Όσοι από εσάς έχετε ταξιδέψει μέχρι το Λονδίνο, δεν μπορεί, όλο και σε κάποιο fish and chips shop θα δοκιμάσατε αυτό το πιάτο.
Αν δεν το δοκιμάσατε ή αν δεν έχετε επισκεφτεί την Αγγλία, κανένα πρόβλημα!
Δεν είναι ανάγκη να ξενιτευτείτε, το μόνο εύκολο είναι να το φτιάξετε στην κουζίνα σας.
Την συνταγή την έχω από Αγγλίδα φίλη, η οποία με διαβεβαίωσε ότι είναι η αυθεντική, όχι ότι θα με απασχολούσε και ιδιαίτερα βέβαια αν δεν ήταν.
Η ίδια Αγγλίδα φίλη, μου είπε ότι το μυστικό για τον πετυχημένο χυλό μέσα στον οποίο θα τηγανιστεί το ψάρι, είναι η «βαριά» μπύρα.
Δεν ξέρω ποιες μπύρες είναι οι βαριές, ίσως η φίλη μου Dark Chef που είναι πιο ειδική στις μπύρες να ξέρει, εμένα με ότι μπύρα και να το φτιάξω το ίδιο νόστιμο μου φαίνεται!
Το καλύτερο fish and chips μου το δίνει ο πανγκάσιος και από τότε που ανακάλυψα αυτό το πραγματικά πολύ νόστιμο ψάρι, μόνο με αυτό το φτιάχνω.
Πάμε να φτιάξουμε fish and chips λοιπόν!
Θα χρειαστούμε:
3-4 πατάτες
1 κιλό φιλέτο πανγκάσιο
1 κούπα (120 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα (200 ml) μπύρα
1 αυγό
1 κουταλάκι μπέικιν
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
λίγο πιπέρι
λίγη γλυκιά πάπρικα
ελαφρύ λάδι για το τηγάνισμα
Στην πράξη:
Το ψάρι τρώγεται ζεστό, γι αυτό ετοιμάζουμε πρώτα τις πατάτες.
Τις καθαρίζουμε, τις κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια, τις αλατίζουμε και τις τηγανίζουμε σε ελαφρύ λάδι.
Κόβουμε τα φιλέτα του ψαριού σε φέτες όπως στην φωτογραφία.
Σε ένα μπολ χτυπάμε όλα τα υλικά για τον χυλό, (αλεύρι, μπύρα, αυγό, μπέικιν, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα,) μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βάζουμε αρκετό λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι. Τόσο ώστε να σκεπάζει το ψάρι όταν θα το τηγανίσουμε.
Όταν το λάδι κάψει καλά, βουτάμε 4-5 κομμάτια στον χυλό και με μια τσιμπίδα παίρνουμε ένα ένα κομμάτι και το ρίχνουμε στο τηγάνι.
Τηγανίζουμε το ψάρι γυρίζοντας το συχνά ώστε να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα από όλες τις πλευρές.
Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τηγανίσουμε όλα τα κομμάτια του ψαριού.
Σερβίρουμε στο πιάτο μας 4-5 κομμάτια από το ψάρι, μερικές πατατούλες και συνοδεύουμε με μαγιονέζα ή όποια σαλτσούλα μας ταιριάζει.
Απολαμβάνουμε μια λιχουδιά που αγαπούν μικροί και μεγάλοι!
Καλή επιτυχία, να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
Δεν ειχα την τυχη μεχρι τωρα να ταξιδεψω Αγγλια...ουτε την τυχη να γευτω αυτο το νοστιμοτατο πιατο Ελενακι μου..ομως που θα παει θα το δοκιμασω γιατι μου εκλεισε με τροπο το ματι...
ReplyDeleteΚαλημερουδια καλο Σ/Κ και πολλα φιλια!!!
Καλημέρα ΕΛΕΝΑ μου, έχω φάει το συγκεκριμένο πιάτο και παρ' όλο που δεν είμαι "ψαροφαγού και ψαρολάτρης" μου αρέσει γιατί δεν μου μυρίζει ψαρίλα (και... κοροϊδέψτε με αν θέλετε!!!). Όμως ο δικός σου χυλός είμαι σίγουρη ότι είναι πιο νόστιμος και θα τον δοκιμάσω μέσα στην εβδομάδα που μας έρχεται!! Πολλά φιλιά καλή μου φίλη και καλό Σ/Κ!!!
