Saturday 5 November 2011

Fish and chips

Όσοι από εσάς έχετε ταξιδέψει μέχρι το Λονδίνο, δεν μπορεί, όλο και σε κάποιο fish and chips shop θα δοκιμάσατε αυτό το πιάτο.
Αν δεν το δοκιμάσατε ή αν δεν έχετε επισκεφτεί την Αγγλία, κανένα πρόβλημα!
Δεν είναι ανάγκη να ξενιτευτείτε, το μόνο εύκολο είναι να το φτιάξετε στην κουζίνα σας.
Την συνταγή την έχω από Αγγλίδα φίλη, η οποία με διαβεβαίωσε ότι είναι η αυθεντική, όχι ότι θα με απασχολούσε και ιδιαίτερα βέβαια αν δεν ήταν.
Η ίδια Αγγλίδα φίλη, μου είπε ότι το μυστικό για τον πετυχημένο χυλό μέσα στον οποίο θα τηγανιστεί το ψάρι, είναι η «βαριά» μπύρα.
Δεν ξέρω ποιες μπύρες είναι οι βαριές, ίσως η φίλη μου Dark Chef που είναι πιο ειδική στις μπύρες να ξέρει, εμένα με ότι μπύρα και να το φτιάξω το ίδιο νόστιμο μου φαίνεται!
Το καλύτερο fish and chips μου το δίνει ο πανγκάσιος και από τότε που ανακάλυψα αυτό το πραγματικά πολύ νόστιμο ψάρι, μόνο με αυτό το φτιάχνω.
Πάμε να φτιάξουμε fish and chips λοιπόν!

Θα χρειαστούμε:
3-4 πατάτες
1 κιλό φιλέτο πανγκάσιο
1 κούπα (120 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα (200 ml) μπύρα
1 αυγό
1 κουταλάκι μπέικιν
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
λίγο πιπέρι
λίγη γλυκιά πάπρικα
ελαφρύ λάδι για το τηγάνισμα
Στην πράξη:
Το ψάρι τρώγεται ζεστό, γι αυτό ετοιμάζουμε πρώτα τις πατάτες.
Τις καθαρίζουμε, τις κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια, τις αλατίζουμε και τις τηγανίζουμε σε ελαφρύ λάδι.
Κόβουμε τα φιλέτα του ψαριού σε φέτες όπως στην φωτογραφία.
Σε ένα μπολ χτυπάμε όλα τα υλικά για τον χυλό, (αλεύρι, μπύρα, αυγό, μπέικιν, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα,) μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βάζουμε αρκετό λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι. Τόσο ώστε να σκεπάζει το ψάρι όταν θα το τηγανίσουμε.
Όταν το λάδι κάψει καλά, βουτάμε 4-5 κομμάτια στον χυλό και με μια τσιμπίδα παίρνουμε ένα ένα κομμάτι και το ρίχνουμε στο τηγάνι.
Τηγανίζουμε το ψάρι γυρίζοντας το συχνά ώστε να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα από όλες τις πλευρές.
Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τηγανίσουμε όλα τα κομμάτια του ψαριού.
Σερβίρουμε στο πιάτο μας 4-5 κομμάτια από το ψάρι, μερικές πατατούλες και συνοδεύουμε με μαγιονέζα ή όποια σαλτσούλα μας ταιριάζει.
Απολαμβάνουμε μια λιχουδιά που αγαπούν μικροί και μεγάλοι!
Καλή επιτυχία, να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

46 comments:

  1. Δεν ειχα την τυχη μεχρι τωρα να ταξιδεψω Αγγλια...ουτε την τυχη να γευτω αυτο το νοστιμοτατο πιατο Ελενακι μου..ομως που θα παει θα το δοκιμασω γιατι μου εκλεισε με τροπο το ματι...
    Καλημερουδια καλο Σ/Κ και πολλα φιλια!!!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα ΕΛΕΝΑ μου, έχω φάει το συγκεκριμένο πιάτο και παρ' όλο που δεν είμαι "ψαροφαγού και ψαρολάτρης" μου αρέσει γιατί δεν μου μυρίζει ψαρίλα (και... κοροϊδέψτε με αν θέλετε!!!). Όμως ο δικός σου χυλός είμαι σίγουρη ότι είναι πιο νόστιμος και θα τον δοκιμάσω μέσα στην εβδομάδα που μας έρχεται!! Πολλά φιλιά καλή μου φίλη και καλό Σ/Κ!!!

