Saturday 14 May 2011

Γιαουρτόπιτα με καραμέλα

Η γιαουρτόπιτα που μας έφτιαχνε η μανούλα μου και που κάθε φορά που την φτιάχνω σκέφτομαι ότι είναι η πιο νόστιμη γιατί την έχω συνδέσει με πολύ αγαπημένες και όμορφες στιγμές.

Χρειαζόμαστε:
300 γρ. ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
170 γρ. βούτυρο (έβαλα Lurpac και 1-2 κουταλιές φρέσκο)
220 γρ, γιαούρτι στραγγιστό
100 ml γάλα
4 αυγά
2 βανίλιες άρωμα
Στην πράξη:
Η εκτέλεση απλούστατη!
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ και τα χτυπάμε πολύ καλά.
Η τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός, να αφρατέψει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα με δαχτυλίδι.
Την πασπαλίζουμε με αλεύρι, τινάζουμε να φύγει η περίσσεια του αλευριού και αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 175 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα (ανάλογα και με τον φούρνο μας).
Κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα ή το καλαμάκι, και αν βγαίνει στεγνό, το κέικ μας είναι έτοιμο.
Όταν βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ξεφορμάρουμε σε μεγάλη πιατέλα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη.
Επειδή μιαν αδυναμία στην καραμέλα την έχω (μέχρι και τον καφέ μου με άρωμα καραμέλας τον πίνω), το προχώρησα λίγο παραπάνω από την μανούλα, και στην γιαουρτόπιτα που βλέπετε έκανα το εξής.
Άδειασα στην φόρμα το μισό μείγμα.
Στην επιφάνεια αράδιασα 1 φάκελο σταγόνες καραμέλας (90 γρ.), προσέχοντας να μην ακουμπανε στα τοιχώματα της φόρμας οι σταγόνες, γιατί τότε «καίγεται» και μαυρίζει η καραμέλα.
Κάλυψα με το υπόλοιπο μισό μείγμα και έψησα όπως λέω παραπάνω.
Καλή επιτυχία, να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!

42 comments:

  1. Μμμμμμ...πανω στην ωρα ηρθα,μολις εφτιαξα το καφεδακι μου,παιρνω και 2 κομματια για να την απολαυσω.
    Νοστιμοτατη Ελενακι μου,μπραβο!!!
    Καλη σου μερα και καλο Σ/Κ φιλακια πολλα!!!

    ReplyDelete
  2. Τι γλυκειά και καραμελωμένη γιαουρτόπιτα Έλενά μου! Πάω τώρα να τη φτιάξω (κυριολεκτώ)! Καλημέρα και καλό Σ/Κ!

    ReplyDelete
  3. Λοιπόν, βάζω το μπρίκι στη φωτιά, εσύ φέρε τη γιαουρτόπιτα να την τσακίσουμε!

    Φιλάκια Ελενάκι, καλό Σ/Κ!

    ReplyDelete
  4. Κλασσική συνταγή Ελενα!
    Με την καραμέλα θα την δοκιμάσω να την μοιράσω στα παιδιά..
    Καλημέρα!

    ReplyDelete
  5. Πολύ ωραίο γλυκό η γιαουρτόπιτα!
    και η καραμέλα σίγουρα θα δίνειεπιπλέον γεύση και άρωμα΄, πόσο μάλλον εαν είναι η συνταγή της μαμάς!

    Καλημέρα Έλενα , καλό ΣΚ :)

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα, το γλυκό με καραμέλα είναι ό,τι πρέπει για να συνέλθω από τα χθεσινά-τα χαμένα πάνε!-έτσι το κέικ με αποζημιώνει. Έμεινε κομματάκι τώρα που έχω και φρέσκο καφέ; Φιλιά πολλά.

    ReplyDelete
  7. Καλημέρα Έλενα, ελπίζω να έστρωσε πια για τα καλά κι ο blogger, ουφ!
    Πολύ ωραία η γιαουρτόπιτα με την καραμέλα, αυτές τις έτοιμες σταγόνες τις βλέπω στο Σ/Μ, αλλά δεν τις έχω χρησιμοποιήσει ακόμα.
    Καλή συνέχεια και καλό Σ/Κ! :)

    ReplyDelete
  8. Καλημερούδια!!!
    Εμένα μου λείπουν σχόλια ....από την τελευταία ανάρτηση....τα έστειλε για βρούβες μάλλον!! Το τι πινελίκι του έχω ρίξει δεν λέγεται!
    Τέλειο το γλυκάκι σου σήμερα και αποθηκεύεται προς εφαρμογή, μάλλον αύριο!
    Φιλιά κοριτσάρες!!
    Καλό και γλυκό Σαββατοκύριακο!!!

    ReplyDelete
  9. Ό,τι πρέπει για το πρωινό ή το απογευματινό καφεδάκι, και με την καραμέλα έχει άάάλλη γεύση!

    ReplyDelete
  10. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας! Μια φίλη της κόρης μου έφτιαξε μπλογκ σαν εργασία για τη σχολή της και χρειάζεται πολλούς αναγνώστες για να πάρει καλό βαθμό! Πήγαινε στο μπλογκ της και πάτα "παρακολούθηση"!Το μπλογκ είναι αυτό: http://ugeiadiatrofhaskhsh.blogspot.com/
    Η Χριστίνα, η Δανάη κι εγώ σ'ευχαριστούμε! Φιλιά, καλή βδομάδα και καλό καλοκαίρι - απ'ότι φαίνεται σήμερα!
    (To γλυκό δε το σχολιάζω, πονάει το θέμα αυτό...)

