Monday 7 February 2011

Γλώσσα της πεθεράς

Σήμερα κερνάμε γλυκάκι που έχει και πεθερά και σιρόπι !!!!!
Τυχαίο???? Δεν νομίζω !!!!!
Προχθές (04/02) ήταν μια πολύ σπεσιαλ ημέρα για μένα, κλείσαμε με τον σύζυγο μου 21 χρόνια γάμου.
Καταλάβατε λοιπόν τώρα που κολλάνε τα σιρόπια και η πεθερά ?? (χιχιχι)
Η γλώσσα της πεθεράς, εν αντιθέσει με την αληθινή γλώσσα μερικών - μερικών πεθερών (φτου και μακριά απο εμάς !!) είναι ένα πεντανόστιμο γλυκάκι και πολύ πολύ εύκολο να το φτιάξουμε στο σπίτι.
Ο χρόνος δε που απαιτείται, μαζί με το ψήσιμο, δεν υπερβαίνει τα 20-25 λεπτά, δηλαδή είναι γλυκάκι εξπρές!!
Πάμε να δούμε τι θέλουμε :

Υλικά
1 πακέτο σφολιάτα ( 2 φύλλα)
1 φακελάκι κρέμα πατισερι , για μιλφέιγ, από το supermarket
1 κουτί σαντιγί
(Εάν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε κρέμες σύμφωνα με τις οδηγίες που βρίσκονται εδώ)
1 αυγό
προαιρετικά λίγο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα
Για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρα νερό
Μισή φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
Πρώτα απ’ όλα φτιάχνουμε τις κρέμες σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας ή σύμφωνα με την συνταγή μας και τις βάζουμε στο ψυγείο.
Από το χαρτί της συσκευασίας της σφολιάτας, κόβουμε ένα πατρόν στο σχήμα της φωτο, προσπαθώντας να φτιάξουμε το γνωστό σχήμα του γλυκού.Ξετυλίγουμε το ένα φύλλο και το δουλεύουμε επάνω στην ζελατίνη που το περιβάλλει, βάζουμε επάνω το πατρόν που έχουμε και χαράζουμε με ένα μαχαίρι περιμετρικά του χαρτονιού.Φτιάχνουμε με κουπ πατ ή με άλλο πατρόν μικρότερα σχέδια στην σφολιάτα που περισσεύει και τα μεταφέρουμε με προσοχή σε ταψί που έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος ή φύλλο σιλικόνης.Χτυπάμε το αυγό με λίγο νεράκι και περνάμε ελαφριά από πάνω τα κομμάτια της σφολιάτας.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και στην πρώτη θέση από την κάτω μεριά του φούρνου για περίπου 10-15 λεπτά. (Δεν ανοίγουμε τον φούρνο για να μπορέσει να φουσκώσει η σφολιάτα).
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι περίπου 3-4 λεπτά από την ώρα που ξεκινάει το βράσιμο, ώστε να έχουμε ένα ελαφρύ σιρόπι.
Μόλις βγάλουμε τις γλώσσες από τον φούρνο τις χαράσσουμε καθέτως αφήνοντας μόνο την μια πλευρά (την μακρόστενη) να τα ενώνει -σαν να χαράζουμε μια φρατζόλα για να κάνουμε σάντουιτς-
Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε μια – μια τις γλώσσες στην κατσαρόλα με το σιρόπι.
Γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά ώστε να πάρουν και από τις δύο μεριές σιρόπι και τοποθετούμε σε μια σχάρα.
Ο χρόνος που θα τις έχουμε μέσα στο σιρόπι είναι ελάχιστος, ίσα να τις αναποδογυρίσουμε.
Μόλις τελειώσουμε με όλες, ανοίγουμε το καπάκι τους και βάζουμε στο εσωτερικό τους με ένα κορνέ ή με ένα κουτάλι, μια στρώση κρέμα πατισερί και από πάνω κάνουμε το ίδιο με μια στρώση σαντιγί.
Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε την μπροστινή μεριά της κρέμας με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
Όπως καταλάβατε είναι η ώρα που μπορούμε να αρχίσουμε να τις τσακίζουμε !!! Φυλάσσονται στο ψυγείο, μην με ρωτήσετε για πόσο, γιατί ποτέ δεν κατάφεραν να μείνουν πάνω από 2 ημέρες !!
ΤΙΡ: Η σφολιάτα θέλει πάντα μεγάλη προσοχή όσον αφορά την θερμοκρασία της . Δεν τη ξεπαγώνουμε ποτέ εκτός ψυγείου, παρά μόνον στην συντήρηση καθώς επίσης βγάζουμε ένα – ένα φύλλο από το ψυγείο και μόνο την ώρα που το δουλεύουμε.
Καλή επιτυχία και καλή βδομάδα εύχομαι σε όλους!

