Κυριακή βράδυ και έξω κρύο, τον καλό μου τον έχουν πιάσει οι υπογλυκαιμίες του και μου ζητάει απεγνωσμένα κάτι σε σοκολάτα.
Σκέψη πρώτη: Σουφλέ σοκολάτας, αλλά μου λείπουν βασικά υλικά όπως βούτυρο και τα άπειρα αυγά!!!
Μετά από πολύ ψάξιμο στη βιβλιοθήκη μου βρήκα μία συνταγή για κέικ με ελαιόλαδο. Ναι ναι καλά διαβάζετε με ελαιόλαδο -εννοείται ότι η συνταγή είναι Κρητική-.
Έκανα και εγώ λοιπόν τις απαραίτητες προσθαφαιρέσεις υλικών για να προσαρμόσω τη συνταγή στο ντουλάπι μου και στο ψυγείο μου και voila.
Χρειαζόμαστε:
4 κούπες του τσαγιού αλεύρι αυτοδιογκούμενο (φαριν απ)
1 κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα γάλα
1 γιαούρτι στραγγιστό (200γραμμάρια)
1 κούπα ζάχαρη
4 αυγά (εγώ έβαλα 2 ολόκληρα και 2 ασπράδια και ήταν εντάξει)
½ κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
2 βανίλιες
λίγη μαργαρίνη για το άλειμμα της φόρμας
400γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα
Πάμε να φτιάξουμε το κέικ:
Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια με ένα μεγάλο μαχαίρι, αλλά νομίζω και στο μούλτι μπορεί να κοπεί.
Χτυπάμε πολύ καλά σε ένα μπολ το λάδι με τη ζάχαρη
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά, το γιαούρτι και εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα. Συνεχίζουμε το χτύπημα και τελευταία ρίχνουμε τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ρίχνουμε μέσα στο μπολ τη μισή ποσότητα από τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού.
Αλείφουμε με τη μαργαρίνη καλά τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας μας και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Ρίχνουμε λίγο από το μείγμα του μπολ μέσα στη φόρμα, λίγα κομματάκια σοκολάτας και συνεχίζουμε εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Εγώ άφησα και λίγα σοκολατάκια στην επάνω επιφάνεια του κέικ.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στο φούρνο στους 180, και το κόβουμε αφού πλέον έχει κρυώσει καλά.
Τελικά με τα γλυκά ήταν να μην πάρω φόρα!!!!!!!!TIPS:
Σε περίπτωση που βάλετε απλό αλεύρι προσθέστε και 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ.
Η συνταγή έγραφε 1½ κούπα ζάχαρη, αλλά εγώ έβαλα 1 αν και νομίζω λόγω της σοκολάτας και λιγότερο να βάλετε δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
Καλή επιτυχία
Αμαλία
Αυτή την στιγμή που ζαχαρώνω την φωτό σου,(αυτήν με το κομμένο μέρος, που φαίνονται τα κομμάτια σοκολάτας πάνω δεξιά και κάτω αριστερά καταλαβαίνεις)...μου τρέχουν λίγο τα σάλια. Πίνω και το αρωματικό τσαγάκι μου και φαντάζομαι πως εχω ενα κομματάκι να το συνοδεύσω. Αλλά πουυυυ. Αχχχχχχ...
ReplyDeleteΚαλημέρες..
με τέτοια κομμάτια σοκολάτας που έχει μέσα, άντε τώρα εγώ να συγκρατηθώ και να αφήσω ψιχουλάκια και για τους υπόλοιπους!!!!!
ReplyDeleteκαλό ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ να έχουμε!!!!
Αχ φοβερό γλυκάκι,μπράβο!!!!
ReplyDeleteΑμαλίτσα,γλυκάκι;Δεν το φανταζόμουν!
ReplyDeleteΤο σοκολατένιο σου τρώγεται στο λεπτό-εσύ δοκίμασες;
Πάντως ήρθα νωρίς και το πρόλαβα!
Φιλιά!
Εχω και γω υπογλυκαιμίες σήμερα!Ισως το φτιάξω αργότερα!θα σου γράψω εντυπώσεις!Πάντως οι φωτογραφιές με εκαναν να γεμίσω το λαπιτοπι μου με σάλια!!!Σ'ευχαριστω που το μοιραστηκες μαζί μας!
ReplyDeleteΝαι, ναι κυρίες και κύριοι, η Αμαλία έφτιαξε γλυκό!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΑμαλίτσα μας ήταν να μην πάρεις φόρα, όπως λες!!!
Και όπως φαίνεται, το χεις!!!
Ανυπομονούμε για την συνέχεια!
Φιλιά!
Μαρία μας έχεις παρά να ανοίξεις τα ντουλάπια σου και να το φτιάξεις...
