Ένα κλασικό κινέζικο πιάτο, φτιαγμένο όμως με ελληνικό τρόπο που πιστεύω πως θα αρέσει σε όλους.
Όσοι φίλοι μου το έχουν δοκιμάσει, πάντα μου ζητάνε και δεύτερο πιάτο.
Ελπίζω να αρέσει και σε σας!
Τα υλικά μας:
700 γρ στήθος φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε κύβους
3 κουταλιές σάλτσα σόγιας
3 κουταλιές κρασί λευκό
1 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι αλάτι
Για την σάλτσα:
1 κονσέρβα ανανά σε φυσικό χυμό
2 πιπεριές πράσινες
1 πιπεριά κόκκινη
2 κρεμμύδια ξερά
1 καρότο
1/2 φλιτζανάκι ξύδι
3 κουταλιές κέτσαπ
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Πάμε να το φτιάξουμε:
Κόβουμε το κοτόπουλο σε κύβους, περίπου 3χ3 cm.
Bάζουμε σε μπολ την σάλτσα σόγιας, το κρασί, το αλάτι και την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε πολύ καλά, να λιώσει η ζάχαρη και το αλάτι.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το μαρινάρουμε το λιγότερο 2 ώρες.
Όσο περισσότερο το αφήσουμε, τόσο πιο μαλακό θα γίνει (εγώ το αφήνω στο ψυγείο όλο το βράδυ).
Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, το στραγγίζουμε καλά σε σουρωτό (την μαρινάδα την πετάμε, δεν την χρειαζόμαστε άλλο).
Βάζουμε σε τηγάνι σπορέλαιο (αυτό είναι από τα λίγα φαγητά που χρησιμοποιώ σπορέλαιο γιατί το ελαιόλαδο το κάνει πολύ βαρύ) και αφού κάψει πολύ καλά τηγανίζουμε το κοτόπουλο να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα μας.
Κόβουμε τις φέτες του ανανά σε 8 κομμάτια, τις πιπεριές και τα καρότα σε μπαστουνάκια και τα κρεμμύδια σε φέτες.
Κρατάμε χωριστά τον χυμό του ανανά.
Σε βαθύ τηγάνι η wok, ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο και σοτάρουμε για 2 λεπτά τα κρεμμύδια τις πιπεριές και τα καρότα.
Σβήνουμε με το ξύδι και προσθέτουμε τον χυμό του ανανά, την κέτσαπ και τα κομμάτια του ανανά.
Βράζουμε για λίγη ώρα ίσα για να δέσει η σάλτσα, δεν θέλουμε να λιώσουν τα λαχανικά μας, σε αυτή την συνταγή είναι ωραίο να «κρατάνε» .
Όταν η σάλτσα μας είναι έτοιμη, ρίχνουμε το τηγανισμένο κοτόπουλο και το αφήνουμε να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας καλά.
Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι ή φρεσκοτηγανισμένες πατατούλες.
TIPS...
* Το λάδι που θα τηγανίσουμε το κοτόπουλο πρέπει να καίει πάρα πολύ, έτσι ώστε όταν ρίξουμε το κοτόπουλο να κάνει αμέσως κρούστα και να μην μας βγάλει τα υγρά του, διαφορετικά θα αρχίσει να βράζει και θα μας πάρει πολύ ώρα μέχρι να τηγανιστεί.
*Στην σάλτσα μας εκτός από τα λαχανικά που έδωσα, μπορούμε να βάλουμε μανιτάρια, σέλερι , μπαμπού, ακόμα και μικρό καλαμπόκι (baby corn).
Εγώ σας δίνω την βασική συνταγή και τα υπόλοιπα τα αφήνω στην φαντασία και τις προτιμήσεις σας.
Καλή επιτυχία.
Μέτη
Καλημέρα!
ReplyDeleteΩραιότατη η συνταγή η σημερινή!
Το κινέζικο και τα γλυκόξινα τα προτιμάμε.
Τα tips ιδιαίτερα κατατοπιστικά!
Μέτη ευχαριστώ!!
Χαιρετώ τα κορίτσια μας!!!!!!!
Την έχω δοκιμάσει αυτή τη συνταγή και θεωρώ ότι είναι πεντανόστιμη!!!!Φιλάκια και καλή σου μέρα!!!
ReplyDeleteΚαλημερα! Πολύ ενδιαφερον ετσι το αγαπημενο κοτοπουλακι!
ReplyDeleteΓεια στα χερια σου!
Τρελαίνομαι για τα κινέζικα πιάτα..τα γλυκόξινα ιδίως..καιρό έχω να φτιάξω..ωραία η ιδέα σου..φιλάκια
ReplyDeleteΠΟΛΥ ΕΞΩΤΙΚΟ ΠΙΑΤΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΠΡΑΒΟ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ!
ΜΕΤΗ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!!!ΣΤΑ ΥΠ ΟΨΗΝ.ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ.