57 comments:

  1. Να τα εκατοστήσετε με Αγάπη και Υγεία!!
    Πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  2. Να τα εκατοστήσετε Μαριώ μου, πάντα ευτυχισμένοι και αγαπημένοι!

    ReplyDelete
  3. Να τα χιλιάσετε!!!!!!!!!!!! πάντα μαζί και αγαπημένοι!!!!!!!!!!!!
    Εεε πάιρνω και μια γλώσσα πεθεράς, να μην ξεχνιόμαστε :)
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  4. Να ζήσετε, και εις ανώτερα.

    Όσο για το γλυκό φαίνεται νόστιμο το άτιμο. Πως θα κρατήσουμε τη σιλουέτα μας;

    ReplyDelete
  5. Καλημερα καλημερα,χρονια πολλα παντα ευρυχισμενοι και υγιεις,τελειο το γλυκακιστο δικο μας σπιτι δυστυχως εμεινε μονο μια μερα!!!!!!

    Many Kisses
    Alma Libre

    ReplyDelete
  6. Καλημερα και καλη εβδομαδα..Μαρακι μου να τα εκατοστησετε,να ειστε γεροι,και ευτυχισμενοι..οσο για την γλωσσα της πεθερας πολυ ωραια την εφτιαξες,ζηλευτη,γεια στα χερια σου,φιλια!!!

    ReplyDelete
  7. ΑΑΑΑ δεν είστε και πολύ μακριά από την ασημένια επέτειο των 25 χρόνων. Μπράβο σας!!! να είστε πάντα μαζί και αγαπημένοι.
    Η συνταγή φαίνεται τέλεια!! Πάω αμέσως να δω τι έχω και τι χρειάζομαι από τα υλικά!!!
    Πέρνα και από το μπλογκ μου γιατί σε περιμένει κάτι χρωματιστό και χαρούμενο... Φιλιάάάά και καλή εβδομάδα!!!!

    ReplyDelete
  8. Χρόνια πολλά!
    Ολές οι πεθερές ...μακάρι να είχαν τόσο γλυκιά γλώσσα!

    ReplyDelete
  9. Μαράκι να τα εκατοστήσετε, πάντα αγαπημένοι, να χαίρεστε την οικογένειά σας και να είστε πάντα γεροί και χαρούμενοι!!!

    Κερνιέμαι, σιγά μην άφηνα το κέρασμα!!!
    Καλή εβδομάδα!!!

    ReplyDelete
  10. Mαρία, χρόνια σας πολλά και γλυκά, σαν το γλυκάκι σου.
    Με πέθανες με τις γλώσσες, θα ψάχνω για σιροπιαστό επειγόντως.
    Φιλιά
    καλή βδομάδα.

    ReplyDelete
  11. Να ζήσετε πάντα ευτυχισμένοι και σιροπιαστά και φυσικά με τη γλυκιά γλώσσα της πεθεράς!!!

    ReplyDelete
  12. το αγαπημενο μου γλυκο!!!!πολυ ευκολο το κανεις να δειχνει! σε ευχαριστω πολυ!!!!!

