Tuesday 13 September 2011

Ψωμί με μέλι, γρήγορο και σπέσιαλ!!

Αυτή η συνταγούλα είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ αφιερωμένη στο Ιντερνετικό μου ήμισυ, στο Λενάκι μας.
Ο λόγος της αφιέρωσης είναι η τεμπέλικη εκτέλεση που έχει αυτό το ψωμάκι, εάν τo φτιάξετε, θα τo λατρέψετε!!
Μπορείτε να πιστέψετε ότι θα έχετε ένα υπέροχο ψωμάκι από τα χεράκια σας χωρίς να το ζυμώσετε σχεδόν καθόλου και χωρίς να περιμένετε να φουσκώσει το ζυμάρι ??
Πάμε να δούμε του λόγου το αληθές !!
Υλικά:
1 κύβο φρέσκια μαγιά (42 γρ.)
1 κοφτή κουταλιά της σούπας μέλι
550-600 ml χλιαρό νερό
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κιλό αλεύρι μπλε για όλες τις χρήσεις ή 1 κιλό Μύλοι Αγίου Γεωργίου στην πορτοκαλί συσκευασία, που γράφει επάνω ''για χωριάτικο ψωμί" (εγώ χρησιμοποιώ το πορτοκαλί και είναι καταπληκτικό)
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (αυτό είναι δική μου προσθήκη)
για την επικάλυψη
λίγο σουσάμι άσπρο
λίγο ελαιόλαδο
λίγο νερό
Εκτέλεση:
Βάζουμε σ’ ένα μικρό κουπάκι την μαγιά και ρίχνουμε από πάνω το μέλι.
Ανακατεύουμε για λίγο ώσπου το μείγμα να γίνει υδαρές.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό και μέσα το αλάτι.
Μόλις το ανακατέψουμε ρίχνουμε και το μείγμα της μαγιάς και ξανα-ανακατεύουμε μ’ ένα κουτάλι, μια – δυο φορές.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι και τα υλικά που έχουμε ανακατέψει προηγουμένως στο μπολ.
Ζυμώνουμε περίπου 5 λεπτά.
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΛΕΥΡΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.
Τα υλικά είναι αυστηρώς σωστά.
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στην ζύμη σουσάμι ή γλυκάνισο.
Φτιάχνουμε μικρά ψωμάκια ή καρβελάκια ή μακρόστενες φραντζολίτσες σε φόρμες ή σε ότι σκεύος θέλουμε.
Λαδώνουμε τον πάτο του σκεύους και ρίχνουμε λίγο σουσάμι, βάζουμε από πάνω το ζυμάρι το χαράζουμε με δύο κάθετες και με δύο οριζόντιες, ελαφριές γραμμές και το αλείφουμε με λίγο λάδι ανακατεμένο με λίγο νεράκι.
Ρίχνουμε λίγο σουσάμι και πιέζουμε μαλακά με ολόκληρη την παλάμη μας για να κάτσει στην επιφάνεια.
(οι γραμμές να μην είναι βαθιές, γιατί όταν ψηθεί το ψωμί θα δείχνει σαν κομμένο).
Όπως είναι και χωρίς να το αφήσουμε να φουσκώσει το ψήνουμε σε κρύο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 50-60 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας (στον παλιό μου φούρνο χρειαζόμουνα 1 ώρα και 10 λεπτά )
Μόλις δούμε να σχηματίζεται κρούστα εξωτερικά (περίπου μετά από μισή ώρα από την ώρα που θα το βάλουμε στον φούρνο), το βγάζουμε και το αλείφουμε πάλι με το μείγμα λαδιου – νερού.
Όταν γίνουν τα ψωμάκια μας, τα βγάζουμε από τις φόρμες τους και τα αφήνουμε να κρυώσουν επάνω στην σχάρα του φούρνου.
Καλοφάγωτο !!!
Την καταπληκτική αυτή συνταγή την βρήκα σε αυτό το Γερμανικό blog.

