Το μπουριέτο, όπως το λέμε εμείς στο σπίτι μας, το συναντάμε κυρίως στα Επτάνησα και για όσους δεν το ξέρουν είναι μια ψαρόσουπα αρκετά πηχτή και πεντανόστιμη.
Η καταγωγή του αλλά και η ονομασία του προέρχεται από την Ιταλία, brodetto στα Ιταλικά σημαίνει ζωμός.
Στο σπίτι μας το φτιάχνουμε αρκετά συχνά, μιας και ο σύζυγος έλκει την καταγωγή του από την πανέμορφη Κέρκυρα !
Για να έχουμε ένα νόστιμο μπουριέτο πρέπει να προσέξουμε πολύ την ποικιλία των ψαριών που θα βάλουμε.
Την πιο ωραία σούπα κάνουν οι σκορπίνες, o ροφός, και τα διάφορα μικρά πετρόψαρα που αναφέρονται ως βραστά (καπόνια κλπ.).
Εμείς ακολουθούμε κατά γράμμα την συνταγή του Κερκυραίου πεθερού, που λέει ότι πρέπει να βάζουμε οπωσδήποτε και βακαλεουδάκια -φρέσκα μπακαλιαράκια.Σίγουρα υπάρχουν και άλλα ψάρια που κάνουν για σούπα, αλλά εγώ δυστυχώς αγνοώ την ύπαρξη τους. Αν και έχω αδελφό που διδάσκει ελεύθερη κατάδυση, ψαροντούφεκο κλπ., με πάρα πολλές και επίσημες περγαμηνές στο είδος, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να με μυήσει στην ονομασία άλλων ψαριών εκτός από τα πολύ γνωστά!!!
Φροντίζουμε λοιπόν να έχουμε ποικιλία από ψάρια και φυσικά μιλάμε πάντα για φρέσκα ψάρια.
Για 4 πιάτα θα χρειασθούμε
1.500 γρ. διάφορα ψάρια
5 ποτήρια νερό
1 ποτήρι του νερού, ελαιόλαδο
λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι
(κανονικά το πιπέρι πρέπει να είναι κόκκινο)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο στην χονδρή μεριά του τρίφτη
½ ποτήρι του κρασιού χυμό λεμονιού
Το φτιάχνουμε
Καθαρίζουμε πολύ καλά τα ψάρια ή ζητάμε να μας τα καθαρίσουν στο ψαράδικο. Εάν είναι μεγάλα και δεν χωράνε στην κατσαρόλα τα κόβουμε στα δύο.
Τα πλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα φαρδιά, ρηχή και με ελαφρύ πάτο.
Ρίχνουμε από πάνω όλα τα υλικά εκτός από τον χυμό του λεμονιού και βράζουμε για 20 λεπτά σε πολύ δυνατή φωτιά.Ιδανικό για την περίπτωση είναι το βράσιμο σε γκάζι.Περίπου 2-3 λεπτά πριν σβήσουμε την φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού. Βγάζουμε τα ψάρια από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα, τα βάζουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε την καυτή σούπα σε βαθιά πιάτα.
Καθαρίζουμε τα ψάρια και τα ρίχνουμε μέσα στην σούπα μας. Από πάνω τρίβουμε φρέσκο πιπεράκι.
Υ.Γ. Σύμφωνα με μερικούς Κερκυραίους ψαράδες που έτυχε να μιλήσω, η προσθήκη πατάτας-σέλινου-καρότου κλπ., σ' αυτήν την σούπα, είναι ιεροσυλία.
Αν θέλετε την γνώμη μου, πιστεύω ότι όντως αυτά τα υπέροχα ψάρια, πρέπει να τα απολαμβάνεις ατόφια !!!!!!!
Να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!!
Υπέροχη!!αλλά άντε να βρεις ψάρια διάφορα και φρέσκα!!
ReplyDeleteΚαλημέρα και καλή εβδομάδα!!
Έχω φάει μπουρδέτο στην Κέρκυρα και θυμάμαι ακόμη την υπέροχη γεύση!!
ReplyDeleteΌταν θα έρθετε Κοιλάδα θα σε βάλω να μας το φτιάξεις.....με μπόλικο κόκκινο πιπέρι!!!
Ψαρόσουπα...θεϊκή!
ReplyDeleteΦυσικά όταν θα βρώ φρέσκα ψάρια θα την κάνω με τη δική σου συνταγή.
Καλή σου μέρα
Καλημέρα χρυσοχέρες!!
ReplyDeleteΔυστυχώς δεν τρώμε ψάρια, αλλά ακόμα δοκιμάζουμε όλα τα καλά σας!
Axx Maria, tha eithela poli na magereuvo edo me Skorpina...na kano toso nostimo soupa apo thn Kerkyra.
ReplyDeleteΜαράκι μου αν πετύχουμε φρέσκα ψάρια, η σούπα σου φαίνεται πραγματικά το κάτι άλλο!!
