
Έχουμε ήδη δώσει δυο προτάσεις για σκορδαλιά, η μία με ψωμί και καρύδια και η άλλη με πατάτα.
Με πατάτα και η δική μου σκορδαλιά, αλλά η διαφορά είναι στο λάδι.
Είχα ακούσει από καιρό για τις ευεργετικές ιδιότητες του σησαμέλαιου και την ξεχωριστή γεύση του, αλλά δεν είχε τύχει να το δοκιμάσω σε κάποια συνταγή μου.
Μίαν ωραία πρωία λοιπόν πήγα στο σούπερ και εφοδιάστηκα με το κατάλληλο ελληνικό λάδι από σουσάμι.
Πραγματικά είναι ένα λάδι με πολύ ξεχωριστή γεύση και άρωμα.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε σκορδαλιά με σησαμέλαιο.
Χρειαζόμαστε:
2 περίπου σκελίδες σκόρδο (στο σόι του άντρα μου βάζουν πάνω από 5 σκελίδες, ο καθένας λοιπόν ανάλογα με τα γούστα του..)
2 με 3 πατάτες μέτριες βραστές
1 κούπα σησαμέλαιο (ή μισή κούπα σησαμέλαιο και μισή ελαιόλαδο)
2 - 3 κουταλιές της σούπας ξύδι
αλάτι
Για να την φτιάξουμε:
Καθαρίζουμε τα σκόρδα, τα βάζουμε στο γουδί μαζί με λίγο λάδι, λίγο ξύδι και το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσουν και να γίνουν ένας πολτός.
Στη συνέχεια ρίχνουμε μισή πατάτα και λίγο λάδι - ξύδι και χτυπάμε πολύ καλά στο γουδί πιέζοντας και κυκλικά με το γουδοχέρι.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και το μείγμα μας να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει.
Ελέγχουμε και με το μάτι την ποσότητα του λαδιού που θα ρίξουμε, ώστε να μην το παρακάνουμε και κόψει η σκορδαλιά.
Η σκορδαλιά θέλει αρκετό χτύπημα, γι αυτό όσοι έχουν πρόβλημα με τα χέρια τους καλό είναι να αποφύγουν την συγκεκριμένη συνταγή ή να ζητήσουν βοήθεια για την παρασκευή της.
Καλή σας όρεξη.
Με υγεία και φέτος και του χρόνου ακόμα καλύτερα!
Αμαλία
Καλημέρα!!
ReplyDeleteη διαφορά είναι αισθητή σε σχέση με την κλασσική συνταγή?
Καλημέρα Αμαλία, κι εγώ αγαπώ το σησαμέλαιο αλλά το χρησιμοποιώ στα Κινέζικα φαγητά μόνο. Για το αποτέλεσμα , δε λέω, ωραίο και ξεχωριστό αλλά η ποσότητα του σησαμέλαιου μου φαίνεται μεγάλη και προβξηματίζομαι. Οι Ασιάτες είναι φειδωλοί διότι έχει δυνατή γεύση. Τι λες κι εσύ;
ReplyDeleteΑμαλίτσα μου το σησαμέλαιο κι εγώ μέχρι τώρα το χρησιμοποιούσα μόνο στα κινέζικα.
ReplyDeleteΜια φίλη μου το χρησιμοποιεί και σε κάποια μη κινέζικα φαγάκια που φτιάχνει, για το ιδιαίτερο άρωμα που δίνει.
Σίγουρα αυτή είναι μια ξεχωριστή σκορδαλιά, ακριβώς λόγω του σησαμέλαιου, αλλά κι εμένα σαν την Ελένη με προβληματίζει η ποσότητα.
Θα το έβαζα μισό μισό με ελαιόλαδο, όπως προτείνεις εναλλακτικά.
Καλά να περάσουμε όλοι και φέτος το τριήμερο που μας έρχεται!
Πολλά φιλιά!
Τι παρεξηγημένη που είναι η σκορδαλιά!!Τόσο γευστική, ειδικά με την πατατούλα είναι τόσο βελούδινη!!
ReplyDeleteΚαλημέρα...πραγματικά φαίνεται μια διαφορετική συνταγή...κι εμένα θα με ενδιέφερε να μάθω άν διαφέρει πολύ από την κλασική σκορδαλιά...
ReplyDeleteΔεν έχω δοκιμάσει ποτέ το σησαμέλαιο!Λατρεύω τη σκορδαλιά, οπότε ευκαιρία να τη δοκιμάσω με τη δική σου πρόταση!Καλή σου μέρα!
ReplyDeleteΔεν είναι φοβερό υλικό το ελληνικό σησαμέλαιο? Πιο πολύ εγώ λόγω του ωραίου του γλυκού αρώματος, το χρησιμοποιώ στη ζαχαροπλαστική.