23 comments:

  1. Καλημέρα!!Μέχρι εδώ μύρισε το ψωμάκι αχνιστό, αχνιστό! Θα το δοκιμάσω σύντομα!

    ReplyDelete
  2. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΕΝΑ.
    ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΕΣ ΒΛΕΠΩ ΠΑΛΙ! ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα και καλό Φθινόπωρο!!!
    Αυτό το οι ποσότητες είναι ακριβείς με σκότωσε ξέρεις εσύ.
    Πολλά φιλάκια σε όλη την παρέα!!!!

    ReplyDelete
  4. Μπραβο Μαρακι,ωραιοτατο,νοστιμοτατο,και πανω απ'ολα τεμπελικο ψωμακι...τα ακους Ελενακι?χαχαχα!!!Εγω να σου πω την αληθεια εδω και 2 μηνες που μενω Σαλαμινα και στο σημειο που βρισκεται το σπιτι,μου ειναι δυσκολο να πηγαινω να αγοραζω ψωμι..με προμηθεψε λοιπον η μανουλα απο Λαμια ωραιοτατο χωριατικο αλευρι,βαζω στον αρτοπαρασκευαστη (που τον ειχα στην αχρηστεια)τα υλικα τα ζυμωνει,βγαζω την ζυμη κανω καρβελακια και τα ψηνω στον φουρνο..ειναι τελεια..Πολλες πολλες καλημερες και φιλια σε ολες κορτσουδια!!!

    ReplyDelete
  5. ΚΑΛΕ....ΚΑΛΗΜΕΡΑ!ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΛΕΤΕ ΤΕΜΠΕΛΑ ΤΗΝ ΦΙΛΗ ΜΑΣ;ΤΟΣΑ ΦΑΓΗΤΑ ΜΑΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙ!!!ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤOYS;ΕΜΕΙΣ ΤΙΣ ΤΑ ΖΗΤΑΜΕ!ααα...ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΟΤΑΝ ΠΑΩ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ.ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ.

    ReplyDelete
  6. Κατερινάκι μου κάτι ξέρει που με λέει τεμπέλα χα χα χααα!!
    Είμαι όμως προκομμένη τεμπέλα, δεν μπορείς να πείς??
    Φιλεναδίτσα ευχαριστώ για την αφιέρωση, εννοείται ότι θα το φτιάξω το τεμπέλικο ψωμάκι, φαίνεται τόσο σούπερ!!!
    Που πας και τα ανακαλύπτεις όλα, εντάξει ξέρουμε ότι είσαι international, αλλά και συνταγές εις την γερμανικήν??
    Speechless and respect:)
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  7. Γεια σας κορίτσια. Υπέροχο ψωμάκι Μαράκι από τα χεράκια σου...Μ' αρέσει...Φιλιά.

    ReplyDelete
  8. Μαράκι,θα είναι τέλειο!
    Σήμερα ήθελα να κάνω ψωμάκι(στον αρτοπαρασκευαστή),βάζω τα υλικά και...δεν είχα μαγιά.Η συνταγή αυτή δεν ήταν κατάλληλη κι έτσι κατέφυγα στο ψωμάκι μπύρας.Βρήκα τη συνταγή και τώρα ψήνεται.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  9. ΤΕΛΕΙΟ!!
    Φιλάκιαααααααα

    ReplyDelete
  10. Μαράκι μας,
    σκέφτηκα να το φτιάξω στο χωρίο στη στόφα, αλλά λέω για πρώτη φορά να το κάνω τελικά στο φούρνο μην κάνω και πειράματα και δεν έχει φούρνο το χωριό!!!! Θα το φτιάξω και θα το πάρω έτοιμο....