ReplyDeleteπριν κανα χρονο ανακαλυψα το παγκασιο στην λαικη αγορα της γειτονιας μου
ReplyDeleteτην πρωτη φορα αφου το αλευρωσα το τηγανισα και εγινε τελειο!!!!!!!!!
την δευτερη φορα ειπα να το κανω σαν σνιτσελ με αλευρι-αυγο-φρυγανια, δεν εμεινε ψιχουλο, τα παιδια μαλωναν ποιο θα φαει περισσοτερο
απο βδομαδα θα δοκιμασω και την δικη σου συνταγη, πρεπει να ειναι.... τελεια!!!!!!!
και μεις το προτιμαμε γιατι δεν μυριζει ψαριλα και δεν εχει κοκκαλα
ευχαριστουμε για την συνταγη!!!!
καλημέραααα! Η μυρωδιά του fish and chips επικρατούσε σε όλες τις πάμπ στο Λονδίνο και ναι το δοκιμάσαμε!!! Τέλεια η σκέψη να μας το προτείνεις μιας και είναι και εύκολο και νόστιμο! Φιλιά
ReplyDeleteΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΕΝΑΚΙ...ΤΟ 88 ΗΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΕΤΡΩΓΑ ΤΟ ΨΑΡΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΦΡΟΥΤΑ ΜΟΝΟ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΨΩΝΙΖΩ....ΩΡΑΙΕΣ ΕΠΟΧΕΣ!!!ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΚΙ ΕΓΩ ΤΟΝ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΜΕ ΜΠΥΡΑ ΤΟΝ ΤΗΓΑΝΙΖΩ.ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΝΩ ΤΟΝ ΧΥΛΟ.ΤΑ ΜΠΑΚΑΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΗΓΑΝΙΖΩ ΚΑΙ ΠΛΑΚΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΤΑ ΚΑΝΩ .ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ.ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΚΑΛΟ ΣΚ.
ReplyDeleteΜ αρεσε παρα πολυ!
ReplyDeleteΚαι φαινεται τοσο λαχταριστο στη φωτο σου!
Καλο Σ/Κ
Ελενα καλημέρα παρόλο που έχω πάει στην Αγγλία(με το καράβι με τον άντρα μου)είχαμε βγεί έξω για φαγητό αλλά αυτό δε θυμάμαι να το άφαγα.Τώρα που το βλέπω λέω μακάρι να το είχα φάει.Καλό Σ/Κ
ReplyDeleteΤηγανίζω πάντα τον μπακαλιάρο με παρόμοιο χυλό. Παγκάσιο δεν έχω πάρει ποτέ! Μάλλον με έπεισες και θα το επιδιώξω. Τι προέλευσης είναι αυτό το ψάρι Έλενα;
ReplyDeleteΓωγούλα μου δοκίμασέ το, θα σε εκπλήξει ευχάριστα πόσο νόστιμο είναι!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλό σου Σαββατοκύριακο!
Κικίτσα μου, ακόμα κι αν δεν σου αρέσει το ψάρι, το συγκεκριμμένο θα το ευχαριστηθείς πολύ.
ReplyDeleteΟ πανγκάσιος σαν φιλέτο δεν έχει καθόλου λιπος ή κόκκαλα και θεωρείται ψάρι εξαιρετικής νοστιμιάς.
Φιλιά Κικίτσα μου, καλό Σαββατοκύριακο!
Ελευθερία μου αυτό έλεγα και παταπάνω, από τότε που το ανακάλυψα αυτό το ψάρι το καθιερώσαμε σαν πολύ αγαπημένο μας!
ReplyDeleteΠολύ πολύ νόστιμο!
Φιλάκια!
Ευαγγελία μου η συνταγή είναι αστεία εύκολη, δεν έχει την παραμικρή δυσκολία.
ReplyDeleteΕίναι απλούστατο να φτιάξουμε fish and chips στην κουζίνα μας!
Φιλάκια!
Κατερινάκι, φαντάζομαι θα αναστενάξανε οι αγορές με τα ψώνια σου στην Αγγλία, ε??
ReplyDeleteΜια χαρά σε βρίσκω!
Δοκίμασε αυτόν τον χυλό, σαν "λουκουμάδες" γίνονται τα ψαράκια!
Ψαρολουκουμάδες πεντανόστιμοι!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Σε ευχαριστώ πολύ Ελπινίκη μου!
ReplyDeleteΦιλιά, καλό σου Σαββατοκύριακο!
Ροδάνθη μου ευκαιρία να το φτιάξεις και να το ευχαριστηθείς!
ReplyDeleteΑπλούστατη θα σου φανεί η συνταγή για σένα που φτιάχνεις τόσες νοστιμιές!