    ReplyDelete
  3. πριν κανα χρονο ανακαλυψα το παγκασιο στην λαικη αγορα της γειτονιας μου
    την πρωτη φορα αφου το αλευρωσα το τηγανισα και εγινε τελειο!!!!!!!!!
    την δευτερη φορα ειπα να το κανω σαν σνιτσελ με αλευρι-αυγο-φρυγανια, δεν εμεινε ψιχουλο, τα παιδια μαλωναν ποιο θα φαει περισσοτερο
    απο βδομαδα θα δοκιμασω και την δικη σου συνταγη, πρεπει να ειναι.... τελεια!!!!!!!
    και μεις το προτιμαμε γιατι δεν μυριζει ψαριλα και δεν εχει κοκκαλα
    ευχαριστουμε για την συνταγη!!!!

    ReplyDelete
  4. καλημέραααα! Η μυρωδιά του fish and chips επικρατούσε σε όλες τις πάμπ στο Λονδίνο και ναι το δοκιμάσαμε!!! Τέλεια η σκέψη να μας το προτείνεις μιας και είναι και εύκολο και νόστιμο! Φιλιά

    ReplyDelete
  5. ΚΑΤΕΡΙΝΑ5 November 2011 at 10:12

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΕΝΑΚΙ...ΤΟ 88 ΗΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΕΤΡΩΓΑ ΤΟ ΨΑΡΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΦΡΟΥΤΑ ΜΟΝΟ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΨΩΝΙΖΩ....ΩΡΑΙΕΣ ΕΠΟΧΕΣ!!!ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΚΙ ΕΓΩ ΤΟΝ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΜΕ ΜΠΥΡΑ ΤΟΝ ΤΗΓΑΝΙΖΩ.ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΝΩ ΤΟΝ ΧΥΛΟ.ΤΑ ΜΠΑΚΑΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΗΓΑΝΙΖΩ ΚΑΙ ΠΛΑΚΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΤΑ ΚΑΝΩ .ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ.ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΚΑΛΟ ΣΚ.

    ReplyDelete
  6. Μ αρεσε παρα πολυ!
    Και φαινεται τοσο λαχταριστο στη φωτο σου!
    Καλο Σ/Κ

    ReplyDelete
  7. Ελενα καλημέρα παρόλο που έχω πάει στην Αγγλία(με το καράβι με τον άντρα μου)είχαμε βγεί έξω για φαγητό αλλά αυτό δε θυμάμαι να το άφαγα.Τώρα που το βλέπω λέω μακάρι να το είχα φάει.Καλό Σ/Κ

    ReplyDelete
  8. Τηγανίζω πάντα τον μπακαλιάρο με παρόμοιο χυλό. Παγκάσιο δεν έχω πάρει ποτέ! Μάλλον με έπεισες και θα το επιδιώξω. Τι προέλευσης είναι αυτό το ψάρι Έλενα;

    ReplyDelete
  9. Γωγούλα μου δοκίμασέ το, θα σε εκπλήξει ευχάριστα πόσο νόστιμο είναι!
    Φιλάκια, καλό σου Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  10. Κικίτσα μου, ακόμα κι αν δεν σου αρέσει το ψάρι, το συγκεκριμμένο θα το ευχαριστηθείς πολύ.
    Ο πανγκάσιος σαν φιλέτο δεν έχει καθόλου λιπος ή κόκκαλα και θεωρείται ψάρι εξαιρετικής νοστιμιάς.
    Φιλιά Κικίτσα μου, καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  11. Ελευθερία μου αυτό έλεγα και παταπάνω, από τότε που το ανακάλυψα αυτό το ψάρι το καθιερώσαμε σαν πολύ αγαπημένο μας!
    Πολύ πολύ νόστιμο!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  12. Ευαγγελία μου η συνταγή είναι αστεία εύκολη, δεν έχει την παραμικρή δυσκολία.
    Είναι απλούστατο να φτιάξουμε fish and chips στην κουζίνα μας!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  13. Κατερινάκι, φαντάζομαι θα αναστενάξανε οι αγορές με τα ψώνια σου στην Αγγλία, ε??
    Μια χαρά σε βρίσκω!
    Δοκίμασε αυτόν τον χυλό, σαν "λουκουμάδες" γίνονται τα ψαράκια!
    Ψαρολουκουμάδες πεντανόστιμοι!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  14. Σε ευχαριστώ πολύ Ελπινίκη μου!
    Φιλιά, καλό σου Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  15. Ροδάνθη μου ευκαιρία να το φτιάξεις και να το ευχαριστηθείς!
    Απλούστατη θα σου φανεί η συνταγή για σένα που φτιάχνεις τόσες νοστιμιές!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  16. Vita μου αν δεν το έχεις δοκιμάσει το ψαράκι, σου συνιστώ ανεπιφύλακτα να το κάνεις, είναι ένα από τα νοστιμότερα ψάρια.

