Monday, 20 September 2010

Καλαμποκόπιτα με πράσο και σπανάκι

Η πίτα αυτή θυμίζει πολύ την μπομπότα, αλλά στο πιο … «τούρμπο» της βεβαίως, βεβαίως.
Είναι πραγματικά πολύ νόστιμη, όπως όλες οι καλαμποκόπιτες πιστεύω.
Για να την φτιάξουμε χρειαζόμαστε:
2-3 πράσα
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
100 γρ, σπανάκι κατεψυγμένο ή 300 γρ. φρέσκο
μισή κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
2 αυγά
2 κούπες γιαούρτι
μισή κούπα ηλιέλαιο
2 κούπες καλαμποκάλευρο
250 γρ. φέτα χοντροτριμμένη
λίγο αλάτι
πιπέρι
Πως την φτιάχνουμε:
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα πράσα και τα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες. Προσθέτουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για κανένα δεκάλεπτο, να μαλακώσουν λίγο τα χορταρικά. Πιθανόν να χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγο νεράκι.
Ρίχνουμε και τον άνηθο και αποσύρουμε το σκεύος από την φωτιά.
Αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσουν τα χορταρικά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά λαδωμένο ταψάκι ή πυρέξ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 40-50 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει η πίτα για λίγη ώρα και σερβίρουμε.
Tip:
Πολλοί προτιμούν την πίτα αυτή «λεπτή» και τραγανή, εμείς την προτιμούμε πιο «φουσκωτή» και αφράτη, γι αυτό την κάνω σε μικρότερο πυρέξ συνήθως .
Κανονίστε το μέγεθος του πυρέξ που θα την ψήσετε ανάλογα με το πώς την προτιμάτε.
Καλή επιτυχία και καλή σας εβδομάδα!!!

39 comments:

  1. Ωρέ!!! μάνα μου!!!!!!!
    Τέλεια πίτα!
    Γεια στα χεράκια σου!!
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  2. po po ...ti pita ine auti..mmm

    ReplyDelete
  3. Έλενα,πανεύκολη και νοστιμότατη!
    Αυτές οι πιτούλες χωρίς φύλλο είναι στα μέτρα μου,θα την φτιάξω οπωσδήποτε.
    Για την ώρα,ένα κομματάκι θα το τσιμπήσω.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  4. Ωραίος συνδυασμός υλικών.
    καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  5. Μοσχομύρισε ο τόπος Λενιώ μου!!!
    2 γωνιακά παρακαλώ
    Φιλιά πολλά
    Καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  6. Μεσημέρι και πίτα μιαμμμ
    μπορώ να έχω πέντε έξι κομμάτια παρακαλώ;
    :))

    ReplyDelete
  7. Χθες έκανα κρεατόπιτα..αυτή τη συνταγή σου αν τη δει η Αχτίδα μου σίγουρα θα την κάνει, βλέπετε βαριέται τα ..φύλλα..και της αρέσουν κάτι τέτοια υπερβολικά..

    ReplyDelete
  8. καλέ, ποια είναι τα "υπερβολικά" και δεν κατάλαβα;
    ααα, τα υπερβολικά νόστιμα, ε;
    σωστός ο Δημήτρης από πάνω :)))

    χιλιά μπράβο κι απο μένα!

    ReplyDelete
  9. Μου αρέσουν οι πίτες που δεν έχουν φύλλο, φτιάχνονται τσακ μπαμ.

    ReplyDelete
  10. Μπράβο Ελενιώ μου! Ηπειρώτικη πιτούλα μας κέρασες σήμερα.....θα την τιμήσω και με το παραπάνω!

    ReplyDelete
  11. Αυτή είναι πίτα για τη δική μου οικογένεια! Κάτι παρόμοιο σε τυρόπιτα έχω φτιάξει! Θα τη φτιάξω σίγουρα!

    ReplyDelete
  12. ...οτι τελειωνει σε πιτα.. απλά το αγαπώ.. Αυτη πρώτη φορά την βλέπω.. και σιγουρα θα την δοκιμάσω... ευχαριστούμε!!

    ReplyDelete
  13. Τέλια πιτούλα.
    Αφού έχει πράσο θα μ αρέσει.

    ReplyDelete
  14. Πόσο μάρέσουν αυτές οι συνταγές και γενικά οι πίτες!
    Φαίνεται καταπληκτική!
    ♥ ♥ ♥ ♥
    Καλημέρα!!!