    ReplyDelete
  11. Γιαουρτόπιτα με καραμέλα...τέλειος συνδιασμός.Καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  12. Δεν έχω ξαναφάει κάτι τέτοιο αλλά οι φωτογραφίες σε αυτό το blog είναι τόσο λαχταριστές που σε κάνουν να θες να πας να διαρρήξεις κάποιο σούπερ μάρκετ για να πάρεις τα υλικά...

    ReplyDelete
  13. Πεντανόστιμο θα είναι είμαι σίγουρη!

    ReplyDelete
  14. Λατρευω τα γλυκα οποτε το παιρνω με το πιατακι και φευγω.Αν το παρω ολο Ελενα δεν πειραζει ετσι?Ποπη

    ReplyDelete
  15. Και τώρα πάλι θα μου βάλει τις φωνές η Χαρά που δε χαζεύω στα ΣΜ και όλο με ρωτάει αν έχουμε το ένα ή το άλλο για να κάνει συνταγή, της λέω όχι και μετά πηγαίνω και τα βρίσκω! χαχα, ούτε ήξερα γι αυτές τις σταγόνες!
    Πολύ ωραία η καραμελένια γιαουρτόπιτα σου Ελενάκι!

    ReplyDelete
  16. Amiga,

    Esse bolo é tudo de bom!!!!
    Hummmmm!!! Que delícia!

    Bom domingo!
    Beijinhos.
    °º♫
    °º✿ Brasil
    º° ✿♥ ♫° ·.

    ReplyDelete
  17. Ωχ και με καραμέλα; Βρε σεις, επίτηδες το κάνετε να μη χάσω ούτε δράμι φέτος; Λυπηθείτε με καλοκαιράκι έρχεται...

    Φιλιά Ελενάκι μου!

    ReplyDelete
  18. Ο συνδιασμός εγκρίνεται!

    ReplyDelete
  19. Γεύσεις που θυμίζουν μανούλα είναι ανεκτίμητες!!!!
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  20. Γωγούλα μου, δεν μπορείς να φανταστείς τι "νόστιμα" συνοδεύει το καφεδάκι!
    Πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  21. Σοφάκι, αν την έφτιαξες, ελπίζω να την απολαύσατε!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  22. Μπέτυ βάλε το μπρίκι εσύ, και φέρνω όλη την γιαουρτόπιτα εγώ!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  23. Αντιγόνη μου, είναι η πιο κλασσική συνταγή γιαουρτόπιτας νομίζω, αυτή που φτιάχνανε οι μανούλες μας!
    Με την καραμέλα δένει πολύ όμορφα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  24. Αφροδιτούλα, αν βάλεις και 1-2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο, μοσχοβολάει βούτυρο και καραμέλα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  25. Ελενάκι μου, τι ταλαιπωρία κι αυτή με τον παλιο-blogger!!
    Ευτυχώς τέλος καλό, όλα καλά (ελπίζω)
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  26. Dark Chef, ταλαιπωρία δεν λές τίποτα!!
    Μακάρι να μην ξαναγίνει!!
    Τις σταγόνες δοκίμασέ τες, ταιριάζουν όμορφα και σε διάφορα μαφινάκια, αλλά και σε παγωτά τις χρησιμοποιώ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  27. Εφάκι και λίγα του είπες χα χα χαα!
    Σχόλια λείπουν από όλα τα blogs:(
    Ευτυχώς φαίνεται ότι όλα καλά!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  28. Simonmad έχει πιο ... καραμελένια γεύση:)
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  29. Μαράκι μου πήγα, πήγα!
    Ελπίζω να βοήθησα λιγάκι, αύριο θα πω και στις υπόλοιπες να πάνε!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  30. Σε ευαριστώ πολύ Δήμητρά μου, πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  31. Pansofix σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια, να σαι καλά!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  32. Ρενάκι είναι, είναι, κόπιασε να σε κεράσουμε!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  33. Ποπάκι μου σιγά μην πειράζει, πάρτο όλο εσύ, θα φτιάξουμε κι άλλο!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  34. Mia Maria, Μαράκι μου σε ευχαριστώ πολύ!!!
    Κυκλοφορούν και σταγόνες λευκής σοκολάτας, νομίζω και σοκολάτας γάλακτος αν δεν κάνω λάθος!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  35. Magia σε ευχαριστώ!
    Καλή σου εβδομάδα!

    ReplyDelete
  36. Νίκη επίτηδες, επίτηδες χα χα χαα!!!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  37. Φοίβο μου αφού το εγκρίνεις, κόπιασε για καφεδάκι και κεκάκι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  38. Μανουσίνα μου, συνταγές από τις μανούλες, τις φυλάω σαν θησαυρό!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  39. ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΓΛΥΚΟ!!!!!!!!!!ΠΑΙΡΝΩ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΕΜΑΤΗ ΚΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ-ΥΓΕΙΑ- ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

    ReplyDelete
  40. Καλή βδομάδα Σκρουτζάκο μου, εύχομαι να πιάσουν οι ευχές σου!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  41. Το έφτιαξα το Σάββατο με τη βοήθεια της κόρης μου... Χρησιμοποίησα καραμέλα σε υγρή μορφή αντί σταγόνες και ομολογώ πως έγινε πεντανόστιμο!!! Σε κάθε κομμάτι που τρώγαμε, περιχύναμε και λίγη καραμέλα για...πλουσιότερη γεύση....!!!!
    Μαρία

    ReplyDelete
  42. Μαρία πολύ χαίρομαι που το ευχαριστηθήκατε!!
    Το έκανες φουλ καραμελένιο, γεια στα χεράκια σου!

    ReplyDelete