ReplyDeleteΘεωρώ κι εγώ ότι σε αυτήν την σούπα είναι καλύτερα να απολαμβάνουμε τα ψάρια ατόφια!
Καλή βδομάδα φιλεναδίτσα, φιλάκια πολλά!!
Μαρία,νοστιμότατη η σουπίτσα σου!
ReplyDeleteΜε λίγο νεράκι γίνεται πηχτή και μυρωδάτη.Θυμάμαι ότι ο πατέρας μου πάντα έλεγε ότι η ψαρόσουπα δε θέλει πολύ νερό.
Ευτυχώς μερικές φορές ο φίλος μας μας δίνει ποικιλία ψαριών και τη χαιρόμαστε.
Φιλιά!
Ξανθούλα μου γειά σου και καλή εβδομάδα, όπως το λες είναι αντε να βρούμε φρέσκα καλά ψάρια !! όταν τα βρούμε όμως.... τα καταναλωνουμε αλύπητα !!!! χιχιχι!!
ReplyDeleteφιλια πολλά
Λιλακι μου το ίδιο είναι.
ReplyDeleteΟταν έρθουμε κατά τα μέρη σου, μια και έχεις τα κονε για υπέροχα φρεσκα ψάρια, εσύ θα εχεις κάνει τις απαραίτητες προμήθειες και μην σε νοιάζει τίποτα!!!!! θα φτιάξουμε 2 καζάνια μπουριετο!!!!!!!
στο μάθημα έγινε κόλαση !!! ήταν υπέροχα!!! πρέπει να φωτογραφίσω τα .... έργα μου και κάποια στιγμή θα βάλω και ανάρτηση!!! χιχιιχ!
φιλια Λιλουκο!!
dhmhtra, δώσε παραγγελία απο τώρα στον ψαρά σου !! χιχιχιι !!σ'ευχαριστώ πολύ Δημητρούλα μου για τα καλά σου λόγια!!!
ReplyDeleteπολλά φιλιά και καλή βδομάδα
γιατι βρε μικρά μου Αστροσυμμοριτάκια δεν τρώτε ψάρια??? α ! α ! θα σας μαλώσω!! δεν ξέρετε ότι κάνουν πάρα πολύ καλό ??? πρέπει σιγα - σιγά, έστω και με το ζόρι να αρχίσετε να τα βάλετε στην διατροφή σας. Ξεκινήστε απο τα είδη που τα αντέχετε, έστω και λίγο και μετά προχωράτε στα πιο σκληρά, όπως την ψαρόσουπα δηλαδή !!!!!
ReplyDeleteφιλια πολλά πολλά και καλή βδομάδα
Πήτερ μου, η γεύση της σκορπίνας στην σούπα είναι Θεική !!!!!!!!!
ReplyDeleteόταν έρθεις θα προσπαθήσω να βρω τα καταλληλα ψάρια για να στην φτιάξω !!!
φιλια πολλά πολλά
Ελενιώ, σου έχω κλείσει θέση δίπλα στον Πήτερ!!!! χαχαχα !!
ReplyDeleteΟταν τα ψάρια είναι διάφορα και νόστιμα δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αλλάξει η γεύση μας με κάτι άλλο όπως τις πατάτες ή το σέλινο. Αυτά τα βάζω όταν κάνω ψαρόσουπα με ένα ψάρι με σχεδόν επίπεδη γεύση !!
Οσο και να έχει παιδευτεί ο αδελφός μου να μου μάθει τα είδη των ψαριών, τα οποία είναι ατέλειωτα, εγώ εχω κολλήσει σε καμμιά δεκαριά ονόματα και τέρμα.!!
εσύ τα πας καλύτερα???
φιλια μικρούλι μου και καλό διάβασμα! άντε και τον φάγατε τον γαϊδαρο !!!
καλή βδομάδα
Eleni, που είσαι εσύ καλέ ? γύρισες απο το ταξίδι? πως τα πέρασες ??? πιστεύω να προλαβες να ετοιμάστηκες και για το αλλο γεγονός!!! με βοηθάει η συγκεκριμένη ημερομηνία για θυμάμαι πότε θα γίνει!!!!!!!! χιχιχιχιχιχι!!!
ReplyDeleteΤο σ/κ είχαμε πάει με την Μέτη και καποια αλλα κορίτσια απο την μποκόσφαιρα, στο σεμινάριο της Μάγιας, περάσαμε υπέροχα και τα πράγματα που μάθαμε ήταν καταπληκτικά !!!!
θα τα πούμε στο τηλέφωνο.
φιλια πολλά και εύχομαι ότι καλύτερο!!!
το κερκυραϊκο μπουρδετο ειναι ολα τα λεφτα!!! καλη βδομαδα!!!
ReplyDeleteΝοστιμότατη και υγιεινή!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα!