ReplyDeleteΘα το δοκιμασω Μετη βεβαια οχι τωρα γιατι νηστευω.Δεν εχω φτιαξει γλυκοξινο ευκαιρια να δοκιμασω.Ποπη
ReplyDeleteΔώστε στο λαό γλυκόξινα.
ReplyDeleteΥπέροχο! Και μ' αρέσει πολύ η παρουσίασή του! Φιλιά!
ReplyDeleteΝα ΄σαι καλά,σήμερα πήρα στήθος κοτόπουλου και δεν ήξερα πώς να το κάνω με αποτέλεσμα να φτιάξω κάτι άσχετο(είχα και απο χθές κάτι λίγο οπότε δεν καιγόμουν)αλλά θα είναι το αυριανό μενού ευχαριστώ καλό απόγευμα.
ReplyDeleteΦωτογραφία και τίτλος με κέρδισαν. Θα το δοκιμάσω και θα σου πω εντυπώσεις! Φιλάκια
ReplyDeleteΚαλά το styling όλα τα λεφτά Μέτη! Ειναι απο τα αγαπημένα μου! Φιλάκια
ReplyDeleteΜου αρέσει πολύ το γλυκόξινο κοτόπουλο και το φτιάχνω τακτικά!
ReplyDeleteΠεντανόστιμο και ευπαρουσίαστο. Μπράβο στην μαγείρισσα!
ReplyDeleteΜετάκι μου τι φανταστική παρουσίαση είναι αυτή!!!!
ReplyDeleteSpeechless and respect:)
Είναι εξ άλλου γνωστόν ότι είσαι και μία καλλιτέχνης, που θα μας ετοιμάσει ένα σωρό για τα Χριστούγεννα (δεν το είπα εγώ, ο Αρτέμης Μάτσας=Μαρία το είπε, remember?) χα χα χαα!!
Φιλιά πολλά!
Λοιπόν..αυτό το πιάτο θα ήθελα να το δοκιμάσω αλλά ξέρω ότι θα έχω αντιρρήσεις από τη σπιτονοικοκυρά.. κρατήστε στο αρχείο τι είπε παραπάνω: Effie's Sweet Home Designs said...
ReplyDeleteΠΟΛΥ ΕΞΩΤΙΚΟ ΠΙΑΤΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ!
Έχω και μάρτυρες..αν πάω να κάνω αυτό το κοτόπουλο και με εμποδίσει θα απευθυνθώ ξανά σε εσάς...!!χεχεχε Φιλάκια!!
έχω δοκιμάσει χοιρινό με ανανά.
ReplyDeleteώρα για καινούρια πειράματα!
Τρελαίνομαι για γλυκόξινα! Φαίνεται πολύ ωραίο Μέτη μου. Και τί ωραία παρουσίαση.!!!
ReplyDeleteΦιλάκια.
Κατά βάση έχουμε τα ίδια υλικά με μικροδιαφορές στην εκτέλεση.
ReplyDeleteΑν δεις εδώ θα καταλάβεις.
φιλιά θαλασσένια
τσιν τσουν τσαν και τσατσιν....δηλαδή πολύ καλή και νόστιμη συνταγή....σαγιονάρα...
ReplyDeleteΛατρεμένο πιάτο!!!! Καλό ξημέρωμα εύχομαι!!
ReplyDeleteΑν και καθυστεριμενη(οχι στο μυαλο)χαχαχα ενα εχω να πω...απλα ΥΠΕΡΟΧΟ!!!
ReplyDeleteΓεια στα χερια σου Μετη,μπραβο σου!!!
Καλημερουδια σε ολες σας πολλα φιλια και καλο Σ/Κ!!!
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΚαλημέρα σας,
ReplyDeleteη φωτογραφία είναι όλα τα λεφτά! Έχω πεισθεί ότι είναι πεντανόστιμο!!!
Καλημέρα!!!
ReplyDeleteΤι κάνετε??
Αχ από τα αγαπημένα μου!!
κρίμα που δεν το είδα νωρίτερα να το έφτιαχνα σήμερα αντί για κοτόπουλο στο φούρνο^^
Φιλάκια!
Μετάκι μου εμείς στο σπίτι είμαστε περισσότερο του πικάντικου και λιγότερο του γλυκόξινου.
ReplyDeleteΟμως δεν μπορώ να μην θαυμάζω το πιάτο σου καλλιτέχνη μου!!!!!!
Πολλά φιλιά και καλό σ/κ!!!!!!
Φανταστικό φαγητό και φανταστική παρουσίαση!!! Γειά στα χέρια σου Μέτη μου!!!!
ReplyDeleteΑπο τα αγαπημένα μου πιάτα... θα δοκιμάσω την εκδοχή σου, και θα σου πω!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλα
Αγαπώ κινέζικο!!! Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνταγή κορίτσια!!!! :)
ReplyDeleteΦωτεινή