Φιλάκια!
Vita μου αν δεν το έχεις δοκιμάσει το ψαράκι, σου συνιστώ ανεπιφύλακτα να το κάνεις, είναι ένα από τα νοστιμότερα ψάρια.
ReplyDeleteΟ πανγκάσιος είναι ψάρι του γλυκού νερού, αν και μέχρι την αναπαραγωγή του ζει στις θάλασσες.
Αλιεύεται όμως στις λίμνες και στα ποτάμια της Ν.Α Ασίας.
Το κρέας του δεν έχει σχεδόν καθόλου λίπος και είναι άσπρο προς ελαφρά ροζ.
Οσο για την νοστιμιά του... μια δοκιμή θα σε πείσει!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Το συγκεκριμενο ψαρι Ελενα δεν το γνωριζα διαβασα ακριβως απο πανω και τωρα ξερω.Εγω για ψαρι δεν λεω οχι αν δεν βρω το συγκεκριμενο τι αλλο ψαρι χρησιμοποιω?καλο σα/κυ Ελενα φιλια.Ποπη
ReplyDeleteΦαίνεται πολύ νόστιμο, οπότε μας έδωσες λόγο να δοκιμάσουμε και εμείς τον πανγκάσιο (αν το λέμε σωστά), που δεν τον είχαμε ξανακούσει. Καλή συνέχεια!
ReplyDeleteΠόπη μου τώρα πλέον το βρίσκεις σε όλα σχεδόν τα Σ/Μ, στα κατεψυγμένα ψάρια.
ReplyDeleteΑν δεν το βρεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε φιλέτο ψαριού (γλώσσα, πέρκα, βακαλάο κλπ)
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Pela και Sofi σωστότατα το λέτε;-)
ReplyDeleteΝα το δοκιμάσετε, φοβερά νόστιμο ψάρι, όπως και να το μαγειρέψετε!
Φιλάκια!
ΜΑΛΙΣΤΑ! ΤΟ ΤΡΩΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΕΤΣΙ! Ε ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΑΡΟΥΛΑΚΙ!
ReplyDeleteΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!
Γνωστά και λατρεμένα!!!
ReplyDeleteΤο πανγκασιους ειναι απο τα ψαρια που λατρευω και ετσι που το εχεις μαγειρεψει σκετος πειρασμος.
ReplyDeleteΑυτό το ψάρι δεν το ξέρω εκτός και αν το έχω φάει αλλά δεν ήξερα πως το λένε έτσι.Μ' αυτόν τον τρόπο ψησίματος όμως τρώω τον μπακαλιάρο και μ' αρέσει πολύ,αν βρω πάντως το
ReplyDeleteπανγκάσιους θα το πάρω να το δοκιμάσω.
Κοίτα τώρα τι χάνω εγώ η παράξενη που δεν τρώω τηγανιτά!
ReplyDeleteΝαι δεν τηγανίζω ποτέ μου σπίτι. Τα παιδιά τρώνε τηγανιτά μόνο στις γιαγιάδες τους, κάθε καλοκαίρι δηλαδή που πάμε χχαχαχα. Ξέρω είμαι μια παράξενη. Τι να κάνω τις έχω τις παραξενιές μου χαχαχα.
Φαίνεται νόστιμο πάντως.
Καλό Σαββατοκύριακο Ελενά μου.
Πολλά φιλάκια
ΕΛΕΝΑ ΜΟΥ ΟΥΤΕ ΚΙ ΕΓΩ ΤΟ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΨΑΡΙ ΜΕ ΟΣΑ ΜΑς ΛΕΣ ΠΑΝΤΩΣ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΩ ΝΑ ΔΩ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΚΙ ΕΓΩ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΜΠΥΡΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΥΔΙΑ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ!!!ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ!!
ReplyDeleteΚαλημέρα, Ελενάκι. Αφράτα, χρυσαφένια και τραγανά έγιναν Ελενάκι. Μου αρέσουν πολύ αλλά τέτοιο ψαράκι δεν έχουμε εδώ. Θα δοκιμάσω το κουρκούτι με άλλο ψαράκι, πειράζει; Φιλάκια.