    ReplyDelete
  13. Μαράκι να ζήσετε χρόνια πολλά πολλά πάντα ευτυχισμένοι!
    Ό,τι πρέπει για την ημέρα το γλυκάκι-ε,δεν το είχα ξανακούσει.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  14. Να τα εκατοσήσετε! Ομολογώ ότι γέλασα με το όνομα και το σχήμα του γλυκού!

    ReplyDelete
  15. Αυτό το πραγματικά πεντανόστιμο γλυκό, χάνει πόντους από το όνομά του! :0)
    Καλά να περνάτε πάντα!

    ReplyDelete
  16. να τα εκατοστήσετε, τέλειο γλυκάκι, αλλά η δικιά μου πεθερά ότι κι αν την ποτίζωταϊζω φαρμάκι στάζει!!!!!!!

    ReplyDelete
  17. Να εχετε υγεία και να είστε πάντα αγαπημένοι. Χρόνια σας πολλά!

    ReplyDelete
  18. πάντα ευτυχισμενοι και αγαπημενοι μαζί Μαρακι μου!!(εμεις σε μια εβδομαδα κλείνουμε τα 18!)
    ...τελεια τελεια τελεια!!εννοειται πως την καρατω γιατι λατρευω αυτο το γλυκο,μα ποτε δεν ετυχε να μαθω πώς γινεται και πετυχαίνει κανεις αυτο το υπεροχο σιροπιασμα της σφολιατας...μερσι!!

    ReplyDelete
  19. Να τα χιλιάσετε Μαράκι και να είστε πάντα ευτυχισμένοι!
    Το γλυκό, πολύ καλό!

    ReplyDelete
  20. Γειά σου, φιλενάδα! Πολλά χρόνια μαζί σας έυχομαι!!

    Δεν απάντησες στις απορίες μου στην πρωιγούμενη ανάρτηση σου...

    80 γρ. κακάο, σε σκόνι;
    1 ζαχαρούχο γάλα πόσα γραμμάρια;
    φουντούκια πόσα περίπου;

    Γλώσσα πεθεράς;;; εμείς έχουμε, έχεμ, έχεμ... αρχίδια του παπά...

    Φιλάκια.

    ReplyDelete
  21. Nα τα εκατοστήσετε!!!!

    ReplyDelete
  22. Ξανθούλα μου, σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου !!!

    καλή σου μέρα και φιλια πολλά

    ReplyDelete
  23. Λιλάκι μου, σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και την αγάπη σου !!!

    φιλια πολλά πολλά και περαστικούλια σου !!!

    ReplyDelete
  24. Αστεράκι μου ευχαριστώ πολύ, πιστεύω να πήρες το κομμάτι σου και να το ευχαριστήθηκες έτσι ???χιχι!!!

    φιλια πολλά και καλή σου μέρα

    ReplyDelete
  25. Κανθαρε, ευχαριστώ πολύ. Ναι είναι νόστιμο το άτιμο και πολύ παχυντικό βεβαίως - βεβαίως, για σιλουέτα, ούτε λόγος !!!!!!!χιχιχι!!

    φιλια πολλά και καλή σου μέρα

    ReplyDelete
  26. Alma Libre μου, γλυκό μου μωράκι σ'ευχαριστώ πολύ πολύ πολύ !!!

    οπως ξερεις και σε μας τα ίδια χάλια επικρατούν, μόλις φτιάξω κάτι, εξαφανίζεται !!!!

    φιλια πολλά

    ReplyDelete
  27. gwgoyla μου σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και για τα καλά σου λόγια!!!!

    φιλια πολλα πολλά

    ReplyDelete
  28. Konstantina, να μαστε καλά πρώτα ο Θεός, θα το κάψουμε στα 25!!!!!!! κανόνισε από τώρα την τουαλέτα που θα φορέσεις γιατί θα κάνουμε ένα bigbigbigbigbigbigbigbig παρτυ !!! χιχιχιχιχιχι

    ευχαριστούμε για το βραβείο !!!

    φιλια πολλά και καλή σου μέρα

    ReplyDelete
  29. Δημητρούλα μου, χαχαχαχα!! πόσο δικιο έχεις !!!!