ReplyDeleteΑλλά στη σκορδαλιά που προτείνετε θα δίνει κάτι το ιδιαίτερο! Χμμ, ωραία ιδέα!
Αν δεν κάνω λάθος, η διαφορά του από το ασιατικό είναι πως αυτό παράγεται από μη καβουρδισμένο σουσάμι, γι' αυτό και είναι πιο απαλό και ελαφρύ.
Εύχομαι από τώρα καλό τριήμερο! :)
Λατρεμένη σκορδαλιά, ανυπομωνώ να φτιάξω την Παρασκευή!!!! Θα δοκιμαστεί και έτσι..
ReplyDeleteTο σησαμέλαιο μόνο σε κινέζικα το έχω χρησιμοποιήσει...
ReplyDeleteλες να δοκιμάσω την πρότασή σου μεθαύριο;
έχει μεγάλη διαφορά;
Ενδιαφέρον η πρόταση σου Αμαλίτσα μου για το σησαμέλαιο!
ReplyDeleteΠάντα 25η Μαρτίου τρώμε τον μπακαλιάρο με την κλασική σκορδαλιά απο τα χέρια της μαμάς μου, μια και είναι η γιορτή της!
Θα της πω να το δοκιμάσουμε μισό μισό όμως γιατί με τις αλλάγες οι μεγάλοι έχουν ένα θεματάκι!!
Πολλά φιλιά και καλό τριήμερο να έχουμε!!!!!
Φαντάζομαι θα έχει διαφορετικό άρωμα! Πρωτότυπη η πρόταση σου!
ReplyDeleteΤο σόι του άντρα σου να κάνει παρέα με τον πατέρα μου! 5 μόνο; Λίγες είναι:)
Λοιπόν να πω ότι στην αρχή και εγώ ήμουν προβληματισμένη με τη γεύση και για αυτό την έφτιαξα με λάδι μισό μισό...Κυρίως για το λόγο που ανέφερε η Βάσια, οι πιο μεγάλη στις έντονες αλλαγές τσινάνε λίγο!!!
ReplyDeleteΒέβαια τελικά μου αρέσει εξίσου με το ελαιόλαδο και η εκδοχή με σκέτο σησαμέλαιο, τώρα περί ορέξεως....
Η διαφορά που εντοπίζει η dark chef στα 2 λάδια είναι ακριβώς αυτή, και νομίζω πως το ελληνικό είναι και πιο διακριτικό σε άρωμα..
Προτείνω πείραμα με μισή ποσότητα σε σησαμέλαιο και μετά σε επόμενη φορά αν αρέσει όλο...
καλό βράδυ σε όλους
Μαράκι ναι ξεχάστηκα...
ReplyDelete5 το λιγότερο, μη σου πω ότι αν τους αφήναν θα έτρωγαν 5 κεφάλια!!!!!!
Το πόσο μου αρέσει η σκορδαλιά δε λέγεται, αν και την αποφεύγω τελείως λόγω δουλειάς. Με σησαμέλαιο δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά σησαμέλαιο έχω χρησιμοποιήσει σε άλλες συνταγές και μου αρέσει το άρωμά του. Καταγράφεται η πρότασή σου...
ReplyDeleteΜόνο σε γλυκά έχω χρησιμοποιήσει σησαμέλαιο και σε κάποια ντρέσινγς. Ενδιαφέρων ο συνδυασμός σου
ReplyDeleteΤην καταχώρησα στα αγαπημένα μου !!Μου αρέσει το σουσάμι και ότι έχει σχέση με αυτό!!Λατρεύω το ταχίνι!!Σησαμέλαιο δεν έτυχε να αγοράσω ποτέ!!Χρησιμοποιώ μόνο ελαιόλαδο!Ευκαιρία να το δοκιμάσω!!!Νάμαστε καλά όλες μας!!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα! Πάλι μας φτιαξατε... σήμερα περιμένω τη συνταγή για το μπακαλιάρο. Μην αναρτήσετε κάτι άλλο!!!
ReplyDeleteΚαι του χρόνου!
ReplyDeleteΛατρευω το σησαμελαιο και το χρησιμοποιω οταν κανω κινεζικες συνταγες.
ReplyDeleteΕχω διαβασει οτι ειναι η καλυτερη επιλογη λαδιου οταν θελουμε να το "ψησουμε"Δινει απιστετυη γευση σε καποια φαγητα...Το εχω δοκιμασει σε καποια παραδοσιακα ελληνικα και ειναι φανταστικο....αλλα στην σκορδαλια δεν το ειχα σκεφτει!!!Θα το δοκιμασω ....!!!!ΦιλιαΧ2