και άδικο νομιζω!!χαχαχα!
ReplyDeleteΈλα εσύ στον πευκώνα και θα βρούμε κάτι να σου αρέσει να σε τρατάρουμε1
Φιλάκια!
Φοίβο, ότι σερβίρουμε είναι απο καρδιάς!!!
ReplyDeleteΤhumbelina να πάρει όσο θές απο το εξωτικό μας φαγάκι!
ReplyDeleteΚαληνύχτα σου!!
Γιατί βρε σκασμένο Αμαλία αφού δεν το τρως λες "Βάσια πολύ ωραίο το φαγάκι σου σήμερα", και εμείς νομίζουμε άλλα αντ' άλλων??
ReplyDeleteΤέρμα, είσαι ΣΚΑΣΜΕΝΟ!!!!!
ΤΕΛΕΙΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΟΥ.ΑΝ ΚΑΙ ΑΡΓΑ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΠΑΡΩ ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΟΥΛΑ ΓΙΑΤΙ ΠΕΙΝΑΣΑ.
ReplyDeleteΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.
Σκρουτζάκο σ' ευχαριστώ.΄
ReplyDeleteΚαλή σου μέρα!!
Γιατί Λενιώ μου,
ReplyDeleteόντως είναι πολύ ωραίο από τα λεγόμενα άλλων, τι κ αν δεν το τρώω εγώ!!!!
Δεν σημαίνει πως ό,τι δεν μου αρέσει είναι και άσχημο!!!!!!
πολλά πολλά φιλιά
Ωραίο αυτό το φαγάκι και το έφτιαξα χτες το βράδυ.
ReplyDeleteΣτη δική μου παραλλαγή, αντί για νερό του προσθέτω 1 κονσέρβα με γάλα καρύδας. Δίνει γεύση ήπια γλυκιά που το δένει πολύ με το αρωματικό ρύζι.
Επίσης στο δικό μου πιάτο προσθέτω κομματάκια από ανανά (φρέσκο ή σε κονσέρβα) και 1 κσ από το σιρόπι αν πρόκειται για κονσέρβας.
Μμμμ...
Dream Catcher, πολύ ενδιαφέρουσα και η δική σου εκδοχή για πιο ήπια γεύση!!
ReplyDeleteΜέχρι στιγμής το έχω φτιάξει με mild κάρυ γιατί μας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις.
Με εντυπωσίασε το γάλα καρύδας που χρησιμοποιείς και θα δοκιμαστεί σύντομα!
Καλή εβδομάδα!!
Πεντανόστιμο!!!!!!!!!
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete"Κήπο της κρυμμενης Αννούλας" σ' ευχαριστώ για το feed back!!!!
ReplyDeleteΒάσια πολύ νόστιμο το φαγητό που μας πρότεινες! Συγχαρητήρια για την ωραία συνταγή! :-)
ReplyDelete