    ευχαριστώ πολύ για τις ευχές !!!

    φιλια πολλά

    ReplyDelete
  30. Εφάκι μου γλυκό ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, να μου φιλήσεις τα μωρά σου !!!!

    μα γιαυτό τις έχουμε καλέ, για να τις κεράσουμε τις έχουμε! είναι πολύ σλουρπ σλουρπ κέρασμα !!!χιχιχι

    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  31. Μαράκι μου, σ'ευχαριστώ πολύ για τα γλυκά σου λόγια !!!! παρε καλέ απο εδώ σιροπιαστό - είναι και πιο υγιεινό !!χιχιχι!!!!!!!!

    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  32. Με ξελίγωσες μεσημεριάτικα Μαράκι μου!!!! Και δεν έχω φάει τίποτα όλη μέρα, καφεδάκι σκέτο :) Κόκαλα τσακίζει η άτιμη :)))
    Να ζήσετε ευτυχισμένοι κι αγαπημένοι!!!!
    Φιλιά πολλά
    Καλό μεσημέρι
    ΥΓ.Να ευχαριστήσω κι από εδώ όλα τα κορίτσια της ομάδας που παραβρέθηκαν το Σάββατο στον Αρμενιστή κι έδωσαν με το κέφι τους και την αγάπη τους, ξεχωριστό χρώμα στη βραδιά!!
    Έχουμε τη συνταγή της Μέτης δημοσιευμένη, να βάλω λινκ;
    Θα μιλήσουμε μαζί για τα κρασιά σας;; Στείλε μου μήνυμα!!!!

    ReplyDelete
  33. Αααααααα!!! Τι ωραία!! Να ζήσετε!!

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
  34. 21 χρόνια;;;;;;;;;;;;
    Να τα εκατοστήσετε!!!!
    Κάθε μέρα να είστε πιο αγαπημένοι από την προηγούμενη!!!
    Θα κεραστώ γλυκάκι εννοείται!!!!

    ReplyDelete
  35. Χιλιοχρονοι, ευτυχισμένοι και παντα μες στα σοροπια ;)

    ReplyDelete
  36. Χρόνια πολλά και καλά. Να τα εκατοστήσετε και να είστε πάντα μαζί, χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι.

    ReplyDelete
  37. Φοιβο μου, σ'ευχαριστώ για τις ευχές σου!!!!!!!!!! πολύ γέλασα με ''την γλυκιά γλώσσα της πεθεράς'' !!!!!!

    σε φιλώ πολύ πολύ

    ReplyDelete
  38. apinkdreamer, χαίρομαι που σου αρέσει και θα χαρώ ακόμη πιο πολύ όταν το φτιάξεις και σου αρέσει πραγματικά !!!

    σε φιλώ πολύ

    ReplyDelete
  39. Ελενάκι, σ'ευχαριστώ πολύ πολύ για τις ευχές !!!

    φιλια πολλά και καλό μεσημέρι!!!

    ReplyDelete
  40. Κικίτσα, σ'ευχαριστώ πολύ. Αλήθεια δεν το είχες ξανακούσει αυτό το γλυκό ??? δεν έχει πλάκα ???

    φιλια πολλά

    ReplyDelete
  41. The dark chef, χαχαχαχαα! όπως τα λες είναι!!! χάνει πόντους !!!!
    ευχαριστούμε πολύ!

    καλό απόγευμα

    ReplyDelete
  42. γαστεροπλή μου, ευχαριστώ πολύ !!
    αλήθεια το λες για την πεθερά σου ??? αν είναι αλήθεια και όχι αστείο πιστεύω ότι είναι φρικτό!!!!!

    το μόνο που μπορώ να πω είναι ....καλό μεσημέρι !!!

    ReplyDelete
  43. helengr, ευχαριστούμε πολύ, να είσαστε όλοι καλά


    καλό μεσημέρι !!!

    ReplyDelete
  44. cookitsa μου, χρόνια πολλά και σε σας !!!!!!!! είδες πως περνάν τα χρόνια !!!