Αθηνά
σουπίτσα σπέσιαλ, όσο περισσότερα ψάρια, τόσο νοστιμότερη γίνεται
ReplyDeleteΜαριώ μου λαχταριστή φαίνεται η σουπίτσα με τα φρέσκα ψαράκια!!
ReplyDeleteΗ ιδέα να γίνει χωρίς να προσθέσουμε τίποτε άλλο μου αρέσει ιδιαίτερα!!!!
Η επόμενη ψαρόσουπα θα γίνει μπουριέτο σίγουρα!!
Πολλά φιλάκια και καλή εβδομάδα!!
Αχ Μαρία, το κρέας δεν το αγαπώ, αλλά το ψάρι το λατρεύω και να είσαι σίγουρη ότι σαν μισή Ιταλίδα που μένει στα Επτάνησα... όχι μόνο θα το φτιάξω, αλλά είναι ένα άψογο πιάτο και θα συμφωνήσω για τα λαχανικά... αφού το λέει η λέξη "brodetto"...
ReplyDelete(επίσης είμαι από τους τυχερούς που βρίσκω και όλα τα ψαράκια που βλέπω στην εικόνα -σκορπίνα, χανάκια, μπακαλιαράκι
μπράβο, με κάνεις να γλείφομαι!!
έτσι μου ρχεται να σε...πατήσω κάτω..
ReplyDeleteΠού να βρω βρε ανελέητη τέτοια ώρα πετρόψαρα να τη φτιάξω..??και τη λατρεύω λέμε..
( αυτό το " κορίτσια από τη μπλογκόσφαιρα ...με τρέλανε..)
καλή καλή εβδομάδα και σμουααατςςς..
...α...τώρα που το θυμήθηκα..
μήπως ξέρεις κανένα σπίτι στη Πεντέλη..??pp
Μαράκι, νοστιμότατη φαίνεται
ReplyDelete(και ειμαι σίγουρη πως ειναι)
καλη βδομάδα ευχομαι
και πολλά φιλιά!
Μπουριέτο ή μπουργέτο ή μπουρδέτο ή μπουρδέ.. :):):) Πρώτη φορά ακούω τέτοιες ονομασίες και καλύτερα να μην κάνω κανένα λάθος!!
ReplyDeleteΜαράκι μου γλυκό δεν ήξερα ότι είχες σχέση και με την όμορφη Κέρκυρα!!!!
ReplyDeleteΟτι έχει σχέση με ψάρια μ΄αρέσει πάρα πολύ!!!! Και με τετοια ψάρια που περιγράφεις πεντανόστιμο!!!
Πολύ παράξενο τόσο καιρό στην Κέρκυρα δεν έτυχε να δοκιμάσω, την επόμενη φορά θα το επιδιώξω σίγουρα!!!!
πολλά πολλά φιλάκια!!!!!
καλό βραδάκι σε όλες σας!!:))
Αν και δεν είμαστε του ψαριού τέτοια σουπίτσα ακόμα και εμείς θα την τρώγαμε!!
ReplyDeleteΕμενα τετοιο νοστιμο φαγητακι γιατι δεν μου εφτιαξες ποτέ???????
ReplyDeleteΜονο για τον αντρουλη σου????????
Ε καλα δεν ειμαι απο τα επτανησα αλλα λιγο σουπιτσα και για την φιλεναδα σου........????????
Φιλακια Μαρακο μου σματς σμουτς!!!!!
Επειδή είμαι από Κέρκυρα, ακόμα και εκεί, αυτή η συνταγή τελικά, έχει παραλλαγές από χωριό σε χωριό!
ReplyDeleteΣύμφωνα με τη γιαγιά μου και τη μητέρα μου, λέγεται μπουρδέτο και φτιάχνεται με μπόλικο κόκκινο πιπέρι και ντομάτα -χωρίς λεμόνι-!
Άλλο πιάτο με ψάρι που γίνεται με σκόρδο και λεμόνι, είναι το "μπιάνκο"! Επίσης πολύ νόστιμο αν και λιγότερο γνωστό...
Καλό μεσημέρι!
και για να συμπληρώσω τον προηγούμενο the dark chef, πατριώτη μου, κανονικά το μπουρδέτο δεν είναι σούπα. Είναι φαγητό με σαλτούλα, πικάντικο ή καούρικο (όπως το λέμε στην Κέρκυρα) κατά προτίμηση!!!!Και το μπιάνκο, το άλλο φαγητό με ψάρι είναι όλα τα λεφτά!!!!
ReplyDeleteη απλοτητα της συνταγης ειναι αυτο που την καθοριζει.συγχαρητηρια γιατι αλλου στο διαδικτυο δεν την βρήκα τόσο αυθυεντική..
ReplyDeleteΚαλημέρα Άντα, ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια ! Οταν το φτιάξεις εύχομαι να το απολαύσεις όπως του αξίζει !! φιλια πολλά πολλά !!!
ReplyDelete