Monday, 26 September 2011

Σαρδέλες με πατατούλες σκορδάτες

Η σαρδέλα είναι το ψάρι του φτωχού, θυμάμαι που έλεγε ο πατερούλης μου.
Ο γαμπρούλης μου ο Νίκος, ο άντρας της μικρής μου αδελφούλας, μου έμαθε όμως ότι η σαρδέλα είναι το ψάρι του καλοφαγά.
Έχετε φάει σαρδελίτσα ψητή στα κάρβουνα?
Σας πληροφορώ ότι για χάρη της αφήσαμε παϊδάκια και χταποδάκι ψητό, μας είχε σπάσει την μύτη η μυρωδιά της όσο ψηνότανε!!
Του φτωχού ή του πλούσιου, του καλοφαγά ή όχι, όποιου κι αν είναι το ψάρι, η σαρδελίτσα δεν παύει να είναι ένα ψάρι υγιεινό λόγω των σωστών λιπαρών που περιέχει, οικονομικό και πάνω απ’ όλα νόστιμο!!
Το σημερινό μας φαγάκι είναι σαρδελίτσες ψητές, φιλεταρισμένες (έχουμε και … σκασμένα στην οικογένεια) με πατατούλες σκορδο-ριγανάτες.
Οι πατατούλες παίρνουν όλη την γεύση από το ψαράκι και τα μυρωδικά ενώ δημιουργείται μια πολύ πολύ νόστιμη «σάλτσα».
Δοκιμάστε αυτό το φαγάκι, είμαι σίγουρη θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.
Τα υλικά μας:
1,5 κιλό σαρδέλες
1,5 κιλό πατάτες μέτριες σε μέγεθος
6-7 σκελίδες σκόρδο
2-3 ζουμερά λεμόνια
1 πορτοκάλι
ρίγανη, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
Πάμε να μαγειρέψουμε:
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε ροδέλες σχετικά λεπτές και τις βάζουμε σε γάστρα ή σε ταψί φούρνου με σκέπασμα.
Τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι και τις περιχύνουμε με τον χυμό των λεμονιών και του πορτοκαλιού.
Σκορπίζουμε το σκόρδο κομμένο σε φετάκια ανάμεσά τους.
Κατόπιν τις περιχύνουμε με ελαιόλαδο σκεπάζουμε το ταψί ή την γάστρα μας, και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς, για 50-60 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Όση ώρα ψήνονται οι πατάτες, καθαρίζουμε τις σαρδέλες ως εξής:
Μ’ ένα μαχαιράκι απομακρύνουμε απαλά τα λέπια με φορά από την ουρά προς το κεφάλι.
Κατόπιν αφαιρούμε το κεφάλι τραβώντας μαζί και τα εντόσθια.
Ξεπλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό τα ψάρια.
Οι σαρδελίτσες μας είναι έτοιμες για ψήσιμο, εκτός αν θέλουμε να τις φιλετάρουμε, να αφαιρέσουμε δηλαδή το κεντρικό κόκαλο.
Στην περίπτωση αυτή τις ανοίγουμε κάθετα στην μέση από την μία πλευρά και βοηθώντας με το δάχτυλό μας απομακρύνουμε εύκολα το κεντρικό κόκαλλο.
Όταν οι πατατούλες μας είναι έτοιμες, ξεσκεπάζουμε το ταψί και απλώνουμε πάνω από αυτές τις σαρδελίτσες, τις οποίες προηγουμένως έχουμε αλατίσει.
Πασπαλίζουμε τις σαρδέλες με λίγο ρίγανη ακόμα και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά με ξεσκέπαστο το ταψί.
Απολαμβάνουμε το νόστιμο φαγάκι μας κατά προτίμηση ζεστό!
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα φίλοι μας!

24 comments:

  1. Καλημέρα....Ελενάκι κάνεις τόσο ωραία περιγραφή στο φαγάκι σου που ακόμα και κάποιος να μην τρώει τα ψάρια θα δοκιμάσει οπωσδήποτε... Φαίνεται υπέροχο και γευστικότατο..Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  2. Συμφωνω απολυτα μαζι σου Ελενακι μου με τον προλογο περι σαρδελας..
    εδω Σαλαμινα εχω φαει φιλεταρισμενη στα καρβουνα σαρδελα και επαθα πλακα..απιστευτη γευση και αρωμα...στον φουρνο με πατατουλες δεν ετυχε να φτιαξω,ευκαιρια λοιπον..
    Καλη σου μερα και καλη βδομαδα.
    Φιλακια πολλα!!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα!!!
    μμμ πρέπει να είναι πεντανόστημο
    δεν έχει τύχει να δοκιμάσω με πατάτες^^

    ReplyDelete
  4. μεχρι εδω μυρισε η περιγραφη σου 4 ωρες δρομο να σκεφτεις τρεχουν τα σαλια μου πρωι πρωι.Το ψαρι αγαπημενο μου οπως και να μαγειρευτει οποτε θα το δοκιμασω και ετσι.καλη εβδομαδα. Ποπη

    ReplyDelete
  5. Ελενάκι, καλημέρα και καλή εβδομάδα. Τέτοιο φαγάκι και θα έλεγα όχι; Επειδή όμως εδώ δεν υπάρχει το ψαράκι αυτό, λέω να πάρω μια μεριδούλα από το δικό σου για το μεσημεριανό μου!!!
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  6. Προσφατα αγαπησα τις σαρδελες, και τις αγαπησα με παθος!
    Τελειες φαινονται!

