Friday 2 July 2010

Μιλφέιγ με καραμέλα και άρωμα μαστίχας

Η φίλη μου η Κατερίνα ή αλλιώς Ζουζούνα για όσους την γνωρίζουν πολύ καλά και την αγαπούν, δημιούργησε μια πανδαισία γεύσης και αρώματος φτιάχνοντας αυτό το μιλφέιγ.
Όταν με κέρασε και το είδα έτσι λαχταριστό στο πιατάκι του, να τρέχει από πάνω του η καραμέλα, με το ζόρι έκανα υπομονή να το φωτογραφίσουμε πρώτα και μετά να το εξαφανίσουμε.
Η γεύση που νιώθεις στην πρώτη κιόλας κουταλιά δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια είναι μμμμμμμμμμμμμμ!!!!!!!!!!
Αρκετά όμως σας λίγωσα πάμε να σας πω και πως το έφτιαξε.

Υλικά που θα χρειαστούμε για ένα μεσαίου μεγέθους πυρέξ
1 από τα δύο φύλλα που έχει μέσα το πακέτο της σφολιάτας
Για την κρέμα
1 φακελάκι μείγμα για μιλφέιγ (γιώτης)**
600γρ γάλα
1 κούπα αμύγδαλα
1 κούπα ζάχαρη
2-3 κόκκους μαστίχας
1 κουτ. σουπ. ζάχαρη
Για την σαντιγί
250 γραμ. κρέμα γάλακτος
Για την σάλτσα καραμέλας
200 γραμ. κρέμα γάλακτος
1 κούπα ζάχαρη
1 σφηνάκι νερό

Ας το φτιάξουμε
Σ' ένα ταψί απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε το φύλλο σφολιάτας.
Το κόβουμε στη μέση κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του και το τρυπάμε πολλές φορές με το πιρούνι μας για να μην φουσκώσει πολύ.
Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας.
Σάλτσα καραμέλας
Σε μια κατσαρόλα καίμε την ζάχαρη μέχρι να πάρει καφέ χρώμα και να γίνει ρευστή.
Στη συνέχεια με πολύ προσοχή γιατί καίει πολύ προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα και αποσύρουμε από την φωτιά την κατσαρόλα.
Την αφήνουμε να περιμένει (δεν πήζει) μέχρι να φτιάξουμε την κρέμα.
Κρέμα:
Ανακατεύουμε το μείγμα στο φακελάκι με το γάλα σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.
Σε μια κατσαρόλα καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα με λίγο βούτυρο και προσθέτουμε την κούπα ζάχαρης.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σιρόπι.
Έπειτα πολύ πολύ προσεκτικά γιατί καίει τρομερά αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε διπλό αντικολλητικό χαρτί το οποίο έχουμε στρώσει σε επιφάνεια που δεν κινδυνεύει να καεί και αφήνουμε να κρυώσει τελείως ώσπου να σπάει σε κομμάτια.
Τότε το σπάμε και το χτυπάμε στο μούλτι ώσπου η μορφή του να είναι χονδροί κόκκοι. Κρατάμε μισό φλιτζάνι και το υπόλοιπο το ρίχνουμε στο μείγμα μιλφέιγ.
Στο μούλτι επίσης σπάμε τους κόκκους μαστίχας με την κουταλιά της ζάχαρης και το ρίχνουμε και αυτό στο μείγμα μιλφέιγ.
Σ΄ ένα πυρέξ μεσαίου μεγέθους τοποθετούμε το μισό φύλλο σφολιάτας και το αλείφουμε με την σάλτσα καραμέλας.
Από πάνω βάζουμε μια στρώση κρέμα και επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά (σφολιάτα -κρέμα)
Τέλος στρώνουμε την σαντιγί και πασπαλίζουμε με τα θρυμματισμένα καραμελωμένα αμύγδαλα που έχουμε κρατήσει και γαρνίρουμε με την σάλτσα καραμέλας.

**Χρησιμοποιούμε την έτοιμη κρέμα ζαχαροπλαστικής για μεγαλύτερη ευκολία μια και η καραμέλα έχει λίγο δουλίτσα για να γίνει.
Αν πάλι κάποιος θέλει να φτιάξει σπιτική κρέμα ζαχαροπλαστικής ιδού η συνταγή
Υλικά
800 γρ γάλα
1 κουτ.σουπ.βούτυρο Βιτάμ
3 κρόκους αυγών
3/4 ποτηρ.νερού ζάχαρη
6 κουτ.σούπας κορν φλάουρ
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
Εκτέλεση
Κρατάμε μισό ποτήρι από το γάλα κρύο και το υπόλοιπο το βάζουμε να βράσει.
Ανακατεύουμε όλα τα άλλα υλικά σ' 'ένα μπολ με το κρύο γάλα.
Μόλις βράσει το γάλα το κατεβάζουμε από την φωτιά ρίχνουμε τα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να μην κολλήσει .
Όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες ρίχνουμε και το βούτυρο και η κρέμα μας είναι έτοιμη.(Αν η κρέμα μας έχει γίνει πολύ σφιχτή συμπληρώνουμε λίγο γάλα ακόμη).
Καλή επιτυχία!
Vasia B.