    πολλά πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  11. με οποιο δασκαο καθησεις τετοια γραμματα μαθαινεις.Μαρια η τεμπελια κολαει ομως δεν μπορω να πω ωραιο το ψωμακι σαν εμφανιση ελπιζω και σαν γευση.Φιλιααααα!!!!!!!!!!!!Μαρακι

    ReplyDelete
  12. ΧΑ.....το αφηνεις να κρυωσει????
    Οποτε το φτιαξαμε , ποτε δεν προλαβε να κρυωσει φιλεναδα....
    Μολις ειδα την φωτογραφια συνειδητοποίησα οτι δεν το εχω φαει ποτε κρυο....!!!!!
    Φιλακια Μαρακο μου!!!!

    ReplyDelete
  13. Καλημέρα, Μαρία, με το υπέροχο ψωμάκι που μας έδειξες σήμερα. Θα δοκιμαστεί όπως δήποτε, φαίνεται αφράτο και νόστιμο και όχι από αυτά που μένουν!

    ReplyDelete
  14. Λαχταριστό,λαχταριστό!!!

    ReplyDelete
  15. Μαρία ξέρεις πόσες φορές θέλω να φτιάξω ψωμάκι αλλά επείδη χρειάζεται χρόνο αρκετό το αφήνω....Θα κάνει άραγε και με αλεύρι ολικής?? Μια δοκιμή θα μας πείσει...

    ReplyDelete
  16. Φαίνεται πράγματι λαχταριστό! Θα το δοκιμάσω σύντομα. Μια επιφύλαξη, το αλεύρι "Μύλοι Αγίου Γεωργίου" στην πορτοκαλί συσκευασία νομίζω ότι περιέχει βελτιωτικά.


    Έφη

    ReplyDelete
  17. Μμμμμμ! Μυρίζει ψωμάκι κι ήρθα γρήγορα! Το ξέρετε το παρατσούκλι μου; "Ψωμού" με φωνάζουν γιατί το λατρεύω! ...Και το συγκεκριμένο ψωμάκι είναι τέλειοοοοο! Καλό βράδυ!!! Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  18. Ποιος μπορει να αντισταθει σε ενα αφρατο, φρεσκοψημενο ψωμι? Κανεις!

    ReplyDelete
  19. Μαρία εγώ θα το κάνω οπωσδήποτε αυτό το ψωμί, ξέρεις μου αρέσουν αυτά εμένα.
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  20. Χμμμμ! Ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση! Σημειώθηκε και θα δοκιμαστεί ελπίζω συντόμως!
    CrazyTourist1

    ReplyDelete
  21. Πιστεύω όσοι δοκιμάσουν να το φτιάξουν να το απολαύσουν και να συνοδευτικό - τουλάχιστον - του Κυριακάτικου γεύμα μας. Εμείς το έχουμε λατρέψει και ιδιαίτερα εγώ γιατί δεν θέλει ούτε χρόνο, ούτε κόπο.

    φιλια πολλά και ευχαριστούμε για την επίσκεψη !!!

    ReplyDelete
  22. Μαρακι μου πολύ ωραία η συνταγή σου!!!! Μπαίνει στα υπ´ όψη!!! αν και ποτέ δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω ψωμί. Αλλα οι εύκολες συνταγές με ιντριγκαρουν!!! Φυλάκια πολλά !!!!

    ReplyDelete
  23. πολυ ομορφα ! Μονο μια επισήμανση .Το αλευρι για ολες τις χρησεις , περιλαμβανει παρα πολλα χημικα , τα οποια δεν αναγραφονται στην συσκευασια του .Οπως δεξτροζη , ασκορβικο , τεχνητα ενζυμα ,βελτιωτικα ροης , κλπ .Ισως , για την υγεια των παιδιων μας αλλα και για τηνδικη μας , να προτιμαμαι για τοσπιτι πιο παραδοσιακα αλευρια .Και ας μη φουσκωνουν τα ψωμιαμας τοσο πολυ .

    ReplyDelete