ReplyDeleteΣλουρπ! Αυτό νομίζω τα λέει όλα! Ακόμα και εμείς το τρώμε έτσι το ψαράκι! Πάλι θα σε αντιγράψω Ελενάκι:)))
ReplyDeleteΔεν είχα την τύχη να το γευτώ αλλά έτσι όπως το έφτιαξες φαίνεται υπέροχο.Καλό υπόλοιπο Κυριακής
ReplyDeleteΑγγλία δεν το βλέπω να πηγαίνουμε οπότε ας τα φτιάκουμε μόνοι μας!!! φιλάκια
ReplyDeleteΠιο ωραία είναι Έλενά μου η δική σου εκδοχή fish and chips. Μου θυμίζει άλλες εποχές στο Λονδίνο. Φιλάκια πολλά!
ReplyDeleteΚαλησπέρα Έλενα τι ωραίες νοστιμιές έφτιαξες πάλι!!!Σίγουρα θα το δοκιμάσω γιατί λατρεύω το ψάρι.Πέρνα από το σπιτάκι μου σε περιμένει βραβειάκι!!!Φιλάκια και καλό βράδυ!!!
ReplyDeleteΕφάκι και μαρουλάκι!!
ReplyDeleteΣτο μαρουλάκι θα κολλήσουμε?? χα χα χαα!
Φιλάκια!
Φοίβο μου σε ευχαριστώ!
ReplyDeleteΦιλιά!
Δημιουργία μου δεν είναι πολύ νόστιμο ψαράκι?
ReplyDeleteΦιλιά!
Ρένα μου δοκίμασέ το οπωσδήποτε, πλέον το βρίσκεις σε όλα σχεδόν τα Σ/Μ
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ροδούλα μου όσο μπορούμε να αποφεύγουμε τα τηγανιτά καλό είναι.
ReplyDeleteΚάποια όμως φαγητά, κρύβουν όλη την νοστιμιά τους στο τηγάνι είναι η αλήθεια.
Για παράδειγμα, το μαριδάκι τρώγεται αλλιώς? (πεθαίνω για μαριδάκι)
Κι αυτό το φαγάκι το τηγάνι του το θέλει!
Φιλάκια!
Νάσια μου αυτό το κουρκούτι μου γίνεται τέλειο, ότι τηγανίζω με αυτό γίνεται σαν ... λουκουμάς!!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Ελενάκι μου με οποιοδήποτε φιλέτο ψαριού, νοστιμότατο θα σου γίνει.
ReplyDeleteΕγώ έχω ένα κόλλημα με το συγκεκριμμένο ψάρι, μα αν δεν το βρίσκεις κανένα πρόβλημα!
Φιλάκια!
Μαράκι μου please αντίγραψέ με χα χα χαα!
ReplyDeleteΕλπίζω να το ευχαριστηθείς άν το φτιάξεις!
Φιλάκια!
Νάντια μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλιά!
Μανουσίνα μου τι Αγγλία??
ReplyDeleteΕδώ ούτε μέχρι το χωριουδάκι μου δεν με βλέπω να πηγαίνω, άστα να πάνε!!!
Γι αυτό σου λέω, ας το φτιάξουμε στην κουζίνα μας, να μας έρθει και πιο οικονομικά!
Φιλάκια!
Σοφάκι μου να σαι καλά, σε ευχαριστώ!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Σόφη μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
ReplyDeleteΕρχομαι στο σπιτάκι σου!
Φιλάκια!
και ναι σημερσ ηταν η μερα ου το δοκιμασαμε
ReplyDeleteμου θυμισε πολυ το χυλο του μπακαλιαρου αλλα... ειχα ενα θεμα δεν καθοταν πανω στο ψαρι, βασικα πρεπει να ηταν πολυ πυχτος, ισως ηθελε λιγη μπυρα ακομη.
Εγω και ο αντρας μου ξετρελαθηκαμε, τα παιδια ομως δεν καλοφαγαν και με μαλλωναν που δεν τα εκανα σνιτσελ.
το σιγουρο ειναι οτι θα ξαναγινουν εστω και μισα, μισα
Ελευθερία μου ο χυλός αυτός είναι πηχτός, δες τα υλικά, επειδή η κούπα μου είναι των 200 ml και όχι των 250, δίνω ακριβώς ml και γρ. όπου χρειάζεται.
ReplyDeleteΜε παραπάνω μπύρα σίγουρα δεν θα σου στεκόταν στο ψάρι, θα γινόταν πολύ αραιός.
Βουτάς τα κομμάτια στον χυλό να καλυφθούν καλά, και μετά τα πιάνεις από μιαν άκρη τους με μια λαβίδα και τα ρίχνεις στο καυτό λάδι.
Ο χυλός αυτός τα κάνει σαν λουκουμάδες.
Χαίρομαι που εσύ και ο αντρούλης σου τα ευχαριστηθήκατε!