22 comments:

  1. Μιλφέιγ έχω φτιάξει πολλές φορές,με καραμέλα και μαστίχα δεν έχω δοκιμάσει.Πιστεύω ότι θα είναι τέλειο.Κρατάω την συνταγή να την φτιάξω στις διακοπές,φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  2. αγαπημένη καραμέλα, η μαστίχα θα του δίνει την υπέροχη μυρωδιά της, οπότε το γλυκάκι θα είναι σουπερ και με 1 μπαλίτσα παγωτό καϊμάκι, θα είμαι έτοιμη για την εντατική!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  3. τι ωραίο γλυκάκι!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. Υπέροχο!! Το έφτιαξα την περασμένη εβδομάδα χωρίς την καραμέλα, θα το δοκιμάσα και με αυτήν.
    Καλό βράδυ

    ReplyDelete
  5. Ωρέ μάνα μου !!!!!!!!!!!!!!!!! πρόλαβα κομμάτι; :)))))

    ReplyDelete
  6. YΠΕΡΟΧΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ !!!!!ΚΑΛΟ Σ/Κ

    ReplyDelete
  7. Μου τρέχουν τα σάλια και μόνο που το βλέπω... Μμμμ!
    Φανταστικό θα πρέπει να γίνεται, το μιλφέιγ αρωματικά ταιριάζει πολύ με τη μαστίχα, η καραμέλα θα προσθέτει και επιπλέον σούπερ γεύση!

    ReplyDelete
  8. Ίσως το πιό αγαπημένο μου γλυκό !!!

    ReplyDelete
  9. ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.ΘΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.ΩΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΒΡΩ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.

    ΠΩ ΠΩ!!!!!!!!!!!ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΓΛΥΚΟΟΟΟΟ

    ReplyDelete
  10. Irini η γεύση και το άρωμα που του δίνει η καραμέλα και η μαστίχα αντίστοιχα είναι τέλειααα!!
    Δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς!!!
    Φιλιά καλή εβδομάδα!!

    ReplyDelete
  11. Γαστεροπλήξ αφού θα την κάνουμε την αμαρτία, τι κι αν την μεγαλώσουμε λίγο με μια μπαλίτσα παγωτό καϊμάκι??χαχα!!
    Φιλιά και καλή εβδομάδα!!!!

    ReplyDelete
  12. Manousina είναι πράγματι πολύύύύύύ
    ωραίο γλυκάκι!!!!
    Καλή εβδομάδα!!

    ReplyDelete
  13. Anthivolon, δοκίμασέ το και με την καραμέλα και με την μαστίχα του δίνει απίθανη γεύση!!!
    Καλή εβδομάδα!!!

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Asteri, επειδή σε τέτοιες λιχουδιές με το ζόρι προλαβαίνουμε ένα κομμάτι,θα το ξαναφτιάξουμε σύντομα για να το χορτάσουμε!!
    Καλή εβδομάδα!!

    ReplyDelete
  16. Irida πράγματι φαίνεται υπέροχο αλλά και όταν το γευτείς είναι πράγματι το κάτι άλλο!!!
    Καλή εβδομάδα!!!

    ReplyDelete
  17. The dark chef είναι ακριβώς όπως τα λές!!!
    Καλή εβδομάδα!!!

    ReplyDelete
  18. Lambro είναι σίγουρα απο τα πιο αγαπημένα γλυκάκια!!
    Καλή εβδομάδα!!!

    ReplyDelete
  19. SKPOYTZAKO καλό καλοκαίρι και σε σένα!!Εύχομαι να περάσεις τέλεια όπου και άν πας!!
    Καλή εβδομάδα!!!

    ReplyDelete
  20. Aχ βρε Vasia μου τι μου κάνεις, τι μου κάνεις??
    Αυτήν την στιγμή πίνω τον καφέ μου με γεύση καραμέλας και ονειρεύομαι να είχα από δίπλα ένα τόσο δα κομματάκι από αυτό το "ποιήμα".
    Μπράβο στην Ζουζουνίτσα, πολλά φιλιά να της δώσεις!!!

    ReplyDelete
  21. Έλενα μου αυτό το γλυκάκι είναι μεγάλος πειρασμός!!!!
    Το κακό δε είναι ότι όσο κι άν θες δεν μπορείς να σταματήσεις σε ένα μόνο κομματάκι!!
    Πολλά φιλιά!!!!!

    ReplyDelete
  22. σρλούπ, σρλούπ :))

    ReplyDelete