Σήμερα κερνάμε γλυκάκι που έχει και πεθερά και σιρόπι !!!!!
Τυχαίο???? Δεν νομίζω !!!!!
Προχθές (04/02) ήταν μια πολύ σπεσιαλ ημέρα για μένα, κλείσαμε με τον σύζυγο μου 21 χρόνια γάμου.
Καταλάβατε λοιπόν τώρα που κολλάνε τα σιρόπια και η πεθερά ?? (χιχιχι)
Η γλώσσα της πεθεράς, εν αντιθέσει με την αληθινή γλώσσα μερικών - μερικών πεθερών (φτου και μακριά απο εμάς !!) είναι ένα πεντανόστιμο γλυκάκι και πολύ πολύ εύκολο να το φτιάξουμε στο σπίτι.
Ο χρόνος δε που απαιτείται, μαζί με το ψήσιμο, δεν υπερβαίνει τα 20-25 λεπτά, δηλαδή είναι γλυκάκι εξπρές!!
Πάμε να δούμε τι θέλουμε :
Υλικά
1 πακέτο σφολιάτα ( 2 φύλλα)
1 φακελάκι κρέμα πατισερι , για μιλφέιγ, από το supermarket
1 κουτί σαντιγί
(Εάν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε κρέμες σύμφωνα με τις οδηγίες που βρίσκονται εδώ)
1 αυγό
προαιρετικά λίγο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα
Για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρα νερό
Μισή φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
Πρώτα απ’ όλα φτιάχνουμε τις κρέμες σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας ή σύμφωνα με την συνταγή μας και τις βάζουμε στο ψυγείο.
Από το χαρτί της συσκευασίας της σφολιάτας, κόβουμε ένα πατρόν στο σχήμα της φωτο, προσπαθώντας να φτιάξουμε το γνωστό σχήμα του γλυκού.Ξετυλίγουμε το ένα φύλλο και το δουλεύουμε επάνω στην ζελατίνη που το περιβάλλει, βάζουμε επάνω το πατρόν που έχουμε και χαράζουμε με ένα μαχαίρι περιμετρικά του χαρτονιού.Φτιάχνουμε με κουπ πατ ή με άλλο πατρόν μικρότερα σχέδια στην σφολιάτα που περισσεύει και τα μεταφέρουμε με προσοχή σε ταψί που έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος ή φύλλο σιλικόνης.Χτυπάμε το αυγό με λίγο νεράκι και περνάμε ελαφριά από πάνω τα κομμάτια της σφολιάτας.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και στην πρώτη θέση από την κάτω μεριά του φούρνου για περίπου 10-15 λεπτά. (Δεν ανοίγουμε τον φούρνο για να μπορέσει να φουσκώσει η σφολιάτα).
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι περίπου 3-4 λεπτά από την ώρα που ξεκινάει το βράσιμο, ώστε να έχουμε ένα ελαφρύ σιρόπι.
Μόλις βγάλουμε τις γλώσσες από τον φούρνο τις χαράσσουμε καθέτως αφήνοντας μόνο την μια πλευρά (την μακρόστενη) να τα ενώνει -σαν να χαράζουμε μια φρατζόλα για να κάνουμε σάντουιτς-
Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε μια – μια τις γλώσσες στην κατσαρόλα με το σιρόπι.
Γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά ώστε να πάρουν και από τις δύο μεριές σιρόπι και τοποθετούμε σε μια σχάρα.
Ο χρόνος που θα τις έχουμε μέσα στο σιρόπι είναι ελάχιστος, ίσα να τις αναποδογυρίσουμε.
Μόλις τελειώσουμε με όλες, ανοίγουμε το καπάκι τους και βάζουμε στο εσωτερικό τους με ένα κορνέ ή με ένα κουτάλι, μια στρώση κρέμα πατισερί και από πάνω κάνουμε το ίδιο με μια στρώση σαντιγί.
Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε την μπροστινή μεριά της κρέμας με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
Όπως καταλάβατε είναι η ώρα που μπορούμε να αρχίσουμε να τις τσακίζουμε !!! Φυλάσσονται στο ψυγείο, μην με ρωτήσετε για πόσο, γιατί ποτέ δεν κατάφεραν να μείνουν πάνω από 2 ημέρες !!
ΤΙΡ: Η σφολιάτα θέλει πάντα μεγάλη προσοχή όσον αφορά την θερμοκρασία της . Δεν τη ξεπαγώνουμε ποτέ εκτός ψυγείου, παρά μόνον στην συντήρηση καθώς επίσης βγάζουμε ένα – ένα φύλλο από το ψυγείο και μόνο την ώρα που το δουλεύουμε.
Καλή επιτυχία και καλή βδομάδα εύχομαι σε όλους!
Να τα εκατοστήσετε με Αγάπη και Υγεία!!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά.
Να τα εκατοστήσετε Μαριώ μου, πάντα ευτυχισμένοι και αγαπημένοι!
ReplyDeleteΝα τα χιλιάσετε!!!!!!!!!!!! πάντα μαζί και αγαπημένοι!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΕεε πάιρνω και μια γλώσσα πεθεράς, να μην ξεχνιόμαστε :)
Φιλάκια
Να ζήσετε, και εις ανώτερα.
ReplyDeleteΌσο για το γλυκό φαίνεται νόστιμο το άτιμο. Πως θα κρατήσουμε τη σιλουέτα μας;
Καλημερα καλημερα,χρονια πολλα παντα ευρυχισμενοι και υγιεις,τελειο το γλυκακιστο δικο μας σπιτι δυστυχως εμεινε μονο μια μερα!!!!!!
ReplyDeleteMany Kisses
Alma Libre
Καλημερα και καλη εβδομαδα..Μαρακι μου να τα εκατοστησετε,να ειστε γεροι,και ευτυχισμενοι..οσο για την γλωσσα της πεθερας πολυ ωραια την εφτιαξες,ζηλευτη,γεια στα χερια σου,φιλια!!!
ReplyDeleteΑΑΑΑ δεν είστε και πολύ μακριά από την ασημένια επέτειο των 25 χρόνων. Μπράβο σας!!! να είστε πάντα μαζί και αγαπημένοι.
ReplyDeleteΗ συνταγή φαίνεται τέλεια!! Πάω αμέσως να δω τι έχω και τι χρειάζομαι από τα υλικά!!!
Πέρνα και από το μπλογκ μου γιατί σε περιμένει κάτι χρωματιστό και χαρούμενο... Φιλιάάάά και καλή εβδομάδα!!!!
Χρόνια πολλά!
ReplyDeleteΟλές οι πεθερές ...μακάρι να είχαν τόσο γλυκιά γλώσσα!
Μαράκι να τα εκατοστήσετε, πάντα αγαπημένοι, να χαίρεστε την οικογένειά σας και να είστε πάντα γεροί και χαρούμενοι!!!
ReplyDeleteΚερνιέμαι, σιγά μην άφηνα το κέρασμα!!!
Καλή εβδομάδα!!!
Mαρία, χρόνια σας πολλά και γλυκά, σαν το γλυκάκι σου.
ReplyDeleteΜε πέθανες με τις γλώσσες, θα ψάχνω για σιροπιαστό επειγόντως.
Φιλιά
καλή βδομάδα.
Να ζήσετε πάντα ευτυχισμένοι και σιροπιαστά και φυσικά με τη γλυκιά γλώσσα της πεθεράς!!!
ReplyDeleteτο αγαπημενο μου γλυκο!!!!πολυ ευκολο το κανεις να δειχνει! σε ευχαριστω πολυ!!!!!
ReplyDeleteΜαράκι να ζήσετε χρόνια πολλά πολλά πάντα ευτυχισμένοι!