    ReplyDelete
  15. γεια σου Λενάκι μου, εχθές όλη μέρα δεν μπορούσα να γράψω στα σχόλια, ευτυχώς σήμερα δεν μου κάνει νουμερα ο μπλοκερ μας !!!

    το καλαμποκαλευρο μ'αρεσει πολύ, ομοίως και ότι είναι πιτα, οπότε θα τα πάρω τα κομματάκια μου και θα τους δώσω να καταλάβουν !!χιχιιχιχι!!!

    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  16. Πως μ' αρέσουν αυτές οι πίτες!
    Νομίζω στην μη ενισχυμένη μπομπότα, το μυστικό είναι το καλό καλαμποκάλευρο. Αλλά και με επιπλέον υλικά, θα γίνεται ακόμα καλύτερη και χορταστικότερη!
    φιλιά και καλό μεσημέρι!

    ReplyDelete
  17. γαστεροπληξ21 September 2010 at 20:42

    μπράβο Λενιώ, κι έχω μια πείνα!!!!!

    ReplyDelete
  18. πολυ καλη η πιτα ειδακα για μενα που τρωω μονο καλαμποκάλευρο θα την κανω αυριο και θα σου πω...καλό σου βράυ

    ReplyDelete
  19. Αστεράκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  20. Γεια σου Βασιλικούλα, σε ευχαριστώ:))

    ReplyDelete
  21. Ελενάκι μου, είναι οι πιο βολικές πίτες, οι πίτες της τεμπέλας που τις λέω εγώ!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  22. Ξανθή πραγματικά ο συνδυασμός των υλικών την κάνει πολύ νόστιμη την πίτα!
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  23. 2 γωνιακά για τον Γιώργο μας με πολλή αγάπη!!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  24. Σταλαγματίτσα, όσα κομμάτια τραβάει η όρεξή σου!
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  25. Δημήτρη, 'ελα να ανταλλάξουμε πίτες!
    Στείλε μου κρεατόπιτα και στείλε μου και την Αχτίδα να την τρατάρω από την δικιά μου!

    ReplyDelete
  26. Μαριλενάκι μου σε ευχαριστώ πολύ φιλεναδίτσα:))
    Πολλά πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  27. Manousina, συμφωνώ!
    Και σε μας αρέσουν πολύ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  28. Λιλάκι ηπειρώτικη είναι???
    Οι καλαμποκόπιτες η αλήθεια είναι ότι συνηθίζονται στην Ηπειρο.
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  29. Big mama και σε τυρόπιτα και σε ότι πίτα θέλουμε μπορούμε να κάνουμε χωρίς φύλλο, εγώ η τεμπέλα να σου πω την αλήθεια τις συνηθίζω πολύ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  30. Νίκη δοκίμασέ την, γίνεται πολύ καλή!
    Κι εμείς, ότι τελειώνει σε -πίτα, του δίνουμε και καταλαβαίνει!!

    ReplyDelete
  31. Marion, το πράσο όπου και να μπει, νοστιμίζει το φαγάκι!
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  32. Eva σε ευχαριστώ, φιλιά πολλά:))

    ReplyDelete
  33. Μαριώ μου, δος τους εσύ να καταλάβουν παιδί μου, χα χα χαα!
    Φιλιά φιλεναδίτσα!!!!

    ReplyDelete
  34. Dark Chef, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, έτσι είναι όπως τα λες!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  35. Γαστεροπληξούλα μου, που είσαι εσύ καλό μου???
    Πως πάει το χεράκι σου??
    Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  36. Evelina, αλήθεια μόνο καλαμποκάλευρο??
    Τότε σίγουρα αυτή η πίτα θα σου αρέσει!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  37. Γεια χαράααααα, θα ήταν τιμή μου να ρίξεiς μια ματιά στο blog μου και να μου πεις την γνώμη, τις προτάσεις και τι ένιωσες διαβάζοντας τα κείμενα μου... Ευχαριστώ εκ των προτέρων...makdel82.blogspot.com eksairetiki pita.....

    ReplyDelete
  38. Καλημέρα σας.Ελενα μου σε παρακαλω μου λες σε τι μεγεθος ταψι την βαζεις εσυ;Eχω ενα προβλημα να υπολογιζω το μεγεθος του ταψιού αφου δεν κανω και συχνα πιτες.
    Roula

    ReplyDelete
  39. Roula καλημέρα!
    Δεν θέλει μεγάλο ταψί, εγώ συνήθως την κάνω σε ένα κανονικό πυρέξ.
    Καλή επιτυχία αν την φτιάξεις!

    ReplyDelete