Monday, 31 October 2011

Πουρές πατάτας σπιτικός

Πιθανόν να έχετε παρατηρήσει ότι δεν είμαι από τα άτομα που θα αφορίσουν οτιδήποτε ετοιματζίδικο και αγοραστό.
Δεν φτιάχνω τραχανά και χυλοπίτες, τα αγοράζω από το σούπερ μάρκετ ή αν είμαι στα πάτρια από τον αγροτικό συνεταιρισμό μας, δεν φτιάχνω ζυμαρικά χειροποίητα, ανοίγω φύλλο μόνο όταν είμαι στο πολύ τσακίρ κέφι, φτιάχνω μόνη μου την σαντιγί αλλά δεν έχω κανένα πρόβλημα να χτυπήσω με γάλα και μια garni, φτιάχνω σπιτικό ζωμό αλλά αν δεν έχω θα χρησιμοποιήσω έτοιμο, βιολογικό ή μη.
Θα ομολογήσω όμως ότι εδώ και χρόνια, πουρέ τρώμε μόνο σπιτικό
Ο έτοιμος πουρές είναι μεγάλη ευκολία και μην μου πείτε ότι υπάρχει κάποιος που έστω μια φορά δεν τον έχει χρησιμοποιήσει.
Όμως και ο σπιτικός είναι πανεύκολος, και ναι, η γεύση του και η υφή του δεν έχει καμία σχέση με του εμπορίου.
Δοκιμάστε την συνταγή μου για σπιτικό πουρέ, και είμαι σίγουρη ότι θα αφήσετε πλέον στην άκρη τον έτοιμο.

Τα υλικά μας:
1 κιλό πατάτες
80 γρ. βιτάμ
50 γρ. Μινερβίνη με βούτυρο γάλακτος
150 ml γάλα φρέσκο
1 κουταλάκι αλάτι
λίγο πιπέρι
1 κύβο ζωμό κοτόπουλου ή βοδινού ή λαχανικών (ή 2 κουταλάκια ζωμό σε κόκκους)
Πάμε να τον φτιάξουμε:
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια αν είναι πολύ μεγάλες και τις βάζουμε να βράσουν σε νερό που να τις καλύπτει αρκετά και στο οποίο έχουμε διαλύσει τον ζωμό.
Μόλις οι πατάτες μαλακώσουν – περίπου μετά από 25-30 λεπτά - τις στραγγίζουμε από τα νερά.
Τις βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μίξερ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Χτυπάμε όλα τα υλικά πολύ καλά, σε μεσαία προς υψηλή ταχύτητα (όχι στο τέρμα), μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Έτοιμος ο σπιτικός πουρές μας!

Σημειώσεις και tips:
1) Μπορείτε να βάλετε ότι βούτυρο σας αρέσει, εγώ βάζω και μια ποσότητα Μινερβίνη με βούτυρο γάλακτος, γιατί δίνει πολύ ωραίο άρωμα στον πουρέ.
2) Μπορείτε να βράσετε τις πατάτες σε σκέτο νερό ή σε σπιτικό ζωμό ο οποίος θα είναι ανάλογος με το κρέας που θα συνοδεύσει ο πουρές (π.χ ζωμός κότας αν ο πουρές θα συνοδεύσει το κοτοπουλάκι σας).
3) Θα έχετε παρατηρήσει, ότι ο έτοιμος πουρές πιάνει μια κρούστα στην επιφάνεια αν τον αφήσετε ξεσκέπαστο.
Ο πουρές που σας δίνω ΔΕΝ πιάνει κρούστα, δεν ρέει, παραμένει βελούδινος και απαλός μέχρι να … εξαφανιστεί.
4) Ο πουρές συνοδεύει νόστιμα, τόσο τα κοκκινιστά μας όσο και τα λεμονάτα κρεατικά μας!
5) Αν ο ζωμός που θα χρησιμοποιήσετε περιέχει αλάτι, μειώστε ή αφαιρέστε το αλάτι από τα υλικά.
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα φίλοι μου!