ReplyDeleteΌ,τι πρέπει για την ημέρα το γλυκάκι-ε,δεν το είχα ξανακούσει.
Φιλιά!
Να τα εκατοσήσετε! Ομολογώ ότι γέλασα με το όνομα και το σχήμα του γλυκού!
ReplyDeleteΑυτό το πραγματικά πεντανόστιμο γλυκό, χάνει πόντους από το όνομά του! :0)
ReplyDeleteΚαλά να περνάτε πάντα!
να τα εκατοστήσετε, τέλειο γλυκάκι, αλλά η δικιά μου πεθερά ότι κι αν την ποτίζωταϊζω φαρμάκι στάζει!!!!!!!
ReplyDeleteΝα εχετε υγεία και να είστε πάντα αγαπημένοι. Χρόνια σας πολλά!
ReplyDeleteπάντα ευτυχισμενοι και αγαπημενοι μαζί Μαρακι μου!!(εμεις σε μια εβδομαδα κλείνουμε τα 18!)
ReplyDelete...τελεια τελεια τελεια!!εννοειται πως την καρατω γιατι λατρευω αυτο το γλυκο,μα ποτε δεν ετυχε να μαθω πώς γινεται και πετυχαίνει κανεις αυτο το υπεροχο σιροπιασμα της σφολιατας...μερσι!!
Να τα χιλιάσετε Μαράκι και να είστε πάντα ευτυχισμένοι!
ReplyDeleteΤο γλυκό, πολύ καλό!
Γειά σου, φιλενάδα! Πολλά χρόνια μαζί σας έυχομαι!!
ReplyDeleteΔεν απάντησες στις απορίες μου στην πρωιγούμενη ανάρτηση σου...
80 γρ. κακάο, σε σκόνι;
1 ζαχαρούχο γάλα πόσα γραμμάρια;
φουντούκια πόσα περίπου;
Γλώσσα πεθεράς;;; εμείς έχουμε, έχεμ, έχεμ... αρχίδια του παπά...
Φιλάκια.
Nα τα εκατοστήσετε!!!!
ReplyDeleteΞανθούλα μου, σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου !!!
ReplyDeleteκαλή σου μέρα και φιλια πολλά
Λιλάκι μου, σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και την αγάπη σου !!!
ReplyDeleteφιλια πολλά πολλά και περαστικούλια σου !!!
Αστεράκι μου ευχαριστώ πολύ, πιστεύω να πήρες το κομμάτι σου και να το ευχαριστήθηκες έτσι ???χιχι!!!
ReplyDeleteφιλια πολλά και καλή σου μέρα
Κανθαρε, ευχαριστώ πολύ. Ναι είναι νόστιμο το άτιμο και πολύ παχυντικό βεβαίως - βεβαίως, για σιλουέτα, ούτε λόγος !!!!!!!χιχιχι!!
ReplyDeleteφιλια πολλά και καλή σου μέρα
Alma Libre μου, γλυκό μου μωράκι σ'ευχαριστώ πολύ πολύ πολύ !!!
ReplyDeleteοπως ξερεις και σε μας τα ίδια χάλια επικρατούν, μόλις φτιάξω κάτι, εξαφανίζεται !!!!
φιλια πολλά
gwgoyla μου σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και για τα καλά σου λόγια!!!!
ReplyDeleteφιλια πολλα πολλά
Konstantina, να μαστε καλά πρώτα ο Θεός, θα το κάψουμε στα 25!!!!!!! κανόνισε από τώρα την τουαλέτα που θα φορέσεις γιατί θα κάνουμε ένα bigbigbigbigbigbigbigbig παρτυ !!! χιχιχιχιχιχι
ReplyDeleteευχαριστούμε για το βραβείο !!!
φιλια πολλά και καλή σου μέρα
Δημητρούλα μου, χαχαχαχα!! πόσο δικιο έχεις !!!!