    χαίρομαι που σου αρέσει το γλυκάκι, είμαι σίγουρη ότι θα το φτιάξεις και θα σου γίνει πεντανόστιμο !!!!!!!!!!!


    σε φιλώ πολύ πολύ

    ReplyDelete
  45. mia maria, ευχαριστώ πολύ πολύ Μαράκι μου !!!!!!!!

    σε φιλώ πολύ και καλό μεσημέρι !!

    ReplyDelete
  46. veronica marsa, πολύ γελασα με το δικό σας γλυκό !!!!!!!χαχαχαχα!!!!

    σε φιλώ πολύ πολύ

    Υ.Γ. το Λενάκι μας σου απάντησε για την συνταγή της μερέντας στο ποστ.

    ReplyDelete
  47. Renaki, σ'ευχαριστώ πολύ !!!!

    καλό μεσημέρι εύχομαι !!!

    ReplyDelete
  48. gvarvakis, Γιώργο μου σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και για όλα !!!!

    τα λέμε απο κοντά !!

    φιλια πολλά

    ReplyDelete
  49. grazy tourist, τρελλοτουριστάκια σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου !!!!!! να είσαστε καλά και πάντα να ταξιδεύετε !!!!!

    καλό μεσημέρι !!!

    ReplyDelete
  50. manousina μου, σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και για το πολύ ωραίο δώρο σου το οποίο ήδη χρησιμοποίησα !!!!!!!!

    χαρηκα πολύ που σας γνωρισα οικογενειακώς, να δώσεις φιλάκια πολλά στο μικρο manousaki!!!!

    καλό μεσημέρι

    ReplyDelete
  51. benikos place, ευχαριστώ Μπενίκο μου και εσύ τα χαίρεσαι την μεγάλη σου οικογένεια !!!!!!!

    καλό μεσημέρι !!!

    ReplyDelete
  52. dimiourgia, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου !!! Να χαίρεσαι την οικογενειά σου !!!

    καλό μεσημέρι και πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  53. Εγώ το langue de chat ήξερα! Γλώσσα της πεθεράς και γλυκειά πρώτη φορά είδα :) Χαίρομαι πολύ που σου έτυχε και πέτυχε ο γάμος να κλείσει 21 χρόνια! Να είστε γεροί και ευτυχισμένοι, μέχρι τα βαθειά σας γηρατειά!

    ReplyDelete
  54. Ευχαριστώ για τις ευχές Βικάκι μου !!! είδες που τελικά γλυκειά γλώσσα της πεθεράς είναι μόνο σε γλυκό και όχι στην πραγματικότητα !!!! χιχιχιχιχι!!
    για να δούμε εμεις Βικάκι μου τι πεθερές θα γίνουμε και πως θα τα βλέπουμε τότε τα πράγματα !! αχ! βαχ! να λες !!! χιχχιι

    φιλια πολλά πολλά και καλό σ/κ

    ReplyDelete
  55. πάρα πολύ ωραια...
    να ζήσετε ευτυχισμένοι !!!!
    και ωραία η γλώσσα... !!! τελικά...!!!!

    ReplyDelete
  56. Ευχαριστώ Παρασκευή μου για τις ευχές σου !! η αλήθεια είναι ότι το γλυκάκι είναι εξαιρετικό και εύκολο στην κατασκευή του. Βέβαια είναι ακόμη ευκολότερο στην καταναλωσή του !!!!χιχιχιχιχι!!

    καλό σ/κ Παρασκευούλα μου !!!!!

    ReplyDelete
  57. Ευχαριστώ Παρασκευή μου για τις ευχές σου !! η αλήθεια είναι ότι το γλυκάκι είναι εξαιρετικό και εύκολο στην κατασκευή του. Βέβαια είναι ακόμη ευκολότερο στην καταναλωσή του !!!!χιχιχιχιχι!!

    καλό σ/κ Παρασκευούλα μου !!!!!

    ReplyDelete