Friday 1 October 2010

Ρολό φραουλένιο ή σοκολατένιο

Γλυκάκι για όλα τα γούστα!!!
Φυσικά με αυτό το νόστιμο και πανεύκολο παντεσπάνι μπορούμε να κάνουμε όσους συνδυασμούς θέλουμε.

Υλικά για το μεγάλο ταψί του φούρνου
6 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1,5 κούπα αλεύρι
5 κουταλιές ζεστό νερό
2-3 βανίλιες
λίγο άχνη
για το στόλισμα
γλυκό φράουλα με το σιρόπι του
ή μερέντα και τριμμένα μπισκότα
ή κρέμα σοκολάτας ή σαντιγί
ή μαρμελάδα και καβουρδισμένα αμυγδαλάκια
ή… ή…. ότι τραβάει η φαντασία σας και η όρεξη σας!
Πάμε να δούμε πως φτιάχνουμε αυτό το ........ πανδύσκολο παντεσπάνι !!!
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα στο μίξερ.
Ρίχνουμε την ζάχαρη και ξαναχτυπάμε για 5-6 λεπτά.
Προσθέτουμε τους κρόκους και το αλεύρι κοσκινισμένο, τις βανίλιες, το ζεστό νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα για πολύ λίγο, ίσα να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί.
Κόβουμε χαρτί ψησίματος στο μέγεθος του ταψιού καλύπτοντας και τα πλαϊνά. Το λαδώνουμε ελαφρά και το τοποθετούμε στο επίσης λαδωμένο ταψί.
Ρίχνουμε την ζύμη φροντίζοντας να έχει το ίδιο μέγεθος παντού για να φουσκώσει ομοιόμορφα στο ψήσιμο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο βαθμούς στην δεύτερη θέση, πάνω κάτω φωτιά, για 18-20 λεπτά
Πρέπει να προσέξουμε να μην το ξεροψήσουμε για να έχει ελαστικότητα στο δίπλωμαΜόλις το βγάλουμε, το αναποδογυρίζουμε σε χαρτί ψησίματος που το έχουμε πασπαλίσει με άχνη. Αυτό το κάνουμε για να μην κολλήσει στο χαρτί.
Αρχίζουμε να τυλίγουμε το παντεσπάνι από την μακριά πλευρά μαζί με το χαρτί.Τέλος το διπλώνουμε σε μια πετσέτα για να μην μας ανοίξει και το αφήνουμε 5-10 λεπτά να κρυώσει.
Το ανοίγουμε προσεκτικά και απλώνουμε στην επιφάνεια την γέμιση που θέλουμε. Εμείς όταν ξετυλίξαμε το παντεσπάνι το κόψαμε στην μέση και στο πρώτο κομμάτι βάλαμε το σιρόπι και φιλοκομμένες φράουλες από το γλυκό του κουταλιού που είχαμε φτιάξει, το ξανατυλίξαμε προσεκτικά, το στολίσαμε από πάνω και voila !!!Στο άλλο κομμάτι, κάναμε μια πολύ ελαφριά επάλειψη με μερέντα και ψιλοκομμένα μπισκότα πτι μπερ, μέσα και έξω.Όπως καταλάβατε αυτή η κόλαση δεν κράτησε πάνω από πέντε λεπτά !!!!!!!!!!!!!!Καλό μήνα, καλή ξεκούραση και καλό Σαββατοκύριακο !!!
Maria B.

31 comments:

  1. Τέλειο γλυκό!!!!!! και πολύ αγαπημένο!!!!!
    Καλό μήνα

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα και καλό μήνα!! εγώ θα παρω το κομματι με την σοκολάτα!!! ;)

    ReplyDelete
  3. γλυκιά καλημέρα !!
    καλό μήνα να έχεις!!

    ReplyDelete
  4. Πω πω, είδα το σοκολατένιο πρωί-πρωί και κοντεύω να πάθω κρίση υπογλυκαιμίας! Είμαι και σε δίαιτα, αφήστε, διπλό το δράμα μου! Πάντως το παντεσπάνι φαίνεται πράγματι εύκολο, οπότε θα κρατήσω τη συνταγή για μελλοντική χρήση!

    ReplyDelete
  5. Μμμμμμ αγαπημένο γλυκάκι των παιδικών μου χρόνων... Πόσες γευστικές γλυκές αναμνήσεις...
    Η μανούλα μου μας έφτιαχνε το παντεσπάνι σοκολατένιο και έβαζε μέσα κρέμα με άνθος αραβοσίτου ή σαντιγί με ψιλοκομμένο γλυκό κεράσι. Δοκιμάστε το και έτσι, προσθέτοντας λίγο κακάο στο παντεσπάνι. Πάντως όπως και να το δοκιμάσετε είναι απλά... ΤΕΛΕΙΟ.
    Μπράβο Μαρία...
    Καλό μήνα σε όλους και όλες!!!

    Το δικό μου κομμάτι σας το χαρίζω σήμερα... Είμαι σε αυστηρή δίαιτα... :)

    ReplyDelete
  6. Έχω μια λιφούρα τώρα που δεν περιγράφεται!!
    Θα το φτιάξω οπωσδήποτε κάποια στιγμή!!
    Πάω να βρω κανένα γλυκάκι τώρα...
    Καλό μήνα!

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
  7. Τώρα???
    Ποιο να διαλέξω???
    Φραουλένιο ή σοκολατένιο??
    Δύσκολα μου βάζεις φιλενάδα!!
    Μπορώ και από τα δύο?
    Φιλιά πολλά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  8. από τα δυό, θα πάρω κι απ' τα δυό!!
    όχι που θα έμενα με ένα κομμάτι!!!