65 comments:

  1. Υπέροχος σπιτικός πουρές, καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  2. πούρες το αγαπημένο της κόρης μου !!
    Καλημέρα καλή εβδομαδα

    ReplyDelete
  3. ΤΕΛΕΙΟΣ; ΕΤΣΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ReplyDelete
  4. Το πιστεύεις ότι τώρα τελευταία έχω ξεκινήσει να φτιάχνω σπιτικό πουρέ; Μου φαινόταν κάτι δύσκολο αλλά τελικά δεν είναι καθόλου!
    Καλή εβδομάδα:)

    ReplyDelete
  5. Καλά Έλενα είσαι μέσα στο μυαλό μου!!
    Είμαι κι εγώ από αυτούς που έχουν χρόνια να αγοράσουν έτοιμο πουρέ, τον φτιάχνω όπως εσύ αλλά συνήθως για να ξεμπερδεύω πιο γρήγορα βάζω τις πατάτες στη χύτρα ταχύτητας.
    Εχθές δε ο γιός μου, μου λέει:μαμάκα θα μου φτιάξεις αύριο αυτό τον νόστιμο πουρέ που φτιάχνεις; και φυσικά επειδή τρελαίνεται του είπα ΝΑΙ.
    Φιλάκια και καλή βδομάδα.

    ReplyDelete
  6. Ελενάκι μου καλημέρα!
    Εγω θα κρατήσω τη συνταγή σου καθώς είμαι πραγματικά αρνητική στα "ετοιμα" ,θα πρέπει να μην μπορούν να αντικατασταθούν με τίποτα άλλο για να αποφασίσω να τα βάλω στο σπίτι μου και πάλι αυτό θα γίνει σπάνια.
    Τον πουρέ τον φτιάχνω και αν ταιριάζει με τα φαγητό, τρίβω και λίγο τυράκι να λιώσει μέσα! Μου αρέσει πολύ, είμαι λιχούδα το ομολογώ!
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  7. Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Δεν το συζητώ, ο πουρές του εμπορίου είναι ένα άγευστο και ακατανόμαστο πράγμα σε σχέση με τον σπιτικό!
    Πάντα σπιτικό κι εμείς! Μας αρέσει πολύ αρωματισμένος με μοσχοκάρυδο! Φιλιά

    ReplyDelete
  8. ΚΑΤΕΡΙΝΑ31 October 2011 at 12:17

    ΜΟΣΧΟΜΥΡΙΣΕ!!!!ΜΠΡΑΒΟ ΕΛΕΝΑΚΙ....ΤΕΛΕΙΟΣ!!ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ..

    ReplyDelete
  9. Καλη εβδομαδα καταρχην!
    Αγαπω τον πουρε πατατας - οπως καθε προιον πατατας βεβαια - και ο σπιτικος εννοειται οτι ειναι μακραν καλυτερος από τον ετοιμο!

    ReplyDelete
  10. τέλειος είναι ο σπιτικός πουρες!με τον άλλον δεν καταλαβαίνεις να τρως πατάτα!καλημέρα!

    ReplyDelete
  11. Οτι γίνεται με φυσικά προϊόντα είναι και το καλύτερο.

    ReplyDelete
  12. ΠΦΦΦ Ο ΠΟΥΡΕΣ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ...ΣΠΙΤΙΚΟΣ Κ ΠΑΛΙ ΣΠΙΤΙΚΟΣ!!!! ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΕΣΥ ΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΤΑΚΙ Κ ΤΗ ΣΑΛΤΣΟΥΛΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ!!! ΠΡΟΣΘΕΤΩ Κ ΛΙΓΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΤΥΡΑΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ Κ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΜΠΛΕ...ΧΕΧΕΧΕ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!!

    ReplyDelete
  13. Tον λατρεύω τον πουρέ! Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες συμβουλές!

    πολλά φιλάκια ***

    ReplyDelete
  14. Καλή βδομάδα Ξανθή!!

    ReplyDelete
  15. Λιλάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!!

    ReplyDelete
  16. Βίκυ το θυμάμαι που αρέσει στο Κατερινάκι!
    Να της δώσεις πολλά φιλάκια!!

    ReplyDelete
  17. Εφάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  18. Μαράκι μου αλήθεια?
    Νομίζω δεν υπάρχει τίποτε πιο εύκολο από τον σπιτικό πουρέ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  19. Mari μου μα είναι δυνατόν να έλεγες όχι στον γιόκα?
    Να του τον φτιάξεις του παιδιού να το ευχαριστηθεί!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  20. Ο Δημήτρης αγαπά πολύ το πουρέ το σπιτικό και όχι με σκόνη..Τον κάνει όμως φανταστικό, βάζει και λίγο τριμμένο κρητικό κασέρι μέσα

    ReplyDelete
  21. Νίκη μου συμφωνώ, ο σπιτικός πουρές είναι ο καλύτερος!!
    Και το τριμμένο τυράκι πολλές φορές ταιριάζει όμορφα!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  22. Μπράβο Ελενάκι...τώρα μόλις το είδα και πάω να φτιάξω για το βράδυ... Δεν θα τον συνοδεύσω με κρεατικό αλλά με μια σαλατούλα...υπέροχος!!!

