Thursday 3 November 2011

Ψαρόσουπα

Καθώς ο καιρός θα κρυώνει, θα αποζητάμε όλο και πιο πολύ την θαλπωρή μιας ζεστής και νόστιμης σουπίτσας.
Η ψαρόσουπα στο τραπέζι μας είναι … ιεροτελεστία, γι αυτό συνήθως αποτελεί όχι καθημερινό φαγάκι, αλλά Σαββατιάτικο.
Για μια καλή ψαρόσουπα, πρώτο και κύριο λόγο παίζει το ψάρι.
Ακόμα θυμάμαι την γεύση μιας ψαρόσουπας που έφτιαξα πριν μερικά χρόνια, με έναν φρεσκότατο ροφό. Ούτε καν είχα τολμήσει να την αυγοκόψω εκείνη την σούπα.
Ήταν τόσο «πλούσιος» ο ζωμός που έδωσε, ώστε δεν ήθελα τίποτα να του αλλοιώσει την γεύση του.
Ροφός, σφυρίδα, συναγρίδα, σκορπίνες, δράκαινες, αλλά και τα πιο οικονομικά ψαράκια, μπακαλιάρος και κοκκινόψαρα, είναι συνήθως τα καταλληλότερα ψάρια για μια νόστιμη ψαρόσουπα.
Πάμε να σας πω πως φτιάχνω την ψαρόσουπά μου.

Τα υλικά μας:
1000-1200 γρ. ψάρι κατάλληλο για σούπα
6-8 μέτριες πατάτες
2 μέτρια κρεμμύδια
3-4 καρότα
1 ματσάκι σέλινο
1 ντομάτα
4-5 κόκκους μπαχάρι
¾ κούπας λάδι
αλάτι – πιπέρι
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
2 ζουμερά λεμόνια
Προαιρετικά
1 φλιτζανάκι ρύζι
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε πολύ καλά τα ψάρια από λέπια και εντόσθια.
Αν είμαστε τυχεροί, ζητάμε από τον ευγενή ιχθυοπώλη μας να μας τα καθαρίσει.
Βάζουμε τα ψάρια σε κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει αρκετά και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
Τα βγάζουμε προσεκτικά από την κατσαρόλα και σουρώνουμε πολύ καλά τον ζωμό.
Πλένουμε καλά την κατσαρόλα μας και βάζουμε σε αυτήν το σουρωμένο καθαρό ζωμό.
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας, πατάτες, καρότα, κρεμμύδια σέλινα.
Κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μεγαλούτσικα κομμάτια και τα σέλινα σε μικρότερα.
Τρίβουμε την ντομάτα στον τρίφτη.
Τα κρεμμύδια τα αφήνουμε ολόκληρα. Η μανούλα μου μάλιστα θυμάμαι, κάρφωνε σε κάθε κρεμμύδι και ένα γαρυφαλλάκι, εγώ να πω την αλήθεια δεν το κάνω.
Βάζουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα με τον ζωμό, προσθέτουμε το λάδι, αλατάκι, πιπεράκι και τους κόκκους από το μπαχάρι, και τα βράζουμε για μισή ωρίτσα.
Τα αφαιρούμε προσεκτικά από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε μια πιατελίτσα.
Στο στάδιο αυτό αν θέλετε να προσθέσετε ρυζάκι, τώρα είναι η ώρα.
Εγώ τον τελευταίο καιρό δεν βάζω ρύζι στην ψαρόσουπα. Αντ’ αυτού, λιώνω λίγες πατάτες και λίγα καροτάκια με ένα πιρούνι, τα ανακατεύω με λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και τα προσθέτω στην σούπα.
Ήρθε η ώρα να αυγοκόψουμε την σούπα μας.
Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα.
Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Κατόπιν προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών και χτυπάμε καλά.
Παίρνουμε με μια κουτάλα λίγο ζωμό, τον προσθέτουμε στο αυγολέμονο και ξαναχτυπάμε όλα μαζί.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε το μείγμα αυτό στην σούπα μας αργά, ποτέ απότομα γιατί θα μας «κόψει το αυγολέμονο, ανακατεύοντας ταυτόχρονα με μια κουτάλα την σούπα.
Αφού πλέον όλα πάρουν μια δυο βράσεις η σούπα μας είναι έτοιμη να την απολαύσουμε, πάντα με φρεσκοτριμμένο πιπεράκι.