    ReplyDelete
  9. Μμμ, καλό και γλυκό μήνα!
    Δεν ξέρω τι από τα δύο να πρωτοδιαλέξω! Το παντεσπάνι αυτό στην αρχή θέλει λίγη προσοχή για να μην σπάσει, αλλά αφού τα καταφέρουμε, όντως η γέμιση είναι εύκολη υπόθεση και σηκώνει πολλές παραλλαγές.
    Αγαπημένο αυτό το ρολό! :)

    ReplyDelete
  10. Όπως το λες ,Μαρία μου,κόλαση!
    Και τα δυο πεντανόστιμα!Για να μη λείψουν παίρνω ένα σοκολατένιο-υπάρχει ακόμη;
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Μαράκι μου, τέλειο είναι, τέλειο! θα το φτιάξω σίγουρα (με μαρμελάδα μάλλον).

    καλό Σαββατοκύριακο
    και
    πολλά φιλιά :))

    ReplyDelete
  12. να σου πω κοριτσάκι μου...σταμάτα να κάνεις ρητορικές ερωτήσεις...
    άκου σοκολατένιο ή φραουλένιο..
    ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΒΕΒΑΙΑ...
    ( όχι τίποτα άλλο βρε παιδί μου..για να μη σε προσβάλλω...)

    να έχεις ένα τέλειο μήνα και ένα καταπληκτικό Σ/Κ...
    σσσμουυυυυαατςςςςςςς..

    ReplyDelete
  13. Υπέροχο ρολό με πολλές εφαρμογές ως προς την κρέμα που θα βάλεις μέσα.

    ReplyDelete
  14. Αχ, μού δωσες φοβερή ιδέα, έχω μια ολόκληρη μαρμελάδα της γιαγιάς και δεν ηξερα τι να κάνω μ αυτή...
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  15. Τέλεια! Και πραγματικά πολύ εύκολο! Κι εγώ θα πάρω και από τα 2 και παίζει και να μπουκωθώ και με τα 2 γιατί σοκολάτα και φράουλα είναι απο τους αγαπημένους μου συνδυασμούς!

    ReplyDelete
  16. καλό μήνα!!! πολύ ωραία τα ρολάκια σου!!! όλο γλύκα!!

    ReplyDelete
  17. Που να κρατήσει τέτοιο πράγμα!!
    Καλό μήνα κοριτσάκια!

    ReplyDelete
  18. Φανταστικό είναι!
    Τι λες τώρα για φραουλένιο ή σοκολατένιο?????Τα ρωτάνε αυτά και μάλιστα τώρα που αξιώθηκα να το δω?
    Μου έχουν πεταχτει τα μάτια έξω....
    Ποίημα είναι!

    Καλό μήνα!!!!

    ReplyDelete
  19. ωραιο γλυκακι για το ξεκινημα του μηνα....καλό μήνα

    ReplyDelete
  20. Αυτό είναι πολύ ωραίο να γίνει και με αλμυρή ζύμη και γέμιση ε?
    Καλό μας φθινόπωρο!

    ReplyDelete
  21. Très joli blog.
    Des recettes gourmandes.
    J'aime beaucoup.
    A bientôt.

    ReplyDelete
  22. Καλημέρα, καλό μήνα
    Πολύ καλό και εύκολο το γλυκό σου,
    σε βγάζει ασπροπρόσωπη σε πολλές περιπτώσεις.

    ReplyDelete
  23. To τέλειο το αγαπημένο μου δεν το έχω φτιάξει βέβαια ποτέ γιατί δεν είχα τη συνταγή αλλά όποτε το βρίσκω του δίνω και καταλαβαίνει πόσο μάλλον φρέσκο!
    καλό μήνα, καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  24. Πολύ 'προκλητικό' φαίνεται αυτό το γλυκό!

    ReplyDelete
  25. Γειά σας κορίτσια μου, Μαράκι κι Ελενάκι κι όλες οι υπόλοιπες! Επιστρέφω στη μπλογκόσφαιρα, παραδόθηκε το βιβλίο κι είμαι πολύ χαρούμενη! Τώρα θα έχω χρόνο να φτιάξω και τις υπέροχες συνταγές σας και να τις απολαύσω! Να μου είστε καλά φιλενάδες της καρδιάς μου, φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  26. To έφτιαξα με μερέντα όπως τα έλεγες κόλαση!
    Για πρώτη φορά μου βγήκε τέλειο και αυτό χάρη στις οδηγίες σας,ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  27. Καλη και γλυκια εβδομαδα να εχεις, σαν το ομορφο γλυκακι σου.

    ReplyDelete
  28. γεια σας παιδιά και καλή βδομάδα, κρυουλάκι έβαλε σήμερα έ?? μάλλον οπως φαίνεται το μπάνιο που κάναμε εχθές στην θάλασσα θα είναι το τελευταίο για φέτος !!!

    χαρήκα που σας άρεσε το γλυκάκι!! τελικά όπως έχω ξαναπεί λίγο πολύ έχουμε τα ίδια γούστα !!!!!!

    @Ρενακι μου, χαίρομαι πολύ που σας άρεσε το γλυκάκι. Τελικά είδες? δεν είναι δύσκολο !!! ευχαριστούμε που μπήκες στον κόπο να μας ξαναγράψεις για το αποτέλεσμα !!
    καλοφάγωτο !!!


    φιλια πολλά πολλά και καλή βδομάδα !

    ReplyDelete
  29. Παραλίγο να μου ξεφύγει!!!!
    "Let's roll" Μαράκι :))
    Φιλιά πολλά
    Καλημέρα

    ReplyDelete
  30. Τέλειο,τέλειο,τέλειο....

    ReplyDelete
  31. Anguille Kokomploko, ευχαριστούμε πολύ !!! φιλια πολλά !!!

    ReplyDelete