    ReplyDelete
  23. Ερμιόνη το μοσχοκάρυδο ταιριάζει όμορφα στον πουρέ, παλιότερα έβαζα, τώρα οι γιοί μου μου δήλωσαν ότι δεν το προτιμούν, οπότε τι να κάνω? το αφαίρεσα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  24. Κατερινάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια, καλή σου εβδομάδα!

    ReplyDelete
  25. Γεια σου Μάγδα μου!
    Να έχεις μιαν όμορφη εβδομάδα, φιλιά!

    ReplyDelete
  26. Δήμητρά μου συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!
    Φιλιά, καλή σου εβδομάδα!

    ReplyDelete
  27. Ζετάκι είμαστε κομπλέ και οι καλύτερες, χα χα χαα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  28. Ζετάκι είμαστε κομπλέ και οι καλύτερες, χα χα χαα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  29. Βάσω μου σε ευχαριστώ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  30. Δροσοσταλίτσα μου σε ευχαριστώ!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  31. Αχτίδα μου, ωραίο θα είναι και με το τριμμένο τυράκι!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  32. Ευάκι πολλά πολλά φιλιά!
    Καλή σου εβδομάδα!!

    ReplyDelete
  33. ΕΛΕΝΑ μου, ο σπιτικός πουρές δεν συγκρίνεται με τον έτοιμο αλλά ο δικός σου πρέπει να γίνεται πολύ νόστιμος. Προσωπικά, του προσθέτω τυράκι τριμμένο κι ελάχιστο μοσχοκάρυδο... τέλειο συνοδευτικό πιάτο!!!! Να είσαι καλά για την υπέροχη ανάρτηση αν και... μου άνοιξες την όρεξη και μόλις επέστρεψα από τα μαθήματα και δεν έχω πουρέ!!!!!!!:((((

    ReplyDelete
  34. E ναι λοιπόν, το παραδεχόμαστε κι εμείς, έχουμε πάρει ετοιματζίδικο! αλλά όπως λες κι εσύ δε συγκρίνεται με τίποτα με το σπιτικό!!
    Και ο πουρες και το κρεατάκι από δίπλα φαίνονται πεντανόστιμα!!
    Φιλούρες

    ReplyDelete
  35. Εγώ πάλι όλα τα άλλα τα παίρνω έτοιματζίδικα αλά τον πουρέ ποτέ μια φορά δοκίμασα και μόνο για πουρές πατάτας δεν έμοιαζε!!!

    ReplyDelete
  36. Ειδικά πουρέ Έλενα δεν έχω αγοράσει εδώ και 25 χρόνια, ίσως και περισσότερα τώρα που το σκέφτομαι! Άλλο πράγμα ο σπιτικός!

    ReplyDelete
  37. Κικίτσα μου εγώ όπως γράφω και παραπάνω το μοσχοκάρυδο το σταμάτησα, δεν το θέλουν πια οι γιόκες μου στον πουρέ!
    Και του πηγαίνει τόσο όμορφα!!!
    Φιλάκια, καλή σου εβδομάδα!

    ReplyDelete
  38. Pela και Sofi χα χα χααα
    Μ' αρέσει που είσαστε ειλικρινείς!
    Πραγματικά ο σπιτικός είναι καλύτερος όμως, τι να λέμε τώρα?
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  39. Ρενάκι έχεις απόλυτο δίκιο!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  40. Vita μου εσύ τόσες και τόσες νοστιμιές φτιάχνεις, στον πουρέ θα κολλούσες?
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  41. Από τα πιο αγαπημένα φαγητά!
    Και φυσικά πάντα σπιτικός!
    Να είσαστε καλά κορίτσια μου και
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

    ReplyDelete
  42. 'Ελενα καλησπέρα ...φυσικά και μόνο σπιτικός...ξέρεις τι βάζεις μέσα....καλό μήνα με πολλά μαγειρέματα....

    ReplyDelete
  43. Σπιτικό κι εμείς τρώμε. Τα παιδιά μου τον λατρεύουν.
    Το πιο εύκολο φαγητό είναι. Που να τρέχεις τώρα στο σουπερ να παιρνεις τον έτοιμο...χάνεις χρόνο
    Ωραίο το tip με το λίγο βούτυρο γάλακτος. Δίνει νοστιμιά

    ReplyDelete
  44. Δεν συγκρινεται με τιποτα με τον ετοιμο.Κι εγω πάντα σπιτικό φτιάχνω και τον κανω οπωσ η κικιτσα με μοσχοκαρυδο και τυρακι τριμμενο μας αρεσει επισης αντι για φρεσκο γαλα να βαζουμε αραιωμενο νουνου ειναι πολυ νοστιμος.ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!!!!