ReplyDeleteτόοοοοοσο απλά
καλό μεσημέρι
γ. πάρε πάρε βάλαμε τη μεγάλη φόρμα γιατί άμα πιάνει τον καλό μου αυτή η τάση δεν του φτάνει το μικρό κεικάκι ούτε για τη γλώσσα!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteπολλά φιλιά
ευχαριστώ Νάντια
ReplyDeleteκαλό μεσημέρι
Ελένάκι, ναι ναι δοκίμασα την επόμενη το πρωί που είχε πρυώσει καλά με το γάλα μου
ReplyDeleteέχω να πω ότι ήταν πολύ ωραίο....
πολλά πολλά φιλιά Βόρεια
Alex όταν είπες για υπογλυκαιμίες νόμιζα ότι ήταν έμμεση παράκληση να στο φτιάξω και εσένα.... ;)
ReplyDeleteπεριμένουμε σύντομα εντυπώσεις...
καλό μεσημέρι
εεεεεεε ναι λοιπόν το ομολογώ φτιάχνω και γλυκά!!!!!!!!!!χιχιχιχιχιχι
ReplyDeleteελπίζω μόνο μην είναι η τύχη του πρωτάρη!!!!!
πολλά πολλά φιλιά
Ωραιότατο κέικ ... και με κομμάτια σοκολάταςςςςς... και ποιος δεν την λατρεύει την άτιμη χεχε
ReplyDeleteτο γνωρίζω απο τον Παρλιαρο...ομως εμενα το ελαιολαδο με ενοχλει πολύ ως γευση στα γλυκα...κατα τ'αλλα δείχνει ...κολαση!
ReplyDeleteΑμαλίτσα τώρα που έκανες την αρχή περιμένουμε και την γλυκειά συνέχεια βεβαίως βεβαίως....
ReplyDeleteΠολύ καλό και ελαφρύ το κεκάκι σου ότι πρέπει για το καφεδάκι μας και όχι μόνο!!!
Πολλά φιλιά και καλό σ/κ!!!
Λαχταριστό το κεκάκι σου.
ReplyDeleteΤο ελαιόλαδο το φοβόμουν στην αρχή όταν το έβλεπα έτσι σε κεικ.. αλλά επειδή το έχω δοκιμάσει ξέρω πως είναι πολύ ωραίο. Δεν φαίνεται μέσα στο κεικ και το κάνει και πιο ελαφρυ από το βούτυρο.
Πολύ ωραίο, περιμένουμε τώρα να δούμε και και τη συνταγή για το σουφλέ σοκολάτας. Και να το δοκιμάσουμε βεβαίως βεβαίως...
ReplyDeleteΑστερι μην είσαι σίγουρη, δεν την λατρεύουν και όλοι....;)
ReplyDeleteκαλό Σ Κ
cook περι ορέξεως ....
ReplyDeleteεμένα πάντως μου άρεσε και δεν μου φάνηκε...πρέπει να το εξουδετερώνει το ξύσμα, μπορείς παρόλα αυτά να το δοκιμάσεις και με βιτάμ και να μας πεις εντυπώσεις
θα περιμένετε αρκετά....χιχιχιχιχι
ReplyDeleteαν και όπως βλέπω και ο υιος θα εξελιχτεί σε γλυκατζή οπότε δεν τη γλυτώνω
πολλά φιλιά
Μάριον όντως έτσι είναι εμένα μου άρεσε πάντως
ReplyDeleteκαλό υπόλοιπο ΣΚ
voyagerαν είσαι τυχερός μπορεί να το δοκιμάσεις, υπάρχει αίτηση από μία φίλη να της παραδόσω ιδιαίτερα μαθήματα στο συγκεκριμένο, καθώς επίσης και την λευκή εκδοχή του...
ReplyDeleteΤο παγωτό να μην ξεχάσεις όμως
καλό υπόλοιπο ΣΚ και πήγαινε και μία βόλτα επιτέλους
Αχ !!! μπράβο.
ReplyDeleteΚάνω όλα μου τα γλυκά με ελαιόλαδο, και είναι πολλή νόστιμα.
Μου κρατάς ένα κομμάτι ?
Δεν έκανα ποτέ κέικ με ελαιόλαδο και θα το δοκιμάσω.
ReplyDeleteΦιλιά
@amali Πήγα μια βόλτα σήμερα, ύστερα από πολύ καιρό. Αύριο λέω να πάω στην Καβάλα!
ReplyDeleteAmalia, σήμερα έκανες τον σύζυγό μου πολύ, πάρα πολύ χαρούμενος!!!
ReplyDeleteΦιλάκια, με ισπανική σοκολάτα!
Αμαλιτσα μου !!!!! οποία έκπληξις απο εσένα!!!!!!!! οχι μόνο έφτιαξες γλυκάκι αλλά φαίνεται και απίθανο !!!! παίρνω 2 κομματάκια για τον καφέ μου και σε φιλώ πολύ πολύ!!!
ReplyDeleteκαλή βδομάδα Αμαλί !!
Καταπληκτική συνταγή. Ευχαριστούμε.
ReplyDelete