ReplyDeleteευχαριστώ πολύ για τις ευχές !!!
φιλια πολλά
Εφάκι μου γλυκό ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, να μου φιλήσεις τα μωρά σου !!!!
ReplyDeleteμα γιαυτό τις έχουμε καλέ, για να τις κεράσουμε τις έχουμε! είναι πολύ σλουρπ σλουρπ κέρασμα !!!χιχιχι
φιλια πολλά πολλά
Μαράκι μου, σ'ευχαριστώ πολύ για τα γλυκά σου λόγια !!!! παρε καλέ απο εδώ σιροπιαστό - είναι και πιο υγιεινό !!χιχιχι!!!!!!!!
ReplyDeleteφιλια πολλά πολλά
Με ξελίγωσες μεσημεριάτικα Μαράκι μου!!!! Και δεν έχω φάει τίποτα όλη μέρα, καφεδάκι σκέτο :) Κόκαλα τσακίζει η άτιμη :)))
ReplyDeleteΝα ζήσετε ευτυχισμένοι κι αγαπημένοι!!!!
Φιλιά πολλά
Καλό μεσημέρι
ΥΓ.Να ευχαριστήσω κι από εδώ όλα τα κορίτσια της ομάδας που παραβρέθηκαν το Σάββατο στον Αρμενιστή κι έδωσαν με το κέφι τους και την αγάπη τους, ξεχωριστό χρώμα στη βραδιά!!
Έχουμε τη συνταγή της Μέτης δημοσιευμένη, να βάλω λινκ;
Θα μιλήσουμε μαζί για τα κρασιά σας;; Στείλε μου μήνυμα!!!!
Αααααααα!!! Τι ωραία!! Να ζήσετε!!
ReplyDeleteΤρελοτουρίστρια
21 χρόνια;;;;;;;;;;;;
ReplyDeleteΝα τα εκατοστήσετε!!!!
Κάθε μέρα να είστε πιο αγαπημένοι από την προηγούμενη!!!
Θα κεραστώ γλυκάκι εννοείται!!!!
Χιλιοχρονοι, ευτυχισμένοι και παντα μες στα σοροπια ;)
ReplyDeleteΧρόνια πολλά και καλά. Να τα εκατοστήσετε και να είστε πάντα μαζί, χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι.
ReplyDeleteΦοιβο μου, σ'ευχαριστώ για τις ευχές σου!!!!!!!!!! πολύ γέλασα με ''την γλυκιά γλώσσα της πεθεράς'' !!!!!!
ReplyDeleteσε φιλώ πολύ πολύ
apinkdreamer, χαίρομαι που σου αρέσει και θα χαρώ ακόμη πιο πολύ όταν το φτιάξεις και σου αρέσει πραγματικά !!!
ReplyDeleteσε φιλώ πολύ
Ελενάκι, σ'ευχαριστώ πολύ πολύ για τις ευχές !!!
ReplyDeleteφιλια πολλά και καλό μεσημέρι!!!
Κικίτσα, σ'ευχαριστώ πολύ. Αλήθεια δεν το είχες ξανακούσει αυτό το γλυκό ??? δεν έχει πλάκα ???
ReplyDeleteφιλια πολλά
The dark chef, χαχαχαχαα! όπως τα λες είναι!!! χάνει πόντους !!!!
ReplyDeleteευχαριστούμε πολύ!
καλό απόγευμα
γαστεροπλή μου, ευχαριστώ πολύ !!
ReplyDeleteαλήθεια το λες για την πεθερά σου ??? αν είναι αλήθεια και όχι αστείο πιστεύω ότι είναι φρικτό!!!!!
το μόνο που μπορώ να πω είναι ....καλό μεσημέρι !!!
helengr, ευχαριστούμε πολύ, να είσαστε όλοι καλά
ReplyDeleteκαλό μεσημέρι !!!
cookitsa μου, χρόνια πολλά και σε σας !!!!!!!! είδες πως περνάν τα χρόνια !!!