    ReplyDelete
  45. Συμφωνώ , μόνο σπιτικός πουρές!!Είναι ακαταμάχητος!!!Καλό μήνα!!!

    ReplyDelete
  46. Poly lahtaristos fainetai,Elena!!Egw prosthetw kai ena skordo psimeno sto fourno otan variemai ton aplo poure..Kalo mina kai kala mageiremata! XO

    ReplyDelete
  47. Αντιγόνη μου καλό μήνα, πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  48. Mia μου ο σπιτικός είναι σίγουρα ο καλύτερος!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  49. Marion βάλε λίγο βούτυρο γάλακτος, ξέρεις τι ωραίο άρωμα δίνει?
    Φιλάκια, καλό μήνα!

    ReplyDelete
  50. Νάσια μου πεντανόστιμος θα γίνεται ο πουρές σου, είμαι σίγουρη!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  51. Νάσια μου πεντανόστιμος θα γίνεται ο πουρές σου, είμαι σίγουρη!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  52. Καλό μήνα Χρυσάνθη μου, φιλιά!

    ReplyDelete
  53. Χαρούλα αυτό με το σκόρδο δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, μου ακούγεται πολύ ενδιαφέρον!
    Φιλάκια, καλό μήνα!

    ReplyDelete
  54. Καλά Ελενα , διαβάζοντας την αρχή του ποστ σου νόμισα ότι τα είχες γράψει για μένα ... και εγω αυτής της λογικής είμαι... χαχαχα

    Και επειδή και εγώ σταμάτησα να φτιάχνω πουρέ του εμπορίου και κάνω διάφορες συνταγές για να πετύχω αυτή που θα καθιερώσω .. θα δοκιμάσω και τη δική σου.

    Φιλιά πολλά !!!

    ReplyDelete
  55. Κωνσταντίνα μου δοκίμασε κι αυτήν, την κάνω χρόνια και μου πετυχαίνει πάντα.
    Φιλάκια, καλό μήνα!

    ReplyDelete
  56. 59 σχόλια για πουρέ! Απίστευτο. Κι όμως σωστό γιατί σαν τον σπιτικό κανένας.
    Δοκίμασε αντι ΒΙΤΑΜ (δεν είναι καλές οι μαργαρίνες, εν γένει) να βάλεις φρέσκο βούτυρο ΟΛΥΜΠΟΣ ή ακόμα καλύτερα - βρεις - το βούτυρο του ιδρύματος Τοσίτσα-Αβέρωφ. ΄Αλλη γεύση!
    φιλιά Νένα

    ReplyDelete
  57. Νένα μου συμφωνώ, σαν τον σπιτικό πουρέ δεν είναι κανένας.
    Για τις μαργαρίνες θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω, δεν έχω πειστεί ότι όλες είναι βλαβερές.
    Μην ξεχνάς ότι το βούτυρο είναι ζωϊκής προέλευσης και περιέχει κορεσμένα λίπη που αυξάνουν την χοληστερόλη στο αίμα, ενώ οι μαργαρίνες πολυακόρεστα φυτικά έλαια.
    Προσωπικά δεν καταδικάζω κανένα από τα δύο, σίγουρα όμως και τα δύο πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  58. Ελενάκι σήμερα η συνταγή σου θα συνοδέυσει το Κυριακάτικο τραπέζι και θα τον φάμε στην υγειά σου!Φιλάκια

    ReplyDelete
  59. ωχ αμάν κι έχω μια πείνα!!!!να σε ρωτήσω έχεις σπουδάσει μαγειρική και ξέρεις να φτιάχνεις όλα αυτά;;μπράβο σου για τις συνταγές που μοιράζεσαι μαζί μας!!!!πολλά φιλάκια!!να είσαι καλά!!!

    ReplyDelete
  60. Xαρούλα μου σε ευχαριστώ!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  61. Maya μου πολύ γέλασα με το σχόλιό σου!
    Καμιά από όσες γράφουμε εδώ μέσα δεν είναι επαγγελματίας μαγείρισσα, ούτε διεκδικούμε δάφνες και διακρίσεις.
    Το κέφι μας κάνουμε όλες, την αγάπη μας για την μαγειρική μοιραζόμαστε μαζί σας και τις όποιες γνώσεις αποκτήσαμε τόσα χρόνια μαγειρεύοντας για τους αγαπημένους μας!
    Πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  62. χαίρομαι πολύ που σας βρήκα!! χιχιχιχιχ!!! :))))

    ReplyDelete