Τρόποι σερβιρίσματος.
Όπως σας είπα και στην αρχή, η ψαρόσουπα στο σπίτι μας είναι ιεροτελεστία, δεδομένου ότι διαθέτουμε διαφόρων ειδών … σκασμένα.
Άλλος θέλει το ψάρι και τα λαχανικά μέσα στην σούπα του, άλλος θέλει χωριστά την σούπα, και το ψάρι με τα λαχανικά καλυμμένα με μαγιονέζα, άλλος τα θέλει με λαδολέμονο, επίσης διαθέτουμε και σκασμένο που θέλει ψάρι και λαχανικά μέσα στην σούπα του και έξτρα ψάρι - λαχανικά με μαγιονέζα.
Για να τους ευχαριστήσω λοιπόν όλους (τι να κάνω?) σερβίρω ως εξής:
Σερβίρω την σούπα σε βαθιά πιάτα, πασπαλισμένη με φρεσκοτριμμένο πιπεράκι.
Σε μια πιατέλα σερβίρω το ψάρι (το οποίο έχω φροντίσει να καθαρίσω από τα πολλά κόκκαλα), με τα λαχανικά.
Βάζω σε ένα μπολάκι λαδολέμονο και σε ένα άλλο μαγιονέζα.
Οοοοχι, δεν τους ταΐζω κιόλας χα χα χαα!
Ο καθένας σερβίρεται όπως του αρέσει.
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη μέρα!

54 comments:

  1. Στο μυαλο μου εισαι βρε Ελενακι...εδω και μερες σκεφτομαι να φτιαξω ψαροσουπα την εχω επιθυμησει παρα πολυ,και η δικια σου σουπιτσα εξαιρετικη!!!
    Εμενα βασικα μου αρεσει τα λαχανικα να τα κοβω σε κυβους μεσα στην σουπα,το ψαρι ξεχωριστα αλλα ο συζυγος εχει αλλου ειδους γουστα..τι να κανω δεν χαλαω χατηρια..
    Καλημερουδια και πολλα φιλια!!!

    ReplyDelete
  2. Πεντανόστιμη και λαχταριστή η σουπίτσα σου Ελενα και αγαπημένη.
    Κακομαθημένους τους έχεις τους άντρες σου. Ποιος στη χάρη τους, τέτοια περιποίηση!!! Να το αναγνωρίζουν μόνο!!!!!!
    Πολύ πολύ καλημέρα και πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  3. Κάτι μου θυμίζει τώρα εμένα το σκηνικό του σερβιρίσματος με τις 15 εκδοχές,κάτι μου θυμίζει...
    Η σουπίτσα σου, πάντως, μοσχοβολιστή και πεντανόστιμη, ιδανική για τις κρύες μέρες!!
    Καλημέρα Ελενά μου!

    ReplyDelete
  4. Yπέροχη όπως και να τη σερβίρεις....και κάνει κι ένα κρύο σήμερα!!!

    ReplyDelete
  5. Και κρυωνω σημερα παιρνω το πιατο μου και φευγω.Το ψαρι αγαπημενο οπως και να φτιαχτει.Ελενα ωραια φινεται και ειμαι και σιγουρη οτι και σε γευση θα ειναι ωραια.Μητερα του ναυτη καλη σου ημερα.Ποπη

    ReplyDelete
  6. πόσα είναι βρε τα μωρά σου???χαχα μου άρεσε το σερβίρισμα!η ψαρόσουπα αγαπημένη!ποτέ δεν έχω δοκιμάσει με λαχανικά-ψάρι εκτός, με μαγιονέζα!μπορεί να είναι ωραίο για αλλαγή!καλημέεεερα!

    ReplyDelete
  7. ΚΑΤΕΡΙΝΑ3 November 2011 at 10:18

    ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΟΥ!!!καλημερα...

    ReplyDelete
  8. Έλενα καλημέρα,τώρα πέτυχες φλέβα(που λένε και στο νησί μας)όταν είναι ο άντρας μου σπίτι,λόγο το ότι είναι τρελαμένος με το ψάρεμα,το ψάρι φροντίζει να μη μας λείπει και συνήθως πιάνει μεγάλα(θα δείτε σε επόμενη ανάρτησή μου)κάνουμε το μισό ψητό και το κεφάλι σούπα όλα τα λεφτά γειά στα χέρια σου.