    ReplyDelete
  7. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΕΝΑ,ΑΜΑΛΙΑ, ΒΑΣΙΑ,ΡΕΝΑ,ΚΑΛΛΙΑ, ΜΕΤΗ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ!
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΑ ΝΟΣΤΙΜΑ ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΑΣ!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ReplyDelete
  8. Θρεπτικότατο φαγητάκι!!Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  9. Ελενάκι,συμφωνώ με το γαμπρό σου,δεν υπάρχει καλύτερη γεύση-ψημένες στα κάρβουνα!
    Δε θέλω τίποτα άλλο,ούτε ακριβά ψάρια,ούτε πανάκριβα θαλασσινά.
    Μπορεί να μην ανήκει στα θαλασσινά πολυτελείας,αλλά η διατροφική της αξία είναι μεγάλη,αφού είναι από τα ψάρια τα πλούσια σε "καλά" λιπαρά οξέα.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  10. Πάω πισίνα να γυμνάσω την κορμάρα μου για καμιά ώρα και έρχομαι να τσακίσω τις σαρδέλες με τις παπατούλες.

    Τα σέβη μου.

    ReplyDelete
  11. Tα ψαράκια είναι η αδυναμία μου στο έχω ξαναπεί!!! Βάλε μεγάλη μερίδα λοιπόν!!

    ReplyDelete
  12. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΦΑΓΑΚΙ ΩΜΕΓΑ 3 ΤΕΛΕΙΟ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΧΟΛΙΣΤΕΡΙΝΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

    ReplyDelete
  13. Αμάν! Λυπήσου μας... :)
    και μόνο με την περιγραφή με έπιασε λιγούρα!
    Τέλειες οι σαρδέλες, όπου τις βρούμε τις τσακίζουμε κυρίως ψητές, αλλά η πρόταση σου μπήκε στα προσεχώς!
    Φιλιά...

    ReplyDelete
  14. Μμμμ νόστιμο φαγάκι Έλενά μου. Μου έδωσες ιδεά για το Σάββατο και σε ευχαριστώ πολύ γι' αυτό!
    Και τώρα, σε περιμένω από το "σπίτι" μου για παιχνίδι Ελενάκι μου!!!
    Πολλά φιλάκια και
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!

    ReplyDelete
  15. ΄Ελενα τις τρώω πολύ αλλά ψητές...δεν τις έχω δοκιμάσει έτσι ...ούτε τον έχω ξαναδεί αυτόν τον τρόπο ...θα τις φτιάξω γιατί μ αρέσει ο συνδιασμός...πρέπει να είναι νόστιμες....η φωτογραφία πολύ δελεαστική....καλησπέρα..

    ReplyDelete
  16. Μου αρέσουν πολύ οι σαρδέλες και συμφωνώ με τον γαμπρούλη σου! Τις έχω φάει ψητές...και τρελαίνομαι γίνονται πεντανόστημες αλλά με αυτές τις σκορδο-ριγανάτες πατατούλες με αποτελείωσες μμμμμμμμμμ...θα τις φτιάξω οπωσδήποτε...σε ευχαριστώ!!! Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  17. Ομολογώ ότι δεν έχω φάει αλλά θα επανορθώσω λίαν συντόμως!

    ReplyDelete
  18. Μου αρέσει..αν και δεν αγαπώ πολύ το σκόρδ μου αρέσουν περισσότερο.ο, αγαπώ τα ψάρια όμως και όσο θαρρείς μεγαλώνω

    ReplyDelete
  19. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ σαρδελίτσες με πατατούλες, πρέπει να τα ετοιμάζω για τα παιδάκια μου. Τώρα αρχήσουν να τρώνε ψάρι, στην Κίνα δεν ήταν καθόλου νόστιμο ή δεν τους το μαγείρεψαν καλά... ή ήταν σάπιο...

    Φιλιά πολλά.

    ReplyDelete
  20. Αγαπω πολυ τα ψαρια θα τις φτιαξω!!!

    ReplyDelete
  21. Σας ευχαριστώ πολύ όλους!!
    Εύχομαι μιαν όμορφη εβδομάδα να έχουμε!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  22. Αν και δεν είμαι φαν των ψαριών έτσι τα τρώω ευχαρίστως :)
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  23. Μου αρέσει πολύ το φαγητό σου Έλενα, γιατί έχει το σαρδελίτσα που είναι πεντανόστιμη και έχει και τις πατατούλες για αυτούς που πεινάνε παραπάνω.
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  24. Οι σαρδέλες είναι πεντανόστιμες σε όλες τους τις εκδοχές. Οσο για την δική σου εμπνευση σίγουρα είναι ένα πλήρες πιάτο χωρίς να ψάχνουμε να βρούμε με τι να τις συνοδεύσουμε !!! γεια στα χεράκια σου Λενάκι μου, παίρνω ότι απέμεινε και το κρατώ για το μεσημεριανό μου !!!

    καλημέρα και πολλές πολλές φιλούπες !!!

    ReplyDelete