ReplyDeleteχαίρομαι που σου αρέσει το γλυκάκι, είμαι σίγουρη ότι θα το φτιάξεις και θα σου γίνει πεντανόστιμο !!!!!!!!!!!
σε φιλώ πολύ πολύ
mia maria, ευχαριστώ πολύ πολύ Μαράκι μου !!!!!!!!
ReplyDeleteσε φιλώ πολύ και καλό μεσημέρι !!
veronica marsa, πολύ γελασα με το δικό σας γλυκό !!!!!!!χαχαχαχα!!!!
ReplyDeleteσε φιλώ πολύ πολύ
Υ.Γ. το Λενάκι μας σου απάντησε για την συνταγή της μερέντας στο ποστ.
Renaki, σ'ευχαριστώ πολύ !!!!
ReplyDeleteκαλό μεσημέρι εύχομαι !!!
gvarvakis, Γιώργο μου σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και για όλα !!!!
ReplyDeleteτα λέμε απο κοντά !!
φιλια πολλά
grazy tourist, τρελλοτουριστάκια σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου !!!!!! να είσαστε καλά και πάντα να ταξιδεύετε !!!!!
ReplyDeleteκαλό μεσημέρι !!!
manousina μου, σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και για το πολύ ωραίο δώρο σου το οποίο ήδη χρησιμοποίησα !!!!!!!!
ReplyDeleteχαρηκα πολύ που σας γνωρισα οικογενειακώς, να δώσεις φιλάκια πολλά στο μικρο manousaki!!!!
καλό μεσημέρι
benikos place, ευχαριστώ Μπενίκο μου και εσύ τα χαίρεσαι την μεγάλη σου οικογένεια !!!!!!!
ReplyDeleteκαλό μεσημέρι !!!
dimiourgia, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου !!! Να χαίρεσαι την οικογενειά σου !!!
ReplyDeleteκαλό μεσημέρι και πολλά φιλιά
Εγώ το langue de chat ήξερα! Γλώσσα της πεθεράς και γλυκειά πρώτη φορά είδα :) Χαίρομαι πολύ που σου έτυχε και πέτυχε ο γάμος να κλείσει 21 χρόνια! Να είστε γεροί και ευτυχισμένοι, μέχρι τα βαθειά σας γηρατειά!
ReplyDeleteΕυχαριστώ για τις ευχές Βικάκι μου !!! είδες που τελικά γλυκειά γλώσσα της πεθεράς είναι μόνο σε γλυκό και όχι στην πραγματικότητα !!!! χιχιχιχιχι!!
ReplyDeleteγια να δούμε εμεις Βικάκι μου τι πεθερές θα γίνουμε και πως θα τα βλέπουμε τότε τα πράγματα !! αχ! βαχ! να λες !!! χιχχιι
φιλια πολλά πολλά και καλό σ/κ
πάρα πολύ ωραια...
ReplyDeleteνα ζήσετε ευτυχισμένοι !!!!
και ωραία η γλώσσα... !!! τελικά...!!!!
Ευχαριστώ Παρασκευή μου για τις ευχές σου !! η αλήθεια είναι ότι το γλυκάκι είναι εξαιρετικό και εύκολο στην κατασκευή του. Βέβαια είναι ακόμη ευκολότερο στην καταναλωσή του !!!!χιχιχιχιχι!!
ReplyDeleteκαλό σ/κ Παρασκευούλα μου !!!!!
Ευχαριστώ Παρασκευή μου για τις ευχές σου !! η αλήθεια είναι ότι το γλυκάκι είναι εξαιρετικό και εύκολο στην κατασκευή του. Βέβαια είναι ακόμη ευκολότερο στην καταναλωσή του !!!!χιχιχιχιχι!!
ReplyDeleteκαλό σ/κ Παρασκευούλα μου !!!!!