    ReplyDelete
  9. Πάλι δεν σας προλαβαίνω με τις αναρτήσεις, βρίσκομαι σε ένα μόνιμο τρέξιμο και δεν ξέρω προς τα που να κοιτάξω.
    Η ψαρόσουπα σου είναι τέλεια και θα ήθελα ένα γεμάτο αχνιστό πιάτο(βαθύ να είναι)
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  10. ΕΛΕΝΑ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
    ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Η ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΥΑ! ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΤΣΙ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΟ. ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΛΙΓΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΡΥΖΙ.
    ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΒΑΖΩ ΡΥΖΙ. ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΜΑΣ ΑΝΟΙΞΕΣ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ.
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ReplyDelete
  11. Λαχταριστή και μοσχομυριστή η σημερινή σου σουπίτσα, Ελενάκι, από τις πιο αγαπημένες μας, ιδιαίτερα του συζύγου. Πολλή καλή η παρουσίασή της, ελκυστική.
    Τη μαγειρεύω κι εγώ συχνά, γιατί λατρεύουμε τα ψάρια. Σήμερα που δεν έχω, ευχαρίστως έπαιρνα πιατάκι από την τέλεια δική σου.
    Καλή υπόλοιπη μέρα, φιλιά.

    ReplyDelete
  12. Σας χαρίζω τη σούπα και βουτάω κατευθύαν στο ψάρι ως μανιακή ψαροφαγού!!! Συγχωρήστε μου την αδυναμία αν και φαίνεται ωραία και η σούπα!!

    ReplyDelete
  13. Τέλεια, τέλεια! κι είναι 3 σχεδόν και με γαργάλισε.
    Νένα

    ReplyDelete
  14. Μεγάλη μου αδυναμία η ψαρόσουπα Έλενα! Και μονο που την μυρίζω τρελαίνομαι!
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  15. Αχ τι υπέροχη η ψαρόσουπα για τις κρύες μέρες που έρχονται τώρα πια από δω και πέρα...Μ'αρέσει. Φιλιά

    ReplyDelete
  16. Πολύ ωραία σούπα και είναι η αγαπήμενη της κόρης μου!

    ReplyDelete
  17. Αχ Έλενα να είχα ένα πιατάκι! Καλή μας όρεξη!!

    ReplyDelete
  18. Προχτες την εφτιαξα,η μονη διαφορα με την δικη σου ειναι οτι βαζω διαφορους κοκκους πιπεριου αντι για μπαχαρι.Εχουμε και εμεις ενα σκασμενο που τρωει μαγιονεζα με ψαρι και αυτο αναλογως τι κεφια θα εχει.

    ReplyDelete
  19. Δεν εχει πολλα χρονια που αρχισα να τρωω ψαροσουπα, και την εχω λατρεψει!
    Γεια στα χερια σου!

    ReplyDelete
  20. Αχ ψαροσουπιτσα , η αγαπημενη μου, και την φτιαχνω με τον ιδιο ακριβως τροπο αλλα το σκασμενο η κορη μου δεν την τρωει και την φτιαχνω μονο για μενα σπανια...
    Φιλακια πολλα!!!!!

    ReplyDelete
  21. Καιρό έχω να φάω Έλενα...ωραίο θα ήταν ένα πιατάκι....φιλιά..

    ReplyDelete
  22. Αν και δεν τα πάω καλά με τις σούπες οφείλω να πω πως ο Δημήτρης μου την φτιάχνει υπέροχη.Ξετρελλάθηκα με τη μηλόποιτα σου κάτω..πως μου ξέφυγε ..Ξέρεις οτι η Ιωάννα μπήκε σε σχολή Σεφ; Βγήκε 11η μέσα σε 2400 άτομα.

    ReplyDelete
  23. ναι...καλά...σε πιστέψαμε οτι δεν τα ταίζεις τα σκασμένα σου...ppp
    πάντως ευχαρίστως το τσάκιζα ένα πιάτο σουπίτσα τώρα...
    αχ...τί μου κάνεις...
    φιλιά...-:))

    ReplyDelete
  24. Και εγώ θέλωωωω!!! Τη λατρεύω τη σουπίτσα αυτή!!! Συνήθως δεν αβγοκόβω (από βαρεμάρα) και επειδή και εμείς είμαστε άλλα αντι άλλων, πολτοποιώ τα λαχανικούλια τα μισά, και βάζω κριθαρακι μέτριο μέσα. Η πεθερά μου δεν το χωνεύει καθόλου το κριθαράκι στην ψαρόσουπα αλλά εμένα μου αρέσει πολύ! Καληνύχτα!!