    Ο πανγκάσιος είναι ψάρι του γλυκού νερού, αν και μέχρι την αναπαραγωγή του ζει στις θάλασσες.
    Αλιεύεται όμως στις λίμνες και στα ποτάμια της Ν.Α Ασίας.
    Το κρέας του δεν έχει σχεδόν καθόλου λίπος και είναι άσπρο προς ελαφρά ροζ.
    Οσο για την νοστιμιά του... μια δοκιμή θα σε πείσει!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  17. Το συγκεκριμενο ψαρι Ελενα δεν το γνωριζα διαβασα ακριβως απο πανω και τωρα ξερω.Εγω για ψαρι δεν λεω οχι αν δεν βρω το συγκεκριμενο τι αλλο ψαρι χρησιμοποιω?καλο σα/κυ Ελενα φιλια.Ποπη

    ReplyDelete
  18. Φαίνεται πολύ νόστιμο, οπότε μας έδωσες λόγο να δοκιμάσουμε και εμείς τον πανγκάσιο (αν το λέμε σωστά), που δεν τον είχαμε ξανακούσει. Καλή συνέχεια!

    ReplyDelete
  19. Πόπη μου τώρα πλέον το βρίσκεις σε όλα σχεδόν τα Σ/Μ, στα κατεψυγμένα ψάρια.
    Αν δεν το βρεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε φιλέτο ψαριού (γλώσσα, πέρκα, βακαλάο κλπ)
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  20. Pela και Sofi σωστότατα το λέτε;-)
    Να το δοκιμάσετε, φοβερά νόστιμο ψάρι, όπως και να το μαγειρέψετε!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  21. ΜΑΛΙΣΤΑ! ΤΟ ΤΡΩΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΕΤΣΙ! Ε ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΑΡΟΥΛΑΚΙ!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!

    ReplyDelete
  22. Γνωστά και λατρεμένα!!!

    ReplyDelete
  23. Το πανγκασιους ειναι απο τα ψαρια που λατρευω και ετσι που το εχεις μαγειρεψει σκετος πειρασμος.

    ReplyDelete
  24. Αυτό το ψάρι δεν το ξέρω εκτός και αν το έχω φάει αλλά δεν ήξερα πως το λένε έτσι.Μ' αυτόν τον τρόπο ψησίματος όμως τρώω τον μπακαλιάρο και μ' αρέσει πολύ,αν βρω πάντως το
    πανγκάσιους θα το πάρω να το δοκιμάσω.

    ReplyDelete
  25. Κοίτα τώρα τι χάνω εγώ η παράξενη που δεν τρώω τηγανιτά!
    Ναι δεν τηγανίζω ποτέ μου σπίτι. Τα παιδιά τρώνε τηγανιτά μόνο στις γιαγιάδες τους, κάθε καλοκαίρι δηλαδή που πάμε χχαχαχα. Ξέρω είμαι μια παράξενη. Τι να κάνω τις έχω τις παραξενιές μου χαχαχα.
    Φαίνεται νόστιμο πάντως.
    Καλό Σαββατοκύριακο Ελενά μου.
    Πολλά φιλάκια

    ReplyDelete
  26. ΕΛΕΝΑ ΜΟΥ ΟΥΤΕ ΚΙ ΕΓΩ ΤΟ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΨΑΡΙ ΜΕ ΟΣΑ ΜΑς ΛΕΣ ΠΑΝΤΩΣ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΩ ΝΑ ΔΩ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΚΙ ΕΓΩ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΜΠΥΡΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΥΔΙΑ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ!!!ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ!!

    ReplyDelete
  27. Καλημέρα, Ελενάκι. Αφράτα, χρυσαφένια και τραγανά έγιναν Ελενάκι. Μου αρέσουν πολύ αλλά τέτοιο ψαράκι δεν έχουμε εδώ. Θα δοκιμάσω το κουρκούτι με άλλο ψαράκι, πειράζει; Φιλάκια.

    ReplyDelete
  28. Σλουρπ! Αυτό νομίζω τα λέει όλα! Ακόμα και εμείς το τρώμε έτσι το ψαράκι! Πάλι θα σε αντιγράψω Ελενάκι:)))

    ReplyDelete
  29. Δεν είχα την τύχη να το γευτώ αλλά έτσι όπως το έφτιαξες φαίνεται υπέροχο.Καλό υπόλοιπο Κυριακής

    ReplyDelete
  30. Αγγλία δεν το βλέπω να πηγαίνουμε οπότε ας τα φτιάκουμε μόνοι μας!!! φιλάκια

    ReplyDelete
  31. Πιο ωραία είναι Έλενά μου η δική σου εκδοχή fish and chips. Μου θυμίζει άλλες εποχές στο Λονδίνο. Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  32. Καλησπέρα Έλενα τι ωραίες νοστιμιές έφτιαξες πάλι!!!Σίγουρα θα το δοκιμάσω γιατί λατρεύω το ψάρι.Πέρνα από το σπιτάκι μου σε περιμένει βραβειάκι!!!Φιλάκια και καλό βράδυ!!!

    ReplyDelete
  33. Εφάκι και μαρουλάκι!!
    Στο μαρουλάκι θα κολλήσουμε?? χα χα χαα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  34. Φοίβο μου σε ευχαριστώ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  35. Δημιουργία μου δεν είναι πολύ νόστιμο ψαράκι?
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  36. Ρένα μου δοκίμασέ το οπωσδήποτε, πλέον το βρίσκεις σε όλα σχεδόν τα Σ/Μ
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  37. Ροδούλα μου όσο μπορούμε να αποφεύγουμε τα τηγανιτά καλό είναι.
    Κάποια όμως φαγητά, κρύβουν όλη την νοστιμιά τους στο τηγάνι είναι η αλήθεια.
    Για παράδειγμα, το μαριδάκι τρώγεται αλλιώς? (πεθαίνω για μαριδάκι)
    Κι αυτό το φαγάκι το τηγάνι του το θέλει!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  38. Νάσια μου αυτό το κουρκούτι μου γίνεται τέλειο, ότι τηγανίζω με αυτό γίνεται σαν ... λουκουμάς!!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  39. Ελενάκι μου με οποιοδήποτε φιλέτο ψαριού, νοστιμότατο θα σου γίνει.
    Εγώ έχω ένα κόλλημα με το συγκεκριμμένο ψάρι, μα αν δεν το βρίσκεις κανένα πρόβλημα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  40. Μαράκι μου please αντίγραψέ με χα χα χαα!
    Ελπίζω να το ευχαριστηθείς άν το φτιάξεις!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  41. Νάντια μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  42. Μανουσίνα μου τι Αγγλία??
    Εδώ ούτε μέχρι το χωριουδάκι μου δεν με βλέπω να πηγαίνω, άστα να πάνε!!!
    Γι αυτό σου λέω, ας το φτιάξουμε στην κουζίνα μας, να μας έρθει και πιο οικονομικά!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  43. Σοφάκι μου να σαι καλά, σε ευχαριστώ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  44. Σόφη μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
    Ερχομαι στο σπιτάκι σου!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  45. και ναι σημερσ ηταν η μερα ου το δοκιμασαμε
    μου θυμισε πολυ το χυλο του μπακαλιαρου αλλα... ειχα ενα θεμα δεν καθοταν πανω στο ψαρι, βασικα πρεπει να ηταν πολυ πυχτος, ισως ηθελε λιγη μπυρα ακομη.
    Εγω και ο αντρας μου ξετρελαθηκαμε, τα παιδια ομως δεν καλοφαγαν και με μαλλωναν που δεν τα εκανα σνιτσελ.
    το σιγουρο ειναι οτι θα ξαναγινουν εστω και μισα, μισα

    ReplyDelete
  46. Ελευθερία μου ο χυλός αυτός είναι πηχτός, δες τα υλικά, επειδή η κούπα μου είναι των 200 ml και όχι των 250, δίνω ακριβώς ml και γρ. όπου χρειάζεται.
    Με παραπάνω μπύρα σίγουρα δεν θα σου στεκόταν στο ψάρι, θα γινόταν πολύ αραιός.
    Βουτάς τα κομμάτια στον χυλό να καλυφθούν καλά, και μετά τα πιάνεις από μιαν άκρη τους με μια λαβίδα και τα ρίχνεις στο καυτό λάδι.
    Ο χυλός αυτός τα κάνει σαν λουκουμάδες.
    Χαίρομαι που εσύ και ο αντρούλης σου τα ευχαριστηθήκατε!

    ReplyDelete