    ReplyDelete
  25. Ευχαριστως θα ετρωγα ενα πιατο!!!!!!!Γεια στα χερακια σου!!!!!!

    ReplyDelete
  26. Οσο κρυώνει ο καιρός τόσο πιο λαχταριστή φαίνεται η σουπίτσα αυτή Ελενά μου!!!!!
    Είναι μια πολύ καλή ιδέα για να φτιαχτεί αύριο κιόλας!!
    Πολλα φιλάκια και καλό σ/κ!!!

    ReplyDelete
  27. Γωγούλα μου βλέπω διαθέτεις κι εσύ σκασμένο χα χα χααα!
    Τι να κάνουμε? χατήρια δεν χαλάμε!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  28. Σοφάκι μου άστα!
    Αχάριστοι παιδι μου, τίποτε δεν αναγνωρίζουν:PPP
    Φιλιά Σοφάκι!

    ReplyDelete
  29. Νίκη μου μπορώ να φανταστώ τι σου θυμίζει χα χα χαα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  30. Λιλάκι για το κρύο είναι ότι πρέπει!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  31. Ποπάκι από τις πιο νόστιμες σουπίτσες!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  32. Μάγδα μου δεν είναι ακριβώς μωρά.
    Τρεις δίμετρους έχω στο σπίτι;-)
    Τους προσέχω μην τους χάσω από πελάτες:P
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  33. Γεια σου Κατερινάκι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  34. Ροδάνθη είσαι πολύ πολύ τυχερούλα που απολαμβάνεις φρέσκο ψαράκι και μάλιστα ψαρεμένο από τον αντρούλη σου!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  35. Mari μου κάτσε να ξαποστάσεις από το τρέξιμο κι εγώ θα σου σερβίρω στο πιο βαθύ μου πιάτο!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  36. Εφάκι θα το δοκιμάσω το σιμιγδάλι, δεν το έχω κανακούσει.
    Εγώ πάλι στην κοτόσουπα βάζω φιδέ.
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  37. Ελενάκι μου τι πιο νόστιμο και υγιεινό από τα ψαροφαγάκια?
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  38. Ευγενία μου εγώ πάλι για χάρη της σούπας, αφήνω το ψάρι, είδες τι ανάποδες που είμαστε? χα χα χαα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  39. Νενάκι, κόπιασε!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  40. Ερη μου συμφωνούμε απόλυτα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  41. Ευάκι από δω και πέρα οι σουπίτσες θα έχουν την τιμητική τους!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  42. Βάσω και τι καλό που κάνει στα μικρούλια!!!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  43. Κωνσταντίνα μου κόπιασε να σε κεράσω!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  44. Δημιουργία μου, όλο και κάποιο σκασμένο διαθέτει κάθε σπίτι χα χα χαα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  45. Ελπινίκη μου τι καλά που έκανες που ξεκίνησες να τρως ψαράκι!!
    Οτι πιο νόστιμο και υγιεινό!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  46. Μέτη μου δεν τρώει η Γωγούλα ψαρόσουπα και ψάρι?
    Ααααα... μα αυτή είναι πιο σκασμένο από τα δικά μου σκασμένα:P
    Δος της ένα σβουριχτό φιλάκι!

    ReplyDelete
  47. Mia μου από εδώ και στο εξής θα αρχίσουν να εμφανίζονται στο τραπέζι μας οι σουπίτσες πιστεύω!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  48. Αχτίδα μου πολλά πολλά συγχαρητήρια για την Ιωάννα!
    Πολύ χάρηκα!
    Πάντα επιτυχίες της εύχομαι!

    ReplyDelete
  49. Βιβίκα δεν τους ταϊζωωωω, το ορκίζομαι χα χα χαα!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  50. Εφάκι αν το ψάρι είναι καλό, δεν χρειάζεται καν να την αυγοκόψεις, κι εγώ σε αυτήν την περίπτωση με ζωμό την αφήνω!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  51. Katrina μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  52. Βάσια μου συμφωνώ!!
    Πολλά φιλιά φιλενάδα!

    ReplyDelete
  53. Έλενα μου πολύ ωραία η ψαρόσουπα σου φιλάκια

    ReplyDelete
  54. Νάντια μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete